واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: حامد شاطري نقش رسانه در كانونهاي تفكر
خبرگزاري فارس: امروزه رسانهها در دنيا ، تفكر،فرهنگ،رفتار و در حقيقت هويت فرهنگي انسان ها را القا كرده و يا حداقل تاثير قابل ملاحظه اي بر فرهنگ عمومي جامعه بر جاي مي گذارد،رسانه ها مي توانند در تغيير الگو و سبك زندگي و بهبود وضعيت زندگي انسان موثر باشد.
مـلاك بـرتـري در دنيـا، استـعلاي تفكـري و فرهنـگي اسـت. (مقام معظم رهبـري)
در روزگار ما، توفيق حل و فصل هيچ مسئله بزرگي بدون سازماندهي و ايجاد زيرساخت سازماني مناسب حاصل نميشود. امروزه ميدان رقابت به ميدان افكار و ايدهها كشيده شده است. در اين وادي كساني پيروز ميشوند كه ايدهها و افكارشان تازگي، طراوات، عمق و دامنه بيشتري را دارا باشد.در جهان امروزي كه رقابت بيداد ميكند،نقش رسانه ها و چگونگي انتقال ايده ها براي به رشد و نمو رسيدن جامعه بسيار حائز اهميت است.پشتوانه اين ايدهها، مطالعه و تفكر است منتها تفكر سازمان يافته و جمعي كه تجلي اين نوع تفكر با ايجاد كانون تفكر تثبيت ميشود و از طرف ديگر امروزه رسانه ها در دنيا ، تفكر،فرهنگ،رفتارو در حقيقت هويت فرهنگي انسان ها را القا كرده و يا حداقل تاثير قابل ملاحظه اي بر فرهنگ عمومي جامعه بر جاي مي گذارد،رسانه ها مي توانند در تغيير الگو و سبك زندگي و بهبود وضعيت زندگي انسان موثر باشد.
كانونهاي تفكرمراكزي هستند كه بر اصل جمعانديشي يا ايدهپردازي استوار است وبه فرآيند تصميمگيري در دستگاههاي دولتي، بخش خصوصي و غيردولتي كمك ميكنند. اين مراكز براي انجام پروژههاي مطالعاتي قوي و حل مسائل مختلف به خصوص در حوزههاي اقتصاد،فناوري وحوزه هاي استراتژيك تأسيس شدهاند.اين كانونها شالوده و چهارچوب سياستهاي ملي را به پشتوانه نظريات تازهاي كه درحوزه علوم انساني مطرح ميشود پيريزي كرده و در اختيارسياستگذاران قرارميدهند.درواقع كانونهاي تفكرمطالعه تطبيقي سياستها و حلقه اتصال دنياي سياستگذاران با دنياي انديشههاي كارشـناسـانه مي باشد اما نقشهاي ديگري هم دارند كه به همين اندازه مهم است از جمله برگزاري نشستهاي فكري، همايشها و كارگاههاي آموزشي با حضور دانشوران و سياستگذاران براي شناسايي فرصت ها و چالش ها كه در زمره فعاليتهاي روزمره آنهاست. آيندهنگري نيز يكي ديگر از مهمترين فعاليتهاي كانونهاي تفكر است.
كانونهاي تفكر با توجه به ميزان بودجه و توانايي كه در اختيار دارند و با توجه به پيشرفت هاي روز افزون دانش ، تكنولوژي و ارتباطات، شكل متفاوتي دارند اما مسئله مهم خروجي اين كانونها و چگونگي انتشار اين خروجي ها در سطح جامعه مي باشد كه بايستي مبنا قرار گيرد البته در اين بين براي افزايش توان توليدي كانونهاي تفكر و تزريق آن به جامعه نقش رسانهها بسيار حائز اهميت است مثلاً در آمريكا اين كانونها از طريق جزوات و كتابهايي كه منتشر ميكنند، عمل آفرينش و تزريق ايدهها و فرايند سياستگذاري را انجام ميدهند و يا اينكه از طريق رسانههاي گروهي متفكران ميتوانند ايده ها و سياستهايشان را به افكار عموم جامعه تزريق كنند. البته فلسفه وجودي كانونهاي تفكر ايجاد گزينههاي متفاوتي براي تصميمگيري است كه نتايج و پيامدهاي هر يك از گزينهها را بطور كامل تحليل كرده و در اختيار تصميمگيرندگان قرار ميدهند كانونهاي تفكردر هر زماني بايستي ويژگي نقاد بودنشان و همچنين موضع بيطرفي خود را حفظ كرده تا هميشه آنچه كه به نفع عموم جامعه است را بيان نمايند.
جالب است كه بدانيم در انگلستان بيش از540 كانون تفكر به دولت خوراك فكري ميدهند. در ژاپن مؤسسه نيرا به ابتكار 145 شخصيت برجسته و پيشتاز از انجمنهاي صنعتي، دانشگاهي و كارگري در سال 1947 تأسيس شده است كه پس از تحقيق و پژوهش، اطلاعات و ايدههاي تحقيقاتي را در اختيار سياستگذاران ژاپني قرار ميدهد.
امروزه در آمريكا كانونهاي تفكر نقش بسيار مؤثري را در ارتباط با فرايندهاي سياسي و حاشيههاي آن ايفا مينمايند، اين كانون ها مانند شريانهاي اصليعمل مي كنند كه دانش در آنها جاري است بهگونهاي كه آنها ميتوانند با يك تفكر خردمندانه و جمعي از طريق رسانههاي گروهي حاشيه موجود را به نفع خود و تصميمسازان سازماندهي كنند.
بايستيدرنظرداشت رسانه به يكي از ابزارهاي عمده اطلاع رساني و يكي از شيوه هاي مسلط تفكر درباره زندگي و موقعيتهايآنتبديلشده است از اينرو،امروز بيش از پيش ايننياز را حس ميكنيم كه بدانيم ما در عرصه فرهنگ و هنر چه چيزهايي را مي توانيم بيان كنيم،پيام ها را چگونه شكل دهيم و براي انتقال اين پيام ها به مخاطبان،ازچه فنوني استفاده كرده و آنها چگونه ميتوانند اين پيام ها را دريابند؟
مثلا اگر به توليدات صنعت سينما در هاليوود با دقت بنگريم،حتما متوجه خواهيم شد كه كانونهاي تفكرتمامي جريانهاي فكري و اعتقادي مورد نظر خود را به صورت پنهان و غير مستقيم در قالب يك داستان جذاب،با تم جهاني و بر پايه نيازهاي انساني و بسيار تاثيرگزار به مخاطب خود القاء مي نمايند به گونه اي كه اين آثار مي تواند تفكر طيف وسيعي از مخاطبين خود را در زمينه ايجاد فضاهاي مختلف و راههاي متنوع يادگيري به چالش بكشاند و به گونه اي عمل كند كه شاخصه هاي فرهنگي بيننده مورد هدف قرار گيرد.
امروزه اين پيام رساني و شيوه هاي اجرايي در ارتباط با تفكر جمعي آنقدر مهم و حياتي شده كه مركز بزرگي مانند پنتانگون يك دفتر رسمي را در قلب هاليوود و صنعت سينماي امريكا داير مي كند تا بتواند به طور مستقيم با هنرمندان و رسانه هايي كه ارتباط تصويري را خوراك جامعه مي دانند،در ارتباط باشد و تمامي مسائل سياسي،امنيتي،تكنولوژيك و يا زيرساختي مورد نظرش را هدايت و راهبري نمايد.
.........................................................
منبع: شبكه تحليلگران تكنولوژي
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 593]