تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834581196
آداب و رسوم عروسی در لرستان [+عکس]
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
نگاهی به سنتهای فراموش شده در فرهنگ ازدواج اقوام ایرانی آداب و رسوم عروسی در لرستان [+عکس]
جام جم سرا- هنوز هم نوای دلانگیز کمانچه و تنبک یا سرنا و دهل را به یاد دارم. از همان کودکی به نواها و آهنگهای لری و لکی علاقه داشتم. فقط کافی بود از برپایی جشن عروسی در هر جای شهر باخبر میشدم، اگر میتوانستم با کمک یکی از بزرگترها به تماشا و شنیدن بزم شادیانههای عروسی میرفتم. حس خوبی بود، از شنیدن نواهای لری سیر نمیشدم.
گوشم به ضربآهنگها، ترانهها و رقصهای لری آشنا بود. بیتهای تکرار شده ترانهها را بلندبلند با نوازندهها تکرار میکردم. به یاد دارم که در عروسیها و پیشاپیش عروس، زمانی که او را بهسوی خانه داماد میبردند، کسانی که او را همراهی میکردند ترانه «سیتبیارم، سیت بیارم...» را برای او نجوا میکردند.
اجرای رقصهای بومی و گروهی زنان و مردان در این آیینها معمول بود اما امروز دیگر نه کمانچهای در کار است و نه رقصهای محلی با لباسهای محلی رنگارنگ و شاد. حتی رفتن به جشنهای عروسی دیگر حال و هوای گذشته را ندارد. کمتر خانواده لری را میبینی که سنتهای قدیمی را در جشنهای عروسی دختران و پسرانشان اجرا کنند.
جشنهای سه یا چهارروزهشان در یک شب جمع و جور شده آن هم در تالارهای مجلل شهر فرقی هم نمیکند شهرنشین باشند یا روستانشین. دیگر از خانههایشان صدای ساز و دهل نمیآید، همه چیز مدرن شده حتی رقصهای محلی هم به قول خودشان کمرنگ شده و جایش را به رقصهای امروزی و بیمحتوا داده که هیچ یک از حرکات آن معنایی ندارد.
البته این سنتها به دلیل تغییر فرهنگ و سبک زندگی افراد دستخوش تغییرات شده که تنها این سنتها را دچار تغییر نکرده بلکه بسیاری از سنتها در جشنهای عروسی نیز به طور کلی کنار گذاشته شدهاند که در ادامه به گوشهای از آنها نیز اشارهای میکنیم.
نوای ساز و دهل در جشنها به گوش نمیرسد از جهازبرون دیروز تا جهیزیههای امروز در گذشتههای نهچندان دور، پس از پایان مراسم عروسی جهیزیهای که خانواده عروس برای او تهیه کرده بودند توسط چند نفر از مردان خانواده داماد به همراه او به خانه داماد در طبقهای بزرگ و هلهلهکنان حمل میشد ولی امروز این سنت دستخوش تغییرات اساسی شده و حدود یک ماه قبل از شروع زندگی عروس و داماد جهیزیهای سنگین که آن را با تمام سختی تهیه کردهاند به خانه خودشان میبرند و بعد از چیدن وسایل تدارکات لازم برای برگزاری جشن عروسی را فراهم میکنند.
از انتخاب عروس تا «کیخایی» لرستان با قدمتی چند هزار ساله دارای آداب و رسوم و آیینهای سنتی فراوانی است که مراسم جشن عروسی آنها نیز از این سنتها کم ندارد و جذاب بودن این جشن نه تنها افراد بومی بلکه غیر بومیها را نیز مجذوب خودش میکند.
مراسم عروسی لرها قبل از هر چیز با انتخاب عروس خانم از سوی خانواده داماد آغاز میشود که این مراسم به «سرنجه» معروف است که بعد از انتخاب دختر، خانواده داماد مراسم خواستگاری که بهاصطلاح خودشان مراسم «کیخایی» را با چندین نفر از ریشسفیدان و افراد بزرگ طایفه خود انجام میدهند. البته قبل از مراسم «کیخایی» بزرگان طایفه لر با پادرمیانی و بنوعی تضمین دادن و تایید داماد در مورد خصوصیات فردی و اجتماعی وی نزد خانواده عروس میروند و زمانی که نظر خانواده عروس را جلب کردند، مقدمات «کیخایی» فراهم شده و خانواده و فامیل داماد پس از چند روز رسماً به خواستگاری از عروس خانم میروند.
