واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اقدام فرانسوي
اروپا- هنگامي كه در نخستين روزهاي ماه آوريل، دزدان دريايي در سومالي، يك كشتي فرانسوي را با ۳۰ نفر سر نشين آن ربودند، دولت فرانسه تنها ظرف يك ساعت، عمليات ضدحمله را طراحي كرد.
در حالي كه مذاكرهكنندگان درباره آزادي گروگانها با گروگان گيران مشغول گفتوگو بودند، نيروهاي ويژه فرانسوي با چتر نجات در اقيانوس هند فرود آمدند و به ناوگاني متشكل از كشتيهاي آمريكايي، بريتانيايي، كانادايي، آلماني و پاكستاني پيوستند.
اين ناوگان از سال ۲۰۰۲ و در چارچوب يك نيروي واكنش سريع، مشغول گشتزني در منطقه بوده است. نمي توان اين عمليات را يك درگيري توصيف كرد، چه رسد به آنكه آن را جنگ بناميم. اما اين عمليات، نوعي شيوه برخورد نظامي است كه اين روزها از ارتشهاي غربي خواسته ميشود تا هر چه بيشتر به اين شيوه عمل كنند.
نوعي برخورد كه طي آن، واحدهاي رزمي بسيار حرفهاي و نسبتا كم تعداد، در محل مورد نظر مستقر ميشوند و با هماهنگي با نيروهاي نظامي كشورهاي ديگر در چارچوب پيمانهاي مختلف، تلاش ميكنند تا وظيفه خود را در ميانه آشوبها و بحرانها انجام دهند.
اين كاري است كه فرانسويها در آن تبحر دارند و به اين خاطر است كه نقش آنها در پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) به شكل فزايندهاي پررنگتر و مهمتر شده، سازماني كه پس از پايان دوران جنگ سرد به شكلي جدي دچار تغيير شده است.
نيكلا ساركوزي، رئيسجمهوري فرانسه، طي يك سالي كه از انتخاب وي بهعنوان رهبر اين كشور ميگذرد، با بهره گيري از روابط گرم خود با واشينگتن و با به كار گيري موفق نيروهاي نظامي فرانسه در آفريقا و بالكان، تلاش كرده است تا نقش فرانسه را بهعنوان يك بازيگر برجسته در ناتو در افكار عمومي و به شكلي رسمي دوباره تعريف كند.
بيش از ۴ دهه پيش، شارل دوگل، رئيسجمهوري وقت فرانسه، اين كشور را از فرماندهي نظامي پيمان ناتو خارج و ستادهاي آن را در پاريس تعطيل كرد.
با اين حال، ساركوزي تلاش ميكند تا فرانسه را بهعنوان پيشتاز نيروهاي دفاعي اتحاديه اروپا درآورد و نفوذ اين كشور را به سوي شرق، تا خليج فارس و جنوب آسيا گسترش دهد.
اگر فرانسه واقعا ميخواهد تا خود را به اين شكل در عرصههاي جهاني نشان دهد، زمان و موقعيتي را بهتر از حال حاضر نخواهد يافت.
نيروهاي آمريكايي خسته و فرسوده شدهاند و تنها چند ارتش ديگر از مهارتهاي كافي، پايگاههاي مناسب، سازماندهي و از همه مهم تر، اراده لازم براي كشتن و كشته شدن در دورترين نقاط جهان براي جلو گيري از تبديل شدن جنگهاي محلي به تهديدهاي جهاني برخوردارند. فهرست كوتاه اين ارتشها، تنها شامل ارتشهاي بريتانيا و فرانسه است.
اينك ساركوزي با گنجاندن همزمان همكاري با ناتو و حضور فعال فرانسه در نيروي دفاعي اروپا در برنامههاي دولت خود، ميخواهد نفوذ اين كشور و منابع محدود آن را در عرصههاي بينالمللي افزايش دهد.
وي قصد دارد تا به جاي رد كردن تصميمات ناتو، خود پشت ميز تصميمگيري مهمترين پيمان همكاري كشورهاي غربي بنشيند.
نقش ايدئولوژيك
فرانسه، تنها در سطح نظامي، از اوايل دهه ۱۹۹۰، نقش عمدهاي را در عملياتهاي چند مليتي ايفا كرده است.
هر چند تا پيش از آغاز حكومت ساركوزي، استقلال فرانسه از روند تصميمگيريهاي ناتو همواره از اهميتي ايدئولوژيك براي اين كشور برخوردار بوده است و از اينرو فرانسويها به نقش آفريني نظامي خود در معادلات بينالمللي چندان بها نميدادند.
هفته نامه نيوزويك
۱۰ مي ۲۰۰۸
تاريخ درج: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 18:02 تاريخ تاييد: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 19:18 تاريخ به روز رساني: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 19:14
جمعه 27 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]