واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: عصر الماسي راديو
جام جم آنلاين: راديو امروز دوران متمايزي را ميگذراند. عصر طلايي راديو به گمان برخي به سر آمده، ولي بهرغم ديگران مگر طلا گرانبهاترين كاني عالم است كه منتهادرجه ارزشگذاري باشد؟ الماس را فراموش نكنيم. راديو نيز ميتواند عصر جديدي را تجربه كند به نام عصر الماسي راديو. عصري كه راديو ميتواند در سپهر پر ستاره رسانهاي درخشش خود را حفظ و حتي پرفروغتر كند. در اين نوشته كوتاه به يكي از اين الزامات يعني گفتگوهاي راديويي ميپردازم.
قالب گفتگو يكي از جذابترين قالبهاي برنامههاي راديويي است كه خود را بر سيما نيز تحميل كرده است. براي آنكه گفتگو شنيده شود و موثر باشد، 7 شرط ضروري در ميان است كه تنها آنها را برميشمارم و تفصيل آن را به فرصتي ديگر حوالت ميدهم.
1 - طرفين گفتگو بايد در حوزه و موضوع مورد گفتگو كارشناس و متخصص باشند. اجراي برنامه راديويي با گفتگوي راديويي بسيار متفاوت است.
2 - گفتگوي راديويي بايد در حوزه خاص و محدود باشد. گفتگو نميتواند از سير تا پياز را شامل شود. پرسش اصلي كه طرفين گفتگو درصدد پاسخگويي به آن هستند، بايد روشن طرح شود. موضوع با پرسش اصلي متفاوت است.
3 - گفتگوي راديويي با مناظرات تخصصي آكادميك متفاوت است. در مناظرههاي آكادميك هدف طرفين مجاب كردن متقابل است، ولي در راديو هدف آگاهي مخاطب است. از اينرو، نوع مفاهيم و ادبياتي كه در راديو بايد بهكار گرفته شود، درخور درك و فهم مخاطب باشد. البته تا جايي كه خدشه بر محتواي بحث وارد نشود.
4 - كارشناسان مدعو به راديو بايد احساس امنيت و آرامش از حضور در راديو داشته باشند. نگاه ابزاري به كارشناسان و نخبگان كه سرمايههاي راديو هستند، بسيار مخرب است. بهنظر من، راديو بايد پاتوق و باشگاه صاحبنظران و انديشمندان در حوزههاي مختلف دانش و فرهنگ و معرفت باشد. متوليان راديو بايد امكانات و اعتبارات لازم را براي اين مهم فراهم كنند.
5 - يكي از آفات گفتگوها دعوت از جويندگان نام است نه جويندگان حقيقت. به نوعي برنامهسازان گاهي در روزمرگي در دعوت از كارشناسان ميافتند، هر آنكس كه بنامتر است و جوياي نامتر در اولويت قرار ميگيرد، در حالي كه بسياري از عالمان و فرهيختگان و صاحبنظران نه نامدارند نه جوياي نام. وظيفه راديو اين است كه ميزبان اين رجال فرهنگي باشد. (اعم از مردان و بانوان)
6 - در سوژهيابي هم دستاندركاران گفتگوهاي راديو گاهي در معرض روزمرگي و مدزدگي هستند. هرآنچه تيتر روزنامههاست و عنوان خبرهاي سيما لزوما مساله روز كشور نيست، بلكه تشخيص متوليان آن رسانه اينگونه بوده است.
7 - هدفگذاري گفتگوهاي راديويي اگر به معناي اين باشد كه نتيجه گفتگو از قبل معين شود و گفتگو را به اين سمت هدايت كنيم، اصلا و ابدا ممدوح نيست؛ بلكه مذموم است و راديو را از رسانه آگاهيبخش به بوق پروپاگاندا مبدل كند.
امير دبيريمهر
سردبير و كارشناس مجري راديو گفتگو
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 406]