هر چند دیگر مراسم «سرنجه» و «کیخایی» در میان طوایف لر رنگ باخته و مانند دیگر نقاط کشور دختر و پسر بزرگان را تنها در مرحله نهایی که همان مراسم خواستگاری است دخالت میدهند.
«شیربها» و صورت «سیاهه» پس از «کیخایی» دیگر نوبت مهریه عروس خانم است که معمولاً با توافق هر دو خانواده تعیین میشود و مبلغی نیز به رسم خودشان به عنوان «شیربها» به مادر عروس اهدا میشود تا از زحمات چندسالهاش تشکر کرده باشند.
حالا دیگر نوبت به صورت جهیزیه یا به قول خودشان «سیاهه» میرسد که خانواده عروس آن را از قبل آماده و به آقا داماد تحویل میدهند البته این سیاهه به امضای افراد فامیل حاضر در مراسم نیز میرسد.
در پایان مراسم بعد از خواندن چند آیه از قرآن، یک نفر از مردان فامیل داماد دست پدر عروس را به نشانه تشکر میبوسد و پس از آن اعلام میشود که عروس و داماد به صورت رسمی نامزد شدهاند. فردای آن روز آقا داماد گوسفندی را به در خانه عروس خانم آورده و با اهدای آن رسماً از خانواده عروس تشکر میکند.
حنابندان سنتی فراموششده «حنابندان» از جمله سنتهای رایج در عروسیهاست که مردم این دیار نیز یک شب مانده به مراسم عروسی در منزل عروس خانم این جشن را برپا میکنند و به نشانه خوشبختی دست و پای عروس خانم را حنا میگیرند و همچنین هدایایی نیز به او هدیه میدهند. اما این آیین دیگر مانند گذشته برگزار نمیشود و در بسیاری از خانوادهها به طور کلی فراموش شده است.
عروس برون به همراه رقص و پایکوبی فردای حنابندان، مادر عروس حلوایی را که با روغن حیوانی تهیه کرده با مراسم خداحافظی دخترش به خانواده داماد میدهد و عروس را آماده رفتن به خانه خودش میکند. در این میان گروههای موسیقی شروع به نواختن میکنند و رقص و پایکوبی گروههای مختلف به همراه بازیهای سنتی و محلی آغاز میشود.
به محض بلند شدن صدای ساز همه از زن و مرد گرفته تا پیر و جوان دست در دست یکدیگر داده و به قول خودشان شروع به «باختن» یا بازی کردن، میکنند.
معمولاً این رقص بومی با ریتمی آرام توسط نوازندگان محلی با نواختن سرنا و دهل در میان عشایر و روستاییان و کمانچه و تنبک در شهرها اجرا شده و به صورت دوپا، سه پا، شانه شکی به اوج خود میرسد. البته زنان نیز ترانههایی را بدون همراهی ساز و تنها با همآوایی یکدیگر اجرا کرده که از جمله آنها میتوان به «سیت بیارم، سیت بیارم...» و «بینابینا و برزان برزان...» اشاره کرد که هر کدام از این نواها در نوع خود شورانگیز و زیبا است.
حالا دیگر خبری از این سنتها و رقصهای محلی نیست به طوری که بسیاری از هنرمندان پیشکسوت نیز از نحوه برگزاری جشنهای عروسی با موسیقیهای جدید گلایه داشته و این شعرهای امروزی و بدون محتوا که در عروسیهای لرستان میخوانند را در شأن مردم ندانسته و معتقدند، اگر از گروههای موسیقی لری اصیل در مجالس عروسی استفاده شود به حفظ موسیقی لری کمک فراوانی میشود.
بز برنج غذای رایج عروسیها در روز عروسی خانواده داماد غذایی که معمولاً از برنج و گوشت گوسفند تهیه میشود و در اصطلاح عامیانه به «بز برنج» معروف است مهیا کرده و از میهمانان پذیرایی میکنند. اما نوع پذیرایی نیز متفاوت با گذشته است و به رسم امروزیها از میهمانان با زرشکپلو با مرغ به همراه یک یا دو نوع کباب پذیرایی میشود که مزه آن غذای دودی پز و لذیذ قبل را نمیدهد.
