تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):در پاسخ به كسى كه عرض كرد: من در عمل ناتوانم و نماز و روزه كم به جا مى آورم اما ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842104280




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بازديد حدود 16 هزار نفر از تيمچه بازار قم


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۶ فروردين ۱۳۹۴ (۲۱:۹ب.ظ)
بازديد حدود 16 هزار نفر از تيمچه بازار قم موج - سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قم از بازديد 25 هزار و 883 نفر از تيمچه بازار قم طي هشت روز گذشته خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج ازقم ، سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي به خبرنگار ما افزود: تيمچه بازار به عنوان يك اثر تاريخي استان بسيار مورد توجه مسافران نوروزي قرار مي گيرد.
وي يادآور شد: بيت امام خميني(ره) با پنج هزار و 350 نفر،‌ گنجينه آثار مراجع با سه هزار و 611 نفر،‌ تپه باستاني قلي درويش با سه هزار و 217 نفر و خانه ملاصدرا با دو هزار و 628 نفر چهار اثر استان قم است كه بيشترين بازديدها را داشته است.
مهدي حسين ن‍‍ژاددرادامه گفت، تيمچه قم که از ديرباز بازار فرش اين شهر است از آثار شاخص و ارزشمند و نماد معماري اسلامي و ايراني است و بازار قديمي قم با مجموعه اي متشکل از راسته، چهار سوق، سرا و تيمچه در بافت قديمي اين شهر قرار دارد.
وي بناي تيمچه قم توسط هنرمند برجسته دوره قاجاريه استاد حسن معمارباشي قمي در سال 1301 هجري قمري در عهد ناصري طراحي و اجرا شده است که مطابق اسناد و مدارک موجود باني ساخت بنا شخصي بنام مرحوم حاج سيد محمد طباطبايي بوده که از تجار بزرگ قم در آن عصر است.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي اين بنا از ابتدا جهت تجارت فرش ساخته شده است و با توجه به اينکه فرش يکي از مهمترين محصولات هنري و صنعتي قم است ، ساخت بنا در آن مقطع زماني اقدامي خلاقانه و جالب توجه است.
وي رونق تجاري تيمچه بزرگ قم در آن زمان چنانچه از نقل قول اهالي بازار بر مي آيد نشان دهنده درايت باني و نيز نياز بازار به چنين بنايي بوده است.
حسين ن‍‍ژاد سراي صدراعظم و سراي همداني ها در بازار قم از ديگر آثار معمارباشي است و از نمونه هاي مشابه اين بنا مي توان به تيمچه امين الدوله در کاشان و تيمچه حاجب الدوله تهران اشاره کرد.
وي ساخت طاق تيمچه بزرگ قم با دهانه بالغ بر 16 متر و ارتفاع 15 متر به واقع يکي از شاهکارهاي معماري در بناهاي تجاري فرهنگي عصر قاجاريه است.
حسين ن‍‍ژادتيمچه بزرگ متشکل از دو بخش اصلي تيمچه و سراست که فضاي صحن ، حجره ها در فضاي تيمچه و کارگاه هاي رفوگري و حياط پشتي در محدوده ي سرا قرار دارند.
وي تيمچه داراي دو در ورودي از راسته ي بازارنو شامل يک در ورودي اصلي و يک در ورودي فرعي و نيز يک ورودي از کوچه سيد اسماعيل به سرا است.
معماري تيمچه بزرگ قم اولين عنصر شناسه اين مکان تاريخي است که فرم ورودي آن به صورت فضايي نيم هشتي و جزئي از جلو خان آن است که سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي داراي ابعاد سه متر در پنج و نيم متر است که در بدنه هاي آن حجره هايي قرار گرفته است.
ورودي ديگر بنا در محل اتصال حياط و فضاي اصلي تيمچه وجود دارد که به نوعي فضاي تيمچه را به عنوان مکاني مستقل از حياط معرفي مي کند .
