واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناسان آمریکایی: آمریکا باید دیدگاه های ژئوپلیتیک خود را در قبال ایران تغییر دهد تهران- ایرنا- "فلینت لورت" و "هیلاری مان لورت" کارشناسان آمریکایی مسایل خاورمیانه گفتند: صرف امضای توافقنامه هسته ای بین آمریکا و ایران کافی نیست، آمریکا باید دیدگاه های ژئوپلتیک خود را در قبال ایران تغییر دهد.
فلینت و هیلاری لورت در مقاله ای در نشریه آمریکایی نشنال اینترست با اشاره به جنگ ها، کارزارها و سیاست های به اصطلاح مبارزه با تروریسم آمریکا نوشتند: اکنون ناکارایی و ناهماهنگی سیاست آمریکا در گستره ای از عراق تا لیبی و یمن کاملا به نمایش درآمده است. واشنگتن برای احیای خود باید واقعیات موجود مبنی بر اینکه تلاش های آمریکا برای تسلط بر منطقه شکست خورده و اکنون جمهوری اسلامی یک قدرت در حال ظهور است، بپذیرد.
به نوشته نویسندگان این مقاله، باراک اوباما باید این مساله را توضیح دهد که چرا آمریکا به خاطر منافع خود و آمریکایی های خسته از جنگ، به نزدیک شدن به ایران نیاز دارد. در نبود چنین توضیحی، دولتش ممکن است به توافق هسته ای با ایران دست یابد اما، در جنگ سیاسی داخل کشور بر سر سیاست جدید در قبال ایران شکست خواهد خورد، شانس گشودن باب راهبردی گسترده با تهران را از دست می دهد و روند سقوط راهبردی آمریکا را در خاورمیانه و جهان تسریع خواهد کرد.
امروز، آمریکا نمی تواند بدون برقراری رابطه بهتر با ایران، به اهداف مورد نظر خود مانند مبارزه با داعش، جلوگیری از تسلط خشونت بار دوباره طالبان بر افغانستان و حل و فصل درگیری ها در سوریه و یمن دست یابد. با توجه به جمعیت و مساحت ایران، موقعیت ژئواستراتژیک آن، هویتش به عنوان کشوری متمدن با تاریخی به قدمت چین و داشتن منابع هیدروکربن، این کشور تحت هر شرایط و ساختار سیاسی، مهم و محوری است.
"جمهوری اسلامی ایران که پس از انقلاب اسلامی سال 1979 روی کار آمد، برای ایجاد سیستم سیاسی با طراحی بومی آمیخته با سیاست های وطن پرستی در کنار حاکمیت اسلامی و پیگیری سیاست خارجی مستقل تلاش کرد. ایران از مشروعیت قدرتمندی برخوردار است که تاثیر و اهمیت منطقه ای را تقویت می کند."
به نوشته این دو کارشناس، از نظر بسیاری از آمریکایی ها، ترسیم چهره ای منفی از ایران در طول 35 سال گذشته به معنای کتمان این واقعیت اساسی است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان تنها ساختار اسلامی مشارکت جو و موفق در خاورمیانه توانسته است سیاست خارجی مستقلی را دنبال کند که به طور پیوسته باعث تقویت نفوذش در عرصه های مهم و حیاتی در سراسر خاورمیانه شده است.
"اگر آمریکا به دنبال احیای جایگاه راهبردی خود است باید رابطه ای از اساس متفاوت با این قدرت در حال ظهور برقرار کند. البته، آمریکا نباید به خاطر اهمیت منحصر بفرد ایران به این کار مبادرت کند بلکه باید این کار را به عنوان اولین گام در راستای همراهی با آرزوی مسلمانان خاورمیانه انجام دهد. نتایج نظرسنجی ها و انتخابات در کشورهای مسلمان خاورمیانه از تمایل آنها به آینده سیاسی توام با وطن پرستی اسلامی و سیاست خارجی مستقل حکایت دارد."
به گفته فلینت و هیلاری لورت، اوباما در سخنانش به فواید احتمالی برقراری رابطه با ایران با آمریکا چندان اشاره ای نمی کند بلکه از فرصتی که واشنگتن برای بهره بردن ایران از پیوستن دوباره تهران به جامعه بین المللی ایجاد می کند، سخن می گوید. تلاش برای قبولاندن یک طرح دیپلماتیک و جنجالی به لحاظ سیاسی از طریق تاکید بر مزایای فرضی این طرح برای طرف مقابل، ممکن است ایده ای خوب نباشد. دولت اوباما با دیدگاه بسته فنی به توافق هسته ای می نگرد و یک توافقنامه چند جانبه را بهترین راه مبتنی بر هزینه – فایده برای مدیریت مخاطرات نظری اشاعه هسته ای مرتبط با غنی سازی اورانیوم ایران محسوب می کند.
"این تمرکز بسته و محدود حامل سه مشکل عمده برای دیپلماسی آمریکاست. نخست آنکه، باعث می شود تقاضاهای آمریکا فاقد پایه و اساسی در معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای و یا سایر ابعاد حقوق بین الملل باشد...
دوم آنکه، یک رویکرد صرفا فنی در برابر این انتقاد که دیپلماسی اوباما نمی تواند تامین کننده اهداف مورد نظرش باشد، آسیب پذیر است. اگر اوباما از توافق هسته ای به عنوان عامل تسهیل روند آشتی جامع با ایران استفاده نکند، با واکنش های شدید و ناخوشایند در مخالفت با تعهدات آمریکا نسبت به اجرای یک توافقنامه مواجه خواهد شد.
سوم آنکه، موضع گیری اوباما باعث افزایش این احتمال می شود که منافع ژئوپلتیک حل و فصل دیپلماتیک قبل از آنکه نصیب آمریکا شود، نصیب چین و روسیه شود."
اروپام** 1088 **1561**1517
08/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]