واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
شرکت بوتاش ترکیه؛
ترکها شرط ایران را نپذیرفتند
در حالی که پرونده مربوط به شکایت ترکیه از ایران به دلیل بالا بودن قیمت گاز ایران بیش از یک سال است که در دیوان بینالمللی داوری در دست بررسی قرار دارد، رئیسجمهور ترکیه در دیدار هفته گذشته خود با رئیسجمهور کشورمان، بار دیگر کاهش قیمت گاز ایران را خواستار شد
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، در حالی که پرونده مربوط به شکایت ترکیه از ایران به دلیل بالا بودن قیمت گاز ایران بیش از یک سال است که در دیوان بینالمللی داوری در دست بررسی قرار دارد، رئیسجمهور ترکیه در دیدار هفته گذشته خود با رئیسجمهور کشورمان، بار دیگر کاهش قیمت گاز ایران را خواستار شد اما ایران شرط افزایش حجم خرید گاز به میزان دو برابر را برای کاهش قیمت گاز مطرح کرده که از سوی ترکها مورد قبول واقع نشده است و اکنون باید منتظر نتیجه رأی دادگاه ماند که طی دو ماه آینده در این زمینه تصمیمگیری میکند.
بهمن ماه 1392 بود که شرکت بوتاش ترکیه با دو ادعا که اولاً از 18 آذرماه سال 1392 صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده و 25 درصد از حجم آن کاسته شده است و از سوی دیگر قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه نسبت به دیگر کشورهای منطقه بالاست و باید کاهش یابد، از ایران به دیوان بینالمللی داوری شکایت کرد.
در این زمینه پس از حدود 10 ماه از شکایت ترکیه از ایران، در آذر سال گذشته دیوان بینالمللی داوری در زمینه صادرات کمتر از میزان توافق شده رأی را به نفع ایران صادر کرد، اما بررسی شکایت در زمینه گرانفروشی همچنان ادامه دارد.
درخواست مجدد ترکها برای کاهش قیمت
اما در حالی که این پرونده هنوز به نتیجه نرسیده است برای چندمین بار ترکها درخواست کاهش قیمت گاز ایران را مطرح کردند. رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه درباره جزئیات دیدار خود با حسن روحانی گفت که "آنچه مصراً خواستیم، درباره انرژی بود زیرا ما بخش اعظمی از گاز طبیعی ایران را میخریم."
اردوغان با بیان اینکه "ما گرانترین گاز را از ایران میخریم"، اعلام کرد که "اگر قیمتها پایین بیاید میتوانیم خرید گاز از ایران را افزایش دهیم؛ ما میخواهیم بهای گاز مناسب باشد تا به بهای کمتر آن را به مردم بفروشیم و مردم ما متضرر نشوند که البته دو کشور دوست باید در این باره همکاری و همفکری کنند".
پیش از این اظهارات اردوغان، بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان کاهش قیمت گاز صادراتی به ترکیه را مشروط دانسته و گفته بود "به شرطی قیمت گاز ایران به ترکیه کاهش مییابد که واردات گاز ترکیه از ایران افزایش یابد، چراکه برای ایران سهم بازار بسیار مهم است."
در دیدار سفر هفته گذشته اردوغان به کشورمان، حسن روحانی کاهش قیمت گاز را مشروط به افزایش دو برابری حجم خرید گاز از ایران اعلام کرده بود.
ترکها حاضر به افزایش دوبرابری خرید گاز نشدند
اما زنگنه با بیان اینکه "ترکها این شرط روحانی را نپذیرفتهاند"، گفت: در شرایطی که ترکها به دعوا رفتند، دلیلی برای مذاکره درباره کاهش قیمت گاز وجود ندارد.
بر این اساس تابستان گذشته در سفری که رئیسجمهور و وزیر نفت به آنکارا داشتند نیز مذاکراتی درباره کاهش قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه صورت گرفت، اما نتیجهای حاصل نشد.
بر اساس این گزارش، قرارداد 25 سالهای که ایران و ترکیه در سال 1996 برای صادرات سالانه تا 10 میلیارد متر مکعب گاز امضا کردند، از سال 2002 ایران روزانه 30 میلیون متر مکعب گاز به ترکیه صادر میکند به طوری که ایران در سال 2013 با صدور حدود 8 میلیارد متر مکعب، پس از روسیه دومین تأمینکننده گاز ترکیه شد.
امکان افزایش حجم صادرات گاز به ترکیه
با ایجاد ظرفیتهای جدید تولید گاز در کشور، امکان افزایش حجم صادرات گاز به ترکیه وجود دارد. پیشتر حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه این شرکت در حال افزایش ظرفیت خود برای صادرات گاز به ترکیه در خط ششم سراسری است، اعلام کرده بود که هماکنون پتانسیل افزایش تولید و صادرات گاز با توجه به بسترسازیهای انجام شده در بخش بالادستی صنعت نفت، فراهم شده و افزایش صادرات گاز به ترکیه مستلزم این است که قرارداد جدیدی بین دو کشور امضا شود که در حال حاضر این اقدام انجام نشده است.
عبدالحسین ثمری معاون عملیات شرکت ملی گاز ایران نیز اعلام کرده بود که تأسیسات تقویت فشار گاز تبریز، ضمن امکان تقویت فشار گاز شمال و شمال غرب کشور، ظرفیت صادرات گاز را به ترکیه نیز افزایش میدهد که این خبر، توجه رسانههای ترکیهای را به خود جلب کرد و در رسانههای این کشور بازتاب گستردهای داشت./ایسنا/110
۲۶/۰۱/۱۳۹۴ - ۱۴:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]