پس از ورودي به صحن مرکزي بنا مساحتي حدود 385 متر و ابعادي به شکل مستطيل قرار دارد که فضاي صحن تقريبا حدود دو سوم از فضاي تيمچه را به خود اختصاص داده و اين بخش توسط سه طاق گنبدي شکل پوشيده شده است .
وي در زير اين پوشش تزيينات با شکوهي چون يزدي بندي ، کار بندي ، و گچبري قابل مشاهده است و مهارت در ساخت اين تزيينات و هندسه مبتکرانه آن به حدي است که فضا حالتي رؤيا گونه و خيال انگيز پيدا کرده و هر بيننده اي را در بدو ورود محسور شکوه خود مي کند.
صحن مرکزي شامل دو طبقه حجره است که اکثريت آنها به پيشه تجارت فرش اختصاص دارد.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي در طبقه همکف تيمچه 27 حجره و در طبقه فوقاني 15 حجره قرار دارد و پلان حجره ها مستطيل شکل و داراي پوشش طاق و تويزه است.
وي حجره هاي فوقاني درب هاي چوبي با تزئينات بسيار ظريف دارد که زيبايي زيادي به اين مکان بخشيده است.
حسين ن‍‍ژاداز موارد قابل توجه در معماري فضاي صحن تيمچه هماهنگي و هارموني در بکارگيري رنگ هاي متنوع و نيز تناسبات بکار رفته است که نشان از ذوق معمار آن دارد .
وي سازماندهي فضاهاي صحن بر پايه دو محور طولي و عرضي انجام پذيرفته است که اين شيوه نظام بندي بنا سبب جذب افراد به مرکز صحن تيمچه مي شود.
در مرکز تيمچه حوضي هشت ضلعي قرار دارد که بر مرکزيت اين فضا تأکيد و از يکنواختي فضاي کف کاسته است و کاربرد آن تنها براي وضو و شست و شو است و منبع آب آن از آب انبار مجاور تيمچه تامين مي شود.
از موارد جالب توجه در فضاي صحن تيمچه هماهنگي معماري بنا با اقليم شهر است بطوريکه فضاي صحن در فصول محتلف سال مطبوع و دلنشين است و با ايجاد سقف روپوش ، فضايي جهت تلطيف سرماي زمستان و گرماي طاقت فرساي شهر کويري قم فراهم شده است.
نورگيري فضاي تيمچه بر اساس عدم استفاده نور مستقيم بدليل درجه حرارت بالاي نور آفتاب شهر قم و علت ديگر استفاده از نور غير مستقيم جلوگيري از آشفتگي رنگ هاي متعدد فرش و قالي ها در زير نور مستقيم آفتاب است.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي استفاده مناسب از نور با توجه به ورود نور از روزنه هاي سه گنبد تيمچه و نيز نورگيرهايي که در قسمت بدنه تعبيه شده اند بسيار شايان توجه بوده و نورپردازي بنا و تزيينات وابسته به معماري فضايي بديع را ايجاد نموده است .
پس از صحن مرکزي و عبور از دالان مسقف که نقش مفصل بين حياط و تيمچه را ايفا مي کند، حياط سرا با فضايي مستطيل شکل و مساحتي حدود 85 متر واقع شده است.
کف اين فضا اندکي از فضاي صحن از فضاي صحن اصلي تيمچه پايين تر است و دور تا دور فضاي حياط سکو و داراي پلکان هايي در طرفين جهت عبور و مرور است.
در گوشه شمال شرقي حياط پلکان دسترسي به پشت بام بنا قرار دارد و حياط پشتي تيمچه داراي تزئينات آجري بسيار زيباي منقش است که باعث شده فضا از حالت يکنواختي خارج شود .
فضاي سرا و حياط کوچک آن عمدتا محل کارگاه هاي روفوگري و پرداخت قالي و فرش است که نحوه انجام ان بسيار قابل توجه است.
