تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 19 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):روزه و حج آرام‏بخش دل‏هاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805803180




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کدام «زنان راننده» بیشتر تصادف می‌کنند؟


واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: کدام «زنان راننده» بیشتر تصادف می‌کنند؟
رنگ خودرو، ساعت تردد، پوشیدن کفش پاشنه بلند یا دمپایی و... تا چه میزان در بروز تصادفات تاثیر دارد؟ آیا می‌دانید آمار تصادف در روزهای «عادی و کاملاً آفتابی» به مراتب بیشتر از روزهای «بارانی یا برفی» است یا این‌که کدام زنان راننده بیشتر از دیگر خانم‌ها تصادف می‌کنند؟

کدام «زنان راننده» بیشتر تصادف می‌کنند؟

شاید باور کردنی نباشد ولی نگاهی گذرا و اجمالی به تصادفات رخ داده در کشور نشان می‌دهد که بیشترین تصادفات منجر به جرح و مرگ، توسط رانندگان‌ «مجرب» و «باسابقه» رخ داده است؛ این بدان معنا است که داشتن گواهینامه و آنچه همگان از رانندگی می‌دانند، نمی‌تواند پشتوانه محکمی در برابر حوادث در کمین رانندگان باشد؛ از این رو توجه به آنچه بسیاری از رانندگان، از آن بی‌اطلاعند و در عین حال نکات کلیدی و مهمی را در بر دارند، به مثابه تجهیز شدن به ابزار کارآمد دانش است؛ ابزاری که در کارآمدی آن قطعاً هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد.در این مطلب، سعی شده با اشاره به نکاتی کلیدی و مهم، و ارائه یافته‌هایی علمی، تاثیر رفتار رانندگان در بروز سوانح جرحی گوشزد شود تا با دانستن آن‌ها رفتار و فرهنگ ترافیکی رانندگان به سمت و سویی سوق داده شود که شاهد کاهش مخاطرات و آسیب برای آن‌ها و سرنشینان خودروی آن‌ها باشیم.
آنچه باید بدانیم تا مطمئن برانیم- آهنگ مرگ و میر رانندگی در ساعت ۶ تا ۸ صبح، ‌ ۲ برابر دیگر ساعات شبانه روز است.
- قدرت بینایی راننده در شب، ‌ یک ششم روز است.
- خیره شدن به نور خودروهای عبوری روبرویی، بینایی را به مدت ۹ ثانیه مختل می‌کند.
- پژوهش‌های مرکز پزشکی قانونی دانشگاه کیسن آلمان نشان می‌دهد که به دلیل کُند شدن اعمال فیزیولوژی بدن در زنان بارداری که ۵ ماه از بارداری آن‌ها می‌گذرد، احتمال بروز تصادف برای این زنان در هنگام رانندگی وجود دارد و رانندگی این افراد در ۶ هفته آخر بارداری، همراه با کاهش کنترل و تسلط آن‌ها بر وسیله نقلیه‌شان است.- تحقیقات نشان داده است که عطسه زدن به عنوان یک عمل غیرارادی و تا حدود زیادی اجتناب ناپذیر، در هنگام رانندگی تاثیر بسیاری در بالا رفتن احتمال تصادف دارد و از این رو توصیه می‌شود تا رانندگان در هنگام عطسه، به آرامی پای خود را از روی پدال گاز بردارند و فرمان را آرام‌تر بگیرند چراکه محکم گرفتن فرمان در هنگام عطسه، می‌تواند باعث انحراف خودرو شود.- انتقام گیری، ‌ تلافی کردن و پاسخ مشابه به رفتار ناشایست رانندگان دیگر از عوامل موثر در بروز تصادفات است به طوری که پژوهشگران دریافتند، ۶۷ درصد مرگ و می‌رهای ناشی از تصادفات رانندگی و ۳۳ جراحت‌های ناشی از این تصادفات، بر اثر پرخاشگری رانندگان است.- ۸۴ درصد از تصادفات رانندگی رخ داده در کشورمان، در روزهای «معمولی و کاملاً آفتابی»، ۷ درصد در روزهای «بارانی»، ۶ درصد در هوای «ابری» و یک درصد در «وضعیت برفی» به وقوع پیوسته است.- گوش دادن به صدای عادی رادیو در هنگام رانندگی باعث می‌شود تا واکنش راننده در هنگام بحران، با تاخیر ۰/۸ ثانیه‌ای مواجه شود و این در حالی است که زمان رفلکس راننده به بحران‌ها در شرایط مطلوب، ۰/۷۵ ثانیه است.
