محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842063235
به مناسبت سالمرگ اسدالله علم؛ نقش اسرارآمیز عَلَم در وزارت دربار
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به مناسبت سالمرگ اسدالله علم؛
نقش اسرارآمیز عَلَم در وزارت دربار
علم در وزارتخانهی دربار، علاوه بر تنظیم برنامههای شاه و تقویت حکومت پهلوی، همچون حائل و رابطی بین مجلس شورای ملی و شاه عمل میکرد و به نوعی نقش حفظ و تحکیم سلطهی شخص اول رژیم بر سایر نهادهای حکومتی را بازی میکرد.
رژیم پهلوی که با کودتای سوم اسفند 1299 شمسی به سریر قدرت دست یافته بود، از پایگاه طبقاتی کارآمد و تکیهگاههای اجتماعی مطمئن برخوردار نبود. به همین سبب، برای ایجاد ثبات لازم در حکمرانی خود بر مردم، بسیاری از ساختارهای سیاسی سنتی ایران را تغییر داد و ساختار حکومتی خود را بر سه رکن اصلی ارتش، بوروکراسی و دربار استوار گرداند.
در این مقاله قصد داریم یکی از این سه رکن اساسی حکومت پهلوی، یعنی وزارت دربار را بررسی نماییم که چگونه به قدرتدهی شاهان پهلوی و بهطور ویژه رژیم محمد رضا شاه کمک میکرده است. همچنین در ادامهی این نوشتار قصد داریم نقش یکی از مؤثرترین وزیران آن سازمان، اسدالله علم را نیز در گسترش و قدرتدهی به این وزارتخانه در پیشبرد خواستها و علایق شاه در شئون و سطوح مختلف، که بسیار نیز مؤثر واقع شد، بررسی نماییم.
نقش وزارت دربار در حکومت پهلوی
در هرم قدرت رژیم پهلوی، در مقاطعی بعد از شخص شاه، وزیر دربار قرار میگرفت و در مقاطع زمانی دیگر، این پست همردیف با نخستوزیر و یا یک پله پایینتر از آن قرار میگرفت که این رتبهبندی بستگی مستقیم به شخصیت و زیرکی وزیر دربار داشت. این وزارتخانه برخلاف نامش، جزء وزارتخانههای کابینهی نخستوزیر منتخب دولت محسوب نمیشد و مستقیم زیر نظر شخص شاه اداره میشد.
همچنین وزیر و کارکنان آن از معتمدترین افراد نزدیک به شاه انتخاب میشدند و معمولاً ریاست این وزارتخانه به نخستوزیران برکنارشدهی وفادار به رژیم پهلوی، سپرده میشد. بهعنوان مثال، افرادی چون فروغی، حسین علاء، امیرعباس هویدا و امیر اسدا لله علم، بعد از منصب نخستوزیری، بلافاصله به دلیل خوشخدمتی به شاه و جلب اعتماد او، به سمت وزیر دربار منسوب شدند.
وظیفهی اصلی این وزارتخانه، علاوه بر تنظیم برنامههای شاه و تقویت حکومت پهلوی، همچون حائل و رابطی بین مجلس شورای ملی و شاه عمل میکرد و بهنوعی نقش حفظ و تحکیم سلطهی شخص اول رژیم بر سایر نهادهای حکومتی را بازی میکرد. به همین دلیل، این وزارتخانه با برخورداری از حمایت شخص شاه و یک شبکهی گستردهی پرسنلی، به یکی از قدرتمندترین سازمانها تبدیل شد و تمام امور کشور را رصد میکرد.
در دوران صدارت علم بر وزارت دربار بهتدریج وزارتخانههای خارجه، دفاع، کشور و نفت نیز تحت نفوذ و کنترل مستقیم دربار درآمدند. بدینترتیب بعد از انتساب علم به وزارت دربار، این وزارتخانه مانند دولتی مافوق غیررسمی، به رکن اصلی سیاستگذاریهای داخلی و خارجی کشور تبدیل شد.