حسين ن‍‍ژادمصالح ساختماني مورد استفاده در بازار قم با توجه به امکانات محيطي از خشت، آجر، گل وسنگ فراهم آمده است. علاوه بر بخش سرپوشيده، بازار قم داراي سراهايي نيز است. اين سراها در حقيقت همان کاروانسراهاي ديروز هستند و شمار و وسعت آنها نشان دهنده اهميت اقتصادي آنها است.
وي برخي از بناهاي مجموعه بازار نيز قدمت سلجوقي - ايلخاني دارد و با استامپ هاي گچي اين عصر زينت يافته اند.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي قدمت و استخوان بندي بازار کهنه و بناهاي همجوار راسته مذکور به پيش از عصر صفوي مربوط است، ليکن بافت معماري راسته بازار نو و تيمچه ها و سراهاي جانبي آن اغلب به عصر صفوي - قاجار متعلق است.
بخش هاي وسيعي از بازار قم از جمله بازار کهنه در دوران صفويه و در پيرامون مسجد جامع بنا شده و تا پايان دوره قاجاريه بناهاي ديگر به آن افزوده شد.
حسين ن‍‍ژاددر دوران ناصرالدين شاه بازار قم رو به گسترش نهاد و بازارنو احداث شد و در دو سوي اين راسته نو، بناها تازه اي مثل تيمچه بزرگ ساخته شد. در سال هاي نخست دوره پهلوي نيز بر مبناي ضرورت هاي تجاري موجود، بخش هايي به بازار نو افزوده گشت.
اين بازار ابتدا به صورت خطي و به شکل يک پارچه ساخته شد و از ميدان کهنه تا پل عليخاني ادامه داشت و درحال حاضر از بازار قديم قم ، دو بخش بازار کهنه و بازار نو برجاي مانده که هر کدام از اين بازارها حدود يک کيلومتر طول دارند.
تيمچه بزرگ بازار قم در سمت شمال راسته بازار نو، يکي از سه تيمچه شهر قم است.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي تيمچه بزرگ قم از نظر وسعت، هنر معماري و تزئينات، از جمله بنا ها ي منحصر به فرد به شمار مي رود که اين مکان متشکل از بنايي با دو طبقه بالا با 12 غرفه داراي اُرسي هاي زيباست که بيشتر آن ها از بين رفته اند، بالاي حجره ها در زوايا مقرنس گچي مشاهده مي شود.
حسين ن‍‍ژادمعماري زيبا و مجلل، تجارت تک کالايي آن، جايگاه طراز اول، و سکوت و آرامش از ويژگي هاي تيمچه بزرگ بازار قم است تيمچه با دو ورودي به راسته بازار نو راه مي يابد.
وي تيمچه بزرگ قم در سال 1376 به شماره 1902 در فهرست آثار ملي کشور ثبت شده و طي ساليان اخير توسط سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان قم مورد حفاظت و مرمت قرار گرفته است.
حسين ن‍‍ژادتيمچه بزرگ قم در گذشته توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري طي چند دوره، فعاليت هايي نظير بازسازي هايي در گنبد، تزئينات زير گنبد، کف سازي و همچنين سبک سازي و آجر فرش کردن پشت بام صورت گرفته است.
وي اخرين اقدامات انجام شده در اين مکان تاريخي آواربرداري و سبک سازي پشت بام، ايزولاسيون پشت بام، ساب و بندکشي بدنه و مرمت جرزها بخشي از طرح هاي اجراشده در تيمچه فرش استان قم بوده است.
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ساب و بندکشي و مرمت کاربنديها(رسمي بندي و يزدي بندي ها)، استحکام بخشي، بخشي از پايه ها، سنگ فرش کف محوطه اصلي، حذف الحاقات غيرضروري، ساخت درب و پنجره هاي چوبي و احيا و باززنده سازي حوض مرکزي از ديگر اقدامات انجام شده است.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن