محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842171366
عربستان مدعی تقابل با هژمونی منطقه ای ایران در یمن
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
عربستان مدعی تقابل با هژمونی منطقه ای ایران در یمن وبلاگ > پشنگ، اردشیر - پیروزی حوثی ها در یمن تکه ای از پازل گسترده تر و در جریانی از تحولات لبنان، سوریه، عراق، افغانستان، بحرین و مذاکرات در آستانه توافق هسته ای است که چینش نهایی آنها از دید مقامات ریاض و آنکارا به معنای ایجاد «هژمونی منطقه ای ایران» خواهد بود لذا با تغییر در قواعد پیشین بازی و انجام حمله نظامی به یمن، بدنبال قطع این حرکت دومینووار در منطقه برآمده اند!
در کارنامه سالهای اخیر عربستان در قبال تحولات یمن به موارد متناقض چندی از جمله حمایت از دیکتاتور سابق این کشور در برابر مردم و سپس حمله به این کشور به بهانه دفاع از دولت قانونی برآمده از بهار عربی بر می خوریم؛ پس از آنکه موج اعتراضات بهار عربی خیابانهای صنعا را در نوردید و یمن را در بحران و جنگی داخلی فرو برد، سعودیها به حمایت از «علی عبدالله صالح» حاکم وقت یمن که در آن زمان به عنوان دیکتاتوری در زمره افرادی همچون «معمر قذافی»، «حسنی مبارک»، «زین العابدین بن علی» و ... شناخته می شد، دست زدند. اما کمک های سعودی ها مانع از سقوط صالح نشد و پس از کش و قوس بسیار سرانجام «عبدربه منصور هادی» طی انتخاباتی که تنها کاندیدایش خودش بود به عنوان رئیس جمهوری یمن برگزیده شد و صالح نیز مامن و پناهگاهی امن تر از ریاض پیدا نکرد!
اما باقیماندن بحران های مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی و پیچیده تر شدن تحولات منطقه ای که تاثیرات قابل توجهی بر رویدادهای داخلی یمن گذاشته است باعث شده است که اینک سعودی ها میزبان منصور هادی شوند و علی عبدالله صالح را در سوی دیگر کارزار در کنار قبایل حوثی ببینند! به عبارتی باید گفت ائتلاف و اتحادها در این منطقه از خاورمیانه بسیار شکننده و ناپایدار هستند. سعودی ها حالا نه تنها از منصور هادی حمایت می کنند بلکه با تشکیل یک ائتلاف منطقه ای و کسب چراغ سبز از غرب به سوی یمن هم حمله ور شده اند تا به ادعای خود مانع از سقوط دولت قانونی این همسایه جنوب غربی شان شوند. مجموعه این اقدامات حاکی از نوعی سردرگمی سعودیها در قبال تحولات یمن است، حال باید به این سوال پاسخ داد که اهداف کنونی عربستان برای تشکیل یک ائتلاف منطقه ای و سپس حمله به یمن چیست؟
مطمئناً می توان دلایل و اهداف مختلفی در سطوح سه گانه بین المللی، منطقه ای و داخلی از منظر مقامات ریاض بر شمرد که در حمله این کشور به یمن به بهانه دفاع از دولت منصور هادی تاثیر داشته است اما در این یادداشت کوتاه تنها بصورت گذرا به آنها پرداخته می شود.
خلاء قدرت در خاورمیانه
یکی از مهمترین دلایل افزایش بی ثباتی و بحران در خاورمیانه را می بایست در خلاء قدرت و سردرگمی در نظم و ترتیبات امنیتی پیشین منطقه پس از پایان جنگ سرد جستجو کرد. حمله آمریکا به عراق در سال 1991 و سپس ساقط کردن دولت بعثی در 2003 باعث تشدید این خلاء قدرت گردید چرا که یکی از قدرتمندترین کشورها و رهبران منطقه منطقه ،صدام حسین، که نقش به سزایی در معادلات امنیتی و موازنه های منطقه ای داشت عملاً دیگر وجود خارجی نداشت و لذا عراق خود تبدیل به زمینی بازی برای رقابت دیگر قدرتهای منطقه ای جهت بسط نفوذ و رقابت با هم شد که این وضعیت تا به امروز در بین النهرین باقی مانده است به نوعی بایستی ظهور پدیده ای بنام داعش را در کنار دیگر عوامل، تحت تاثیر این رقابت ها و تشدید بی ثباتی و خلاء قدرت در این منطقه و بازی با حاصل جمع صفر آنان جستجو کرد.
