واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش می دهد؛
تخته سنگهای تاریخی و عجیب/ نوروزگردی در خانه اسرار آمیز اموات
شناسهٔ خبر: 2524105 یکشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۷
استانها > مازندران
ساری - راز حکاکی عجیب، پر رمز و راز و اسرار آمیز سنگهای محرابی را می توان با نوروزگردی و سیر در اولین گورستان مسلمانان ایران در سفیدچاه کشف کرد. به گزارش خبرنگار مهر، این گورستان تاریخی که در که روستایی سفید چاه استان مازندران واقع شده است در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است و گنجینه های ارزشمندی را در خود به یادگار دارد. قدمت قبرستان تاریخی سفید چاه که در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۸۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، به هزار و ۲۰۰ سال قبل باز می گردد. آنچه این قبرستان تاریخی را از دیگر گورستانها متمایز کرده است، نمای گورستان با تخته سنگهای محرابی در صفوف منظم در بدو ورود همانند لشكری عظیم كه به پا ایستاده اند و نظاره گر هستند. گورستان سفید چاه، اولین گورستان مسلمانان در ایران و از آثار بجامانده دوره تیموریان بوده که در مازندره واقع شده است.
براساس اطلاعات به دست آمده توسط كارشناسان، قبر ملک بادله حاکم شمال در این گورستان قرار دارد و همچنین ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسیابن جعفر(ع) در سفیدچاه مدفون شدهاند كه ضریح چوبی امامزاده که با گنبد نقرهگونش در دل این دره زیبا میدرخشد بنا بر نوشته کندهکاری شدهاش، قدمت امامزاده را به بیش از ۸۴۰ سال پیش می رسد. سنگ های زیبا و خوش تراشی با نقوش مختلفی همچون آیینه، شانه، دوک نخ ریسی، قیچی و گاوآهن و... در این گورستان تاریخی چشم نوازی می کنند و هر یك سرگذشتی از گذشتگان را در خود جای داده است و حرف های بی شماری برای گفتن دارد. به باور محلی ها، اگر مرده هایشان را در این گورستان دفن کنند، گناهانشان بخشیده می شود، این قبرستان به دلیل شكل خاصی كه دارد و نظمی كه در بین سنگ قبرها حاكم است حالت عجیبی در انسان حاكم می كند كه علاوه بر این مسئله و قرار گرفتن در جوار امامزاده از گذشته می گویند كه خاك این منطقه به نوعی جسد را خوب نگه می دارد كه البته این یك حرف قدیمی و بدون سند است. به گفته اهالی و دوستداران میراث تاریخی، گورستان سفید چاه ثبت ملی شده است و متولی آن هم اوقاف است و همواره گردشگران زیادی از آن بازدید می کنند. محمد حسینی ازدوستداران میراث فرهنگی به خبرنگار مهر می گوید: گورستان سفید چاه نمادی از فرهنگ قدیم ایران اسلامی است و سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن بازدید می کنند.
وی سنگ های قدیمی و تاریخی را از ویژگیهای گورستان تاریخی سفیدچاه برشمرد و گفت: نظم موجود در سنگ ها و نقوش مختلف بر روی آن از دیگر ویژگیهاست. مدیرکل میراث فرهنگی مازندران نیز با بیان اینکه قبرستان تاریخی سفید چاه در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است گفت: این گورستان در جنوب شهرستان گلوگاه و در مجاورت روستای سفید چاه قرار دارد. دلاور بزرگ نیا در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این قبرستان در محوطه ای وسیع قرار دارد که چندین هزار لوح سنگی با طرح های مختلف به شکل ایستاده در این گورستان قرار گرفته است، به گونه ای که از دور به شکل جماعتی با لباس های سیاه و در صفوف به هم فشرده به نظر می آیند. وی عنوان کرد: بر روی لوح ها اغلب نقش و نگار و گاهی نیز آلات و ادوات زندگی متوفی را بسته به جنسیت نقش کرده ان و قدمت برخی از این لوح مزارها به اواخر دوره صفوی باز می گردد. وی با بیان اینکه این قبرستان اسلامی از سال ۸۱ براساس ضوابط بعنوان میراث فرهنگی ثبت شد ه است، ادامه داد: حدود ۵/۴ هکتار از این قبرستان اثر ملی تلقی می شود دفن اموات در آن ممنوع است كه در دست اقدام و پیگیری است.به دلیل اعتقاداتی که بومی های مناطق در محدوده بهشهر تا كردكوی در استان گلستان دارند مردگانشان را برای دفن کردن به این گورستان می آورند و حتی بعضی اوقات برای دفن مردگانشان از قبرهای قدیمی استفاده می کنند.
اكنون قبرستان سفید چاه هم مانند برخی از بناهای تاریخی و آثار میراثی فراوان میزبان گردشگران و مسافران نوروزی است و محل دسترسی به آن از شهرستان گلوگاه است. نخستین قبرستان مسلمانان در ایران، قبرستانی با قدمت ۱۲۰۰ ساله با نقشهای عجیب روی سنگهایش در روستای سفیدچاه واقع است كه قبر ملک بادله حاکم شمال در این گورستان قرار دارد. همچنبن ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسیابن جعفر(ع) و چندین تن از سادات مرعشی که روزگاری در آمل حکومت میکردند در سفیدچاه مدفون شدهاند.این قبرستان که با سنگ های عمودی خاکستری و حکاکی های عجیب و غریب، عنوان اولین قبرستان مسلمانان ایران را دارا است و سنگ قبرهای محرابی گورستان تاریخی سفید چاه، دارای تصاویر نمادین ایرانی است که مفاهیم پیچیده زندگی، مرگ و رستاخیز را در خود نشان می دهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]