واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: گردهمايي ۱۰۰ كشور جهان براي منع كاربرد بمب خوشهاي
اروپا- گروه بينالملل:
اجلاس بينالمللي منع كاربرد بمب خوشهاي با حضور نمايندگان بيش از ۱۰۰ كشور در دوبلين، پايتخت ايرلند، آغاز به كار كرد.
اجلاس ۱۲ روزه دوبلين درحالي آغاز شد كه كشورهاي عمده به كار برنده اين سلاح (آمريكا، روسيه، چين و رژيم صهيونيستي) حاضر به اعزام نمايندهاي به آن نشدند.
به گزارش شبكه خبري بيبيسي، اين چند كشور داراي مقادير قابل توجهي بمب خوشهاي در زرادخانههاي خود هستند و برخي از آنها، از جمله رژيمصهيونيستي و ايالات متحده، به استفاده از اين نوع اسلحه متهم شدهاند.
بررسي پيش نويس معاهده بين المللي منع كاربرد بمب خوشهاي هدف نهايي اين اجلاس اعلام شده است.
پيشنويس معاهده مورد بررسي در اجلاس دوبلين خواستار خودداري امضاكنندگان از استفاده، توليد، خريد، ذخيره سازي و فروش اين اسلحه و همچنين كمك به ساير كشورها در توليد يا دستيابي به اين اسلحه شده است.
در اين پيش نويس پيش بيني شده است كه امضاكنندگان ظرف 6 سال از اجراييشدن اين معاهده تمام ذخاير بمب خوشهاي خود را از ميان خواهند برد.
بيم و اميدهاي اجلاس دوبلين
بسياري از تحليلگران معتقدند اگر اجلاس دوبلين بتواند به توافقي در مورد منع كاربرد بمب خوشه اي دست يابد، چنين توافقي مهمترين دستاورد در منع اينگونه سلاحها از زمان اجلاس اتاوا براي منع كاربرد مين زميني خواهد بود.
معاهده اتاوا كه استفاده از مين ضدنفر را منع مي كند، در سال ۱۹۹۹ و با پيوستن بيش از ۱۵۰ كشور به آن قابليت اجرايي يافت اما كشورهاي هند، چين، آمريكا و روسيه، اين معاهده را امضا نكردهاند و برخي از آنها صرفا مدعياند كه خود را به پيروي از برخي مقررات كاربرد اين اسلحه متعهد ساختهاند.
تعدادي از كشورها با وجود اعزام نمايندگان خود به اجلاس دوبلين در نظر دارند پيشنهادهايي را براي تعديل در محتواي پيش نويس معاهده مطرح كنند.
از جمله روزنامه تايمز چاپ لندن از قول وزارت خارجه بريتانيا گزارش داد كه نمايندگان اين كشور خواستار اجازه كاربرد برخي انواع بمب خوشه اي خواهند شد كه به گفته آنان براي حفاظت از نيروهاي خودي در برابر پيشروي دشمن ضرورت دارد.
پيش از اجلاس دوبلين، موضوع منع كاربرد بمب خوشه اي در جلسات ديگري مورد بررسي قرار گرفته بود. برگزاركنندگان اين اجلاس ترجيح دادهاند به جاي دنبال كردن اين موضوع از طريق سازمان ملل، با برگزاري جلسات مستقل، كشورهاي مختلف را به توافق در منع كاربرد بمب خوشه اي ترغيب كنند.
دليل خودداري از طرح مسئله منع كاربرد بمب خوشه اي در سازمان ملل نگراني در اين مورد بوده است كه ممكن بود كشورهاي داراي حق وتو در شوراي امنيت مانع از تصويب چنين معاهده اي شوند.
بمب خوشهاي چيست؟
بمب خوشه اي يك اسلحه ضدنفر است كه از طريق بمباران هوايي يا آتشباري توپخانه مورد استفاده قرار مي گيرد. اين بمب از يك كپسول حاوي تعدادي گلوله هاي انفجاري كوچك تشكيل يافته كه كپسول اصلي معمولا در ارتفاع كم از سطح زمين منفجر و گلولههاي داخل آن در اطراف پراكنده ميشود و هر گلوله مانند يك نارنجك عمل ميكند.
درصورتي كه تمامي گلولههاي داخل بمب خوشهاي منفجر نشود، پس از پايان درگيري، گلولههاي عمل نكرده كه در اثر دستكاري منفجر ميشود، براي مدتها جان غيرنظاميان را در معرض خطر قرار ميدهد.
به همين دليل سازمانهاي بشردوستانه از جمله كميته بينالمللي صليب سرخ بمب خوشهاي را اسلحهاي غير انساني خوانده و خواستار منع كاربرد آن در درگيريهاي نظامي شدهاند. بمب خوشهاي در مهمترين جنگهاي دهههاي اخير، از جمله در افغانستان، كامبوج، كوزوو و لبنان مورد استفاده قرار گرفته است.
رژيم صهيونيستي در جنگ لبنان صدها هزار بمب خوشهاي را برسر مردم لبنان ريخت كه در اثر آن صدها نفر كشته و زخمي شدند.
همچنين هم اكنون گفته ميشود كه از زمان پايان جنگ لبنان، بيش از ۲۰۰ نفر در اثر انفجار بمبهاي خوشهاي باقيمانده از آن جنگ كشته و زخمي شدهاند.
تاريخ درج: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 21:08 تاريخ تاييد: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 22:12 تاريخ به روز رساني: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 22:11
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 585]