پیامدهای بهار عربی
وقوع بهار عربی و سست تر شدن پایه دولت های عمدتاً بسته و ناکارامد که هنوز طبق قواعد عصر جنگ سرد رفتار کرده و جهان را می دیدند و می بینند نیز باعث گسترش این بی ثباتی در یک پهنه وسیع تر ،از شمال آفریقا تا حوزه خلیج فارس و منطقه شامات شد. سقوط دولتهای بن علی در تونس، مبارک در مصر، قذافی در لیبی، صالح در یمن اوج این افزایش بی ثباتی و بهم ریختگی در نظم سابق در خاورمیانه بود.
قدرت گیری ایران
کنار زده شدن دو حکومت طالبان (2001) و صدام حسین (2003) توسط آمریکا که در مرزهای شرقی و غربی ایران حضور داشتند عملاً باعث افزایش دامنه نفوذ ایران بخصوص در عراق گردید. در این زمان مساله هلال شیعی برای نخستین بار توسط ملک عبدالله پادشاه اردن مطرح گردید وی با نگرانی روندهای منطقه را به سود شیعیان تحت حمایت ایران ارزیابی کرد که در نتیجه بایستی دیگر کشورهای منطقه در مقابل آن بایستند. لذا به نوعی تقابل و رقابت شیعی -سنی در عراق و سپس در سوریه بحران زده تشدید گردید رقابتی که محورهای کانونی آن در یکسو تهران و در سوی دیگر ریاض به شمار می رفتند البته در این بین بایستی به سیاست های ترکیه نیز اشاره کرد که کم کم به سوی بخش عربی -سنی این موازنه حرکت کرد و عملاً به یکی از کشورهای متحد این ائتلاف نانوشته تبدیل شد. ناآرامی های بحرین که دارای جمعیتی عمدتاً شیعه تحت حاکمیت اقلیت سنی مورد حمایت عربستان سعودی است نیز باعث افزایش سردی روابط تهران و ریاض شد.
خروج تدریجی آمریکا از خاورمیانه
اما فاکتور بسیار مهم دیگری که در منطقه بر رفتار و سیاست خارجی عربستان سعودی (و البته دیگر کشورها) تاثیر نهاده است، سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا است. آمریکایی ها از 2003 به این سو خواسته یا ناخواسته چندان بر وفق مراد مقامات سعودی قدم بر نداشته اند و برعکس رفتار آنها عمدتاً باعث انتفاع ایران شده است. اعلام استراتژی آمریکا در 10 سال آینده که مبنی بر خروج از خاورمیانه و تمرکز در حوزه آسیای پاسیفیک و اقیانوسیه است از یکسو در کنار تاکید تیم رهبری کاخ سفید بر حل دیپلماتیک پرونده هسته ای ایران و نزدیک شدن به توافق محتمل، باعث افزایش نگرانی های مقامات ریاض شده است. حضور دو روزه سعود الفیصل در دور پیشین مذاکرات هسته ای در فرودگاهی در وین و ابراز چند باره نگرانی از دستیابی به یک توافق از دید آنها بد با ایران خود گواهی بر این مدعاست.
مساله خروج تدریجی آمریکایی ها از خاورمیانه ،که البته به نظر نمی رسد خیلی سریع به وقوع بپیوندد، خاورمیانه را شبیه اواخر دهه 1960 و اعلام خروج تدریجی بریتانیا از خلیج فارس کرده است در آن زمان محمدرضا پهلوی سعی نمود بیشترین بهره برداری را از این اقدام بکند و ایران را عملاً تبدیل به قدرت ثبات بخش در منطقه کند امری که چندان خوشایند مقامات سعودی نبود. تحلیل سعودی ها در این مقطع نیز بسیار شبیه دوره گذشته است یعنی آنها می بینند با خروج تدریجی آمریکا از منطقه ایران ،پس از حل احتمالی پرونده هسته ایش و نیز گشایش تازه ای از روابط با غرب، و مجموعه تحولاتی که در سوریه و عراق و ... در حال جریان است عملاً به هژمون منطقه تبدیل خواهد شد. مساله ای که در سخنرانی روزهای اخیر رجب طیب اردوغان هم خود را نشان داد و وی تاکید کرد نمی تواند هژمون ایران را تحمل کند!
یمن تکه ای از پازلی در حال چینش
حال در چنین فضایی وقوع تحولاتی در یمن که در آن قبایل حوثی نزدیک به ایران با گرایشهای شیعه گرایانه در حال فتح یکی پس از دیگری شهرهای این کشور و تبدیل شدن به قدرت مسلط در کشور هستند؛ بسیار طبیعی است که سعودیها با همه ابزارهای موجود سعی کند مانع از چنین اتفاقی در یمن شوند ولو برای اینکار نیاز به حمله هوایی و بمباران مناطق شهری و غیرنظامی و یا حمایت و میزبانی از فردی شود که تا چندی پیش از رقیب او حمایت می کرد. در حقیقت عربستان سعودی تحولات یمن را ادامه یک زنجیره از تحولات و اتفاقات همزمان از لبنان، سوریه، عراق تا افغانستان و بحرین و شمال آفریقا می داند که در آن توازن های پیشین محلی که عمدتاً به نفع اهل سنت و یا گروهها و نخبگان محافظه کار نزدیک به ریاض بودند در حال تضعیف و یا از دست دادن جایگاه خود هستند لذا سعودی ها قصد دارند تا با انجام عملیات «طوفان اراده» مانع از ادامه این حرکت دومینوار منطقه ای به نفع ایران شوند، چرا که برداشت آنها این است با از دست دادن یمن، هر آن بی ثباتی منطقه ای که دور تا دور این کشور را فراگرفته است، امکان تسری به مرزهای داخلی اش پیدا می کند. در جایی که جمعیت قابل توجهی از شیعیان ناراضی و نیز قشر جوان و زنان معترض به فقدان حقوق مدنی و آزادیهای اساسی حضور دارند و می تواند آینده مبهم تری از امروز برای ریاض ایجاد کنند! حمله نظامی به یمن همچنین می تواند موید این واقعیت باشد که سعودی ها برخلاف شیوه ناکارآمد پیشین که رقابت و جنگ سرد نیابتی بود اینبار مستقیم و نظامی می خواهند معادلات را تغییر دهند حال باید دید این ماجراجویی سعودی ها چه نتایج و پیامدهایی برای این کشور و نیز منطقه در پی خواهد داشت؟
منطقه ای که براساس تجارب تاریخی ناگفته پیداست نظم جدید در آن نه از طریق راهبردهای بازی با حاصل جمع صفر که اینک به شدت پیگیری می شود، بلکه با نوعی بازی با حاصلجمع مضاعف و دیالوگ و توافق میان قدرتهای اصلی اش ایجاد خواهد شد!
کلید واژه ها: انصارالله - یمن - ایران و عربستان - یمن - عربستان -
شنبه 8 فروردین 1394 - 17:17:16
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]
صفحات پیشنهادی
تقابل ایران و عربستان در لیگ قهرمانان
تقابل ایران و عربستان در لیگ قهرمانان دور سوم مرحله گروهی فصل 2015 لیگ قهرمانان آسیا میدان رقابت مستقیم تیمهای ایرانی و عربستانی است خبر ورزشی دور سوم مرحله گروهی فصل 2015 لیگ قهرمانان آسیا میدان رقابت مستقیم تیمهای ایرانی و عربستانی است و هر 4 نماینده فوتبال ایران باید امروزنتایج توافق ايران و غرب به روایت الحیات: سنگینتر شدن کفه میانهروها در ایران، بهتر شدن وضعیت اقتصادی ایرانیان
نتایج توافق ايران و غرب به روایت الحیات سنگینتر شدن کفه میانهروها در ایران بهتر شدن وضعیت اقتصادی ایرانیان بهبود روابط آمریکا و ایران نتایج منفی افزایش سلطه ایران در منطقه و اتحاد اسرائیل و عربستان الحیات نوشت در صورت حصول توافق هسته ای میان ایران و غرب سایه جنگی جدید ازراهبرد آمریکا جنگ فرسایشی در کشورهای منطقه با هدف حفظ اسرائیل است کریمی: نبرد یمن تله بزرگی پیش روی عربستان اس
راهبرد آمریکا جنگ فرسایشی در کشورهای منطقه با هدف حفظ اسرائیل استکریمی نبرد یمن تله بزرگی پیش روی عربستان است حمله به یمن ناشی از انفعال کامل نظام سلطه در منطقه استعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تله بزرگی پیش روی عربستان بعد از تجاوز به یمن باز شده است گفتوتی در گفتوگو با فارس: عربستان سعودی با طناب پوسیده آمریکا به چاه نرود/شباهتهای تجاوز عربستان به یمن با حم
فتوتی در گفتوگو با فارس عربستان سعودی با طناب پوسیده آمریکا به چاه نرود شباهتهای تجاوز عربستان به یمن با حمله صدام به ایراندبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشجویان گفت عربستان سعودی نباید با طناب پوسیده آمریکا به چاه برود آل سعود خطای بزرگی کرده و این خطا باعث میشود سرنوشتی همچونپیام ظریف به عربستان؛ ایران اجازه تغییر معادله سیاسی در یمن را نخواهد داد
الجزیره نوشت پیام ظریف به عربستان ایران اجازه تغییر معادله سیاسی در یمن را نخواهد داد الجزیره با اشاره به اینکه ایران خواهان توقف حملات علیه یمن است گزارش داد ایران اجازه نخواهد داد معادله سیاسی موجود در یمن تغییر کند به گزارش جام نیوز الجزیره با اشاره به اینکه ایران«عربستان» عامل نا آرامی در منطقه/ حمله به «یمن» خلاف قوانین بینالمللی است
شوهانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران عربستان عامل نا آرامی در منطقه حمله به یمن خلاف قوانین بینالمللی است عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت حمله به یمن خلاف قوانین و قواعد بینالمللی است و هیچ کشوری نمیتواند تجاوز و عملیات نظامی خود به یمن را توجیه کند احمد شوهانیمسئول سیاسی بسیج دانشگاه شاهد در گفتوگو با فارس: سازمان ملل جلوی کشتار مردم یمن توسط عربستان را بگیرد/لزوم تل
مسئول سیاسی بسیج دانشگاه شاهد در گفتوگو با فارس سازمان ملل جلوی کشتار مردم یمن توسط عربستان را بگیرد لزوم تلاش دستگاه دیپلماسی ایران چین و روسیه برای پایان دادن به این تجاوزمسئول سیاسی بسیج دانشگاه شاهد با اشاره به حمله عربستان به یمن گفت سازمان ملل باید از موضع منفعلانه خارجمحسنیثانی در گفتوگو بافارس: حمله عربستان سعودی به یمن جنگ نیابتی رژیم صهیونیستی علیه آزادیخواهان منطقه است
محسنیثانی در گفتوگو بافارس حمله عربستان سعودی به یمن جنگ نیابتی رژیم صهیونیستی علیه آزادیخواهان منطقه استعضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت این قیل و قالهایی که در منطقه به وجود آمده و حمله عربستان سعودی به یمن در حقیقت جنگ نیابتی از طرف اسرائیل علیه آزادیخواهان والمانیتور: عربستان به دنبال تشکیل ائتلاف منطقهای برای تقابل با تهران است
المانیتور عربستان به دنبال تشکیل ائتلاف منطقهای برای تقابل با تهران استپایگاه المانیتور گزارش کرد که عربستان میداند که در صورت مخالفت با یک توافق موفقیتآمیز هستهای با ایران ممکن است در جهان منزوی شود و به همین دلیل به دنبال تشکیل ائتلاف منطقهای علیه ایران است به گزارش گروهاخبار ایران و جهان | - حمله هوایی عربستان به یمن
حمله هوایی عربستان به یمن حمله هوایی عربستان به یمن AFP ۱۳۹۴-۰۱-۰۶ ۱۸ ۰۳فیلم: کشتار فجیع غیرنظامیان یمن با بمباران عربستان |اخبار ایران و جهان
فیلم کشتار فجیع غیرنظامیان یمن با بمباران عربستان این حملات هوایی مجتمع مسکونی نصر در شمال صنعا را هدف قرار دادند که در نتیجه دهها نفر از جمله کودکان کشته و یا زخمی شدند مقامات یمنی کشته شدن بیش از 22 غیر نظامی را تایید کردند کد خبر ۴۸۵۹۳۵ تاریخ انتشار ۰۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۷ ۳اعلام نگرانی روسیه از تجاوز نظامی عربستان سعودی به یمن |اخبار ایران و جهان
اعلام نگرانی روسیه از تجاوز نظامی عربستان سعودی به یمن روسیه از حوادث به وقوع پیوسته در یمن کشور دوست خود که همواره از تمامیت ارضی یکپارچگی و حق حاکمیت آن حمایت کرده نگران است وزارت خارجه روسیه ادامه داد معتقدیم طرفهای مناقشه یمن و همپیمانان خارجی آنها باید هر چه سریعترهراس عربستان از ایران و حوثیهای یمن
گزارش ایران وایر هراس عربستان از ایران و حوثیهای یمن سعودیها عمیقاً نگران هستند چرا که ممکن است با کمکهای ایران قدرتی در یمن شکل بگیرد که نخواهد با آنها کنار بیاید به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز به نقل از وب سایت "ایران وایر" عربستان سعودی پر نفوذترین بالجزیره: پیام ظریفِ وزیر خارجه ایران به عربستان در ارتباط با یمن
الجزیره پیام ظریفِ وزیر خارجه ایران به عربستان در ارتباط با یمن الجزیره با اشاره به اینکه ایران خواهان توقف حملات علیه یمن است گزارش داد ایران اجازه نخواهد داد معادله سیاسی موجود در یمن تغییر کند به گزارش نامه نیوز با توجه به سخنان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که تقریحمایت سرکرده منافقین از عملیات عربستان در یمن |اخبار ایران و جهان
حمایت سرکرده منافقین از عملیات عربستان در یمن سرکرده گروهک تروریستی منافقین هم به جمع حامیان عملیات نظامی عربستان در یمن پیوست و خواستار گسترش دامنه حملات شد کد خبر ۴۸۵۹۸۰ تاریخ انتشار ۰۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۷ ۳۷ - 27 March 2015 سرکرده گروهک تروریستی منافقین هم به جمع حامیان عملیاتظاهرات مردم یمن در اعتراض به حملات عربستان |اخبار ایران و جهان
تظاهرات مردم یمن در اعتراض به حملات عربستان پس از حملات عربستان و متحدانش به کشور یمن و آغاز تجاوز هوایی به این کشور مردم یمن با برگزاری تظاهراتی نسبت به این حملات و قربانیانی غیرنظامی که بر جای گذاشت اعتراض کردند فیلم این تظاهرات را در تابناک می بینید کد خبر ۴۸۵۹۷۱ تاریخ اویرانه های به جا مانده از حمله عربستان به یمن |اخبار ایران و جهان
ویرانه های به جا مانده از حمله عربستان به یمن کد خبر ۴۸۶۱۰۰ تاریخ انتشار ۰۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۱ - 27 March 2015-
گوناگون
پربازدیدترینها