محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826208024
دلیل تغییر راهبرد آمریکا در منطقه خاورمیانه |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دلیل تغییر راهبرد آمریکا در منطقه خاورمیانه
روحالله احمدی
کد خبر: ۴۹۰۶۶۱
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۸ - 14 April 2015
راهبرد آمریکا در منطقه خاورمیانه به دلیل اینکه بعد از فروپاشی نظام دوقطبی به تنها ابرقدرت تبدیل شد و به اصطلاح علمای علم سیاست، تنهاترین هایپرپاور حال حاضر در جهان است، برای کشورهای منطقه اهمیت دارد، زیرا همراهی و همسویی این قدرت با یک کشور علیه یا له جریان یا کشوری دیگر، میتواند نظم موجود در منطقه را در شرایطی تغییر دهد و تغییر این نظام (موجود) میتواند بر منافع تمام کشورهای منطقه تأثیرگذار باشد؛ بنابراین، بررسی راهبرد جدید آمریکا در منطقه برای ایران اهمیت فوق العادهای دارد.
ایالات متحده آمریکا به چند دلیل، منطقه خاورمیانه را جزو منافع حیاتی خود تعریف کرده است. چنانچه میدانیم منافع حیاتی این کشور در خارج از مرزهای جغرافیایی آن تعریف شدهاند؛ از جمله این دلایل میتوان به وجود منابع سرشار انرژیهای فسیلی (حدود ۴۰ درصد ذخایر نفت دنیا) در این منطقه، وجود مناطق سوق الجیشی و تنگه مهم هرمز ـ که دارای اهمیت تجاری است ـ وجود حکام و کشورهای همسو با سیاستهای آمریکا در منطقه، وجود اسرائیل در منطقه و سایر دلایل خود گفته توسط آمریکا همچون وجود تروریسم و... اشاره کرد و آنها را برشمرد.
بنابراین بررسی راهبرد آمریکا برای منطقه خالی از لطف نخواهد. همان طور که جورج فریدمن، رئیس استراتفورد (یکی از مراکز مطالعاتی موجود در ایالات متحده) در مقاله اخیر خود به نام «بلوغ موازنه قدرت در خاورمیانه» گفته، راهبرد منطقهای آمریکا تا اوایل سال ۲۰۰۰ حضور مستقیم و جنگ سخت برای دفاع از منافع حیاتی این کشور بوده است؛ برای مثال، میتوان مواردی همچون کمک نظامی آمریکا به عراق در جنگ ایران و عراق، بستن پیمانهای نظامی و ایجاد پایگاههای دائمی نظامی در کشورهای منطقه، حمله به عراق و افغانستان، حضور ناوهای هواپیمابر در خلیج فارس و... را نام برد.
و اما میتوان چرایی این حضور را به رغم توصیههای توماس جفرسون از بنیانگذاران سیاست خارجی آمریکا مبنی بر جلوگیری از درگیر شدن و جنگ خارجی و ایجاد ائتلافهای بین المللی، در ترجیح منافع بر عدم درگیری دانست؛ ضمن اینکه در آن دوران، ایالات متحده قدرت کنونی را نداشت.
اما تجربهها و نتایج این راهبرد و استراتژی (حضور مستقیم نظامی برای دفاع از منافع ملی)، جالب توجه است، زیرا میتواند باعث تغییر رویکرد آمریکا شود؛
نخست: افزایش باورنکردنی تنفر ملتهای منطقه از آمریکا به ویژه کشورهایی که آمریکا در آنها حضور مستقیم دارد، زیرا بیشتر آنها دارای حکومتی غیردمکراتیک و ضد ارزشهای ادعایی آمریکا هستند، ولی آمریکا به دلیل برتری منافع بر اخلاق فقط از این شعارها در موارد لزوم استفاده ابزاری کرده و در عمل در هر کشوری که لازم بوده، بر خلاف آن رفتار نموده است؛ مانند بحرین، عربستان و... . به همین دلیل، ملتهای منطقه تنفر روزافزونی از ایالات متحده پیدا کردهاند و سیاستمداران آمریکا میدانند که آینده این کشورها در نهایت به دست همین مردم خواهد افتاد؛ بنابراین، یکی از دلایل تغییر استراتژی را میتوان به آیندهنگری منفعت طلبانه تعبیر کرد.
اما دلیل دوم را میتوان چنین برشمرد که به رغم بودجه چند تریلیون دلاری آمریکا، واقعیت این است که هزینههای سرسام آور نظامی برای مردم آمریکا ـحداقل مردم عادی ـ دارای توجیه نبوده و توجیه هزینه کرد این مبالغ هنگفت برای سیاستمداران آمریکا بسیار مشکل مینماید، زیرا بعضا با اصول آمریکا نیز تعارض دارد. به علاوه با توجه به روشهای جایگزین دیگر برای آمریکا، دارای هزینه کمتر بوده و با حداقل همان منافع باشد؛ پس چه لزومی در صرف هزینه بیشتر است.
دلیل سوم را میتوان در شکل گیری جریانها و گروههای افراطی و خطرناک در منطقه دانست مانند آنچه در افغانستان (طالبان و القاعده و...) و عراق (داعش) و حتی نفوذ آنها در سایر کشورها با شعار مبارزه با آمریکا، شکل گرفت. این جریانها علی رغم تأمین هزینههای مالیشان توسط خود ایالات متحده ـ غیرمستقیم با خرید نفت از حکومتهای حامی این گروهها و جریانات و صرف درآمد نفتی برای ایجاد این جریانات ـ بعضا ضد منافع آمریکا (حداقل در ظاهر) عمل و حتی آمریکا را مجبور به موضوع گیری رسمی کردهاند، به طوری که حضور مستقیم و دراز مدت نظامی آمریکا در منطقه را با مقاومت به تناسب، بیشتر از حضور تبدیل کرده تا جایی که تعادل قدرت آمریکا و معارضین اینچنینی به نفع معارضین تغییر کرده است.
دلیل چهارم را میتوان افزایش آمار سربازانی دانست که پس از بازگشت از جنگهای منطقهای به بیماریهای لاعلاج روحی و روانی دچار شدهاند و تأثیر شدید حضور این افراد و خانواده آنها و تبلیغات منفی آنها علیه حکومت در جامعه که برای حکام آمریکا دارای هزینههای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی فراوان خواهد بود.
بنا به دلایل مطرح، به نظر میرسد ادامه این راهبرد و استراتژی برای ایالات متحده مقرون به صرفه نخواهد بود، ضمن اینکه با توجه اینکه حفظ وجهه لیبرالی برای این کشور از اهم واجبات است و ادامه این روند بر این چهره تخریب اساسی وارد خواهد کرد تغییر در روش را ضروری مینماید.
و اما رویکرد و راهبرد جایگزین
با توجه به مجموعه شرایط برشمرده، تغییر در رویکرد مذکور باید به نحوی باشد که ضمن حفظ ادامه روند تأمین منافع برای ایالات متحده در بردارنده هزینههای کمتری (حداقل در چند مؤلفه اصلی) برای این کشور باشد، در همین رابطه، آقای فریدمن رویکرد جدید ایالات متحده را در منطقه چنین برمیشمارد: «حضور غیر مستقیم و موازنه قدرت». این دو عنصر اصلی، نقشه و استراتژی جدید ایالات متحده در منطقه خواهد بود که ضمن مخفی نگه داشتن حضور واقعی آمریکا در پشت صحنه اتفاقات منطقه، باعث میشود هزینههای استراتژی قبلی بر این کشور تحمیل نشود.
ایشان در مقاله بلوغ موزانه قدرت در خاورمیانه به این نکته اشاره میکند که استراتژی جدید از استراتژی جنگ سرد بسیار پیچیدهتر است، زیرا آمریکا در منطقه همزمان مجبور است در یک نقطه هم به فکر توازن قدرت و هم تأمین منافع بدون حضور مستقیم باشد؛بنابراین، شرایطی حاصل میشود که این کشور در زمان واحد در یک نقطه مثلا یمن به نفع عربستان به کمک اطلاعاتی و احتمالا مشاوره نظامی دست زند و در همان زمان در عراق ضد داعش (نیروی دست نشانده عربستان) و به نفع دولت شیعه عراق (متمایل به ایران) اقدام نماید؛ البته بدون حضور نیروی زمینی.
