واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: برهوت ارتباطات ايراني
اينترنت- عميد نمازيخواه:
در اين ۲-۳ سال اخير، همايشها و نمايشگاهها و سمينارهاي بسياري براي دولت الكترونيك، شهر الكترونيك، شهروند الكترونيك، انتخابات الكترونيك، تجهيزات الكترونيك، اين الكترونيك، آن الكترونيك و كلاً همه چيز الكترونيك برگزار شد تا مردم هر چه بيشتر در حسرت خدمات الكترونيك بمانند.
اين موضوع كه چرا ما هر ساله دهها همايش و نمايشگاه برگزار ميكنيم ولي از طرف ديگر هر ساله رتبه ما در امور الكترونيك كاهش پيدا ميكند، جاي بسي تأمل، شگفتي، خنده، گريه و خلاصه همه چيز دارد.البته اكثر اين همايشها با شعار ارتقاي سطح فرهنگ الكترونيك شهروندان شروع و با شعار «نشد كه بشه» تمام ميشود.
براي درك بيشتر موضوع، همين چند وقت پيش انتخابات الكترونيك برگزار كرديم و جالب اين است كه پاسخ شمارشهاي الكترونيك پس از شمارش معمولي (دستي) اعلام شد.
حال فرض كنيد با وجود چنين حركاتي، اگر بخواهيم در مورد مشكلات و معضلات اينترنت در ايران بنويسيم چه ميشود. چند تيتر را كه خودمان هم در همين صفحه به چاپ رساندهايم برايتان ميآوريم.
1- قيمت اينترنت پرسرعت ايران حداقل ۱۶ هزار برابر اينترنت پرسرعت مالزي است
2 - ضريب نفوذ دسترسي به ADSL در ايران يك صدم درصد است3- طبق ابلاغيه رسمي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، كاربران ايراني تنها ميتوانند تا سقف 128 كيلوبيت در ثانيه به اينترنت متصل شوند! و نمونههاي بسيار ديگر.
حال با چنين اوضاعي چرا اين همه بايد بهدنبال برگزاري همايش و سمينار و نمايشگاه باشيم، خدا داند. هر وقت صحبت از اينترنت ميشود، مسئولان امر به جاي قبول كردن مشكلات مديريتي در اين بخش، شروع ميكنند به ارائه آمارهاي زيبايي چون رتبه اول ضريب نفوذ اينترنت در خاورميانه.
واقعاً فكر كنيد اگر كشور عزيز ما در خاورميانه نبود، اين مسئولان محترم چقدر اذيت ميشدند؟! احتمالاً ديگر در هيچ كدام از عرصههاي الكترونيك صدم هم نميشديم تا چنين آمارهاي جالبي را برايمان ارائه دهند. البته همين كه ما از عراق ، پاكستان ، افغانستان، امارات، عمان، يمن، قطر و... ضريب نفوذ اينترتمان بيشتر است، خيلي خوب است.
(البته در مورد كيفيت بينظير اينترنت ايران جاي بحثي نيست!) احتمالاً در سال 1404 از گواتمالا و مونته نگرو هم جلو خواهيم زد.از شوخيهاي جدي بگذريم و به برخي مستندات برسيم. ابتدا با جواب دادن به چند سؤال اساسي كه كاربر اينترنت كيست و منظور از ضريب نفوذ اينترنت چيست و يا از ضريب نفوذ چه تعريفي ارائه ميشود شروع ميكنيم.
كاربر اينترنت كيست؟
در مورد كاربر اينترنت هيچ تعريف خاصي وجود ندارد، اما شايد بتوان گستره تعريف كاربر اينترنت را به اين ترتيب فرض كرد:
۱. كسي كه رايانه + مودم يا اتصال به اينترنت دارد.
2. كسي كه حداقل هفتهاي ۲ ساعت به اينترنت وصل ميشود (هفتهاي ۲ ساعت يعني روزانه كمتر از ۲۰ دقيقه).
در روش انتخابي براي تخمين تعداد كاربر توسط شركت فناوري اطلاعات، كاربر كسي فرض شده است كه حداقل هفتهاي ۲ ساعت از اينترنت استفاده كند. همچنين از نظر كارشناسان ميتوان از روشهاي زير براي تخمين تعداد كاربران استفاده كرد:
۱. تعداد پورت Dial up كشور
۲. ميزان ساعت توليدي اينترنت
۳. ميزان پهناي باند مصرفي
۴. تعداد رايانه موجود در كشور
۵. بافت جمعيتي.
بررسي كارشناسي درباره هر يك از فاكتورهاي مذكور نشان ميدهد كه ميزان برآوردها درباره ضريب نفوذ اينترنت در ايران با واقعيتهاي موجود جامعه كشور تفاوتهاي آشكاري دارد؛ بهعنوان مثال در حوزه شاخص پهناي باند مصرفي كه از قضا در آمارهاي ITU نيز براي آن رتبهبندي در نظر گرفته شده است و كيفيت دسترسي كاربران را به اينترنت معين ميكند، بر اساس همين آمار در سال ۲۰۰۷ تنها ۴۶۵هزار و ۱۰۰ نفر، معادل ۷ دهم درصد از كاربران ايراني به اينترنت پرسرعت دسترسي داشتهاند؛ البته حتي تعريف اينترنت پرسرعت نيز در ايران و جهان متفاوت است.
طبق ابلاغيه رسمي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، كاربران ايراني تنها ميتوانند تا سقف ۱۲۸ كيلوبيت در ثانيه به اينترنت متصل شوند، در حالي كه سرعت خطوط ADSLدر دنيا تا ۲ مگابيت در ثانيه است! آمار كاربران اينترنت در جهان در حاضر به عدد ۴۲۶/۳۵۷/۲۴۸/۱ و ضريب نفوذ اينترنت در جهان بهطور متوسط به ۱۹ درصد رسيده است.
اين در حالي است كه متوسط ضريب نفوذ اينترنت در ۳۵ كشور آسيايي ۱۲.۴ درصد و تعداد كاربران اينترنت در اين منطقه ۴۵۹ ميليون نفر بوده است. همين آمار در مورد منطقه خاورميانه نيز به ترتيب ۱۷.۴ درصد معادل ۳۳.۵ ميليون نفر است.
حال از سوي ديگر بهدنبال اين موضوع باشيم كه اساساً چگونه ميشود ضريب نفوذ اينترنت را بالا برد. احتمالاً هزاران راهكار از سوي كارشناسان تا كنون ارائه شده است. ولي يكي از عمدهترين عوامل علاوه بر فرهنگ مردم، ضريب نفوذ رايانه، سطح دسترسي افراد و بسياري از موارد ديگر، نياز كاربران به اينترنت است.
اصولاً كاربران در اينترنت بهدنبال خدمات، سرويسهاي ارتباطاتي مانند ايميل و سرگرمي هستند. اين خدمات هستند كه كاربران را پايبند و شايد بتوان گفت كه مجبور به استفاده از اينترنت ميكنند. نسل جوان و نوجوان كنوني كشورهاي توسعه يافته را نميتوان از اينترنت جدا كرد و شايد الكترونيكيترين نسلي كه به وجود آمده باشد، همين نسل است.
سرعت پيشرفت فناوري ارتباطات و فناوري اطلاعات باورنكردني است و همچنين سطح خدمات نيز پا به پاي آن پيشرفت ميكند. در واقع موضوع بسيار مهم فضاي سايبر، محتواي آن است. اين فضاي مجازي چيزي جز مسائل محتوايي ندارد. اگر بتوانيم محتوايي شايسته و درخور توجه نسلهاي گوناگون ايجاد كنيم، ميتوانيم انتظار ضريب نفوذ بالا و افزايش فرهنگ الكترونيك جامعه را داشته باشيم.
آمريكاييها، وابستهترين مردم جهان به اينترنت
بر اساس آمار جديد، كاربران آمريكايي با بيش از ۲۸ ساعت زمان اتصال به اينترنت در ماه، بيشتر از ساير كاربران جهان در اينترنت زمان سپري ميكنند. آمريكا با متوسط كاربراني كه در طول ماه ژانويه سال ۲۰۰۸ تقريباً در روز يك ساعت را به گشت وگذار در اينترنت پرداختهاند، در زمينه ميزان زمان سپري شده توسط كاربران در اينترنت پيشتاز است؛ بهطوري كه آمريكاييها دو برابر بيشتر از كاربران اينترنتي سوئيس و اتريش در اينترنت وقت ميگذرانند.
به گزارش ايسنا اين آمار كه توسط نيلسن آنلاين گردآوري شده نشان ميدهد كه ديگر كشورهاي جهان هنوز به اين اندازه به وب گسترده جهاني دلبستگي نيافتهاند.ژ
جالب است بدانيد كه اروپا از نظر ميزان زمان سپري شده توسط كاربران در اينترنت از آمريكا عقب است و در آن فرانسه با ميزان زمان اتصال به اينترنت كمتر از ۲۰ ساعت پس از آمريكا و اسپانيا با متوسط كاربراني كه زير ۱۹ ساعت زمان در اينترنت سپري كردهاند و انگليس با ۱۸ ساعت زمان سپري شده در اينترنت، پس از فرانسه قرار دارند.
احتمالاً اكنون متوجه فاصله بسيار زياد ما با كشورهاي توسعه يافته شدهايد. البته از كشوري كه مسئولان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعاتشان، به دست خودشان ابلاغيه محدوديت سرعت ۱۲۸ كيلوبيت در ثانيه را ارسال ميكنند، چه انتظاري ميتوان داشت.
باز هم خدا را شكر كه با اين وضعيت پهناي باند در كشور، فضاي سايبرمان هم ميلنگد و ضريب نفوذ اينترنت در ايران پيشرفت نميكند، زيرا اگر اين اتفاق ميمون ميافتاد ديگر معلوم نبود كه سرعت ما از ۴ كيلوبيت بر ثانيه به چه ميخواست برسد.
نتيجه غيراخلاقي هم ميتوانيم از اين موضوع بگيريم: بهتر است فضاي سايبر در ايران بسيار بيمحتوا باشد تا حداقل همين تعداد كاربران با چنين وضعيت سرعت و پهناي باندي، بتوانند در روز ۳ تا ۴ سايت را ببينند (البته سايتهاي بسيار كم حجم).
تاريخ درج: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 16:48 تاريخ تاييد: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 17:21 تاريخ به روز رساني: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 17:15
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]