واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
ریچارد هاس: مسائل کلیدی در مذاکرات حل نشده و بحث اصلی تازه شروع شده است
رئیس «شورای روابط خارجی» آمریکا تاکید کرد که بیانیه مشترک پایان مذاکرات لوزان «به همان اندازه که سوالاتی را پاسخ داده، سوالات دیگری را بیجواب گذاشته و مسائل کلیدی هنوز باید بررسی و حل شود».
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در یادداشتی تاکید کرد که «بحث اصلی» در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 «تازه شروع شده است». ریچارد هاس در پایگاه «پراجکت سیندیکیت» نوشت: «متن بیانیه مشترک پایان مذاکرات لوزان به همان اندازه که سوالاتی را پاسخ داده، سوالات دیگری را بیجواب گذاشته است و مسائل کلیدی هنوز باید بررسی و حل شود. این به واقعیت نزدیکتر است که بگوییم بحث اصلی درباره توافق هستهای ایران تازه شروع شده است».
در این یادداشت که عنوان آن «آینده توافق هستهای ایران» نام دارد، آمده است: ««چارچوب(بیانیه لوزان)، محدودیتهای جدی روی برنامه هستهای ایران وضع میکند از قبیل تعداد و نوع سانتریفیوژها، نوع رآکتورها و میزان و کیفیت اورانیوم غنیشده».
«ملاکها و معیارهایی برای بازرسیهای مورد نیاز برای تامین اعتمادسازی اجرای تعهدات ایران تعیین شده و شرط و ماده مربوط به کاهش تحریمها مربوط به زمانی است که ایران به طور قابل راستیآزمایی به تعهداتش عمل کند».
هاس با اشاره به هدف اعلامی دولت اوباما در قبال «یک سال زمان گریز هستهای» نوشت: «این ارزیابی فرض میکند که رصد برنامه هستهای ایران هرگونه عدم تبعیت این کشور از توافق را در مراحل اولیه کشف میکند».
وی نوشت: «پنج دلیل وجود دارد که این را فرض نکنیم توافق اجرایی نشده یا تاثیر مورد نظر و مطلوب نخواهد داشت. دلیل اول شامل 90 روز آینده است. آنچه اعلام شد یک چارچوب موقت بود. فرض بر آن است که توافق رسمی و جامع تا پایان ژوئن صورت گیرد».
هاس در ادامه نوشت :«به آسانی در طول این دوره تغییراتی در قلب و ذهن آنهایی که توافق موقت را مذاکره کردند، به خانه برگشته و با انتقادات داخلی مواجه شدند، ایجاد شود. همین اکنون هم اختلافات قابل ملاحظهای در طرفهای آمریکایی و ایرانی درباره آنچه (در لوزان) مورد مذاکره قرار گرفته، در حال پیدا شدن است».
او نوشت: «نگرانی دوم، ناشی از موضوعات خاصی است که همچنان باید حل شوند. مشکلترین آنها شاید زمانبندی لغو تحریمها است».
هاس در ادامه بیان کرد: «سومین منبع تردید آن است که آیا طرفهای مختلف توافق بلندمدت را تصویب خواهند کرد یا نه».
وی در توضیح این تردید، مخالفتها در داخل آمریکا و ایران با توافق هستهای را بیان میکند و همچنین مینویسد: «عدم قطعیت و اطمینان در این باره در آمریکا بیشتر است. دولت اوباما باید با یک محیط سیاسی بسیار پیچیدهتری مواجه شود که در ابتدا کنگره مطرح است. ترغیب کنگره به تصویب توافق نهایی و یا لغو تحریمها موضوعی است که قابل تضمین نیست».
هاس ادعا کرد: «تردید درباره بدست آوردن تصویب سیاسی توافق به نگرانی چهارم مرتبط است که همان چگونگی اجرای توافق نهایی است. تاریخ معاهدات و توافقات کنترل تسلیحات به ما میگوید که زمانهایی خواهد بود که ایران احتمالا به تعهدات خود پایبند نباشد. به قضاوت رفتار ایران و بررسی پاسخهای مناسب در توافق نیاز است».
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا نوشت: «نگرانی پنجم بیشتر از آنکه از توافق بیرون بیاید، ناشی از سیاستهای خارجی و دفاعی ایران است. توافق تنها به فعالیتهای هستهای ایران توجه دارد و چیزی درباره برنامههای موشکی، حقوق بشری و دیگر مسائل نمیگوید».
او ضمن اذعان به قدرت ایران در منطقه مدعی شد: «ایران یک قدرت امپریالیستی در حال ایجاد است که به دنبال برتری منطقهای و تسلط بر آن است. حتی یک توافق هستهای امضا و اجرا شده هم این واقعیت را تغییر نخواهد داد و شادی آن را تشدید کند».
هاس در پایان این یادداشت هم ادعا کرد: «اوباما درست میگوید که توافق هستهای از این نوع نسبت به داشتن سلاح توسط ایران یا رفتن به جنگ با آن برای ممانعت از هستهای شدنش، ترجیح دارد اما هرگونه توافقی باید همچنین سبب ایجاد اعتماد در آمریکا و منطقه در این باره شود که سقف(محدودیت) معناداری روی برنامه هستهای ایران اعمال خواهد کرد و اینکه هر گونه تقلبی به زودی کشف شده و با آن با قاطعیت برخورد خواهد شد». انتهای پیام/م
94/01/15 - 15:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]