تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):به پاداش بهشت نمى رسد مگر آن كس كه باطنش نيكو و نيّتش خالص باشد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817047708




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ذوق‌زدگي يا واقع‌گرايي در نفت؟


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ذوق‌زدگي يا واقع‌گرايي در نفت؟
نویسنده : وحيد حاجي‌پور 
خبر لغو تحريم‌هاي نفتي پس از امضاي توافق ايران و گروه 1+5 بيش از آنكه براي ساير بخش‌هاي اقتصادي كشور خبر مسرت بخشي بوده باشد، نفت را به عرش برد. بخش بزرگي از تحريم‌ها مربوط به صنعت نفت ايران با همه زير مجموعه‌هاي خود مانند بنزين، فروش نفت، نفتكش‌ها، پتروشيمي و... است كه قطعاً با خروج اين بخش اقتصادي از دايره تحريم‌ها، مشكلات فعلي اين صنعت از ميان برداشته خواهد شد. با اين وجود غلبه نگاه احساسي بر نگاه واقع‌گرايانه چند روزي است كه در نظرات و يادداشت‌هاي كارشناسان و غيركارشناسان نفت موج مي‌زند؛ نگاهي كه منطبق بر واقعيات و بديهيات صنعت نفت نيست و بيشتر از ذوق زدگي نشئت مي‌گيرد كه بخشي از جامعه ايراني را به خيابان‌ها كشاند.
براي تشريح و تعديل اين نگاه ابتدا بايد نگاهي به وضعيت فعلي صنعت نفت داشت. توليد امروز نفت ايران كمتر از 2 ميليون و 700 هزار بشكه در روز است كه با ظرفيت بالقوه و اسمي توليد نفت حدود يك ميليون و 100 هزار بشكه فاصله دارد. دليل اين فاصله نيز چيزي جز بي‌مشتري ماندن بخشي از نفت ايران و از دست رفتن بازار نفت كشور نيست.
در خوشبينانه‌ترين حالت تحريم نفت ايران سه ماه ديگر پايان مي‌يابد اما مي‌توان بلافاصله به رقم توليد وصادرات نفت پيش از تحريم دست يافت؟ پاسخ منفي است. گرچه در طول حداكثر شش ماه مي‌توان ظرفيت عملياتي نفت را با «دوپينگ» به 4 ميليون بشكه رساند اما مشكل اصلي مربوط به بازار و عوامل اقتصادي است.
در واقع اين بازار است كه تعيين مي‌كند به چه ميزان نفت نياز دارد؛ تقاضا و مصرف كنندگان تعيين كننده ميزان نفت است لذا نمي‌توان به يكباره وارد بازار نفت شد و صادرات نفت را از يك ميليون بشكه به 2‌ميليون بشكه در روز رساند!
يك ميليون بشكه رقم بزرگي در بازار نفت به شمار مي‌آيد و ورود آن به بازار قيمت را مي‌شكند و هيچ عقل سليمي نمي‌تواند با اين پديده ارتباط برقرار كند مگر آنكه بخواهد «انتحار» كند. بخشي از بازار ايران از دست رفته و به رقباي نفتي كشور مانند عراق، روسيه، عربستان و كويت واگذار شده كه باز پس‌گيري آن كار بسيار سختي است. در حالت عادي براي باز پس‌گيري بازار بايد يك سال پس از تحريم‌ها صبر كرد مگر آنكه به دلايل غير اقتصادي بخشي از ظرفيت توليد نفت جهان مختل شده و جا براي نفت ايران باز شود كه با توجه به تعيين مدت قراردادها اين كار نيز كمي سخت به نظر مي‌رسد. در اين شرايط ايران بايد براي به دست آوردن بازار خود و همچنين تثبيت آن، به محموله‌هاي خود «تخفيف» دهد؛ مانند همان كاري كه عراق و عربستان در بيشتر مواقع انجام داده و مي‌دهند كه با توجه به لغو تحريم‌ها عاقلانه به نظر مي‌رسد اما به هر حال اين اقدام نيز منتقدان خود را دارد.
نكته ديگر در ارزيابي تأثير توافق بر صنعت نفت، به صف شدن شركت‌هاي نفتي و بازشدن قفل ميادين مشترك است. گرچه ايران به سبب ذخاير عظيم نفت و گاز جزو اهداف كلان شركت‌هاي نفتي است ولي نبايد فراموش كرد نظام حقوقي و قراردادي كشور همين شركت‌ها را طرد مي‌كند. اقدام مثبت وزارت نفت در دولت يازدهم ايجاد تغييرات بنيادين و همگام با تحولات جهاني در قراردادهاي نفتي است كه قرار است چند ماه ديگر در لندن رونمايي شود.
به فرض معرفي اين قراردادها و استقبال شركت‌هاي غربي از قراردادهاي اصلاح شده، روند حضور اين شركت‌ها بسيار زمان بر است زيرا شركت ملي نفت بايد در ابتدا تكليف قراردادهاي قبلي را مشخص كرده و پروژه‌ها را «تميز» تحويل دهد كه همين موضوع حداقل يك سال زمان مي‌برد. حضور اين شركت‌ها در بخش بالادست زمانبرتر از ساير بخش‌هاست چراكه در حالت عادي براي به توليد رساندن يك ميدان متوسط حداقل به چهار سال زمان نياز است چه رسد به وضعيت فعلي قراردادهاي نفتي و مشكلات حقوقي كه اين زمان قطعاً افزايش پيدا مي‌كند.
نگارنده بر اين اعتقاد است براي ارزيابي دقيق تأثير لغو تحريم‌ها بر صنعت نفت بايد كمي مدقانه ورود كرد و با نگاهي جامع و آشنا به اين صنعت به اظهار نظر پرداخت. بدون ترديد هيچ يك از دلسوزان كشور علاقه‌اي به شكست دولت در عرصه اجرايي ندارد چراكه دولت‌ها با هر جهت‌گيري سياسي بيرون از دايره نظام جمهوري اسلامي ايران نيستند. بيانيه لوزان مي‌تواند نقطه عطفي براي خروج از وضعيت فعلي در نفت باشد اما با ذوق زدگي‌هاي بي‌منطق و منبعث از احساسي‌گري سياسي، نمي‌توان كمكي به دولت كرد؛ اين مواضع بيش از آنكه كمك‌دهنده دولت باشد انتظارات را از دولت بالا مي‌برد و در صورت محقق نشدن، موجب كاهش مشروعيت دولت مي‌شود؛ نقطه خطرناكي كه مقام معظم رهبري در سخنراني‌هاي خود تنوير كرده‌اند.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن