واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: اردوغان با چه هدفی به تهران آمده است؟
عبدالباری عطوان در مقاله ای در روزنامه رای الیوم نوشت: رئیس جمهور ترکیه در میان درگیریهای طایفه ای و منطقه ای که اکنون بر خاورمیانه سایه انداخته است برای دومین بار به ایران سفر کرد بنابراین اکنون توپ در زمین رجب طیب اردوغان است و باید سفر او به تهران را به دقت پیگیری کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، پایگاه اینترنتی این روزنامه در شماره امروز خود در مقاله ای به قلم عبدالباری عطوان نوشت: سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، به ایران در زمانی بسیار دشوار و در میان برخی تحولات اصلی سیاسی و اقتصادی صورت می گیرد که باید به ناچار آنها را بیان کنیم.
عطوان با اشاره به رویکرد ضد مقاومت برخی کشورهای منطقه، نکته هایی در این باره بیان کرد و نوشت: نخست اینکه سفر اردوغان به ایران در زمانی صورت می گیرد که پاکستان از بیم انفجار جنگ داخلی طایفه ای میان شیعه و سنی در کشورش از هر گونه مداخله نظامی زمینی یا هوایی در یمن در چارچوب عملیات طوفان کوبنده دوری گزید اما حرف و حدیث ها درباره تشکیل ائتلاف سنی، ترکی، سعودی و قطری برای مقابله با گسترش نفوذ ایران در منطقه افزایش یافته است.
دوم اینکه سفر اردوغان به ایران چند روز پس از توافق این کشور با 1+5 درباره برنامه هسته ای صورت می گیرد. توافقی که به لغو تحریم های اقتصادی خواهد انجامید و حق ایران را در غنی سازی اورانیوم با خلوص پائین و زیر نظارت شدید بین المللی به رسمیت خواهد شناخت و همچنین تمامی تاسیسات هسته ای این کشور حفظ خواهد شد.
عبدالباری با اشاره به برخی مخالفت ها در ایران به سفر اردوغان نوشت: با وجود حملات شدیدی که از سوی روزنامه ها و اعضای مجلس ایران به اردوغان شد مهم ترین سوالی که در اینجا مطرح است لغو نشدن این سفر و پافشاری شخص اردوغان برای سفر به ایران بود؛ بنابراین برای پاسخ به این سوال و سوالات دیگری که در این باره مطرح است باید به چند نکته اساسی اشاره کرد که مهم ترین و اساسی ترین نکته آن است که رجب طیب اردوغان یک رهبر عربی نیست که سیاست ها و مواضعش را منفعلانه پایه ریزی کند. دوم اینکه او رئیس جمهور منتخبی است که بر نهادهای رسانه ای و دموکراسی حکومت می کند بنابراین برای هر اقدام و گامی که او بر می دارد، از او توضیح می خواهند. سوم اینکه او در جدا کردن سیاست و اقتصاد مهارت دارد و منافع کشورش را بر تمام مسائل دیگر ترجیح می دهد.
این مقاله نویس می افزاید: اردوغان نخست به عنوان یک اقتصاددان به ایران سفر کرد زیرا به خوبی می داند به مقتضای توافق اخیر هسته ای و بعد از لغو تحریم های اقتصادی آمریکا و غرب علیه ایران این کشور دو ماه دیگر به کشور بزرگ منطقه ای و بازاری برای صادرات نفت و گاز بدون هیچ محدویتی تبدیل خواهد شد بنابراین برای شرکت های ترکیه ای فرصت های صادراتی و وارادتی زیادی فراهم خواهد شد که چه بسا منجر به دو برابر شدن میزان مبادلات تجاری بین ایران و ترکیه خواهد شد. نباید هیچ خرده ای بر اردوغان گرفت که می خواهد تاجری باشد تا بازارهای شرکت ها را به روی کشورش باز کند بنابراین همین عملگرایی او منجر به انتخاب دوباره او و حزبش سومین بار در ترکیه شد و این کشور را در رده هفدهم قوی ترین اقتصادها در جهان قرار داد. جالب توجه اینکه در تمام سفرهای رسمی اش افزون بر وزیران مربوط به امور اقتصادی و تجارت خارجی هیئت های بازرگانی که وی را همراهی می کنند شمار آنها از صد نفر بیشتر است. رئیس جمهور ترکیه به خوبی می داند که بهبود روابط آمریکا با ایران به سود ترکیه و اقتصاد این کشور است اما به خوبی می داند که نمی توان به عنوان یک هم پیمان به آمریکا تکیه کرد؛ بنابراین همان سیاست انگلیس را در پیش گرفته است که می گوید اگر نتوانستی دشمن را شکست دهی به او ملحق شو.
این همان اقدامی است که اردوغان در سفر به ایران صورت داد. آیا این همان کاری نبود که آمریکایی ها پس از سی و شش سال دشمنی و کوبیدن بر طبل جنگ با ایران صورت دادند؟ بنابراین اگر جنبه اقتصادی در سفر اردوغان به تهران مطرح باشد به نظر می رسد درباره تمام بندهایش توافق می شود اما از جنبه سیاسی باید گفت این میدان مین به شدت در حال انفجار است. در بخش دیگری از این مقاله آمده است: دیدار ناگهانی محمد بن نایف ولیعهد عربستان سعودی به ترکیه در روز دوشنبه و کمتر از بیست و چهار ساعت مانده به پرواز اردوغان به تهران شاید نقش بسزایی در مشخص کردن گزینه هایی داشته باشد که رئیس جمهور ترکیه انتخاب خواهد کرد. نمی دانیم محمد بن نایف در این سفر چه پیشنهادهای وسوسه انگیز اقتصادی و سیاسی برای رئیس جمهور ترکیه داشت و نمی دانیم آیا عربستان وارد جنگی ویرانگر در یمن خواهد شد زیرا نمی تواند فقط با حملات هوایی در یمن پیروز شود زیرا در روی زمین نیز نیروهای انصارالله و هم پیمانان آن توانستهاند پیروزیهای زیادی به دست آورند بنابراین نیاز مبرمی به ترکیه دارد چه به عنوان شریک در ائتلاف دهگانه علیه ایران یا به عنوان «میانجی».
محمد بن نایف پیشنهادهای مالی و اقتصادی بزرگی همراه خود به ترکیه برد تا این کشور را برای ورود به ائتلاف سنی با خود همراه کند و به وسوسه بیندازد و این سبد پیشنهادها را اردوغان همراه خود به تهران برده است تا شاید به راه حل سیاسی بحران یمن کمک کند.
عطوان در پایان مقاله نوشت: توپ اکنون در زمین رجب طیب اردوغان است بنابراین باید این سفر را به ویژه از جهت دیدار میان اردوغان و آیت الله خامنه ای، رهبر معظم ایران، به دقت پیگیری کرد.
سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]