واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: واژه شناسي تحولات فلسطين
خبرگزاري انتخاب : تئودور هرتزل: نام بنيانگذار جنبش صهيونيسم است كه فعاليتهايش را در اروپا در خصوص رايزني با دولتمردان انگليسي و فرانسوي را با هدف دريافت مجوز براي ايجاد وطني يهودي براي يهوديان در فلسطين در اواخر قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم آغاز كرد. او صاحب كتابي تحت عنوان «دولت يهودي» در سال 1895 است.
مهدي شكيبايي: بسياري از مردم هنگامي كه با اخبار و تصاويري از تحولات فلسطين برخورد مي كنند با واژه ها و اصطلاحاتي مواجه مي شوند كه فراواني آنها مانع از فهم درست رويدادهاي سياسي اين سرزمين اشغال شده، مي شود. در مبحث حاضر تلاش شده است برخي از اين واژه ها براي آشنايي بيشتر به طور مختصر تعريف شود.
* صهيونيسم: نام فرقه يهودي الهام گرفته از كوهي در فلسطين تحت نام صهيون است. اين فرقه كه به دليل رؤياهايي كه با منافع قدرتهاي وقت جهان همسويي داشت با برنامه ريزي مدون از سال 1866 در پي اشغال سرزميني با عنوان وطن ملي يهوديان برآمد كه اين مهم از زمان استعمار انگليس بر فلسطين(1922) آغاز و در نهايت سه سال پس از پايان جنگ جهاني دوم در سال 1948 به كمك انگليس و آمريكا با اعلام موجوديت اسرائيل محقق شد.
* تئودور هرتزل: نام بنيانگذار جنبش صهيونيسم است كه فعاليتهايش را در اروپا در خصوص رايزني با دولتمردان انگليسي و فرانسوي را با هدف دريافت مجوز براي ايجاد وطني يهودي براي يهوديان در فلسطين در اواخر قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم آغاز كرد. او صاحب كتابي تحت عنوان «دولت يهودي» در سال 1895 است. وي در اين كتاب نوشت: «راه حل گرفتاري يهوديان اين است كه افرادي كه طاقت تحمل ناراحتي هاي ممالك متبوعه خود را ندارند، در يك منطقه وسيعي كه براي يك ملت بزرگ كافي باشد، اجتماع كنند». ولي محل مورد نظر را در اين كتاب تعيين نكرد و در خصوص فلسطين هم تصميم جدي نداشت. او همچنين موفق شد اولين كنگره صهيونيسم را در سال 1897 در شهر بال سوئيس براي نهايي كردن طرح برپايي دولت يهودي در فلسطين برگزار نمايد. هرتزل توانست در اين زمان با سران كشورهايي همچون آلمان، روسيه، دولت عثماني، انگلستان، فرانسه ديدار و موافقت و حمايت آنان را براي صدور مجوز ايجاد دولت يهودي كسب كند.
* اعلاميه بالفور: بالفور شهرت لرد بالفور وزير خارجه بريتانيا بود. لرد بالفور در سال 917 طي اعلاميه اي كه بعدها به همين نام لقب گرفت اعلام كرد كه انگليس از وعده تاريخي ايجاد دولت ملي يهود در فلسطين حمايت مي كند. صهيونيستها به اعلاميه بالفور به عنوان سندي بر حاكميت خود بر فلسطين استناد مي كنند.
* قيموميت انگليس: پس از جنگ جهاني اول (از ماه اوت 1914 تا نوامبر 1918) و خروج فلسطين از تحت الحمايگي امپراتوري عثماني، انگليس به عنوان كشور پيروز در اين جنگ و كشور استعماري وقت كه طرح ايجاد وطني ملي براي يهوديان در فلسطين را با اعلاميه بالفور(1917) رسمي كرده بود، فرصت را غنيمت شمرده و با تصويب شوراي عالي متفقين در عمل، فلسطين را تحت قيموميت خود درآورد تا راه ايجاد دولت يهودي در فلسطين هموار شود. انگليس از سال 1922 تا 14 مي 1948 (سال اعلام موجوديت اسرائيل) قيموميت فلسطين را برعهده داشت. پس از پايان قيموميت، فلسطين را تحويل دولتي به نام اسرائيل داد.
* شيخ عزالدين قسام: پس ازآنكه فلسطين در سال 1922 تحت الحمايه انگليس قرار گرفت كار مهاجرت يهوديان اروپا و ساير كشورها به فلسطين با اجازه انگليس آغاز شد. با افشاي اين ماهيت بريتانيا گروههاي عربي و فلسطيني به مقاومت پرداختند. عزالدين قسام كه اصالت وي سوري بود با جمع آوري نيروهاي مبارز به مقابله با سياستهاي انگليس پرداخت و مانع از ورود يهوديان به فلسطين شد اما انگليسي ها در سال 1936 با محاصره عزالدين قسام در روستاي يعبد، او و همرزمان فلسطيني اش را دستگير و اعدام كردند.
* اسرائيل: نام دولتي كه صهيونيستها براي تشكيل آن در فلسطين براي يهوديان انتخاب كرده اند. اين اسم به دليل قرابتي كه با نام بني اسرائيل دارد به اين دليل انتخاب شد تا وجه ديني به رژيمي دهد كه صهيونيستها با كمك آمريكا و انگليس آن را به وجود آورده بودند تا يهوديان سراسر جهان را به فلسطين هدايت كنند. پرچم اين رژيم با الهام از آيات تورات و مباني تلمود به گونه اي طراحي شده كه دو خط آبي در بالا و پايين ستاره داوود را احاطه كرده اند. دو خط آبي نشان دهنده ادعاي اسرائيل بزرگ از رود نيل تا فرات است.
* يوم النكبه: يوم النكبه لقبي است كه فلسطيني ها به روز 14 مي سال 1948 يعني سالروز موجوديت اسرائيل اطلاق مي كنند. معناي اين واژه در فارسي «روز فاجعه» است. اندكي پس از اعلام موجوديت اسرائيل كه دقايقي پس از پايان قيموميت انگليس بر فلسطين صورت گرفت سازمان ملل عضويت اسرائيل را به عنوان يك كشور به رسميت شناخت در حالي كه فلسطين هيچ گونه جايگاهي در سازمان ملل نداشت. هم اينك نيز فلسطين در سازمان ملل عضو محسوب نمي شود.
* آژانس يهود: هرتزل بنيانگذار جنبش صهيونيسم در كتاب دولت يهودي در سال 1895 پيشنهاد نمود كه آژانس يهود تشكيل شود تا برنامه مذاكرات و نقشه هاي سياسي حزب صهيونيسم را تنظيم كند و يك شركت يهودي تأسيس شود تا نيازهاي اقتصادي نهضت را تأمين كند. او در ژانويه 1912 در نامه اي به سيسيل رودس، بازرگان و مدير استعماري انگلستان چنين مي گويد: «چرا من دست به دامان شما شده ام؟ چون موضوع به يك مورد استعماري مربوط مي شود. از شما تقاضا دارم از طرح صهيونيسم طرفداري كنيد». اصل اين طرح عبارت بود از ايجاد «يك كمپاني امتيازگير» (آژانس يهود) تحت حمايت يك قدرت استعماري مانند انگلستان يا قدرتي با نيات استعماري مانند آلمان در زمان گيوم دوم، البته مكان تشكيل اين كمپاني مهم نبود: اوگاندا، موزامبيك، آرژانتين، قبرس يا ليبي يا فلسطين.
* سرزمينهاي اشغالي 1948: به سرزمينهايي در فلسطين اطلاق مي شود كه رژيم صهيونيستي پس از جنگ با هفت كشور عربي در سال 1948 آنها را به تصرف خود در آورد كه شامل شهرهاي ساحل مديترانه در شرق و شهرهاي شمالي فلسطين و همچنين شهرهاي جنوبي و صحراي النقب بود.
* مرزهاي سال 1967: به سرزمينهايي در فلسطين اطلاق مي شود كه پس از جنگ معروف ژوئن 1967 ميان اسرائيل و سه كشور عربي توسط اسرائيل تصرف شد. اين سرزمينها شامل كرانه باختري و نوار غزه شد. اين مناطق داراي تراكم جمعيتي بسيار بالاي فلسطيني است و در واقع اسرائيل با تصرف اين مناطق سعي كرد جامعه فلسطيني را در خود هضم نمايد و به اين ترتيب ماهيت فلسطيني اين سرزمين را براي هميشه به فراموشي بسپارد، كه به عقيده تحليلگران بزرگترين خطاي استراتژيك اسرائيل تصرف همين مناطق بود.
* سازمان آزاديبخش فلسطين(ساف): اين سازمان با هدف سامان بخشي به مبارزات سياسي گروههاي فلسطيني خارج از فلسطين توسط و همچنين با انديشه حذف و نابودي اسرائيل و برپايي حكومت فلسطيني تأسيس شد و رياست آن به آقاي ياسر عرفات سپرده شد. اين سازمان كه متشكل از گروههاي 13گانه ملي- قومي فلسطيني است در سال 1964 يعني سه سال قبل از جنگ معروف ژوئن 1967 تأسيس شد. اينك ساف موضوع نابودي و حذف اسرائيل را در دستور كار ندارد و همين امر نيز مورد اختلافي اين سازمان با جنبشهاي اسلامي حماس و جهاد است.
* تشكيلات خودگردان فلسطين: نام تشكيلاتي است شبيه به حكومت اما بدون سرزمين مشخص. اين تشكيلات تنها 13 سال از موجوديتش در فلسطين مي گذرد و زاييده قرار داد اوسلو(1993) ميان سازمان ساف و رژيم صهيونيستي از يك سو و آمريكا از سوي ديگر است. اين تشكيلات ساختاري جدا از ساف دارد. تشكيلات خودگردان در حقيقت حربه اي از سوي صهيونيستها براي خاموش كردن انتفاضه اول (1987) بود.
* آوارگان فلسطيني: به گروهي از فلسطينيان اطلاق مي شود كه پيش از سال 1948 و سالهاي پيش از جنگ 1967 در فلسطين وادار به خروج از خانه و كاشانه خود شده و به ديار غربت پناهنده شدند. هم اكنون نزديك به سه ميليون و هفتصد هزار فلسطيني در كرانه باختري و يك ميليون و پانصد هزار فلسطيني در نوار غزه و نزديك به يك ميليون فلسطيني نيز در سرزمينهاي اشغالي سال 48 (اسرائيل) زندگي مي كنند. تقريباً پنج ميليون فلسطيني نيز در خارج از فلسطين به سر مي برند كه به آنان نام آواره فلسطيني داده اند. آمريكا و اسرائيل خواستار عدم بازگشت اين تعداد آواره به موطن خود هستند .
* انتفاضه: در لغت به معناي جنبش، لرزش، غبارروبي، انقلاب، قيام، مرحله پيش از انقلاب، قيام عليه رخوت و ركورد و حركت همراه با نيرو و شتاب است. انتفاضه واژه اي است كه از سال 1987 (1366 ه.ش) همزمان با قيام مردم فلسطين عليه رژيم اشغالگر قدس 40 سال پس از اشغال فلسطين وارد فرهنگ انقلابي سياسي مصطلح امروز دنيا شده است. تاكنون دو انتفاضه در فلسطين يكي با نام سنگ و چوب (1987) و ديگري انتفاضه الاقصي (2000) توسط فلسطيني براي احقاق حقوق خود عليه رژيم صهيونيستي به وقوع پيوسته است، كه هنوز هم ادامه دارد.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 467]