واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: علي خرم: گروه ۵+۱بايد با توجه به بسته ايران، پيشنهاد ارايه كند
سياسي. انرژي هسته اي
علي خرم استاد دانشگاه و تحليلگر مسايل بينالمللي اظهار داشت: گروه +۱ ۵با توجه به بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران، هم از دغدغههاي ايران آگاهي مييابد و هم اينكه با توجه به اين بسته، بايد پيشنهادهاي خود را ارائه كند و اين پيشنهادها نبايد پيش افتاده باشند.
اين كارشناس ارشد خلع سلاح روز سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار سياسي ايرنا و در پاسخ به اين پرسش كه بسته پيشنهادي ايران چه فرصتهايي را در اختيار دو طرف قرار داده است؟، افزود: بسته پيشنهادي ايران مي تواند فضاسازي و بسترسازي كند تا ۵+۱هم بداند كه به ايران نبايد پيشنهادهاي پيش پا افتاده بدهد و هم دغدغههاي ايران را بداند و در اين چارچوب با ايران مذاكره كند.
وي تصريح كرد: لذا بسته پيشنهادي ايران اين دو ويژگي مهم را دارد و باعث مي شود غربيها و ۵+۱در كادري مناسب با ايران روبه رو شوند.
خرم گفت: بسته ايران جايگاه و خواستههاي ايران را مطرح كرده و ايران مي تواند در طول مذاكرات در موضوعات مختلف، طرف مقابل را به بسته پيشنهادي خود ارجاع دهد.
** بسته پيشنهادي ايران نشانه اعتماد به نفس ماست
اين كارشناس خلع سلاح و مسايل بينالمللي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار سياسي ايرنا گفت: اينكه كشوري در مقابل برخي قدرتها كه ميخواهند به زور به او داروي تلخي بدهند، از خودش طرحي ارايه ميكند كه تشكيلدهنده مجموعه افكار و فلسفه آن كشور است، بيانگر آن است كه اولا اسير فرمولهاي طراحي شده ديگران نيست و ثانيا داراي اعتماد به نفس زيادي است كه طرح و ابتكار ارايه ميكند و آماده است براي پيشبرد طرحش تلاشهاي ديپلماتيك انجام دهد.
خرم افزود: اما اينكه آيا آنچه ارايه شده، شرايط مطلوب را دارد ، امري قابل بحث است . زيرا شرايط مطلوب، شرايطي است كه قدرتهايي كه به ايران در مساله هستهاي فشار ميآوردند ، تحت فشار افكار عمومي دنيا مجبور شوند حرفهاي جمهوري اسلامي ايران را بشنوند و يا اينكه محورهاي بسته پيشنهادي گيرا باشد و منافع آنها را نيز تامين كند.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: حال ممكن است بسته پيشنهادي ايران بطور ظاهري منافع غربيها و گروه پنج به علاوه يك را تامين نكند اما اين قدرت را بايد داشته باشد كه افكار عمومي جهان را بگونهاي بسيج كند كه مثلا مردم آمريكا در انتخابات رياست جمهوري خود از كانديدايي حمايت كنند كه پيشنهاد مذاكره با ايران را ارايه ميدهد .
وي افزود: اگر يك بسته، داراي چنين قدرتي باشد يعني بتواند بر افكار عمومي جهان تاثير بگذارد، به هدف خود رسيده است.
خرم در پاسخ به سوالي در خصوص ارزيابي محورهاي بسته پيشنهادي ايران گفت:
تاكنون اين بسته بطور رسمي به جامعه ايران ارايه نشده بلكه صرفا به قدرت هاي موثر جهان و گروه پنج به علاوه يك ارايه شده است . لذا ابعاد اين بسته باز نشده است كه بتوان بطور دقيق آن را تحليل كرد.
** طرفين با مذاكره ، بسته سوم و مرضي الطرفيني ارايه كنند
وي در خصوص بسته پيشنهادي ۵+۱نيز گفت: ما از بسته پيشنهادي آنها استقبال ميكنيم و خواستار باز شدن باب مذاكرات به جاي بكارگيري روشهاي تهديد آميز هستيم.
اين تحليلگر مسايل بينالمللي تصريح كرد: بالاخره طرفين بايد از جايي مذاكره را شروع كنند . طرفين بايد عناصر مشترك دو بسته پيشنهادي و دغدغه هاي مطرح شده خود را جمع بندي كرده و از مجموع آنها بسته سومي را بوجود آورند كه مرضي الطرفين باشد.
** دوره تعليق و شرط گذاشتن، گذشته است
خرم در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايرنا در خصوص ارايه پيش شرط از سوي غربيها براي آغاز مذاكره گفت: دوره شرط و شروط گذاشتن براي ايران و دوره تعليق گذشته است . غربيها بايد مذاكره را از نقطهاي شروع كنند.
وي افزود: اگر هم برخي هنوز بر تعليق غنيسازي اصرار دارند بايد بدانند دوره تعليق غنيسازي به سر آمده است . آنها بايد واقع گرا باشند و بدانند كه فضاي جهاني در موضوع هستهاي ايران ، فارغ از آنچه آمريكاييها مي گويند، خواهان واقع گرايي است.
بسته پيشنهادي ايران تاكنون به هشت شخصيت و نهاد بينالمللي از جمله مقام هاي كشورهاي گروه ،۵+۱دبيركل سازمان ملل و رييس دورهاي شوراي امنيت سازمان ملل تحويل شده است.
جمهوري اسلامي ايران بر اساس شناخت دقيق از معضلات منطقه و اوضاع بين المللي بسته پيشنهادي خود را با رويكرد حل چالشها در چهار محور تهيه و به سران كشورهاي مختلف جهان و نهادهاي بينالمللي ارائه كرده است.
برخي از كشورهاي جهان بسته پيشنهادي ايران را رويكرد مثبت جمهوري اسلامي ايران براي آغاز دور جديد مذاكرات سازنده تلقي كرده اند
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]