این استراتژی جدید از طرفی به دنبال تقویت نیروها و کشورهای طرفدار آمریکا در منطقه است، به صورتی که آنها توان اقدام نظامی به صورت خودکار به نفع منافع ایالات متحده را داشته باشند، مثل اسرائیل و عربستان. البته این تقویت مطلقا دلیل عدم حضور نخواهد بود، بلکه در شرایط به شدت بحران یعنی شرایطی که این کشورها به هیچ عنوان قادر به دستیابی به اهداف تعیین شده توسط خود نباشند مجددا ایالات متحده به راهبرد قبلی برگشته و مستقیم وارد عمل خواهد شد، ولی تا آن زمان این کشورها موظفند برای اهداف تعیین شده نهایت تلاش خود را با توجه به پشتیبانیهای آمریکا انجام دهند و از طرف دیگر، باید موازنه قدرت در منطقه را به طریقی که نظم فعلی منطقه (شرایطی که بیشترین ظرفیت را برای تأمین حداکثری منافع ایالت متحده آمریکا داشته باشد) حفظ کرد. بدین مفهوم که همزمان کشورهای منطقه (به جز اسرائیل) با درگیریهای داخلی، ایدئولوژیک، سیاسی و... باعث اضمحلال توان ملی همدیگر شده و همین طور تبدیل آنها در آینده به عنوان یک قدرت منطقهای جلوگیری شود و همیشه به عنوان یک کشور وابسته و محتاج به وجود ایالات متحده برای تأمین امنیت خود بمانند و البته در صورت امکان، ایدئولوژی شیعه به عنوان ایدئولوژی که توانست تشکیل حکومت دمکراتیک و پیشرو در منطقه را ایجاد کند، تحتالشعاع قرار گرفته و نابود شود.
به نظر نگارنده، میتوان توافق لوزان را از علائم این استراتژی برشمرد، زیرا آمریکا میخواهد با این توافق با کشوری که حدود ۳۵ سال مخاصمه آمیز رفتار کرده و احتمال اینکه با این کشور، به دلیل حمایت از کشورهای طرفدار خود درگیر شود زیاد بود، به سطحی از تنش برسند که احتمال جنگ کاهش یافته و در منطقه بتواند قطبهای قدرت را به موازنه برساند.
از دیگر علائم میتوان به توافق پنهان با طالبان و روی کار آمدن دولت شیعه عراق نیز اشاره کرد.
البته به نظر نمیرسد که آمریکا حداقل در ظاهر مثلا شکل حضور ناوهای خود، میزان تردد کشتیهای جنگی و ... تغییر ایجاد کند. این بدان دلیل است که به متحدان سنتی خود اطمینان دهد، همچنان از آنها حمایت خواهد کرد، ولی در عمل به جز در شرایط بحرانی و ویژه وارد صحنه نخواهد شد. چنانچه گفته شد در این چهارچوب ایران میتواند از شرایط پدید آمده، بهترین بهره برداری را کرده و بیشترین امتیازات ممکنه را از طرف مقابل کسب نماید، زیرا دارای حمایتهای داخلی و خارجی گستردهای بین امتهای منطقه است و آمریکا نیز میداند نفوذ ایران در منطقه روز افزون است. به علاوه آمریکا رویکرد جایگزین ندارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]
صفحات پیشنهادی
دلیل مخالفت طرف ایرانی با دو مرحلهای شدن توافق هستهای |اخبار ایران و جهان
دلیل مخالفت طرف ایرانی با دو مرحلهای شدن توافق هستهای در 5 روز گذشته فضای حاکم بر مذاکرات با هر دیدار تازه و هر رفت و امد جدید تغییر کرده است به عنوان مثال گفته می شود که دیدار میان وزرای امور خارجه ایران و فرانسه آنطور که پیش بینی می شد پرتنش و پراختلاف نبوده است و طرف فرانسوآمریکا تلاش میکند با ایران همپیمان شود |اخبار ایران و جهان
آمریکا تلاش میکند با ایران همپیمان شود کشورهای غربی و بهخصوص آمریکا به 5دلیل مهم حاضر به مذاکره با ایران شده است اولین عامل اقتدار نظامی ایران بوده است کد خبر ۴۹۱۱۵۱ تاریخ انتشار ۲۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۸ ۱۳ - 14 April 2015 دکتر حسین راغفر اقتصاددان برجسته کشور معتقد استپیشنهاد عمان برای واسطهگری با آمریکا سال ۶۶ |اخبار ایران و جهان
