واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: توافق با ایران تنها دستاورد اوباماست/اوباما هنوز برنده نیست
رئیس جمهور آمریکا از سال ۲۰۰۸ توافق بر سر فعالیت های هسته ای ایران را هدف بزرگ خود قرار داده بود. دستیابی به این توافق می تواند تنها دستاورد اوباما در سیاست خارجی باشد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، پایگاه اینترنتی نشریه فرانسوی لوپوئن در گزارشی به قلم میشل کولومس با عنوان «ایران، دغدغه فکری اوباما» درباره بیانیه هسته ای سوئیس میان ایران و 1+5 نوشت: اوباما دوم آوریل با سرعتی شگفتانگیز فقط چند دقیقه پس از پایان گفتگوها با ایران در سوئیس، با اعلام اینکه «توافقی تاریخی به دست آمد که اگر تائید شود، من به شما می گویم جهان ما را امن تر خواهد کرد» به نحوی که تا حدی نشان از خودستایی داشت به خود تبریک گفت برای آنکه این نکته را بهتر خاطرنشان کند که رویکرد او در قبال خلع سلاح هستهای ایران ارزشمند بوده و جواب داده است. به نوشته لوپوئن، «اوباما مخالف نظر آنهایی است که در اسرائیل، عربستان سعودی و کنگره می گویند برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی اقدامی قاطعانه تر یعنی مجازاتهای اقتصادی سختتر یا حتی اقدام نظامی لازم است.»
برابر این گزارش، 30 مارس در بوستون، اوباما هنگام افتتاح مؤسسهای به یاد سناتور ادوارد کندی این جمله جان اف کندی از رؤسای جمهور پیشین آمریکا را تکرار کرد: «هیچگاه با ترس مذاکره نکن، اما هیچگاه از مذاکره نترس».
برابر این گزارش که بر مبنای ادعای تسلیحاتی بودن فعالیت های هسته ای ایران تنظیم شده است، دغدغه رئیس جمهور آمریکا برای سد کردن طرح ایران برای دستیابی به سلاح هستهای از طریق مذاکره، پافشاری او برای درخواست ازمسئولان ایرانی جهت دراز کردن دست خود نه مشت کردن آن در انتخابات مقدماتی دموکراتها در سال 2008 ، طعنههای رقیب او هیلاری کلینتون را در آن دوران به دنبال داشت که او را به «بی مسئولیتی و ساده لوحی» متهم کرد.
در پاییز 2013، در دور نخست گفتگوها در سوئیس لازم شد لوران فابیوس (وزیر امور خارجه فرانسه) از همه وزنه فرانسه برای بازداشتن جان کری، وزیر امور خارجه جدید آمریکا، از اشتباه امضای توافقنامهای که تضمینهای لازم را نمی داد، استفاده کند.
این کار باعث شد فرانسه مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات تلقی شود.
در حال حاضر باز هم، لوران فابیوس ضمن استقبال از «تفاهم» به دست آمده، ابراز رضایت خود را با چند شرط همراه کرد. وی به رادیو اروپا یک گفت: مادامی که توافق قطعی حاصل نشده است، هیچ چیز قطعی نیست.
افزون بر عللی که اوباما در دوم آوریل اعلام کرد، دست کم دو علت بزرگ دیگر وجود دارد که اوباما می خواهد موفقیت مذاکرات با ایران را به نقطه درخشان دوره ریاست جمهوری خود تبدیل کند.
نخست اینکه در جمله ای که او آوریل 2009 در سفر به پراگ عنوان کرد، خلاصه می شود: پذیرفتن اینکه گسترش تسلیحات هستهای اجتناب ناپذیر است، پذیرفتن این ایده است که استفاده از سلاح هستهای نیز اجتنابناپذیر است.
اوباما تصریح کرد با گفتن این مطلب تنها به کشورها فکر نمی کند بلکه مقصود او سازمانهای تروریستی نیز هستند.بنابراین نمی توان این دغدغه را که هدفش جلوگیری از عادی جلوه دادن بمب اتمی است، تحسین نکرد.
دوم اینکه از زمانی که ااوباما به عنوان رئیس جمهور وارد کاخ سفید شده است، هیچ موفقیت واقعی در سیاست خارجی کسب نکرده است.
واگذاری نیمی از افغانستان به طالبان، (راه اندازی) جنگی جدید در عراق، ناتوانی از جلوگیری از کنار زدن مخالفان میانه رو توسط داعش در سوریه، رویارویی پر مخاطره با روسیه در اوکراین، ناتوانی در از سرگیری گفتگو بینرژیم صهیونیستی و فلسطینیها و تردید در رفتار با پوتین، بشار اسد و نتانیاهو یادآور سالهای بد ریاست جمهوری جیمی کارتر است. سالهای تحقیر شدن در تهران، 35 سال پیش که گروگانگیری در سفارت آمریکا اتفاق افتاد.
اگر توافقی که این هفته درسوئیس به دست آمد تا پیش از 30 ژوئن با همه جزئیات فنی قطعی شود، اوباما می تواند امیدوار باشد ردی از خود در تاریخ بر جا می گذارد؛ به ویژه به عنوان نخستین رئیس جمهور سیاهپوست آمریکا. دور کردن خطر مناقشهای هسته ای در خاورمیانه، او را بالاخره شایسته جایزه نوبل صلح خواهد کرد که سال 2009 به او تعلق یافت و خود او نیز اذعان کرد که هنوز زود بود که این جایزه به او داده شود.
لوپوئن افزود: با این حال هنوز باید کنگره که فعالیت خود را از اواسط آوریل آغاز کرد، از جلوگیری از امضای توافقنامه هستهای با ایران صرف نظر کند. اوباما هنوز برنده نیست.
دوشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]