واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس بررسي كرد خواستههاي مردم منطقه عشايرنشين فردوس از مسئولين خراسان جنوبي
خبرگزاري فارس: عشاير و روستانشينان بخش مركزي فردوس رفع مشكل آب كشاورزي و آب شرب دام، احداث انبار ذخيره علوفه و اجراي شركت سهامي زراعي در منطقه را براي جلوگيري از مهاجرت مردم و افزايش توليدات كشاورزي و دامداري خواستار شدند.
به گزارش خبرگزاري فارس از بيرجند، جمعي از مسئولين استان خراسان جنوبي با حضور در بين مردم روستاهاي حسين آباد، خانكوك، طاهر آباد و منطقه عشاير نشين كجه و چاهنو مشكلات و انتظارات مردم منطقه را از نزديك بررسي و در جهت رفع آن به مردم منطقه قول مساعد دادند.
در جريان بازديد مسئولين استان از اين منطقه مردم برخي از مشكلات و انتظارات خود را كه به دليل استمرار خشكسالي هاي اخير باعث رشد بيكاري و كاهش درآمد آنان شده است را در گفتگو با خبرنگار فارس مطرح كردند.
*نابودي بيش از 70 هكتار از اراضي باغات پسته روستاييان به دليل نبود آب كشاورزي
مسئول شوراي اسلامي روستاي حسين آباد بخش مركزي فردوس يكي از مشكلات عمده اين روستا را خشك شدن و نابودي بيش از 70 هكتار از اراضي باغات پسته مردم كه حاصل دسترنج 30 ساله آنان است دانست.
ابراهيم ياوري گفت: با توجه به اين كه در اين منطقه حدود 8 سال خشكسالي بوده بالا بودن سنگ كف منطقه مردم را با مشكلات زيادي روبرو كرده تا بتوانند حدود 3 ليتر آب در ثانيه را از زمين استحصال كنند در حالي كه در مدت 10 سال پيش با 25 ليتر بر ثانيه مشغول كشاورزي بودهاند.
وي افزود: با توجه به نظر كارشناسان منطقه اي آب، آب در لايه هاي زيرين اين منطقه وجود دارد و تقاضاي ما اين است كه مسئولين با حفر يك چاه گمانه به عمق 300 تا 400 متر در اين منطقه در جهت رفع مشكل آب كشاورزي مردم تلاش كنند.
مسئول شوراي اسلامي روستاي حسين آباد با بيان اين كه خانه بهداشت روستا نيز از محل كمك هاي مردمي روستا ساخته شده است، خاطرنشان كرد: براي اجراي طرح هادي روستا در سال 84 مبلغ 3 ميليون تومان از بودجه دهياري به سازمان بنياد مسكن خراسان رضوي واريز شده كه متأسفانه هيچ اقدامي از سوي اين سازمان انجام نشده و پس از الحاق نيز مشكل همچنان ادامه دارد.
يكي از اهالي روستا خانكوك نيز در خصوص مشكلات كنوني روستا گفت: همه دامداران روستا به دليل نبود آب كشاورزي دام هاي خود را فروخته و به شهرهاي اطراف از جمله فردوس مهاجرت مي كنند و ما از مسئولين تقاضا داريم براي رفع اين مشكل كه دامنگير مردم منطفه شده است فكري بردارند.
عيسي جعفري در گفتگو با خبرنگار فارس با بيان اين كه خانكوك با حدود يك هزار و 500 نفرجمعيت بعد از روستاي باغستان بزرگترين روستا در شهرستان فردوس است، اظهار داشت: مردم از نظر آب شرب هيچ گونه مشكلي ندارند و تنها مشكل بيكاري بر اثر نبود آب كشاورزي در منطقه است.
غلامرضا ده مرادي رئيس شوراي اسلامي خانكوك نيز گفت: مردم نه كشاورزي دارند و نه دامداري و اگر مشكل آب كشاورزي مردم حل نشود همه مردم روستا بايد به فردوس كوچ كنند چرا كه در نبود آب و كار كشاورزي مردم چاره اي جز اين ندارند.
اسماعيل مهدوي عضو شوراي اسلامي روستاي طاهر آباد نيز گفت: ما كمبود آب در بخش شرب و همچنين بخش كشاورزي در اين روستا نداريم و تنها مشكل ما شور بودن آب موجود است كه به دليل گرماي بالاي منطقه مناسب نيست.
*كمبود آب شرب دام و قيمت پايين گندم مهمترين مشكلات عشاير نشينان كجه و چاهنو
رئيس شوراي اسلامي منطقه عشاير نشين چاهنو در خصوص مشكلات مردم عشاير كجه و چاهنو گفت: چاهنو با مسافت 65 كيلومتر از فردوس يكي از روستاهاي دورافتاده اين شهرستان است كه در منطقه حاشيه كوير واقع شده و با جمعيتي بالغ بر 250 نفر و دارابودن حدود 50 حلقه چاه كشاورزي قطب كشاورزي فردوس است.
