محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827330084
آغازِ پایانِ خوشِ هسته یی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیلی بر بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 آغازِ پایانِ خوشِ هسته یی تهران-ایرنا-بار دیگر «دیپلماسی» نمره قبولی گرفت و نشان داد که می توان با گفت و گو برای پیچیده ترین اختلاف ها، راه حل یافت. ایران و گروه 1+5 با صدور بیانیه مشترک، چارچوب توافقی را پی ریزی کردند که می تواند پایانی بر بیش از یک دهه اختلاف بر سر برنامه صلح آمیز هسته یی ایران باشد.
شهر لوزان سوییس بیش از یک هفته بود که در کانون توجه رسانه ها و افکار عمومی جهان قرار داشت. وزیران امور خارجه ایران و 6 کشور آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین و روسیه از چهارشنبه پنجم فروردین در هتل بوریواژ لوزان جمع شدند تا بتوانند چارچوب کلی توافق جامع هسته یی را امضا کنند. سرانجام این مهم پنجشنبه سیزدهم فروردین رخ داد و پس از 9 روز مذاکره فشرده و نفس گیر که در نوع خود بی سابقه بود، 2 طرف بیانیه مشترکی را منتشر کردند. درباره این گفت و گوها و بیانیه مشترک باید گفت:
1-بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 که در آن چارچوب توافق نهایی ترسیم شده است، در نوع خود تاریخی است. اجماع 2 طرف بر سر چگونگی حل اختلاف ها درباره موضوعی که بیش از یک دهه تبدیل به اصلی ترین عامل اختلاف میان آنها شده بود، در نوع خود مهم و قابل توجه است. ایران گرچه همواره اعلام کرده برنامه هسته یی اش صلح آمیز است و هیچ گاه مدرک و سندی دال بر تخطی ایران در این زمینه ارایه نشده، اما طرح ادعاهای بی اساس که ناشی از اهداف سیاسی برخی کشورها بود، باعث شد برنامه هسته یی ایران به یک مساله بغرنج تبدیل شود. در این میان برخی بی تدبیری ها نیز عامل مضاعفی شد که پرونده هسته یی از شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی خارج و با طرح در شورای امنیت سازمان ملل، به مساله یی پیچیده تبدیل و زمینه افزایش فشارها و اعمال تحریم های ظالمانه علیه کشورمان شود.
در این میان با روی کارآمدن دولت یازدهم در ایران به ریاست «حسن روحانی» که «تعامل سازنده» را چارچوب اصلی سیاست خارجی ایران قرار داد، امیدها برای حل و فصل مساله هسته یی افزایش یافت. چند صباحی پس از روی کارآمدن دولت و در جریان نخستین سفر رییس جمهوری جدید به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، گفت و گوهای ایران و گروه 1+5 نیز کلید خورد و چند ماه بعد در آذر ماه 1392، 2 طرف توافق اولیه هسته یی را امضا کردند و قرار گذاشتند تا پس از مدتی نیز این توافق شکل نهایی به خود بگیرد. آنچه دیشب در لوزان منتشر شد، چارچوب همان توافق نهایی است. این نشان می دهد ایران و کشورهای گروه 1+5 با انگیزه و جدیت بالا وارد مسیری شدند که گرچه 18 ماه به طول انجامید اما ثمره نهایی اش دیگر در دسترس قرار گرفته است.
بی تردید اگر این جدیت از سوی 2 طرف گفت و گو وجود نداشت آنها نمی توانستند مساله یی که بی شباهت به یک کلاف سردرگم نبود، حل کنند. برگزاری ده ها نشست دوجانبه و چندجانبه و صرف هزاران ساعت برای گفت و گو در این زمینه با وجود عمق بالای اختلاف ها بیانگر این جدیت و رویکرد سازنده 2 طرف بود که در غیر اینصورت فائق آمدن بر این مشکلات ناممکن بود.
2-بیانیه مشترکی که دیشب منتشر شد مصداق بارز یک تعامل برد-برد است یعنی 2 طرف این تفاهم، از آن راضی و با آن موافقت کرده اند. مذاکره کنندگان ایرانی نیز بارها بر این مساله تاکید کرده اند که تنها راه موفقیت گفت و گوهای هسته یی تامین نگاه هر 2 طرف است؛ مساله یی که می تواند پایداری و استحکام توافق نهایی را بالاببرد. بی تردید شکل گیری توافق برد-برد مستلزم درک متقابل و کوتاه آمدن طرف های مذاکره از برخی مسایل با هدف رسیدن به نقطه اشتراک است. نگاهی به مفاد بیانیه مشترک ایران و 1+5 نشان می دهد که هر 2 طرف با فاصله گرفتن از نگاه یکجانبه، به اصطلاح به طرف مقابل امتیاز داده اند تا بتوانند به نقطه اشتراک برسند.
آنهایی که سعی دارند امتیازهای ارایه شده از سوی ایران را برجسته کنند و آن را اقدامی منفی جلوه دهند آیا به این پرسش ساده پاسخ داده اند که معنای توافق برد-برد چیست؟ آیا اگر 2 طرف مذاکره حاضر به ارایه هیچ امتیازی نشوند و از موضع خود کوتاه نیایند، آیا امکان رسیدن به توافق وجود دارد؟ آیا اگر ایران به وضعیت پیشین هسته ای اش اصرار می کرد و خواهان آن بود که مو به مو و بدون هیچ تغییری به فعالیت خود ادامه دهد آیا طرف مقابل هم حاضر به برداشتن فشارهای ظالمانه علیه کشورمان می شد؟ طبیعی است که مذاکره یک فرایند بده و بستان است. آنچه مهم است توازن در امتیازهای داده و گرفته شده است.
3-راهبرد مذاکراتی ایران در یک سال و نیم اخیر حفظ حقوق هسته یی کشور در کنار زدودن فشارها و تحریم ها علیه ملت ایران بود. گرچه وضع تحریم ها علیه ایران از اساس به بهانه های واهی وضع شد اما دولتمردان این وظیفه را بر دوش خود احساس کردند که نسبت به برداشتن این موانع و فشارها تمام تلاش خود را انجام دهند. در عین حال حقوق هسته یی کشورمان و ادامه برنامه صلح آمیز هسته یی نیز یکی از خطوط قرمز دولتمردان بود. به رغم شرایط دشوار مذاکرات، تیم دیپلماسی ایران در این فرایند هم توانست حقوق هسته یی کشورمان را حفظ کند و هم سد تحریم ها را فروبریزد. مفاد بیانیه مشترک این مساله را اثبات می کند.
بر اساس این بیانیه، کلیت برنامه هسته یی ایران همچنان حفظ و به کار خود ادامه خواهد داد. غنی سازی اورانیوم از جمله فعالیت های هسته یی ایران است که بر اساس این بیانیه همچنان در داخل ایران صورت خواهد گرفت. این در حالی است که تا چندی پیش کشورهای مقابل، به هیچ وجه حاضر به فعالیت سانتریفیوژهای ایرانی برای غنی سازی نبودند. از سوی دیگر هیچ یک از مراکز هسته یی ایران دچار تعطیلی نخواهند شد. این در حالی بود که طرف مقابل بارها سخن از تعطیلی کامل برخی از مراکز از جمله رآکتور آب سنگین اراک و تاسیسات فردو می کرد. البته ایران در راستای رسیدن به توافق برد-برد با اعمال برخی محدودیت ها در فعالیت های هسته یی خود موافقت کرده است؛ از جمله این محدودیت ها کاهش تعداد سانتریفیوژها و سطح غنی سازی، تغییر کاربری برخی از تاسیسات هسته یی است. اما نباید فراموش کرد که این محدودیت ها شامل کلیت برنامه هسته یی ایران نیست و شامل اجزاء آن می شود. از سوی دیگر پذیرش برخی محدودیت ها از جمله بازدیدهای سرزده از تاسیسات هسته یی به موجب اجرا کردن پروتکل الحاقی به صورت ماهیتی تغییری در برنامه هسته یی ایران وارد نمی کند. ایران همواره بر آمادگی خود برای شفاف سازی برنامه هسته یی اش تاکید کرده و آن را نشانی بر حسن نیت خود می داند. در همین حال لغو کامل تحریم ها و بویژه لغو فوری تحریم های اقتصادی از جمله خواسته های ایران بود که بنا بر آنچه در بیانیه مشترک آمده، محقق شده است.
در یک نگاه کلی می توان دستاوردهای ایران از این بیانیه مشترک را اینگونه اشاره کرد: مشروع بودن حق غنی سازی در داخل خاک ایران، حفظ توان تولید سوخت هسته ای در داخل، برچیده نشده هیچ کدام از تاسیسات هسته ای ایران حتا سانتریفوژهای غیرفعال، استفاده از همکاری های بین المللی در زمینه های پژوهشی و تحقیقاتی و راه اندازی یک مرکز تحقیقاتی پیشرفته هسته ای با مشارکت دیگر کشورها، پایان تحریم های سازمان ملل و لغو تدریجی تحریم های آمریکا، صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به عنوان یک سند الزام آور دائمی برای طرف مقابل و خروج ایران از فصل هفتم منشور این نهاد، تبدیل فعالیت های هسته ای ایران به یک روند دائمی، قانونی، مشروع و عادی پس از دوره توافق.
4-یکی از مسایلی که به طور معمول پس از هر توافقی رخ خواهد داد، تعبیرها و خوانش های مختلفی است که طرف های مذاکره از موضوع مورد توافق خواهند داشت. بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 نیز از این قاعده مستثنا نیست. اینکه «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس خبری پس از اعلام بیانیه، به مسایلی چون لغو تحریم ها و استمرار فعالیت های هسته یی صلح آمیز ایران تاکید می کند یا پس از آن «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا بر موضوع هایی چون اعمال نظارت های بیشتر بر برنامه هسته یی ایران و اعمال برخی محدویت ها در این برنامه دست می گذارد، ناشی از نگاه متفاوت آنها به مساله است. بدیهی است که هر طرف مذاکره تلاش دارد دستاوردهای خود و رعایت خطوط قرمز خود را بیشتر برجسته کند و به نوعی خود را برنده مذاکره نشان دهد. بنابراین تفاوت در نوع نگاه و اظهارنظرها پدیده عجیبی نیست و مرسوم است. آنچه روشن است مفاد توافق است که هر 2 طرف را ملزم به رعایت تعهدهایی بر اساس قاعده برد-برد و تامین منافع متقابل خواهد کرد.
5-بیانیه مشترکی که ایران با گروه 1+5 صادر کرد و در ادامه توافق نهایی هسته یی، همه در چارچوب سیاست های تعیین شده در سطوح عالی سیاسی در کشور است. موضوع هسته یی ایران به دلیل اهمیت جوانب مختلف سیاسی و امنیتی آن مهمترین و حساسترین مساله در سطوح تصمیم گیری در کشور بوده است و همین اهمیت باعث شده تمامی کنش های سیاسی و فنی ایران در این زمینه، پیش از هرچیز در سطوح بالای تصمیم گیری مطرح و چارچوب آن تعیین شود. با این حال متاسفانه برخی چنین وانمود می کنند که گویی وزیر امور خارجه یا رییس جمهوری نظرات شخصی خود را در این زمینه اعمال می کنند. حال آنکه تمامی سیاست ها و راهبردهای مساله هسته یی در سطح بالای تصمیم گیری و در راس آنها مقام معظم رهبری تعیین می شود. آیت الله خامنه ای در طول یک سال و نیم مذاکره ایران با گروه 1+5 بارها حمایت خود را از تیم دیپلماسی ابراز کردند و در مواردی هم که ایشان بر مسایلی-همچون تاکید بر یک مرحله یی بودن توافق-تاکید کردند، تیم دیپلماسی نیز به آن توجه ویژه کرد.
6-بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 توانست چارچوب های توافق نهایی را روشن کند. 2 طرف تا 10 تیرماه فرصت دارند تا سند توافق نهایی را که شامل جزییات و شیوه تحقق اهداف تعیین شده در بیانیه مشترک است، تدوین کنند. تردیدی نیست اگر دیپلمات ها تا این مرحله کار سختی داشتند، در ماه های آینده کار سخت تری خواهند داشت. چرا که در صورت تدوین توافقی محکم می توان امید داشت که پرونده هسته یی ایران پس از بیش از یک دهه از حالت ویژه خارج و چارچوب روشنی برای حل آن پیدا شود. پایبندی کشورها به تعهدهایشان، توجه به اصل برد-برد در توافق و استمرار آنها در گفت و گوها لازمه رسیدن به توافق نهایی و جامع است. در این میان همدلی و همزبانی ملت و دولت در این عرصه نیز پشتیبان مهمی برای تیم مذاکره کننده ایران در به نتیجه رسیدن نهایی مذاکرات است.
*از: محمد خواجوئی (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم**2054**1459
14/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
کمپین رسانهای دشمنان هستهای ایران
کمپین رسانهای دشمنان هستهای ایرانتاریخ انتشار دوشنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۰۸ ۳۷ رسانههای غربی بازی هدفمندی را جهت هدایت و مدیریت افکار عمومی و قرار دادن آنها در بازه تردید امید و یاس آغاز کردهاند به گزارش تسنیم رسانه های غربی در روز چهارم مذاکرات هسته ای هجمه هتوافق هسته اي احتمالي محرمانه باقي ميماند
۷ فروردين ۱۳۹۴ ۱ ۱۵ق ظ تا پايان ضربالاجل پايان ماه ژوئن 10 تير توافق هسته اي احتمالي محرمانه باقي ميماند موج - يک ديپلمات ارشد اروپايي از محرمانه باقي مانده توافق هسته اي احتمالي تا پايان ضربالاجل پايان ماه ژوئن 10 تير خبر داد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج رآغاز دور دوم گفتگوهای هسته ای
آغاز دور دوم گفتگوهای هسته ای دومین دور گفتگوهای وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و آمریکا درباره موضوع هسته ای در شهر لوزان سوییس آغاز شده است دیروز نیز وزیران امور خارجه دو کشور به مدت سه ساعت و نیم گفتگو کردند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر دور دوم گفتگوهای وزیراپايان مذاکرات هسته اي در اولين روز
۷ فروردين ۱۳۹۴ ۰ ۲۲ق ظ پايان مذاکرات هسته اي در اولين روز موج - مذاکرات هسته اي ايران و آمريکا در نخستين روز به پايان رسيد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج گفتوگوهاي هستهاي بين ايران و آمريکا پس از وقفهاي يک هفتهاي امروز پنجشنبه ششم فروردين در لوزانِ سوئيس ازگفتگوهای فشرده هسته ای در لوزان سوئیس/نامه رئیس جمهور به سران ۱+۵
گفتگوهای فشرده هسته ای در لوزان سوئیس نامه رئیس جمهور به سران ۱ ۵ گفتگوهای هسته ای که پیش از ظهر پنجشنبه در هتل بوری واژ شهر لوزان آغاز شد در سه سطح جداگانه میان هیئت های ایران و آمریکا ادامه دارد رئیس جمهور در نامه ای به سران کشورهای طرف مذاکره با ایران مواضع کشورمان را دربچرا مذاکرات هسته اي با ايران بايد هم اکنون به نتيجه برسد؟
چرا مذاکرات هسته اي با ايران بايد هم اکنون به نتيجه برسد اروپایی ها مصمم هستند قبل از 31 مارس با ایران به توافقی دست یابند به گزارش نامه نیوز مطرح بودن گزینه فرضی بمباران تاسیسات هسته ای ایران توسط آمریکا هرگز از خشم اسرائیل دشمن ایران و متحد آمریکا نکاسته است نشریه فرانسوی شبررسی تاثیرات پرونده هستهای ایران بر تحولات منطقه
منصوری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد بررسی تاثیرات پرونده هستهای ایران بر تحولات منطقه سفیر سابق ایران در چین گفت موفقیت در پرونده هستهای ثبات و قدرت ایران را افزایش خواهد داد جواد منصوری در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران با اشاره به چگونگی تاثیر مذاکحمله شدیدالحن قالیباف به مرد اول هستهای
حمله شدیدالحن قالیباف به مرد اول هستهای محمدباقر قالیباف شهردار تهران گفت آقای ظریف هر چقدر هم که توانمند باشد کل پاریس را هم که با آقای کری قدم بزند از موضع ضعف نمی تواند گل دیپلماتیک بزند باید باور کنیم که زمین بازی مذاکره ژنو و وین نیست پالایشگاه ها و شهرک های صنعتی و نمقام آمریکایی: موضوع یمن تاثیری بر مذاکرات هسته ای ندارد
مقام آمریکایی موضوع یمن تاثیری بر مذاکرات هسته ای ندارد تهران - ایرنا - یک مقام آمریکایی گفت که تحولات یمن و حملات عربستان به این کشور بر مذاکرات هسته ای با تهران تاثیر نخواهد داشت این مقام آمریکایی که خواست نامش ذکر نشود به خبرگزاری فرانسه گفت همواره به روشنی بیان کرده ایم کهروز اول مذاکرات هستهای لوزان چگونه گذشت؟
تراز دومین روز مذاکرات لوزان۲ در چندقدمی ضرب الاجل ۳۱ مارس در حالی سپری شد که دیدارهای ظریف ــ کری معاونان و همچنین تیم ایران و گروه ۱ ۵ برگزار شد به گزارش تراز محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جان کری وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه 6 فروردین بار دیگر در لوزان سوئیسنخست وزیر انگلیس بر رسیدن به توافق هسته ای با ایران تاکید کرد
در گفت وگو با روحانی مطرح شد نخست وزیر انگلیس بر رسیدن به توافق هسته ای با ایران تاکید کرد خبرگزاری پانا سخنگوی نخست وزیری انگلیس گفت دیوید کامرون و حسن روحانی در جریان گفت وگو تلفنی بر تعهداتشان برای نیل به توافق هسته ای تاکید داشتند ۱۳۹۴ جمعه ۷ فروردين ساعت 10 12 به گزارش پاگفتوگوی هستهای روحانی با اولاند، کامرون، پوتین و جینپینگ
گفتوگوی هستهای روحانی با اولاند کامرون پوتین و جینپینگ رئیس جمهور ایران تلفنی با رئیس جمهور فرانسه روسیه و چین و نخست وزیر انگلیس درباره مذاکرات هستهای گفتوگو کرد و نامهای را نیز به روسای کشورهای عضو ۱ ۵ ارسال کرده است جوان آنلاین روسای جمهوری اسلامی ایران و روسیه عصر پجنگ روانی سنا در روزهای حساس مذاکرات هسته ای/زمینه چینی برای بازگرداندن تحریمها
جنگ روانی سنا در روزهای حساس مذاکرات هسته ای زمینه چینی برای بازگرداندن تحریمها تهران- ایرنا- مجلس سنای آمریکا در ادامه تحت تاثیر قرار دادن مذاکرات هسته ای این بار روز پنجشنبه طرح اصلاحیه غیرالزام آور لایحه بودجه را تصویب کرد که هدف از آن تسهیل برقراری مجدد تحریم ها در صورت نقضبازتاب مذاکرات هسته ای در رسانه های خارجی
بازتاب مذاکرات هسته ای در رسانه های خارجی تهران- ایرنا- با توجه به اینکه مذاکرات هسته ای در لوزان سوییس به مراحل حساس خود رسیده است رسانه های غربی در دو روز اخیر توجه ویژه ای به این دور از مذاکرات دارند به گزارش ایرنا خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات ارشد انگلیسی گزارش داد هگفتگوهای فشرده هسته ای در لوزان سوئیس
گفتگوهای فشرده هسته ای در لوزان سوئیس گفتگوهای هسته ای که پیش از ظهر پنجشنبه در هتل بوری واژ شهر لوزان آغاز شد در سه سطح جداگانه میان هیئت های ایران و آمریکا ادامه دارد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به گفته سید عباس عراقچی عضو ارشد هیئت مذاکره کننده کشورمان احتمال داحتمال حضور وزیران خارجه اروپایی در مذاکرات هستهای
سهشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۸ خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات ارشد اروپایی نوشت اگر مذاکرات پیشرفت داشته باشد احتمال دارد در پایان هفته وزیران خارجه اروپایی به مذاکرات ایران و گروه 1 5 در لوزان سوییس بپیوندند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا روز گذشته محمدجواد ظریفگفتگوی تلفنی روحانی با پوتین، اولاند و کامرون در میانه مذاکرات هسته ای /روحانی: نباید اجازه داد این فرصت استثن
گفتگوی تلفنی روحانی با پوتین اولاند و کامرون در میانه مذاکرات هسته ای روحانی نباید اجازه داد این فرصت استثنایی برای رسیدن به توافق به آسانی از دست برود حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری عصر پنجشنبه در گفت و گویی تلفنی با روسای جمهوری انگلیس روسیه و فرانسه در-
سیاسی
پربازدیدترینها