واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
180 اثر تاریخی ورامین آماده بازدید مسافران نوروزی است
ورامین یکی از قدیمیترین شهرستانهای استان تهران با قدمتی 7 هزار ساله و داشتن بیش از 180 اثر تاریخی آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی است.
به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران بهنقل از روابطعمومی فرمانداری شهرستان ورامین، ورامین یکی از قدیمیترین شهرستانهای استان تهران با قدمتی 7 هزار ساله و داشتن بیش از 180 اثر تاریخی آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی است.
به رغم آنکه تقسیمات کشوری بسیاری از آثار تاریخی شهرستان ورامین را بین دو شهرستان قرچک و پیشوا تقسیم کرده، هنوز بسیاری از آثار این خطه استان تهران مورد توجه گردشگران و میهمانان نوروزی است.
نام ورامین در کتب مختلف بهصورت «ور»، «ورنه»، «وارنا»، «وروین»، «وارم» و ورامین آمده است که ورامین نام تثبیت شده شهر از قرن سوم هجری است.
به استناد کتاب مقدس آریاییها «اوستا» و «ودا» در حدود 3 هزار سال پیش از میلاد مسیح در قسمتی از سیبری آریاییها پس از گذشتن از مرو و شاهرود به حوالی ورامین و ری رسیدند و در این منطقه سکونت کردند، بنابراین میتوان گفت که ری و ورامین محل سکونت آریاییها بوده است.
ورامین با جمعیتی حدود 350 هزار نفر در 30 کیلومتری جنوب شرقی تهران در حاشیه شمال غربی کویر مرکزی قرار دارد و از شمال به دامنه سلسله جبال البرز، از جنوب به کویرنمک مسیله، از شرق به گرمسار و از غرب به ری محدود است.
شهرستان ورامین از دو بخش مرکزی و جوادآباد تشکیل شده است که در آغاز قرن هشتم هجری قمری ورامین آبادترین و پرجمعیتترین شهر منطقه ری بوده است.
ورامین برخوردار از آثار متعدد تاریخی، گردشگری و مذهبی است که هر یک از این آثار میتوانند این شهرستان را به بهشتی برای گردشگران نوروزی تبدیل کند.
*مسجد جامع
مسجد جامع ورامین از شاهکارهای قرن هشتم هجری قمری است که هنرکاشیکاری، گچبری، آجرکاری و خوشنویسی خطوط بنایی آن، چنان باهم ترکیب شده که درکمتر بنای تاریخی به چشم میخورد.
احداث بنای مسجد توسط معمار علی قزوینی در زمان سلطان محمد خدابنده آغاز شد و در زمان ابوسعید به پایان رسید.
بکارگیری آجر برای نوشتن آیات قرآنی و آجرچینی در پیشانی ایوان جنوبی مسجد که به طرز شگفتآور یادآور نام امام علی (ع) است، راز و رمز شیعه را در جای جای مسجد نشان می دهد.
محراب گچبری شده این مسجد، خود شاهکاری دیدنی است که کمتر نظیرش دیده شده است. این بنا در سال 1310 خورشیدی در شمار فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
*برج آرامگاهی علاء الدوله
این برج بنای منحصر به فردی است که در شمال مسجد جامع و در کنار میدان امام خمینی (ره) ورامین قرار دارد.
در برخی کتب تاریخی، این برج به نام علاء الدین نامیده شده است و چنانچه از کتب انساب بر میآید، نسبت علاءالدین به امام سجاد (ع) میرسد.
این برج که به سده هفتم متعلق است، با 12 متر ارتفاع و پنج متر ارتفاع سقف مخروطی، از نظر زاویهبندی، ترکیب آجر، کاشیکاری و خطوط کوفی بسیار چشم نواز است.
برج آرامگاهی علاء الدوله از دو بخش تشکیل شده که بخش اول دارای بدنه مدوّری با ارتفاع 12 متر که بخش اصلی بنا را تشکیل می دهد و قسمت دوم شامل گنبد مخروط شکل بزرگی به ارتفاء پنج متر است که بر روی قسمت اول قرار دارد.
سبک ساختمان برج حد وسط بین معماری مغول و دوره آققوینلوها و قراقیونلوها است.
*بنای مقبره امامزاده یحیی
این بنا در روستای کهنه گل و در جنوب شرقی ورامین قرار دارد که تاریخ ایجاد آن محرم 707هجری قمری است.
سیاحان بازدیدکننده از این مقبره همگی از کاشیهای شفاف و زیبای آن در سفرنامه های خود تعریف و تمجید کرده اند، اما اکنون متاسفانه بسیاری از این کاشی ها به سرقت رفته است.
سنگ قبر این امامزاده به شکل محراب با تاریخ 750هجری قمری است که در موزه آرمیتاژ جای گرفته است.
در داخل صحن امامزاده یحیی شجره نامهای وجود دارد که نسب امامزاده را به امام حسن (ع) میرساند.
*شاهزاده محمد(ع)
این بنای تاریخی و مهم در روستای ایجدان واقع شده و زیارتگاه معروفی است که بقعه آن از آجر و کاشی در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و به فرمان امینالسلطان بنا شده است که مردم ورامین معجزاتی به این امامزاده نسبت میدهند.
این امامزاده در زمان قاجار در تمام منطقه تهران معروف بوده و تعداد زائران آن را در سال بالغ بر 10 هزار نفر و قربانیهای نذری را تا 2 هزار رأس گوسفند ذکر کردهاند.
*قیام خونین 15 خرداد
شهرستان ورامین علاوه بر آثار و ابنیه تاریخی، از میراث فرهنگی مهمی همچون قیام خونین 15 خرداد سال 42 نیز برخوردار است.
قیامی که طی آن کفن پوشان ورامین در حمایت از امام راحل پای پیاده به سمت تهران به راه افتاده و در طول مسیر به دست عوامل رژیم شاه به خاک و خون کشیده شدند.
شهرستان ورامین در جریان انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس یک هزار و 400 شهید و هزار و 795 جانباز تقدیم کرده است. *ورامین قطب مهم کشاورزی کشور ورامین از قطبهای مهم کشاورزی در کشور محسوب میشود که 70 هزار هکتار زمین قابل کشت دارد، اما به علت کمبود آب کشاورزی تنها 40 هزار هکتار آن کشت میشود.
در این شهرستان بیش از یک هزار و 200 هکتار باغ و قلمستان و حدود یک هزار هکتار باغ پسته وجود دارد. انتهای پیام/2462/ع
94/01/04 - 16:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]