غلامحسن جهاني نسب در گفتگو با خبرنگار فارس با تقدير از تلاشهاي شركت آب و فاضلاب روستايي استان جهت نصب يك دستگاه آب شيرين كن و حل مشكل آب شرب مردم روستا افزود: مهمترين مشكل در بخش آب شرب دام است و چاهي كه در حال حاضر براي آب شرب مردم استفاده مي شود قبلا براي آب دام بود كه پروانه آن انتقال يافته است و براي چاه آب شرب دام نيز آب منطقه اي به مردم فشار آورده كه بايد اين چاه پر شود و اين باعث نارضايتي مردم است.
وي به قرق منطقه مظفري كه دامداران در گذشته از آن استفاده مي كردند اشاره كرد و ادامه داد: اين منطقه چاه كشاورزي است و و منطقه مظفري تنها جايي بود كه دامداران از آن استفاده مي كردند ولي در حال حاضر دام مردم روستا جايي براي چريدن ندارند.
رئيس شوراي اسلامي منطقه عشاير نشين چاهنو مشكل نداشتن راه آسفالته را از ديگر مشكلات مهم منطقه عنوان كرد و گفت: بعد از 30 سال كه از عمر انقلاب مي گذرد ما شرمنده مردم روستا هستيم چون بارها اين مشكل را مطرح كرديم و خوشبختانه تا روستاي كجه كار زيرسازي براي آسفالت انجام شده و اميدواريم كه با پيگيري مسئولين فاصله بين اين دو روستا نيز كه فاصله كمي است آسفالت شود.
جهاني نسب با بيان اين كه قيمت پايين گندم رغبت كشاورزان را براي كشت اين محصول در منطقه از بين برده است، تصريح كرد: قيمت بالاي جو و علوفه در منطقه نيز باعث شده كه دامداران نتوانند علوفه مورد نياز دام خود را خريداري كنند.
وي در خصوص خريد دام مازاد عشاير و روستاييان در اين منطقه افزود: دام مازاد مردم منطقه خريداري شد ولي سهيه پايين خريد جوابگوي تقاضاي مردم براي خريد دام بيشتر از آنان را كه چاره اي براي فروش دام به دليل نبود علوفه ندارند نيست.
رئيس شوراي اسلامي منطقه عشاير نشين چاهنو نياز به احداث يك انبار ذخيره علوفه با وجود 50 حلقه چاه كشاورزي، عدم برخورداري از خانه بهداشت و امكانات درماني و پزشكي را از ديگر مشكلات پيش روي مردم روستاهاي عشاير نشين كجه و چاهنو عنوان كرد.
*بهرهبرداري از مجتمع آبرساني خانكوك و اجراي يك چاه گمانه در منطقه
مدير عامل شركت سهامي آب منطقه اي خراسان جنوبي در خصوص خواسته مردم منطقه براي حفر يك چاه گمانه گفت: احتمال وجود آب در لايههاي 300 تا 400 متري منطقه ضعيف است و آبي هم كه در اين لايه ها باشد معمولا آبي است كه ميليون ها سال زير زمين باقي مانده است.
غلامرضا غلامرضايي تصريح كرد: در اين راستا با اعتبارات شركت و اعتباراتي كه از محل ستاد حوادث تخصيص پيدا كند چاه به صورت آزمايشي علي رغم اين كه در منطقه ممنوعه است براي رفع مشكل آب كشاورزي مردم منطقه حفر مي شود.
وي اضافه كرد: در اين منطقه و براي رفع مشكل آب مي توان با ايجاد يك محدوده شهرك گلخانه اي به علاوه باغات موجود منطقه طرح استفاده از سيستم آبياري نوين را با همين آب كم اجرا تا باغات حفظ شود.
رئيس اداره آب و فاضلاب روستايي شهرستان فردوس نيز در جريان بازديد از مجتمع آبرساني خانكوك گفت: در گذشته آب شرب بزرگترين روستاي منطقه يعني خانكوك توسط يك چاه با كيفيت از همين منطقه تأمين مي شده و روستاي حسين آباد نيز بر اثر مشكلات كيفيت آب منطقه مشكل پيدا كرده كه با حفر دو حلقه چاه در روستاي باغستان آب بهداشتي ابن مجتمع آبرساني تا طاهر آباد تأمين شده است.
عباس عيشي افزود: با بالا رفتن EC آب منطقه تنها راه حل مشكل آب شرب ايجاد يك طرح شبكه اي براي تأمين آب روستاهاي پايين دست منطقه است چرا كه هم اكنون آب شرب منطقه در روستاهاي خانكوك، حسين آباد، طاهر آباد، كجه و چاهنو به دليل نبود آب در منطقه با تانكر سيار و طي يك مسير طولاني تأمين مي شود.
وي اظهار داشت: در صورت تأمين اعتبار و با بهره برداري از اين مجتمع تا پايان امسال آب روستاهاي خانكوك، حسين آباد و طاهر آباد به وسيله شبكه بهداشت تأمين شود و در روستاي چاهنو نيز مردم با نصب دستگاه آب شيرين كن از آب شرب مناسب بهره مند شدند و روستاي كجه هم در مرحله خريد دستگاه آب شيرين كن قرار دارد.
مسئول اداره آب و فاضلاب روستايي شهرستان فردوس پيشرفت پروژه مجتمع آبرساني خانكوك را 65 درصد اعلام كرد و گفت: كل اعتبار مورد نياز اين مجتمع يك ميليارد و 600 ميليون تومان است كه تاكنون حدود 800 ميليون تومان براي آن هزينه شده است.
*برخورداري 100 درصد روستاهاي بالاي 20 خانوار فردوس از راه آسفالته
مدير كل راه و ترابري خراسان جنوبي نيز در جريان بازديد مسئولين از پروژه راه روستايي كجه در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: اين پروژه 38 كيلومتر طول دارد كه 23 كيلومتر آن براي هفته دولت آماده مي شود و اميدواريم با بهره برداري از اين پروژه اعتبار مورد نياز براي ادامه اين راه به روستاي چاهنو نيز تأمين شود.
ابراهيم نصري با بيان اين كه امسال براي اين پروژه 650 ميليون تومان اختصاص يافته است افزود: با تكميل اين پروژه 360 خانوار روستايي و همچنين حدود 50 حلقه چاه كشاورزي موجود در منطقه از راه آسفالته مناسب برخوردار مي شوند.
وي خاطرنشان كرد: با بهره برداري از پروژه راه روستايي كجه 97 درصد روستاهاي بالاي 20 خانوار فردوس زير پوشش راه مناسب و آسفالته قرار مي گيرند كه اين رقم براي اولين بار در استان و تا پايان برنامه چهارم توسعه در روستاهاي فردوس به صد در صد مي رسد.
*ساماندهي 400 خانوار عشاير فردوس و اجراي شركت سهامي زارعي در منطقه
مسئول اداره امور عشايري شهرستان فردوس در نيز با ابراز خوشحالي از حضور روز گذشته مسئولين دستگاه هاي اجرايي به همراه استاندار خراسان جنوبي در جمع عشاير اين منطقه گفت: ساماندهي عشاير نقش مهمي در راستاي دامداري توأم با كشاورزي، اشتغال ثابت، مهاجرت پذيري و همچنين افزايش منابع توليد دارد.
حسين داروغه در گفتگو با فارس عشايران را طلايه داران توليد دانست و افزود: با وجود فعاليت 40 حلقه چاه كشاورزي در منطقه كه اكثرا عشاير منطقه در آن شريك هستند تقاضا داريم كه اين منطقه به عنوان كانون اسكان نمونه عشاير استان مطرح شود.
وي حضور مردم منطقه را در صحنه هاي اجتماعي، سياسي و اقتصادي خوب ارزيابي كرد و اظهار داشت: احداث انبار ذخيره حداقل 500 تني علوفه در منطقه، خريد گندم، احداث خانه بهداشت، حفر چاه در منطقه و ايجاد شركت سهامي زراعي از مهمترين برنامه ها براي رفع مشكل مردم منطقه است كه نياز به مساعدت مسئولين استان دارد.
فرماندار فردوس نيز با بيان اين كه حدود 360 خانوار عشاير در اين منطقه ساماندهي شدند گفت: حدود 400 خانوار عشاير ديگر در فردوس پراكنده هستند و ييلاق و قشلاق دارند كه امور عشايري به آنان خدمات ارائه مي دهد و اميدواريم كه اين تعداد نيز ساماندهي و ساكن شوند.
عباس اقبال بر اجراي شركت سهامي زراعي در منطقه تأكيد كرد و افزود: اعلام آمادگي براي اجراي اين طرح را با كمك جهاد كشاورزي در منطقه براي بهينه سازي مناسب در استفاده از پتاسيل هاي موجود منطقه داريم.
استاندار خراسان جنوبي نيزدر پايان بازديد و در جمع عشايرنشينان اين منطقه خدمت به عشاير را مقدس خواند و اظهار داشت: مشكلات موجود در منطقه اهم و مهم مي شود و اكنون مهمترين مشكل جاده است كه بايد بدون توقف اين پروژه تا روستاي چاهنو و تا پايان امسال آسفالت شود.
سيد صولت مرتضوي در خصوص احداث انبار ذخيره علوفه نيز گفت: با تزريق اعتبارات و براي رفع اين مشكل انبار توسط سازمان امور عشايري خراسان جنوبي در اين منطقه احداث مي شود.
وي با بيان اين كه با پايان كار مطالعاتي شركت سهامي زراعي و اعلام نتيجه مثبت اجراي اين شركت در منطقه عملياتي مي شود، خاطرنشان كرد: مسئولين بايد بستر لازم را براي راحت تر زندگي كردن و افزايش راندمان بهره وري كار در منطقه با پيگيري امورات و مشكلات مردم در منطقه فراهم كنند.
انتهاي پيام/ص
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 538]