پیشنهاد عمان برای واسطهگری با آمریکا سال ۶۶ هاشمی رفسنجانی در کتاب خاطرات سال 66 خود از تمایل عمانی ها برای واسطه گری بین ایران و غرب می نویسد کد خبر ۴۸۵۷۹۱ تاریخ انتشار ۰۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۸ ۵۵ - 25 March 2015 هاشمی رفسنجانی در کتاب خاطرات سال 66 خود از تمایل عمانی ها برای وانقدی: با همدلی توی دهن آمریکای دروغگو بزنیم |اخبار ایران و جهان
نقدی با همدلی توی دهن آمریکای دروغگو بزنیم رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت اظهارات بعد از مذاکرات لوزان یکبار دیگر کینه عمیق امریکا به ایرانیان را نشان داد و بار دیگر ثابت کرد که مقامات امریکایی دروغگو و غیر قابل اعتماد هستند کد خبر ۴۸۸۸۴۵ تاریخ انتشار ۱۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۷ ۲۲واکنش سردار جزایری به اظهارات وزیر دفاع آمریکا |اخبار ایران و جهان
واکنش سردار جزایری به اظهارات وزیر دفاع آمریکا سخنگوی ارشد نیروهای مسلح ایران گفت سخنان مجدد وزیر دفاع آمریکا درباره بازدید از مراکز نظامی ایران بیانگر شعور پایین وی و غرضورزی آمریکاییهاست کد خبر ۴۹۰۰۲۷ تاریخ انتشار ۲۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۰ ۴۱ - 10 April 2015 سخنگوی ارشدخاطره مرحوم صادق طباطبایی از توافق با آمریکا |اخبار ایران و جهان
خاطره مرحوم صادق طباطبایی از توافق با آمریکا وحید یامین پور در یادداشتی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده است با اشاره به خاطرهای از مرحوم صادق طباطبایی به تجربه توافق با آمریکا و خدعههای احتمالی اشاره کرد کد خبر ۴۸۶۶۹۱ تاریخ انتشار ۱۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۷ ۲۲ - 31 March 2015 بهپاسخی که رهبر انقلاب به غولهای سیاست خارجی آمریکا داد |اخبار ایران و جهان
پاسخی که رهبر انقلاب به غولهای سیاست خارجی آمریکا داد چند روز پس از اعلام بیانیه مطبوعاتی لوزان میان ایران و 5 1 در باره چارچوب یک توافق احتمالی هستهای اختلاف نظر غولهای سیاست خارجی ایالات متحده شکل علنیتری به خود گرفت و دو تن از وزرای خارجه سابق آمریکا مقالهای نوشتند که بهآلسعود دل به تحسین آمریکا و اسرائیل بسته |اخبار ایران و جهان
آلسعود دل به تحسین آمریکا و اسرائیل بسته آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید با صدور بیانیه ای تاکید کرد امروز کار به جایی رسیده آل سعود که خود را خادم الحرمین معرفی می کند به یمن که جرمی جزء استقلال خواهی و نجات از سلطه ندارد حمله کرده و با جنایات شرم آور دل به تحسیننباید تفاسیر آمریکاییها درباره مذاکرات را پذیرفت |اخبار ایران و جهان
نباید تفاسیر آمریکاییها درباره مذاکرات را پذیرفت عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت نباید زیر بار تفاسیر گوناگون آمریکاییها درباره مذاکرات رفت کد خبر ۴۸۸۱۱۳ تاریخ انتشار ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۱ ۱۹ - 04 April 2015 عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت نباید زیدیدار تیم مذاکره با شورای راهبردی روابط خارجی |اخبار ایران و جهان
دیدار تیم مذاکره با شورای راهبردی روابط خارجی اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای با اعضای شورای راهبردی روابط خارجی دیدار و به سوالات آنها پاسخ دادند کد خبر ۴۹۰۲۱۹ تاریخ انتشار ۲۲ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۱ - 11 April 2015 اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای با اعضای شورای راهبردی روابط خارادعای موافقت آمریکا با ادامه فعالیت فردو |اخبار ایران و جهان
ادعای موافقت آمریکا با ادامه فعالیت فردو به گفته مقامات غربی که جزئیات این مساله در اختیار آسوشیتدپرس گذاشتهاند ایران اجازه خواهد داشت به فعالیت غنیسازی در فردو ادامه دهد البته به این شرط که این غنیسازی به توانایی ساخت سلاح هستهای منجر نشود و تحت نظارتهای بینالمللی قرار داشوخی خودروسازان با دستور جهانگیری/ هشدار درباره نغمه شوم عربستیزی / راهبرد سه حلقه اصلاحطلبان / شماتت ویلاسا
شوخی خودروسازان با دستور جهانگیری هشدار درباره نغمه شوم عربستیزی راهبرد سه حلقه اصلاحطلبان شماتت ویلاسازی صدا و سیما در شمال با فروکش کردن اخبار مربوط به تفاهم لوزان روزنامههای تهران در حال ورود به فضایی جدید هستند روزنامههای اصولگرا بیشتر به تجاوز عربستان به یمن پرداختلاش برخی کشورها در ایجاد آرايش جديد در منطقه |اخبار ایران و جهان
تلاش برخی کشورها در ایجاد آرايش جديد در منطقه بايد مواظب ترکيه بود به گونهاي که فکر ميکنم آرايش جديدي در منطقه شکل ميگيرد آرايشي که از مصر ترکيه و عربستان متشکل ميشود که اين آرايش را من به وضوح احساس ميکنم کد خبر ۴۹۰۱۱۸ تاریخ انتشار ۲۲ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۸ ۴۷ - 11 April 2015ولایتی: آمریکا راهی جز مذاکره ندارد |اخبار ایران و جهان
ولایتی آمریکا راهی جز مذاکره ندارد علی اکبر ولایتی مشاور امور بین الملل مقام معظم رهبری با اشاره به مذاکرات ایران و 1 5گفت آن ها آمریکایی ها احتیاج به مذاکره دارند زیرا راه دیگری ندارند در واقع همه راه های دیگر را امتحان کرده اند و موفق نشده اند کد خبر ۴۸۶۵۹۶ تاریخ انتشارمذاکرات ایران و ۱+۵ در مسیر صلح خاورمیانه است |اخبار ایران و جهان
مذاکرات ایران و ۱ ۵ در مسیر صلح خاورمیانه است معاون عربی و آفریقای وزیر امورخارجه ایران اعلام کرد مذاکرات ایران و 1 5 در مسیر تقویت صلح و ثبات منطقه خاورمیانه است و کشورهای منطقه نباید از آن نگران باشند کد خبر ۴۸۶۱۷۸ تاریخ انتشار ۰۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۳ ۳۸ - 27 March 2015 معاونپاسخ جوانان منطقه بالکان به نامه رهبر انقلاب |اخبار ایران و جهان
پاسخ جوانان منطقه بالکان به نامه رهبر انقلاب جمعی از جوانان منطقه بالكان در نامهای به حضرت آيتالله خامنهای نامه معظم له را كه چندی پيش خطاب به جوانان اروپا و آمريكای شمالی نگارش شده بود را پاسخ دادند کد خبر ۴۸۶۵۲۲ تاریخ انتشار ۱۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹ ۴۸ - 30 March 2015 جمعیکیهان خواستار لغو «توافق» لوزان است/ یارکشی در خاورمیانه/ پیروزی دلچسب در آزادی/ مخالفت کارشناسی با تحریم حج/
کیهان خواستار لغو توافق لوزان است یارکشی در خاورمیانه پیروزی دلچسب در آزادی مخالفت کارشناسی با تحریم حج ادامه جنگ فکتشیتها موج اعتراض به جنایت سعودیها در جده و مخالفتها با حج عمره با توجه ویژه روزنامهها به پیروزی پرسپولیس در برابر النصر عربستان همراه شده است ادامه تحل-
سیاسی
پربازدیدترینها