اما در پایان... چرا این سنتها و آواها و نواها در حال فراموشی است؟
به گفته کارشناسان مردمشناسی به این دلیل که تغییر سبک زندگی و فرهنگ مردم در گوشه و کنار کشور و همچنین اینکه نواها و سرودها به صورت سینهبهسینه نقل شده و در قالب کتابی حفظ نشدهاند و آرامآرام جای خود را به ترانهها و خوانندگان امروزی دادهاند. برخی از مردمشناسان بر این باورند که حفاظت از ترانهها و سرودههای محلی به این دقت و درستی نبوده و همچنین ممکن است برخی از شعرها به دلیل بدفهمیدن و یا فراموششدن در اصالت آنها تردید شده باشد.
متأسفانه برخی افراد به دلیل ندانستن دست به درهمریختن بعضی از ترانههای لری و یا لکی زده و در شکل یا محتوا و معنای یک ترانه تغییراتی ایجاد کردهاند و همچنین در حرکات رقصها نیز جابهجاییهایی را انجام دادهاند که نتیجهاش آنچه شده که امروز شاهد آنیم. (سمیه بهمنی/ هفت) 817
چهارشنبه 26 فروردین 1394 14:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]
صفحات پیشنهادی
آشنایی با آداب و رسوم ایلام (اول وهار کردی)
چرخش ایام آمدن ماهها فصلها و سالها همیشه این سوال را در ذهن بشر ایجاد میكرد كه آیا میتواند با یک رابطه منطقی زمان ثابت و مشخصی برای هر كدام از این امور داشتهباشد برای عملی کردن این فكر بشر بیشترین استفاده را از اجرام آسمانی و طبیعت به عمل آورده است و ابداع تقدر نمایش آداب و رسوم سنتی آیین تکمگردانی برای گردشگران نوروزی در اردبیل برگزار شد
در نمایش آداب و رسوم سنتیآیین تکمگردانی برای گردشگران نوروزی در اردبیل برگزار شدبا هدف معرفی و شناساندن آداب و رسوم و سنن قدیمی به همت گروه هنری آیین سنتی تکمگردانی و بازیهای بومی و محلی در بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی برای مسافران و گردشگران اجرا شد به گزارش خبرگزاری فارس از اآداب و رسوم گیلانی ها / شکار سنگ
رفتن به شکار سنگ باوری برای به جریان در آوردن آب در رودهای کم آب در ایام خشک سالی وکم آبی در گیلان بود زمانی که بر اثر گرما برف کوهستان ها آب می شد ورودهای اصلی کم آب می ماند آب به کندی می گذشت یا اسیر چاله های بستر رود می شد وذخیره ی آب پشت سدهای بومی روبه کاستی می۹۷ هزار مسافر توسط ستاد اسکان آموزش و پرورش لرستان پذیرش شدند
ساکی خبر داد ۹۷ هزار مسافر توسط ستاد اسکان آموزش و پرورش لرستان پذیرش شدند شناسهٔ خبر 2525572 پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۲ استانها > لرستان خرم آباد - دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر آموزش و پرورش لرستان از اسکان بیش از ۹۷ هزار مسافر توسط ستاد اسکان این اداره کل خبر داد به گزکاهش 6 درصدی تردد مسافران نوروزی در جادههای لرستان
پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۴ مدیرکل حمل ونقل و پایانههای لرستان گفت بیش از 3 میلیون تردد در جادههای استان داشتهایم حسن رحمانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان بیان کرد تاکنون 3 میلیون و 642 هزار و 707 تردد از جادههای استان داشتهایم کآموزش و پرورش لرستان رتبه نهم اسکان مسافران را در کشور کسب کرد
کریمی فر آموزش و پرورش لرستان رتبه نهم اسکان مسافران را در کشور کسب کرد شناسهٔ خبر 2525577 پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۴ استانها > لرستان پلدختر - مدیر کل آموزش وپرورش لرستان گفت لرستان توانست رتبه نهم پذیرش مسافرین نوروزی را در کشور کسب کند به گزارش خبرنگار مهر گودرز ککشف 56 هزار کیلوگرم برنج تاریخ گذشته در لرستان
پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۵۸ رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت لرستان گفت در سال جاری یک شرکت بازرگانی به علت نگهداری 56 هزار کیلوگرم برنج تاریخ مصرف گذشته متخلف شناخته شده و پرونده تخلف آن به ارزش 2 میلیارد و 128 میلیون ریال به شعب کشیک تعزیرات حکومتی برای بررسی صادر شده است۷ آبشار زیبای ایران برای روز سیزده به در [+عکس]
۷ آبشار زیبای ایران برای روز سیزده به در عکس جام جم سرا- آبشارها معمولا در مناطق خوش آب و هوا قرار دارند و هم کوهستانی و خنکند و هم در مناطق جنگلی و سرسبز هستند چه چیزی بهتر از اینکه روز طبیعت و سیزده بدر امسال را کنار یکی از آبشارهای زیبای ایران باشیم شاید برایتان جالب باشسفر به شهر تالابهای لرستان
پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵ ۲۰ پلدختر شهر تالابهای لرستان است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان استان به دلایل خاص زمین شناسی دارای تالابهای متعددی است و شهرستان پلدختر با هفت تالاب دائمی و چهار تالاب فصلی را میتوان به عنوان شهر تالابهای استان دطنازی به سبک «غلاغه»/ عروسی که مادربزرگ پدر داماد بود!
میز مطالعه نوروزی-۱۳ طنازی به سبک غلاغه عروسی که مادربزرگ پدر داماد بود شناسهٔ خبر 2520637 پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸ ۲۶ فرهنگ > کتاب ابوالفضل زرویی نصرآباد در کتاب غلاغه به خونش نرسید معجونی از افسانههای کهن و داستانهای امروزی را در شیرینترین شیوه بیان روایت کرده30 گشت سیار منایع طبیعی سیزدهم فروردین در لرستان فعالیت می کنند
30 گشت سیار منایع طبیعی سیزدهم فروردین در لرستان فعالیت می کنند خرم آباد - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت همزمان با 13 فروردین 30 گشت سیار و بازرسی این نهاد در عرصه های طبیعی و جنگلی استان حضور دارند مهرداد بهاروندی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افقاتل جوان عروسی را به کام عروس و داماد تلخ کرد
قاتل جوان عروسی را به کام عروس و داماد تلخ کرد همزمان با تعطیلات نوروزی در حالی که ایام سوگواری فاطمیه سپری شده و برگزاری مراسم عقد و عروسی شدت گرفته در حاشیه یک مراسم عروسی در شهرستان مُهر از توابع استان فارس اتفاقی رقم خورد که هم به غایت تلخ است و هم یادآور کوتاهیهایی است کطبیعتگردی: روستای «هرانده» در نزدیکی تهران [+عکس]
پیشنهاد سفر یکروزه برای پایتختنشینان طبیعتگردی روستای هرانده در نزدیکی تهران عکس جام جم سرا- برای پایتختنشینان پیشنهادی ویژه داریم سفر یکروزه به روستایی سرسبز و خوشآبوهوا در حوالی تهران که شناسنامهاش به ۸ هزار سال قبل میرسد و هنوز هم جای خوبیست برای طبیعتگردی و آشنایآیین سیزده بدر در لرستان
آیین سیزده بدر در لرستان خرم آباد - ایرنا - سیزده بدر یا جشن بدرقه نوروز از مهمترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سالهای اخیر روز آشتی با طبیعت نیز نامگذاری شده است ایرانیان از گذشته های دوردر روز سیزدهم فروردین ماه با بیرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در دامان طبیعتقلعه پرجاذبه و معماری ناب اسلامی امامزاده جعفر (ع) در لرستان
قلعه پرجاذبه و معماری ناب اسلامی امامزاده جعفر ع در لرستان استان لرستان یکی از استانهایی است که جاذبه گردشگری زیادی برای مسافران نوروزی دارد به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران خرمآباد بزرگترین شهر و مرکز استان لرستان است بر سر شاهراه تهران- خوزستان قرار گرفته وجشن عروسی «جانی دپ» و «امبر هرد» در جزیره خصوصیشان + عکس
پربینندهترین خبرهای سال 93 جشن عروسی جانی دپ و امبر هرد در جزیره خصوصیشان عکس جانی دپ و امبر هرد در جزیره خصوصی دپ مراسم عروسی شان را برگزار کردند به گزارش خبرنگار سینمای جهان باشگاه خبرنگاران به نقل از پیپل جانی دپ و امبر هرد در مکانی شگفت انگیز عروسیشانمتخلف ترین خودروها در جاده های لرستان پلاک تهران و البرز بودند
رحمانی اعلام کرد متخلف ترین خودروها در جاده های لرستان پلاک تهران و البرز بودند شناسهٔ خبر 2525115 سهشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۳۰ استانها > لرستان خرم آباد - مدیرکل حمل و نقل و پایانه های استان لرستان گفت متخلف ترین خودروها در جاده های لرستان پلاک تهران و البرز بودند حسن-
گوناگون
پربازدیدترینها