واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اغراق در شعر دینیحمیدرضا شکارسری گفت: شعر دینی باید ساختاری تاریخی داشته باشد تا برای همیشه ماندگار شود.
حمیدرضا شکارسری، در نشست تخصصی آسیبشناسی شعر آیینی که در کنگره شعر فاطمی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم برپا شد، گفت: شعر دینی باید به یک ژانر سیاسی و اجتماعی تبدیل شود تا در همه دورهها کابرد و اثرگذاری داشته باشد.تبدیل ژانر را به عنوان یکی از رسالتهای شاعران فعال در این عرصه میباشد؛ شعر دینی نباید چون دیگر بخشهای زیرمجموعههای این اشعار از قبیل شعر عاشورایی به یک واقعه و یک دوره زمانی خاص محدود شود.با تبدیل شعر دینی به ژانر میتوان یک ساختار تاریخی ایجاد کرد و اجزای آن را بر اساس موقعیت روز تعریف کرد و منطبق ساخت. این ساختار باعث میشود تا برای هرگونه نیاز در جامعه پاسخی از درون این ساختار دینی پیدا کرد.با این طرح میتوان داستان قدیمی را پویا کرد و بارها آن را در قالبها و سبکهای مختلف حتی پسامدرن و مدرن بازآفرینی کرد.این شاعر با اشاره به غنای تاریخی و شخصیتی در ادبیات و شعر دینی و ولایی افزود: با آوردن این شخصیتها به تاریخ معاصر میتوان آنها را برای مخاطب قابل درکتر و مفاهیم دینی را اثربخشتر کرد. با تبدیل شعر دینی به ژانر میتوان یک ساختار تاریخی ایجاد کرد و اجزای آن را بر اساس موقعیت روز تعریف کرد و منطبق ساخت. این ساختار باعث میشود تا برای هرگونه نیاز در جامعه پاسخی از درون این ساختار دینی پیدا کرد.شاعر در جهان به بازآفرینی حقایق و مضامین میپردازد، حال آنکه در بخش اشعار دینی باید کاملا بر اساس آن، حقیقت را انعکاس دهد.ما در شعر آیینی و مذهبی با مضامین انتزاعی چون ابدیت، ازلیت، ماوراءالطبیعه و معنویت مواجه هستیم که باید این مفاهیم را در تجسمات زیبا به مخاطب عرضه کرد.باید راه را برای استفاده شاعران از قالبها و سبکهای جدید باز کرد.
شکارسری از به کار بردن اغراقها و بزرگنماییها در شعر ولایی و دینی انتقاد کرد و گفت: این اغراقها شخصیتها را برای مخاطب دور از دسترس و غیرقابل باور میسازد که تنها جنبه سطحی و ترحمآمیز را نسبت به واقعه ایجاد میکند.او در بخش دیگری از سخنان خود به واژهی شعر آیینی انتقاد کرد و گفت: آیین، آداب و سنن و حتی دیگر ادیان را شامل میشود که شاید برخی از آنها کاملا غیردینی و غیراسلامی باشند.پی نوشت: شکارسری اول فروردین 1354 متولد شد. وی به دلیل علاقهای که به ادبیات داشت قدم در این عرصه گذاشت و امروزه از فعالان حوزه ادبیات به خصوص شعر میباشد. چند مجموعه شعر ونقد وبررسی ادبی ، چاپ تعداد متنابهی نقد ادبی و مقاله ادبی درنشریات ومجلات ادبی ، برگزاری وانجام چند کارگاه شعری وسخنرانی ادبی در سطح تهران وشهرستان ها مسئولیت برگزاری یا دبیری چند جشنواره ادبی ـ هنری از جمله فعالیتهای ادبی وی میباشد.فرآوری: مهسا رضاییبخش ادبیات تبیانمنبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (قم) ، سوره مهر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 392]