- پژوهشگران مرکز پژوهش حمل و نقل انگلستان دریافتند که خطای ادراکی (کم اهمیت پنداشتن خطر و بیش از واقعیت پنداشتن توانایی)، عامل موثر در بروز ۳۰ درصد از تصادفات رانندگی است.
- تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که با افزایش هر ۵ کیلومتر بر ساعت، احتمال بروز تصادف برای خودرویی که با ۶۰ کیلومتر بر ساعت می‌راند، ۲ برابر می‌شود.- به طور متوسط افزایش سرعت بیش از سرعت مطمئنه و به ازای هر یک کیلومتر بر ساعت، ۵ درصد بر احتمال بروز تصادف منجر به فوت می‌افزاید و در عین حال، ۳ درصد بر مصدومیت سرنشینان اضافه می‌کند.
- تحقیقات علمی انجام شده اثبات کرده است که حرکت با چراغ روشن در روز، می‌تواند به کاهش ۱۰ الی ۱۵ درصدی تصادفات بیانجامد.- خطر تصادفات وابسته به خستگی شبانه، ۱۰ برابر بیش از روز است.
- طبق تحقیقات به عمل آمده، از زمان تصمیم گیری برای توقف خودرو در سرعت ۴۰ کیلومتر بر ساعت ۱۹ متر، در سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت ۵۸ متر و در سرعت ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت، ۱۵۳ متر، مسافت طی می‌شود تا خودرو کاملاً متوقف شود.
- بر اساس شواهد به دست آمده، رانندگانی که از تلفن همراه در هنگام رانندگی استفاده می‌کنند، ۴ بار بیش از دیگر رانندگان در معرض خطر تصادف قرار دارند؛ این در حالی است که تحقیقات محققان نشان داده است که استفاده از نلفن همراه، زمان واکنش راننده به اتفاقات پیرامونی خود را از ۰/۶ ثانیه به ۱/۴ ثانیه افزایش می‌دهد و این یعنی خطر!
- هر اندازه سرعت خودرو بیشتر شود، مسافت خط ترمز نیز به صورت نمایی افزایش می‌یابد، به این معنا که اگر سرعت ۲ برابر شود، خط ترمز ۴ برابر می‌شود.
تسنیم
- آزمایش‌های انجام شده نشان داده است که در هنگام بروز بحران در رانندگی، استفاده از کفش‌های مناسب این امکان را به راننده می‌دهد که در زمانی معادل «نیم ثانیه» عکس العمل مناسب نشان دهد و پایش را از روی پدال گاز بر روی پدال ترمز بفشارد ولی همین آزمایشات مشخص کرده‌اند که استفاده از کفش‌های «پاشنه‌بلند»، «چکمه‌های بلند» و «دمپایی» زمان عکس العمل راننده را طولانی‌تر کرده و زمان فشار پا بر روی پدال ترمز به دنبال‌‌ رها کردن پدال گاز را از ۰/۵ ثانیه به ۰/۷ افزایش می‌دهد.
- خطر برخورد شما با عابر پیاده و مرگ وی، با افزایش سرعت خودرو از ۳۰ به ۵۰ کیلومتر بر ساعت، ۸ برابر می‌شود.- تحقیقات نشان داده که خودروهای با رنگ نقره‌ای، به دلیل قابلیت بهتر رویت از سوی رانندگان وسائل نقلیه دیگر و حتی عابرین پیاده، کمتر تصادف می‌کنند.- آمار تصادفات بین راهی در ایران نشان می‌دهد، در بروز تصادفات، عامل «طراحی» به میزان ۲ درصد، «وسیله نقلیه» ۱۳ درصد، «جاده» ۲۲ درصد و «عامل انسانی» ۶۳ درصد نقش دارند.


جمعه 14 فروردین 1394 





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن