واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: مطبوعات فرانسه در چنبره مشكلات مالي و رقابت با اينترنت
كاهش پيوسته خوانندگان و آگهي و نيز ظهور نشريات اينترنتي و نشريات مجاني باعث زيان شديد روزنامههاي فرانسوي شده است.
وحيدرضا نعيمي- بحران مالي در روزنامه فرانسوي لوموند كه به اعتصاب بيسابقه ۲ روزه منجر شد، نشاندهنده بحراني فراگير در رسانههاي چاپي در فرانسه و چند كشور اروپايي ديگر است.
به گزارشاي پي اس، كاهش پيوسته خوانندگان و آگهي و نيز ظهور نشريات اينترنتي و نشريات مجاني باعث زيان شديد روزنامههاي فرانسوي شده است. سيلوان بورميو، معاون سابق سردبير هفتهنامه فرهنگي لو اينراكتيبل اواخر سال گذشته از اين نشريه جدا شد و به يك رسانه خبري و تحليلي اينترنتي به نام مدياپارت پيوست كه به گفته وي فرصتي به روزنامهنگاران فرانسوي ميدهد كه روزنامه را از نو ابداع كنند.
بسياري از گزارشگران و دبيران سابق لوموند نيز به مدياپارت پيوستهاند كه با پرداخت حق اشتراك قابل دسترسي است.بورميو گفت: بحران در رسانههاي چاپي فرانسه يك پديده فصلي يا موقتي نيست، بلكه در واقع پايان يك دوره است، يعني مردم فرانسه ديگر نشريه چاپي نميخوانند.
لوموند در روزهاي 27 و 31 فروردين بهدليل اعتصاب كاركنان آن منتشر نشد. اين نخستين بار از زمان تاسيس اين روزنامه در سال 1944 بود كه كاركنان لوموند دست به اعتصاب زدند. اين اعتصاب براي اعتراض به طرح كاهش هزينهها صورت گرفت كه مديريت آن پيشنهاد كرده است.
براساس اين طرح، 130 نفر از كاركنان لوموند از جمله 90 نفر در تحريريه بيكار ميشوند و نشريات زيادي كه لوموند منتشر ميكند، فروخته خواهد شد. به علاوه سرمايهگذاران خصوصي سهم قابل توجهي در روزنامه پيدا ميكنند. اين امر به معناي پايان اختيارات كاركنان در مديريت روزنامه است.
لوموند در حال حاضر بهصورت يك تعاوني اداره ميشود. مديريت روزنامه اين طرح را براي بازپرداخت حدود 150ميليون دلار بدهكاري مطرح كرده است.ديويد ژيرو، معاون لوموند گفت: ما چارهاي نداريم جزاينكه اين طرح را هر چه زودتر پيش از فرارسيدن تابستان اجرا كنيم. ما به همكاران خود اين اجازه را دادهايم كه اگر ميخواهند از لوموند جدا شوند؛ اما كاركنان همچنان با اين طرح مخالفت ميكنند.
كريستين شومبو، نماينده اتحاديه ملي روزنامهنگاران در لوموند گفت: اكثريت قاطع كاركنان خواستار آن شدهاند كه طرح جديدي مطرح شود. بحران جاري تازهترين مورد از مشكلات مالي لوموند است.
در مارس2005 كه اين شركت با 15ميليون دلار زيان سالانه روبهرو بود، مديريت 90نفر را بيكار كرد و 15 درصد از سهام آن را به گروه لاگاردر فروخت كه صاحب شركتهاي گوناگون از جمله صنايع سنگين نظامي است و 15درصد ديگر از سهام آن به گروه رسانهاي پريسا از اسپانيا فروخته شد.
در اواخر سال2007 لوموند نشريات محلي زيادي را فروخت و شمار كل كاركنان شركت را از 3200 به 1600 نفر كاهش داد؛ اما تعاوني نماينده تحريريه در مديريت روزنامه همچنان 5/29درصد از سرمايه را در اختيار داشت و از حق وتو برخوردار بود. اگر لاگاردر و پريسا سهم خود را در سرمايه شركت افزايش دهند، حق وتوي كاركنان از بين خواهد رفت.
لوموند تنها روزنامهاي نيست كه با بحران دست و پنجه نرم ميكند. در پاييز 2006، ليبراسيون به يك سرمايهگذار خصوصي به نام ادواردو روتشيلد فروخته شد كه سردبير جديدي منصوب كرد و طرحي را مشابه طرح فعلي لوموند براي نجات آن مطرح كرد. گروهي از گزارشگران ليبراسيون جدا شدند و مجله اينترنتي «رو 89 » را تاسيس كردند.
بسياري ديگر از نشريات فرانسوي نيز با مشكلات مشابهي مواجه هستند. فرانس سوار كه در دهه 1960 بيش از يك ميليون نسخه تيراژ داشت، اكنون كمتر از 30 هزار نسخه فروش دارد. اومانيته كه روزنامه رسمي حزب كمونيست فرانسه با تيراژ روزانه 50 هزار نسخه بود، از سال 1975 بيش از 80 درصد خوانندگان خود را از دست داده است. اين نشريه اكنون در مالكيت گروهي از سهامداران مانند گروه صنعتي نظامي لاگاردر است.
بورميو گفت: اين تغييرات تاثير زيادي بر كيفيت و استقلال روزنامهنگاري گذاشته است. وي گفت: كافي است به گزارشهاي نشريه فيگارو درباره امور تجاري مالك خود يعني سرژه داسو (شركت صنعتي نظامي) توجه شود.
ديگر كشورهاي اروپايي نيز بهطور پيوسته شاهد از دست دادن خوانندگان نشريات بودهاند. در آلمان، دولت با همكاري چند فدراسيون ناشران مجلات و اتحاديههاي روزنامهنگاران از روز 29فروردين امسال برنامهاي را براي تشويق جوانان به مطالعه نشريات آغاز كرده است.
برند نويمن، معاون وزير فرهنگ اين كشور گفت: كساني كه ميخواهند در مباحث سياسي و اجتماعي روزگار جاري شركت كنند، بايد مجله بخوانند. اين برنامه شامل جلسات منظم نشريهخواني در مدارس و باشگاههاي جوانان است. وزارت فرهنگ آلمان اذعان كرده است از تعداد نوجوانان و جوانان نشريهخوان كاسته شده است.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 339]