تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 دی 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):هر كس به خدا توكل كند، مغلوب نشود و هر كس به خدا توسل جويد، شكست نخورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844559117




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بیانیه لوزان ایران را به کدام سو می برد؟


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
بیانیه لوزان ایران را به کدام سو می برد؟
بیانیه لوزان ایران را به کدام سو می برد؟ همانطور که از روزهای پیش زمزمه یک توافق محرمانه شنیده می‌شد، تصویر مخابره شده از مذاکرات لوزان بسیار تاریک‌تر از آن است که بتوان درباره آن به دقت سخن گفت؛ اما همین تصویر مخدوش و تاریک نیز دارای مسائل متعددی است.


به گزارش فرهنگ نیوز ، بالاخره پس از 9 روز مذاکره فشرده و تلاش گسترده دیپلمات ها در 13 فروردین بیانیه‌ای در دانشگاه پلی تکنیک شهر لوزان سوئیس به وسیله محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و  فدریکا موگرینی قرائت شد. که البته علی‌رغم اینکه دو نفر در کنار هم ایستاده بودند، تفاوت های اساسی میان بیانات آنها وجود داشت و این در حالی بود که هر دو طرف از روی متن نکات را بیان کردند.
 
از سوی دیگر اوباما نیز در صحبت های خود پیرامون این بیانیه به مسائلی اشاره کرد، که جای تامل دارد. جان کری نیز در مصاحبه مطبوعاتی خود بلافاصله بعد از قرائت متن گفت: «هنوز جزئیاتی باقی مانده و مسائلی هست که باید حل شود؛ از آن جمله می‌توان به برنامه موشکی ایران و بحث زمان‌بندی اجرای توافق اشاره کرد.» در ادامه این متناقض گویی های طرفین بیانیه های وزارت خارجه ایران و آمریکا اساسا دو دنیای متفاوت را ترسیم می کنند به گونه ای که متن ایرانی کاملا مطابق میل ایران و متن آمریکایی کاملا مطابق میل آمریکا تنظیم شده است گویی هیچ توافقی صورت نگرفته است و یا یک طرف خلاف می گوید. این مسائل دقیقا همان نگرانی های اساسی نخبگان دانشگاهی و اجرایی کشور نسبت به امکانات طرف مقابل برای فشار و سو استفاده از هر گونه توافق احتمالی هستند. در ادامه به بررسی نکات کلی بیان شده از سوی طرفین می‌پردازیم:
 
1. تحریم ها
 
بدون شک مسئله تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران مهمترین بخش هر توافق یا راهکاری در این رابطه است. بر اساس آنچه در بیانیه قرائت شده به وسیله ظریف آمده است، «اتحادیه اروپا، اعمال تحریم‌های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته‌ای خود را خاتمه خواهد داد و ایالات متحده نیز اجرای تحریم‌های مالی و اقتصادی ثانویه مرتبط با هسته‌ای را، همزمان با اجرای تعهدات عمده هسته‌ای ایران به نحوی که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی شود، متوقف خواهد کرد. به علاوه یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر خواهد شد، که در آن کلیه قطعنامه های قبلی مرتبط با موضوع هسته‌ای لغو خواهد گردید و برخی تدابیر محدودیت ساز مشخص، را برای یک دوره زمانی مورد توافق، لحاظ خواهد کرد.» قرار است تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران در اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمان ملل لغو شوند اما نکته آن است که اکثر قطعنامه‌های صادر شده علیه ایران در سطوح ذکر شده دارای بندهای متفاوتی هستند که تنها یکی از آنها به برنامه هسته‌ای ایران مربوط می‌شود. به عنوان مثال در قطعنامه 1929 چهار اتهام علیه ایران مطرح شده است: 1- غنی سازی 2- توسعه موشک‌های بالستیک 3- نقض حقوق بشر 4- حمایت از تروریسم، محکوم شده‌ایم. لذا بر اساس آنچه ذکر شده است اینگونه تحریم‌ها لغو نخواهد شد. در حالی که مهمترین تحریم‌ها و فشارها از ناحیه این قطعنامه‌ها و قوانین علیه ایران اعمال شده است. که البته اوباما نیز به این نکته اشاره کرده و گفته است: «سایر تحریم‌ها برای نقض حقوق بشر و صنعت موشکی پا برجا است»
 
نکته دیگر درباره تحریم‌ها مشروط بودن آنهاست یعنی در صورت راستی‌آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی که ما بارها عدم صداقت آنرا تجربه کرده‌ایم تحریم‌ها برداشته خواهد شد. این دقیقا همان تاکتیکی است که غرب در دوران البرادعی و پیش از بیانیه تهران در سعدآباد، استفاده کرد. اعتماد به آژانس که یک نهاد کاملا وابسته و تحت سلطه آمریکاست به هیچ وجه ممکن نیست.
 
مسئله بعدی درباره تحریم‌ها اینست که تا زمانی که تحریم‌ها برگشت‌پذیر هستند، هیچ سرمایه‌گذاری وارد ایران نخواهد شد و عملا مشکلات اقتصادی و تجاری ما به هیچ وجه حل نخواهند شد و فی الواقع سایه تحریم‌ها باعث ناکارآمدی توافق خواهد بود. این برگشت پذیری موجب می شود، آمریکایی ها همواره سلطه خود را بر مسئله حفظ کنند و هر گاه اراده کنند، فارغ از عملکرد ایران می‌توانند به هر بهانه ای تحریم‌ها را باز گردانند. و این مسئله با به کار بردن لفظ تعلیق در بیانیه واشنگتن به خوبی روشن است.
 
اما نکته آخر ابهامات و ابداعات متن منتشر شده است از جمله واژگان و ترکیب‌های: تحریم‌های هسته‌ای، اقتصادی، مالی، ثانویه، همزمانی و تدابیر محدودیت ساز مشخص است که بسیار قابل تفسیر و مناقشه هستند.
 
2.قطعنامه های شورای امنیت
 
بر اساس آنچه منتشر شده است، قطعنامه جدید شورای امنیت در مورد پرونده هسته ای ایران لغو قطعنامه های گذشته نیست بلکه یک ساختار جدید اقدام و ارزیابی را برای ایران مشخص خواهد کرد. و همه مسائل آن مشروط و مقید به قیود است به گونه ای که ایران باید راستی و پایبندی خود را اثبات کند تا هر قطعنامه به صورت برگشت پذیری برداشته شود و در صورت نگرانی طرف مقابل از اقدامات ایران وی می‌ تواند با تکیه بر "عدم کارآیی" آن تحریم های گذشته باز خواهند گشت. آنچه در این مسئله حائز اهمیت است اینست که در این بند ایران اختیار مدیریت رفتار خود را به شورای امنیت که در سلطه طرف مقابل است واگذار کرده و در حالیکه ایران در صورت تخلف طرف مقابل هیچگونه امکانی برای اعاده حق خود ندارد چرا که در شورای امنیت که مرجع بی طرف در این توافق محسوب شده، همان طرف های مذاکره ایران هستند.
 
3. مباحث فنی
 
از نظرگاه فنی به نظر می رسد برنامه غنی سازی ایران به لحاظ صنعتی تعطیل شده است و تنها مقیاس تحقیقاتی آن حفظ شده است بطوری که توسعه ای نیز حداقل برای 10 تا 15 سال در کار نخواهد بود. به علاوه تمامی اقدامات تحقیقاتی ایران نیز زیر نظر کارشناسان آژانس و ناظران بین المللی خواهد بود.به عبارت دیگر هر چند ساختار کلی برنامه هسته ای ایران حفظ شده است اما برای مدت نسبتا زیادی این برنامه تنها جنبه تحقیقاتی خواهد داشت و فردو به عنوان نماد این تغییر شناخته خواهد شد. و سایت نظنز نیز در مقیاس بسیار محدود و تحت نظارت شدید و البته با فناوری های بسیار پیشرفته قرار خواهد گرفت.این نظارت‌ ها تحت عنوان پروتکل الحاقی با کد 1/3 باید به تصویب مجلس برسد و دائمی خواهد بود. همچنین بر اساس آنچه در متن آمریکایی توافق آمده است، که البته بخشی از پروتکل الحاقی نیز هست، بازرسان آژانس هر زمان که اراده کردند می توانند از همه مراکز موشکی و نظامی ما بازدید کنند. که می توان گفت تقریبا هیچ کشور مستقلی در دنیا چنین اجازه ای به دیگران نمی دهد چرا که ناقض حق حاکمیت ملت و دولت است.
 
نکته پایانی
 
بر این اساس باید گفت که وزارت خارجه و تیم دولت از آنچه که در مورد توافق ژنو رخ داد عبرت نگرفته و دقیقا پای در همان راه گذشته نهاده اند.به نظر دیدبان توافقی که در نهایت طرف مقابل به هیچکدام از تعهدات خودش به درستی عمل نکرد و با تفسیرهای مغرضانه تا حد توان در اجرای آن کارشکنی کرد و همان توافق ضعیف نیز به درستی اجرایی نشد. هر چند به نظر می‌رسد این بیانیه یک تعهد بین المللی الزام آور است اما از دولت انتظار می رود هر چه سریعتر در قبال تناقضات به وجود آمده موضع گیری کرده و ابهامات موجود را رفع نماید. در ادامه مذاکرات و متن نهایی نیز که قرار است تا 10 تیر ماه تهیه شود تیم مذاکره کننده باید شرایط بهتری را به وجود آورد که البته این همان توافق دو مرحله ای است و با این اختلاف متنی که بین طرفین وجود دارد، احتمال عدم دستیابی به آن زیاد است. اما صرف نظر از همه مشکلات بیانیه ظریف – موگرینی مقامات دولتی باید هرچه سریعتر پاسخ گزافه گویی های آمریکایی ها در مورد برنامه موشکی و دیگر مباحث مطروحه را با قاطعیت بدهند.
 
منابع:
 
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940113000383
 
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940113000380
 
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940113000385
 
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940113000373
 


منبع: دیدبان


94/1/15 - 14:41 - 2015-4-4 14:41:03





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن