واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ فروردين ۱۳۹۴ (۱۰:۵۷ق.ظ)
يک کارشناس مسايل هسته اي مطرح کرد؛ دشمن شناسي رهبري عميق است/غربي ها مي خواستند ما را درگير بازي با کلمات کنند موج - رهبر انقلاب در چند محور اساسي ضمن حمايت از تيم مذاکره کننده و طرح اقدام مشترک تاکيد کردند که در روز امضاي توافق تمامي تحريم ها بايد لغو شوند. اصولا دشمن شناسي رهبري عميق است. اين بيانات چراغ هاي نوراني براي حرکت دستگاه ديپلماسي در سه ماه آينده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بيانات رهبر معظم انقلاب درباره مذاکرات هسته اي بازتاب زيادي داشته است. اين امر باعث شده که تحليل هاي متفاوتي از سخنان ايشان و همچنين روند آتي مذاکرات هسته اي شود.اما مسئله مهم آن است که بيانات ايشان بسياري از سوالات و ابهامات را برطرف کرد. ما هم با دکتر سعيد ياري،دبير کل سازمان دفاع از منافع ملي ايران و کارشناس ارشد مسائل هسته اي در اين مورد به گفتگو نشسته ايم که در ادامه آن را خواهيد خواند:
برآورد شما از مذاکرات و فعاليت هاي هسته ايران چگونه است؟
فعاليت هاي صلح آميز هسته اي جمهوري اسلامي ايران به رغم آنکه از شفافيت خاصي برخوردار است هم در نظر افکار عمومي در گستره ايران و براي حواس جوامع مختلف و هم براي کشورهايي که کنترل کلوپ هسته اي را بر عهده دارند مهم است. در 12 سال دستگاه ديپلماسي همکاري جامعي در ابعاد فرامنطقه اي با آژانس داشته و اين روند را ادامه داده و خواهد داد.آژانس با دسترسي ها، فعاليت هاي صلح آميز را چه در قالب پروتکل الحاقي و مانيتورينگ و چه به صورت نظام قديم پادماني بازرسي کرده است و هيچ بهانه اي نداشته و نخواهد داشت.ايران الان به نقطه اي رسيده که براي اعتمادسازي ها و راستي آزمايي هاي ويژه تمام اقدامات را به درستي در منظر نظام پادماني قرار داد و در استمرار اين روند پاي ميز مذاکره آمده و چشم انداز فعاليت هاي هسته اي را تطبيق و تنظيم کرده و در قالب همکاري مشترک ادامه داده است. البته تيم مذاکره کننده در دولت يازدهم نگاه روشن و تعامل سازنده اي با بين الملل داشته است. سياست در پيش رو باعث شد که فعاليت هاي هسته اي در گستره سرزميني حفظ شود. دستگاه ديپلماسي با مديريت تيم مذاکره کننده اين اطمينان را به دستگاه امنيت ملي و مردم داده اند که مذاکراتي سرافراز و با حفظ حقوق هسته اي دنبال کنند که خروجي آن طرح اقدام مشترک و هم حفظ حقوق هسته اي باشد و به ويژه اينکه تحريم ها لغو شود. در هر صورت پس از روابط دو جانبه و چند جانبه در ابتداي امسال شاهد توافق اوليه در قالب بيانيه مطبوعاتي بوديم که برخي موافق و برخي مخالف آن بوده اند.
تحليل شما از بيانات مقام معظم رهبري در مورد مذاکرات هسته اي چيست؟
بيانات رهبر انقلاب فصل الخطاب تمام بحثها بود و براي همه ابهامات شفاف سازي شد.درحالي که دستگاه ديپلماسي آمريکا اطلاع رساني مسموم را بيرون دادند. مکمل آن هم نوع گفتمان اوباما پس از اعلام بيانيه بود. هوچي گري صهيونيست ها در عرصه ديپلماتيک نيز فضا را مسموم کرد. سخن از فکت شيت هم به ميان آمد. عده اي را هم در ليست تحريم قرار دادند. در اين فضا با افزايش فشار طرف غربي، بيانات مقام معظم رهبري چراغ راهنما بود.ايشان با سخنراني کوبنده و محکم مبتني بر خط قرمز ها و کليات، فضاي حاکم را عوض کردند. ايشان متذکر شدند که نبايد خوش بين باشيم .الزامات و گفته ها نيز بايد اجرايي شوند.
با اين حال تبريکاتي که بين افراد پس از اعلام بيانيه هسته اي ردو بدل شد خوشايند فضاي انقلابي نبود. چرا که هنوز کاري اتفاق نيافتاده است. در حالي که طرف غربي همچنان زياده خواهي مي کند. برخي مقامات مسئول آمريکا مطرح کرده بودند که مگر مي شود ما دسترسي به پارچين نداشته باشيم. اين همان خواسته هايي بود که قبلا هم مطرح مي کردند.
رهبر انقلاب در چند محور اساسي ضمن حمايت از تيم مذاکره کننده و طرح اقدام مشترک تاکيد کردند که در روز امضاي آن تمامي تحريم ها بايد لغو شوند. در حالي که برخي مقامات آمريکايي گفته اند که تحريم ها مرحله به مرحله برداشته خواهند شد. در ابتدا حتي بعضي اعضاي تيم مذاکره کننده با مرحله اي شد لغو تحريم ها موافق بودند و توجيه هم مي کردند که ممکن است فقط روند برداشتن تحريم ها طولاني مي شود. رهبر معظم انقلاب اما با هشدار و تذکر به مسئولين لغو مرحله به مرحله تحريم ها را فريب غرب دانستند و آن را گوشزد کردند. غربي ها مي خواستند ما را درگير بازي با کلمات و انحراف کنند. اما هشدار رهبري به دستگاه ديپلماسي افق و دوردست هاي مذاکره را نشان داد. رهبرانقلاب فرمودند: من به تجربه فهميدم که نبايد به آمريکا اعتماد کرد. اصولا دشمن شناسي رهبري عميق است. اين بيانات چراغ هاي نوراني براي حرکت دستگاه ديپلماسي در سه ماه آينده است.
برآورد شما از آينده مذاکرات هسته اي چگونه است؟
طبق بند يک بيانيه هسته اي حق غني سازي و لو در قالب عددي کف، شناخته مي شود. با همين هم نياز کشور برآورده مي شود. برخي ممکن است از متن بيانيه تعبير به وابستگي کنند. به هر حال در يک مذاکره امتيازاتي را مي گيرند و امتيازاتي را مي دهند. مي توانيم تا سقف سه و نيم درصد غني سازي و عمده نيازهايمان را برطرف کنيم. در بقيه بندهاي بيانيه هم شاهد تحول هستيم. شش قطعنامه لغو مي شوند. در هر صورت لغو مرحله به مرحله تحريم ها هم معنا ندارد. معني ندارد که بگويند تحريم لغو شده ولي مراودات اقتصادي با کشورها نداشته باشيم. به هر حال بايد در جزييات و کليات به يک توافق جامع برسيم.
حقوق هسته اي و لغو تحريم ها و ساير مکانيزم ها و فعاليت هاي صلح آميز که مورد بررسي و توافق قرار مي گيرد يک نقشه راه و مداليته است که باعث اعتماد سازي براي طرف مقابل است و هم اينکه ما فعاليت هاي صلح آميز و متعارف انجام مي دهيم. البته يک تندروي هايي هم از طرف مقابل انجام مي شود که در مداليته و نقشه راه سخن از 10 يا 20 يا 25 سال مي گويند. ايران يک رقم 10 ساله را پذيرفته و در اين مسير اعتماد سازي را تقويت مي کند.
در هر صورت از اجلاس پاريس به بعد مذاکراتي در اين سطح و به اين جامعي نداشتيم. وظيفه موافقان و مخالفان هم اين است که پشت سر رهبرانقلاب و در حمايت از تيم مذاکره کننده حرکت کنند. نبايد ما جلوتر از رهبري حرکت کنيم. اگر بحث و انتقادي هم هست در درون خانواده نظام آن را مطرح و حل کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]