واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ فروردين ۱۳۹۴ (۱۰:۵۸ق.ظ)
روابط اقتصادي ضامن روابط ايران و ترکيه موج - رفع تحريم ها عليه ايران تاثير مستقيمي بر اقتصاد ترکيه خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور ترکيه روز سهشنبه (۱۸ فرودين) به دعوت حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران به تهران سفر خواهد کرد. اين اولين سفر آقاي اردوغان در سمت رئيس جمهور ترکيه به ايران خواهد بود. او پيشتر به عنوان نخست وزير ترکيه به تهران سفر کرده بود. اين در حالي است که در اين سفر يک روزه، وزراي خارجه، اقتصاد، انرژي، گمرک، تجارت و توسعه و فرهنگ و گردشگري ترکيه آقاي اردوغان را همراهي ميکنند. پيش بيني شده که در کنار مسائل مربوط به روابط دو کشور ترکيه و ايران، مسائل مهم منطقه مانند حضور داعش در عراق و سوريه و مساله بحران يمن هم در ديدار روساي جمهور دو کشور مطرح شود.
با وجود اختلافات موجود به گفته کارشناسان، به رغم اختلاف نظرات موجود در موضوعات سياسي بين ترکيه و ايران روابط اقتصادي في مابين مانع از تنش سياسي بين اين دو کشور خواهد شد. از ديد ناظران سياسي، سفر اردوغان به تهران فرصت مناسبي براي کاهش تنش در خاورميانه خواهد بود. اظهارات هفته گذشته رئيس جمهوري ترکيه مبني بر اينکه، ايران سعي دارد نفوذ خود در منطقه را افزايش دهد؛ موجب انتقاد برخي مقامات دولتي کشورمان و درخواست لغو اين سفر شده بود، اما؛ با اين وجود طرف ترک و ايراني مصمم به برقراري اين ديدار به خصوص بعد از رسيدن به بيانيه اي مشترک در مذاکرات پنج به علاوه يک هستند.
روابط ترکيه و ايران توام با همکاري و رقابت است. به رغم اختلاف نظرات موجود، روابط دو کشور ترکيه و ايران شايد بتوان گفت: که يکي از باثبات ترين روابط در خاورميانه است.
مرز اين دوکشور نه توسط کشورهاي استعمارگر بلکه در سال ۱۶۳۹ با امضاي عهدنامه قصرشيرين تعيين گرديد. اين مرز حدود ۴۰۰ سال است که تغيير نيافته است و در تعيين سياست گذاري با طرف ترک که صنعت و اقتصاد را محور سياست خارجه خود قرار داده است، در اصل اين اقتصاد است که نوع روابط اين دو کشور را تعيين ميکند. صادرات ترکيه به ايران سالانه ۴ ميليارد دلار و صادرات ايران به ترکيه نيز ۱۰ ميليارد دلار است که با رفع تحريم ها ميزان صادرات نيز چندين برابر افزايش خواهد يافت. اقتصاددانان معتقدند ترکيه و ايران بازارهاي خوبي براي يکديگر به شمار ميروند. با اين حال، تحولات اخير سياسي در آسياي ميانه، منطقه قفقاز و پس از بهار عربي در خاورميانه، روابط اين دو کشور تنش آلود کرد.
ابراهيم کالين، سخنگوي نهاد رياست جمهوري ترکيه نيز ضمن ابراز خشنودي از توافق حاصله در مذاکرات بين ايران و کشورهاي ۵+۱ در زمينه چارچوب توافق اتمي اعلام کرد که آنکارا از ابتدا طرفدار حل و فصل اين مسئله از طرق ديپلماتيک بوده است. ابراهيم کالين با اشاره به وجود حجم تجاري چند جانبه بين ايران و ترکيه تاکيد کرد که رفع تحريم ها عليه ايران تاثير مستقيمي نيز بر اقتصاد ترکيه خواهد داشت.
رئيس جمهوري ترکيه ضمن شرکت در دومين نشست مشترک شوراي عالي همکاري هاي ترکيه و ايران در ديدار با حسن روحاني رئيس جمهوري ايران، در خصوص مناسبات بين دو کشور در تمامي ابعاد و موضوعات منطقهاي و بينالمللي تبادل نظر خواهد کرد.
به نظر مي رسد اين بهترين فرصت براي رسيدن به ديدي مثبت در روابط دو کشور و ايجاد حسن همجواري و ايجاد فضايي باثبات در روابط خارجه و منطقه اي از سوي هر دو طرف باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]