واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تقويت شوراها در شهرهاي بزرگ، هدف وزارت كشور نيست
عملكرد- گروه شهري:
مصطفي پورمحمدي وزير كشور و مهدي چمران رئيس شورايعالي استانها به همراه دهها نفر از فرمانداران، استانداران، بخشداران، رؤسا و اعضاي شوراهاي شهر و روستا با حضور در تالار بزرگ وزارت كشور، روز ملي شوراهاي اسلامي را گراميداشتند.
به گزارش همشهري، در اين مراسم پس از سخنان مهدي چمران كه انتقاداتي را نسبت به حمايت نشدن شوراها از سوي دولت و كاسته شدن از اختياراتشان ابراز كرد، مصطفي پورمحمدي سعي كرد در سخنان خود به نوعي به اين انتقادات پاسخ دهد.
وزير كشور در بخشي از سخنان خود تلويحا به اين نكته اشاره كرد كه اساسا توجه به شوراهاي شهرهاي بزرگ و تقويت آنها مد نظر دولت نيست.
نگاه نظام به شوراها مثبت است
وزير كشور در اين مراسم گفت: واگذاري برخي مسئوليتها بهصورت آزمايشي به شوراها در دولت پذيرفته شده است. دولت هم از خدا ميخواهد كه بسياري از اين امور را هرچه زودتر به مردم واگذار كند.
وي در عين حال گفت: موضوع مديريت واحد شهري، بحثهاي مفصلي را در خود دارد كه هنوز ساز و كارهاي آن به خوبي تبيين نشده است، در عين حال تواناييها و ظرفيتهاي شوراها متفاوت است و يك مسئوليت يكسان را نميتوان به همه شوراها واگذار كرد؛ چرا كه برخي از آنها توانايي لازم را ندارند.
به گفته پورمحمدي، بايد همه امور را بهطور هماهنگ و براساس واقعيتها تنظيم كنيم، كشور متعلق به همه است و اگر ميخواهيم كشور را خوب اداره كنيم، بايد جاي جاي آن را توسعه دهيم، نميتوان فقط 10 شهر خوب را در كشور ايجاد كرد و بعد ادعاي پيشرفت و توسعهيافتگي داشت.
در حال حاضر از همه روستاهاي دور افتاده به شهرهاي به ظاهر پيشرفته و توسعه يافته ما مهاجرت ميكنند و جمعيت حاشيهنشين كشور به حدود 8 ميليون رسيده كه بخش بزرگي از اين جمعيت در 15 سال گذشته شكل گرفته، پس مشخص است كه در سالهاي گذشته اشتباه كردهايم! چرا بايد از اين سياستها دفاع كرده و بر ادامه يافتن آن تاكيد كنيم؟
پورمحمدي گفت: معتقديم نه فقط شوراهاي شهرهاي بزرگ بلكه شوراهاي روستايي را نيز بايد حمايت كنيم؛ چرا كه سامان دادن به شوراهاي روستايي ميتواند به نفع مردم شهر تهران باشد تا ديگر آنها احساس نفس تنگي و تلف شدن و كوتاهشدن عمر نكنند .همچنين احساس نكنند كه لذت زندگيشان از بين رفته و روزي 2 ساعت بايد در ترافيك تهران خرد شوند.
شوراها اصلاحگر نظام اداري باشند
مصطفي پورمحمدي، وزير كشور نيز بهعنوان سخنران آخر گردهمايي روز ملي شوراها خواستار آن شد تا شوراها با ابداع مدلهاي جديد اداري، نحوه پاسخگويي به مردم و محدوديتهاي موجود در اينباره را اصلاح كنند.
پورمحمدي خطاب به اعضاي شوراهاي شهر و روستا تاكيد كرد: خلاقيت و ذهن روشن اعضاي شوراها بهتر است درگير آييننامهها، موافقتنامهها و روابط معمول اداري نشود. وي ادامه داد: بهدنبال چند تا ميلگرد، سيمان، آجر، بتن، آسفالت و جدول نباشيد؛ چرا كه ما در كنار مديريت مسائل مادي زندگي مردم، نبايد از نيازهاي والا، متعالي و فرهنگي انسانها غفلت كنيم بلكه بايد براي سلامت اجتماعي و اخلاقي مردم برنامه ريزي كنيم.
كاسته شدن اختيارات شوراهاپيش از سخنان وزير كشور، رئيس شورايعالي استانها و رئيس شوراي شهر تهران به سخنراني پرداخت. مهدي چمران با استفاده از فرصت پيش آمده در اين گردهمايي خطاب به مسئولان و دستاندكاران حاضر، خواستار اصلاح قانون تقسيمات كشوري در مورد تهران شد.
وي در مورد دلايل خود براي اين پيشنهاد گفت: از آنجايي كه استان تهران از امكانات و سرانههاي لازم براي جمعيت حدود 14 ميليوني خود محروم است با انواع چالشها و مشكلاتي كه ميرود تهديدي براي كيان آن باشد، مواجه شده است.
وي با غيرقابل تحمل خواندن رشد 10 تا 12درصدي جمعيت و مهاجرت از روستا و شهرهاي مختلف به استان تهران افزود: گاهي اوقات يكي دو روستا به همراه امام جماعتشان با هم به تهران نقل مكان ميكنند درحاليكه تهران چنين رشدي را جوابگو نيست و نبود آمادگي از نظر شهرسازي و زيرساختهاي شهري، ناهنجاريهايي را براي آينده آن رقم خواهد زد.
وي گفت: اين شهركهاي جديدالتاسيس در حاشيه تهران حتي برابر با قانون تقسيمات كشوري به صلاح نيست وبايد اصلاح شود.رئيس شورايعالي استانها در عين حالي كه به مناسبت روز ملي شوراها از وجود 7 اصل در قانون اساسي در جهت ضرورت تشكيل، ماهيت و اهداف شوراها سخن ميگفت و از شوراها با 110هزار عضو در سراسر كشور يكي از اركان مهم تصميمگيري در كشور نام برد، ادامه داد: گرچه شوراييان در جهت تحقق قانون اساسي تلاش ميكنند اما هرچه جلوتر ميروند شاهد فاصله گرفتن از روح قانون اساسي و كاسته شدن از قدرت و اختيارات شوراها هستند.
وي حركت تكاملي شوراها را به 2 مرحله تقسيم كرد؛ مرحله اول تثبيت جايگاه شوراها و دومي ارتقاي جايگاه شوراهاست. اين درحالي است كه چمران معتقد است سيستم اداري كشور در برابر واگذاري بخشي از اختيارات خود به شوراها مقاومت ميكند كه بايد سعي كرد با سعه صدر و منطق اين مشكل را حل كرد.
مشكلات حاشيهنشيني
چمران به مشكلات حاشيه نشيني و شكل گيري بيرويه و بيبرنامه شهركهاي اقماري اشاره كرد وبا بيريشه و خالي از هويت خواندن آنها، وقوع آسيبهاي اجتماعي فراوان به تهران را پيشبيني كرد.وي حتي در اين باره به ذكر مثالي از شكل گيري شهر آفتاب در كنار مرقد امام خميني پرداخت كه چرايي و چگونگي تشكيل آن بر دست اندركاران اداره شهر و كارشناسان و صاحبنظران امور شهري و اجتماعي مشخص نيست.
تاريخ درج: 9 ارديبهشت 1387 ساعت 21:32 تاريخ تاييد: 9 ارديبهشت 1387 ساعت 23:06 تاريخ به روز رساني: 9 ارديبهشت 1387 ساعت 23:05
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]