واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نویسنده عرب : دخالت نظامی خارجی در یمن محکم به شکست است تهران-ایرنا- «عبدالباری عطوان »سردبیر روزنامه اینترنتی «رأی الیوم" در مقاله ای در خصوص تجاوز نظامی عربستان به یمن نوشت : تجربه نشان داده است هر گونه دخالت نظامی خارجی در یمن با شکست مواجه می شود .
عطوان نوشت : اینکه پادشاه عربستان 185فروند هواپیمای جنگی برای بمباران یمن بسیج می کند ، این به معنای تغییر سیاست های عربستان است اما باید دانست این کار سرشار از خطرهای بی شمار است و نتایج آن مشخص نیست .
عطوان افزود : هیچ شکی در این نیست که عربستان از نظر نظامی بسیار قدرتمندتر از یمن است ، این کشور هواپیماهای اف-15 و اف-16 و سامانه پدافند هوایی پیشرفته ای دارد و همچنین بیش از 150 هزار نیروی نظامی در اختیار دارد اما در مقابل یمنی ها، سلاح های ابتدایی و قدیمی دارند ، عربستان طی سه سال گذشته 150 میلیارد دلار برای خرید هواپیما و تانک هزینه کرده که این مبلغ برابر با 40 سال یا حتی بیشتر بودجه کل کشور یمن است. اما مسئله این است که در جنگ های کنونی ، برتری نظامی تضمین کننده پیروزی نیست ، مگر نه اینکه آمریکا و متحدانش سه هزار و 500 بار به مواضع داعش در سوریه و عراق حمله کرده اند اما این حملات نتوانسته است داعش را شکست دهد.
سردبیر رأی الیوم در ادامه نوشت : یمن سرزمینی عجیب و مردمان آن بسیار سرسخت اند و شاید صنعا تنها پایتختی است که هیچ گاه خارجی ها نتوانسته اند آن را به اشغال در آورند ؛ عثمانی ها ، پرتغالی ها و انگلیسی ها از به اشغال در آوردن صنعا حذر می کردند و حتی ملک عبدالعزیز آل سعود بنیانگذار عربستان از ملک فیصل پسرش که قصد به اشغال درآوردن صنعا را داشت ، خواست فورا بازگردد .
" یمنی ها اساسا جنگجویان سرسختی هستند و انصارالله نیز طرفداران زیادی در داخل یمن دارند و از سوی دیگر ریاست جبهه مقابل جنبش انصار الله شخصی است ضعیف که فاقد تجربه و کاریزما است ، از سوی دیگر روحیه و اعتقادات سربازان در میادین جنگ نقش زیادی در تعیین نتایج آن دارد زیرا کسانی که برای دفاع از سرزمین و کرامت خود می جنگند ، انگیزه بسیار بیشتری برای جنگ نسبت به سربازان زمینی مهاجم و همچنین نیروهایی که از ارتفاع بالا اقدام به بمباران منطقه ای می کنند ، دارند .
این نویسنده فلسطینی تبار ساکن لندن اضافه کرد : عربستان اعلام کرده است هدف از این حملات حمایت از عبدربه منصور هادی رییس جمهوری قانونی یمن است اما چطور می توان مشخص کرد که چه کسی قانونی و چه کسی غیر قانونی است؟ و بر اساس چه معیارهایی می توان این کار را انجام داد ؟ بر اساس معیارهای کودتای نظامی ؟یا معیارهای دموکراسی ؟.
مگر محمد مرسی رییس جمهوری سابق مصر مشروعیت قانونی نداشت؟ ، چرا وی را برکنار کردند و چرا این کشورها برای حمایت از او دست به دخالت نظامی در مصر نزدند؟ ( و بر عکس خود عربستان یکی از عوامل سرنگون کردن حکومت وی بود ) مشکل این است که این روزها کسی منطق را نمی فهمد و به هر حال سوالی که اینجا مطرح می شود این است که یمن طی دو یا سه سال آینده چگونه خواهد بود ، عربستان و متحدانش چگونه خواهند بود ؟
" شکی در این نیست که عربستان از نظر نظامی بسیار قدرتمند تر از جنبش انصارالله و یمنی ها است اما واقعیت این است که انصارالله نیروی رزمی و انسانی قدرتمندی دارد و ممکن است آن ها نیز در آینده از تجریه حزب الله لبنان ، کپی برداری کنند و تبدیل به یک قدرت موشکی در شمال یمن و در مرزهای جنوبی عربستان شوند ."
این نویسنده ساکن لندن خاطر نشان کرد : هواپیماهای ناتو طی تنها چند هفته کار جنگ در لیبی را یکسره کردند و نظام قذافی سرنگون شد اما نتیجه چه شد ؟هرج و مرج و فعالیت گسترده شبه نظامیان تندرو مانند القاعده و انصار الشریعه و اخیرا داعش و در این میان یمن نمی تواند استثنا باشد و در این حال این کشورها با این مسئله چگونه برخورد خواهند کرد ؟
عطوان در ادامه تاکید کرد عربستان دست به ماجراجویی خطرناکی زده است و شاید در دامی به نام جنگ فرسایشی افتاده باشد ، جنگی طولانی مدت .عربستان نام این تجاوز را طوفان قاطعیت گذاشته و البته آمریکا نیز نام حمله به عراق را طوفان صحرا گذاشت ؛ آمریکا با 500 هزار سرباز و با آن قدرت نظامی بزرگ خود وارد عراق شد اما پس از 10 سال به ناچار شد با شکست از آن خارج شد ، عربستان با قدرت محدود خود چه می تواند بکند ؟آمریکا و متحدانش 15 سال است که درگیر تبعات ناشی از این حملات اند و سعی می کنند اشتباهات خود را جبران کنند .
عطوان در پایان نوشت : یمن لانه زنبور یا بهتر بگوییم خانه مارهای بسیار سمی است و عاقلانه ترین کار وارد نشدن و ماجراجویی نکردن در این کشور است .
خاورم **2041**1579
07/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]