به نقل از آقای مظفر شاهدی، میتوان از مهمترین دلایل عمده مرکزیت یافتن وزارت دربار در دوران پهلوی را بدینصورت برشمرد: «1. تثبیت و تحکیم موقعیت شاه در رأس حاکمیت کشور، 2. کاهش قابل توجه رقابت میان کشورهای انگلیس و آمریکا در ایران و گرایش هر دو کشور برای نیل به توافقی نسبی در عرصهی سیاسی کشور، 3. کاهش قدرت نخستوزیران به دلایل عدیده، 4. سرکوب قهرآمیز مخالفان سیاسی رژیم پهلوی، 5. افزایش نسبی قیمت نفت و در نتیجه، بهبود تدریجی وضعیت اقتصادی کشور، 6. حمایت کشورهای انگلیس و آمریکا از رژیم پهلوی بهعنوان کانون اصلی حفظ منافع این کشورها در منطقه و...»]1[
بدینترتیب وزارت دربار در طول سلطنت پهلویها بهعنوان یکی از اصلیترین ارکان سیاستگذاریهای داخلی و خارجی کشور محسوب میشد و با پشتوانه و حمایت همهجانبهی شخص شاه، فراتر از تمام ارگانها و سازمانهای دولتی و غیره، بر امورات کشور نظارت میکرد و در قدرتدهی شاهان پهلوی نقش عدیدهای داشت.
اسدالله علم و بازیابی قدرت وزارتخانهی دربار
تیمورتاش اولین وزیر مقتدر و پرنفوذ دربار پهلوی بود که در زمان رضاشاه، این وزارتخانه را تبدیل به جایگاهی کلیدی در اعمال قدرت کرده بود، اما این وزارتخانه در سوم دیماه سال 1311 به دستور رضاخان تعطیل و وزیر آن تیمورتاش از کار برکنار شد و مورد غضب شاه قرار گرفت. این ماجرا پایان کار این وزارتخانه نبود و در آخرین سالهای حکمرانی مؤسس سلسلهی پهلوی در سال 1318، دوباره بازگشایی شد و از آن تاریخ به بعد، هرگز وزارت دربار نتوانست اهمیت قابل توجهی در رأس قدرت و همچنین در حلوفصل امور مختلف داشته باشد و وظایف آن بیشتر در انجام تشریفات و برگزاری مراسم تشریفاتی خلاصه میشد.
بعد از تیمورتاش تا انتساب اسدالله علم، افراد دیگری چه در دورهی رضاشاه و چه در دورهی محمد رضا شاه به سمت وزارت دربار منصوب شدند، اما هیچیک از آنها آن جایگاه و اقتداری را که تیمورتاش برای این وزارتخانه کسب کرده بود، به دست نیاوردند؛ درحالیکه افراد منصوبشدهی بعدی همگی بهلحاظ سیاسی افرادی بهاصطلاح ذینفوذ و استخواندار محسوب میشدند. اشخاصی که بعد از تیمورتاش و تا قبل از عَلَم به وزارت دربار منصوب شدند، عبارت بودند از: ادیبالسلطنه سمیعی، محمود جم، محمدعلی فرزین، محمدعلی فروغی ذکاءالملک، ابراهیم حکیمی، عبدالحسین هژیر، حسین علاء، ابوالقاسم امینی، دکتر منوچهر اقبال و حسین قدس نخعی.]2[
این روند تا اواسط دههی چهل و روی کار آمدن اسدالله علم ادامه داشت و از این تاریخ به بعد در یک روند صعودی، علَم با زیرکی برای تحقق دیکتاتوری شاه که روند آن بعد از کودتای مرداد سال 32 شدت گرفته بود و تبدیل کردن مقام نخستوزیری به نقشی درجهدوم، این وزارتخانه را به یکی از اصلیترین و عمدهترین کانون قدرت و تبلورگاه افکار و نظریات شاه و مرکز ثقل هدایت کشور تبدیل کرد تا دیگر افرادی مستقل و خارج از کانون پهلویها به هرم قدرت نزدیک نشوند و تأثیری در روند هدایت کشور نداشته باشند و دیگر وقایع سالهای 1330 تا 1332 تکرار نشود.
اقدامات عَلَم در قدرتدهی به وزارت دربار که او را از دیگر همتایانش متمایز میکرد
علم مورد اعتماد رژیم بود و روابط بسیار نزدیکی با شاه داشت. در سراسر ایران، هیچ فرد سیاسی در چنین موقعیتی قرار نگرفته بود. چنین رابطهی تنگاتنگی باعث شد در روز 21 آبان 1345، امیر اسد الله علم نخستوزیر اسبق به سمت وزیر دربار منصوب و موظف به یکسری سازماندهیها و دگرگونیهای گسترده شود تا دربار را به وزنهی مهمی در سیاست داخلی و خارجی تبدیل کند و بدین نحو، قدرت استبدادی شاه تحکیم یابد و خواستههای نامشروع شاه بدون مشروعیت مردمی محقق شود.
در این راستا، امیر اسدالله بهمحض رسیدن به صدارت دربار، دست به اقداماتی زد که تا پیش از او هیچکدام از وزرای دربار، توان و درایت انجام آن کارها را نداشتند. این اقدامات عَلَم را برای بازیابی قدرت وزارت دربار، که او را از دیگر همتایان خود در این پست جدا میکرد، میتوان در چند مورد تقسیمبندی و بیان کرد:
الف) انتقال وظایف هیئتدولت به وزارت دربار
علم در طول دوران صدارت خود، سعی کرد وظایف اصلی و کلان هیئتدولت به وزارت دربار سپرده شود تا بدینطریق بتواند در دوران حاکمیت خود بر وزارت دربار، در بسیاری از تصمیمگیریهای کشور دخالت کند. در مراحل بعد، بهتدریج وزارتخانههای خارجه، دفاع، کشور و نفت نیز تحت نفوذ و کنترل مستقیم دربار درآمدند. بدینترتیب بعد از انتساب علم به وزارت دربار، این وزارتخانه مانند دولتی مافوق غیررسمی، به رکن اصلی سیاستگذاریهای داخلی و خارجی کشور تبدیل شد و فراتر از تمام وزارتخانهها، سازمانها، دوایر و غیره، به مسائل ریزودرشت کشور نظارت داشت و کنترل فائقه اعمال میکرد.
به نقل از علینقی عالیخانی، در ارتباط با تغییر و تحولات بهوجود آمده در وزارت دربار در دورهی اسدالله علم، میتوان گفت:«با آمدن علم، قیافهی وزارت دربار دگرگون شد و سازمانهای تازهای برای نظارت بر دانشگاهها و بررسی مسائل اجتماعی به وجود آمد و دبیرخانهی مجهزی مسئول پیگیری تماسهای دیپلماتیک شاه با مقامهای بیگانه شد. شاه بهتدریج در هر موردی که از پیشرفت کاری در دستگاه دولتی خرسند نبود، از علم میخواست کمیسیونی با مسئولان مربوطه تشکیل دهد و کار را به فرجام برساند.»]3[
ب) تجهیز و مدرن کردن وزارت دربار
اسدالله علم برای پیشبرد اهداف خود، نیاز به یکسری امکانات مدرن و افراد متخصص داشت و بدینمنظور، جهت تجهیز هرچه بیشتر وزارت دربار، دست به ساختو سازهای جدید زد و ساختمانهای مدرن و زیبایی برای قسمتهای مختلف وزارت دربار ساخت و با وسایل و لوازم مدرن و گرانقیمت آنها را آراست و از سوی دیگر، دستگاههای جدید و مدرن امنیتی و ارتباطی و اطلاعرسانی در قسمتهای مختلف وزارت دربار نصب نمود. در ادامه، بخشهای تخصصی چندگانهای در وزارت دربار تأسیس کرد و از متخصصین رشتههای مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی و... جهت همکاری با وزارت دربار دعوت به عمل آورد.
بدینترتیب در مدت نسبتاً کوتاهی که از وزارت دربار عَلَم سپری میشد، او توانست وسایل، امکانات و نیروهای لازم را برای وزارتی که پس از این قرار بود بهعنوان شاخصترین کانون قدرت و تصمیمگیری در کشور عمل کند، فراهم آورد.
عَلَم در زمینهی نوسازی و کارایی وزارت دربار در خاطرات خود مینویسد: «بعدازظهر شاهنشاه و شهبانو از کارهای ما در دربار بازدید فرمودند. عمارتهای تازهساز برای کارکنان وزارت دربار در سعدآباد و کاخ وزارت دربار را که با کمال آبرومندی ساختهام و با فرشهای عالی مزین است، دیدن کردند... از تشکیلات هم خیلی خوششان آمد. از دستگاههای ریز و ارتباط با دنیا، شاهنشاه فوقالعاده خوشحال شدند و هیچ تصور نمیفرمودند چنین دستگاهی به وجود آمده باشد... عرض کردم دربار به هر صورت مرکز ثقل کشور است...»]4[
ج) تشکیل باندی گسترده برای رسوخ در تمامی مقامهای حساس دیوانسالاری
اسدالله علم برای پیشبرد اهداف و تبدیل وزارت دربار به مرکز ثقل قدرت خود، نیاز به افرادی وفادار و مورد اعتماد در تمام سازمانها داشت و به همین منظور نیز هنگامی که به وزارت دربار منصوب شد، به تشکیل باندی گسترده و متنفذ از عوامل خود دست زد که در همهی مقامات حساس دیوانسالاری ایران رسوخ داشتند و عَلَم نیز از پرداخت پاداش به آنان در ازای خدماتشان ابایی نداشت و این پاداش البته از جیب بیتالمال بود.
بدینترتیب تعداد زیادی از دوستان و نزدیکانش را در پستهای حساس و کلیدی کشور منصوب کرد. این افراد با توجه به سوابق کاری خود، امور اداری، اجرایی، سیاسی و... دستورات وزارت دربار را چنانکه دلخواه اسدالله علم بود، انجام میدادند. این وضعیت به علم امکان میداد تا بدون دغدغهی خاطر، به مأموریتها و وظایف اصلی خود بپردازد. علم علاوه بر نفوذ در دیوانسالاری کشور، دست به چینش نمایندگان مجلس پهلوی نیز زد و برای این منظور، اقدام به تشکیل کمیتهای مخفیانهای کرد که وظیفهی آن، تعیین نمایندگان مجلس بود. فعالیت این کمیسیون غیررسمی و پنهانی در طول دوران سرپرستی عَلَم بر وزارت دربار ادامه داشت و در واقع این وزیر دربار بود که نمایندگان مجلس پهلوی را تعیین میکرد.]5[
فرجام سخن
امیر اسد الله عَلَم که در طول دوران نخستوزیری خود سابقهی تصویب لایحهی ضداسلامی انجمنهای ایالتی و ولایتی و بازداشت حضرت امام خمینی در 15 خرداد 1342 و سپس سرکوب خونین قیام پانزده خرداد را داشت، در دوران سرپرستی وزارت دربار نیز همچون نخستوزیری، در راستای تقویت موقعیت و تحکیم پایههای قدرت استبدادی و غیرمشروع و مردمستیز شاه، از هیچکاری فروگذاری نکرد و بهنوعی میتوان مدعی شد بعد از انتخاب عَلَم به وزارت دربار، وظایف اصلی و کلان کشور بهوسیلهی این وزارتخانه انجام میشد و دولت تحت هدایت نخستوزیر، به نقشی درجهدوم در کانون قدرت دست یافت و تبدیل به سازمانی شد که تنها مجری انجام فرامین غیرقانونی شاه بهواسطهی وزارت دربار بود.
در انتها نیز با توجه به سوابق و خوشخدمتیهای عَلَم در پیشبرد اهداف غیرقانونی شاه و سرکوب مردم، او در تاریخ، نام خود را بهعنوان یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران حکومت غیرقانونی محمد رضا شاه و چهرهای بهشدت منفور در بین اذهان عمومی ثبت کرد و در پایان نیز به سبب بیماری سرطان از سمت خود استعفا داد و در 25 فروردین 1357 در کام مرگ فرورفت.(*)
پینوشتها
1. مظفر شاهدی (1379)، مردی برای تمام فصول، اسدالله علم و سلطنت محمد رضا شاه پهلوی، تهران، مؤسسهی مطالعات و پژوهشهای سیاسی، ص 489-488.
2. مصطفی الموتی (1372)، ایران در عصر پهلوی، جلد 15، ص 174.
3. اسدالله علم (1377)، یادداشتهای علم (به کوشش علینقی عالیخانی)، جلد اول، تهران، کتابسرا، ص 5.
4. اسدالله علم (1377)، همان، ص 197-196.
5. عبدالله شهبازی (1370)، ظهور و سقوط پهلوی، جستارهایی از تاریخ معاصر ایران، جلد دوم، تهران، انتشارات اطلاعات، ص 240-241.
*وحید بهرامی، پژوهشگر تاریخ معاصر منبع: برهان انتهای متن/
94/01/24 - 00:20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
اطلاعیه وزارت خزانه داری آمریکا درباره لغو تحریم ها
اطلاعیه وزارت خزانه داری آمریکا درباره لغو تحریم ها وزارت خزانه داری آمریکا با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد که تحریم های اعمال شده علیه ایران تا زمان اجرایی شدن توافق جامع پابرجا هستند آفتاب به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز وزارت خزانهداری آمريکا روز جمعه با صدور اطلاعيهتوضیحات وزارت کشور درباره حادثه شیراز
توضیحات وزارت کشور درباره حادثه شیراز سخنگوی وزارت کشور درباره صدور مجوز برای حزب اصلاحطلب اتحاد ملت ایران گفت اعضای کمیسیون ماده ۱۰ احزاب ملاحظاتی را درباره استعلام مربوط به این حزب دارند که قرار شد استعلامات تکمیل شود خبرگزاری ایسنا سخنگوی وزارت کشور درباره صدور مجوز برای حتوضیح وزارت کشور درباره انتخابات الکترونیکی
توضیح وزارت کشور درباره انتخابات الکترونیکی معاون سیاسی وزیر کشور گفت الکترونیکی بودن انتخابات امسال در همان حد گذشته خواهد بود اما تلاش میکنیم برای انتخاباتهای بعدی با آمادهسازی زیرساختها درصد بالای رایگیریها الکترونیکی باشد به گزارش فرهنگ نیوز معاون سیاسی وزیر کشورموضع سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بمباران اردوگاه آوارگان یمنی
موضع سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بمباران اردوگاه آوارگان یمنی سخنگوی وزارت امور خارجه با محکوم کردن بمباران اردوگاه آوارگان یمنی در نزدیکی حجه که منجر به کشته و زخمی شدن ده ها نفر گردید با بازماندگان این حادثه ابراز همدردی کرد به گزارش نامه نیوز افخم بار دیگر با تاکید بر ایمواضع وزیر ارشاد دولت دهم درباره وزارت ارشاد
جمعه ۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۵۷ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم اخیرا در گفتوگویی به موضعگیری در قبال وزارت ارشاد و اسلامی دولت یازدهم پرداخته است سیدمحمد حسینی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دور دوم دولت محمود احمدینژاد - در گفتوگویی که با سالنامه TEXT 2&News Id 40967 | متنتوضیحات اسدالله عسگراولادی درباره تولید پسته/صادرات پسته ایرانی به آمریکا غیر مجاز است
توضیحات اسدالله عسگراولادی درباره تولید پسته صادرات پسته ایرانی به آمریکا غیر مجاز است اقتصاد > بازرگانی - اسدالله عسگراولادی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در برنامه تلویزیونی روزآمد درباره روند صادرات پسته ایرانی توضیح داد اسدالله عسگراولادی که در زمینه صتوضیح وزارت خارجه آمریکا درباره لغو تحریم ها
در کنفرانس مطبوعاتی ماری هارف توضیح وزارت خارجه آمریکا درباره لغو تحریم ها برخی بندها برای مدت زمانی مشخص اجرا می شود ولی مدت زمان متفاوتی برای هر کدام که از ده سال تا بیست و پنج سال متفاوت هستند اجرا می شوند به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز خبرگزاری "رویترز"اطلاعیه وزارت کشور درباره انتخابات خبرگان
با نزدیک شدن به انتخابات خبرگان رهبری اطلاعیه وزارت کشور درباره انتخابات خبرگان یکی از شرایط اجتهاد درحدی که قدرت استنباط بعض مسایل فقهی را داشته باشد و بتواند ولی فقیه واجد شرایط رهبری را تشخیص دهد می باشد به گزارش جام نیوز وزارت کشور در اجرای ماده ۱۲ آئین نامه اجراییپاسخ وزارت خارجه در خصوص موضوعات مطرح شده درباره خبرنگار یکی از خبرگزاریها
اداره کل دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه با صدور اطلاعیهای در خصوص موضوعات مطرح شده در ارتباط با خبرنگار خبرگزاری ایسکانیوز اعلام داشت براساس نامه اول خبرگزاری ایسکانیوز باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران در تاریخ 93 12 18 خطاب به اداره کل دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجهتوضیحات وزارت خارجه درباره خبرنگار خبرگزاری ایسکانیوز
توضیحات وزارت خارجه درباره خبرنگار خبرگزاری ایسکانیوز خبرگزاری پانا اداره کل دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه با صدور اطلاعیه ای درخصوص موضوعات مطرح شده در ارتباط با خبرنگار خبرگزاری ایسکانیوز اعلام داشت براساس نامه اول خبرگزاری ایسکانیوز باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران درگزارش مشترک سازمان مدیریت و وزارت اقتصاد درباره بودجه ۹۴
گزارش مشترک سازمان مدیریت و وزارت اقتصاد درباره بودجه ۹۴ شناسهٔ خبر 2532781 یکشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۹ ۱۱ اقتصاد > اقتصاد ایران جلسه هیئت دولت عصر امروز به ریاست دکتر روحانی رئیس جمهوری برگزار و اعضای دولت درباره مهم ترین مسائل کشور به بحث وتبادل نظر پرداختند به گزارش خبرگزکیروش درباره مدیریت فدراسیون مواردی را مطرح کرد، کفاشیان باید تدبیر کند حسنیخو: مجموعه وزارت و دولت به این ن
کیروش درباره مدیریت فدراسیون مواردی را مطرح کرد کفاشیان باید تدبیر کندحسنیخو مجموعه وزارت و دولت به این نتیجه رسید که کیروش بماند اتهام دلالی و دزدی به او حرف نامربوطی استمدیرکل حراست وزارت ورزش گفت مجموعه وزارت ورزش و مجموعه دولت به این نتیجه رسیدیم که کیروش در تیم ملی فتوضیح وزارت خارجه درباره قضیه فرودگاه جده از زبان افخم
در پی بیحرمتی به زائران حرمین شریفین صورت گرفت توضیح وزارت خارجه درباره قضیه فرودگاه جده از زبان افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در پی حادثه جده گفت مسئولان عربستانی هم ضمن اعلام انزجار از این اقدام اظهار داشته اند موضوع برای آنها حیثیتی است و عوامل آن پس از اثبات جرم به مجازات شرتاکید وزارت خارجه آمریکا بر نقش سازنده روسیه در مذاکرات لوزان
شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۹ ۰۰ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت روسیه نقش بسیار مهمی در دستیابی به چارچوب یک تفاهم با ایران ایفا کرده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک ماری هارف سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به نتایج به دست آبیانیه ۴ مادهای وزارت خارجه چین درباره رایزنیهای ایران و ۱+۵
بیانیه ۴ مادهای وزارت خارجه چین درباره رایزنیهای ایران و ۱ ۵ وزارت خارجه چین در بیانیهای چهار مادهای از طرفین شرکتکننده در مذاکرات هستهای خواسته به تعهدات خود پایبند باشند به گزارش نامه نیوز وزارت خارجه چین در بیانیهای ۴ مادهای خواستار پایبندی طرفین شرکتکننده در مذاکروزارت خارجه ترکیه: آنکارا در ناآرامیهای کشورهای عربی نقشی ندارد
چهارشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۶ سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه سخنان دبیرکل اتحادیه عرب را مبنی بر این که آنکارا یکی از قدرت های خارجی است که مسئول ناآرامیهای کشورهای عربی محسوب می شود رد کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک یکی از سخنگوی-توضیح وزارت خارجه درباره تعرض پلیس سعودی به 2 نوجوان ایرانی
توضیح وزارت خارجه درباره تعرض پلیس سعودی به 2 نوجوان ایرانی سخنگوی وزارت امور خارجه در پی حادثه جده گفت مسئولان عربستانی هم ضمن اعلام انزجار از این اقدام اظهار داشته اند موضوع برای آنها حیثیتی است و عوامل آن پس از اثبات جرم به مجازات شرعی و قانونی خواهند رسید به دنبال برو-
گوناگون
پربازدیدترینها