واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
آشنایی با بازیهای بومی و محلی استان کهکیلویه و بویر احمد
بازیهای سنتی و محلی هر منطقه در جهان ریشه در فرهنگ و نگرش جامعه شناسی و مردم شناختی مردمان آن منطقه دارد.
به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران بخشی از اندوختههای فرهنگی در منطقه از بازیهای بومی و محلی آن منطقه ریشه میگیرند و در این بخش به معرفی برخی از بازیهای بومی و محلی استان کهکیلویه و بویر احمد میپردازیم.
*بازی الختر:
این بازی در فصل بهار به صورت گروهی انجام میشود، 2 گروه مساوی با یک دست انگشت شصت پا را میگیرد و با دست دیگر در حالت ایستاده افراد تیم مقابل را هل میدهند و فردی که دستش از پایش جدا میشود و یا به زمین بیافتد بازنده است.
*بازیپندپا:
این بازی در بهار انجام میشود، ابتدا گودالی حفر میکنند، یک نفر با طناب پای خود را میبندد و در گودال مینشیند، شخصی هم با طنابی که در دست دارد از نزدیک شدن سایر افراد نجات دهنده به فرد نشسته جلوگیری میکند.
افراد برای نجات شخص درون گودال سعی میکنند بند پای وی را بربایند، چنانچه طناب نگهبان به یکی از آنها برخورد کرد، آن شخص به جای فردی که در گودال مانده مینشیند.
*کل یا کل کل برد:
در این بازی معمولا 2 گروه رقیب هر کدام تعداد 7 تخته سنگ را انتخاب میکنند و 6 تخته سنگ را انتخاب میکنند و 6 تخته سنگ را در یک ردیف و یکی را در جلو آنها با فاصله 20 متر از مقابل حریف قرار میدهند. رقبا سعی میکنند که سنگهای حریف را با سنگهای کوچک و سنگ پرانی بزنند. برنده آن گروه است که تعداد بیشتری از سنگ ها را بزند.
*گوشتیل یا کشتی:
در این مسابقه ورزشی مهم که معمولا در حضور جمع کثیری از افراد محل برگزار میشود. 2 نفر به شیوه سنتی کشتی می گیرند و هر کدام از آنها یک دست خود را زیر دستان دیگری عبور میدهند و دست دیگر خود را بر بالای دست دیگری قرار میدهند، آنگاه با فشار و زور بی امان سعی میکنند که کمر همدیگر را به زمین بکوبند، اگر چنان چه یکی از کشتی گیران دستهایش باز شود و یا پای حریف را بگیرد بازی مجددا شروع میشود.
*چو بازی یا ترکه بازی:
این بازی نوعی رقص مردانه است و در مراسمهای عروسی و جشنها برگزار میشود، بازیکن همراه با آهنگ سازی و نقاره حرکت پاهای خود را تنظیم میکند، شخصی که ترکه را در دست سعی میکند آن را به پای حریف خود بزند، حریف نیز با چوب بلند و کلفت تری که دارد سعی می کند مانع برخورد ترکه به پای خود شود، برنده کسی است که چوب را به پای حریف بزند با آنکه مانع از کتک خوردن خود شود. بنابراین چوب بازی از ابتدا به این شیوه نبوده بلکه نبردی تن به تن بوده یا حتی برای شکار استفاده می شده که کم کم به این شیوه درآمده است. با توجه به پیدایش ورزش رزمی پرثوآ که ورزشهای سنتی مناطق مختلف کشور را ریشه یابی میکند و به عموم معرفی مینماید چوب بازی هم هنر پرثوآیی این منطقه میباشد.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
برگزاری چند رویداد ورزشی در مهر و آبان
رشته چوگان برای خودکفایی نیاز به حمایت دارد
قارماک، بازی محلی ترکمن
ماچلوس جذابترين بازي محلي ايران
چوبخط، مسابقهای از بازیهای محلی استان چهارمحال و بختیاری
گرگم به هوا
بازي محلي" رمايله "چيست؟
ترسناک ترين بازي محلي!
نگاهي به تاريخچه "بيسبال در ايران و جهان"
۰۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۵:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 861]