واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
دیدگاههای متفاوت درباره بیانیه لوزان سوئیس برنامه «تیتر» دوشنبه شب شبکه خبر موضوع خود را به دیدگاه های متفاوت درباره بیانیه لوزان سوئیس اختصاص داد.
در این برنامه حسن بهشتی پور کارشناس امور بین الملل و مهدی محمدی روزنامه نگار و کارشناس سیاسی در این باره دیدگاه های خود را بیان کردند.
در ابتدا آقای بهشتی پور درباره نقاط ضعف و قوت بیانیه لوزان سوئیس گفت: مهمترین نقطه قوت این بیانیه به رسمیت شناختن غنی سازی اورانیوم در ایران است که قرار شد تا میزان سه و 67 صدم درصد غنی سازی کند.
وی افزود: این به مقداری است که برای تولید برق در بوشهر نیاز داریم و این یک دستاورد است.
بهشتی پور ادامه داد: نگرانی ای که در این بیانیه وجود دارد موضوع کد 3 ممیز 1 است که ترتیبات اجرایی و چگونگی اجرای آن مهم است.
وی گفت : توافق باید به گونه ای تدوین شود تا تفسیرهای دوگانه از آن استنباط نشود.
بهشتی پور افزود: آنها آب سنگین اراک را پذیرفتند و ماهیت رآکتور اراک، آب سنگین باقی خواهد ماند و این دستاورد مهمی است.
در ادامه مهدی محمدی کارشناس مسایل سیاسی و روزنامه نگار گفت: حداقل 2 نکته مثبت در این بیانیه وجود دارد.
وی افزود: نکته مثبت نخست اینکه چیزی به نام تعلیق تحریم های اقتصادی ولو به نحو مبهم و تفسیر پذیر در آن آمده است.
محمدی ادامه داد: نکته مثبت دوم این است که به هر حال یک برنامه غنی سازی در این بیانیه وجود دارد ولو محدود و با حق ما در معاهده ان پی تی فاصله دارد.
وی با بیان اینکه نقاط ضعف و مبهمی هم در بیانیه لوزان وجود دارد آنها را برشمرد و گفت: اولین نکته این است که برنامه غنی سازی که اکنون وجود دارد با نیاز ما تطبیق ندارد یعنی در هشت سال آینده 190 هزار سو غنی سازی نیاز داریم در حالی که غنی سازی که اینجا وجود دارد حجم موادی که به ما می دهد به اندازه نیاز نیروگاه بوشهر نیست.
محمدی افزود: بوشهر سالانه 30 تن مواد باید مصرف کند در حالی که ما با این ظرفیت غنی سازی حداکثر ماهانه بتوانیم 5 تا 6 کیلو مواد تولید کنیم.
وی شرایط تعلیق را مبهم دانست و افزود: ایراد بعدی این است که این توافق؛ مشکل جدی زمان بندی دارد.
وی ادامه داد: مشکل جدی بعدی مسئله دسترسی ها و بازرسی های پروتکلی است که خطرات حفاظتی و امنیتی بسیار جدی برای ما ایجاد می کند.
محمدی گفت: نقطه ضعف دیگر محدودیت در موضوع تحقیق و توسعه است و قرار نبود محدودیتی در این زمینه وجود داشته باشد اما متأسفانه در این بیانیه اندک محدودیت هایی به صورت مبهم وجود دارد.
وی افزود: نکته آخر هم از دست رفتن مواد هسته ای است، که بزرگترین سرمایه ماست و اگر قرار باشد انرا انباشت نکنیم در واقع برنامه هسته ای ما بخش مهمی از موجودیت خود را از دست می دهد.
در ادامه مناظره مجری پرسید: آژانس سابقه خوبی ندارد، آیا می توان به گزارش آژانس اعتماد کرد؟
بهشتی پور در پاسخ با بیان اینکه آژانس گزارش های مثبتی هم داده است گفت: آژانس همیشه گزارش منفی نداده است.
وی افزود: آژانس بین المللی انرژی هسته ای تنها نهاد با صلاحیت بین المللی است که از نظر حقوقی و فنی می تواند نظر دهد که آیا ایران آن چرا که توافق کرده، اجرایی کرده است یا نه و نهاد جایگزین، ندارد.
بهشتی پور ادامه داد: از آذر سال 92 که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر توافق ژنو نظارت کرد، 10 گزارش ارائه کرد که در همه آنها گفته ایران کارهایی را که متعهد شده، انجام داده است.
وی افزود: بنابراین عملکرد یک و نیم ساله گذشته آژانس مثبت بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اگر در اثر توافق جامع هسته ای، ایران تعهداتی را بپذیرد، آژانس همان روال را ادامه می دهد.
بهشتی پور افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته درباره مسائلی که ندیدیم نمی توانم نظر بدهیم، روال هم این است که آژانس درباره مسائلی که دیده نظر می دهد و آنچه ندیده نمی تواند تأیید کند، ضمن اینکه در سال های گذشته فشارهای بین المللی علیه برنامه هسته ای ایران وجود داشت.
وی ادامه داد: اکنون اگر بر فرض توافق جامعی میان ایران و گروه 1+5 امضا شود، آنها طبق روال قبلی روی ایران فشار نمی آورند زیرا خود آنها این توافق را انجام داده اند بنابراین دیگر فشار سیاسی وجود نخواهد داشت.
 
سه شنبه 18 فروردین 1394 ساعت 00:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]