تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):کم گویی ، حکمت بزرگی است ، بر شما باد به خموشی که آسایش نیکو و سبکباری و سبب تخفی...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826237047




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سوریه کشوری عربی با عالی‌ترین سطح روابط با ایران


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: در گذرگاه سیاست خارجی ایران؛
سوریه کشوری عربی با عالی‌ترین سطح روابط با ایران
از لحاظ سیاسی و امنیتی، سوریه عالی‌ترین سطح روابط یک کشور عربی با ایران را دارد و روابط تهران با هیچ یک از پایتخت‌های عربی به اندازه روابط تهران _ دمشق دارای پشتوانه و اهمیت نیست.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران؛ روابط دو جانبه میان دمشق و تهران به دنبال استقلال سوریه در سال ۱۹۴۶ برقرار شد. روابط دو کشور در نیمه دوم دهه ۱۹۴۰ و نیمه اول دهه ۱۹۵۰ به دلیل طبیعت متفاوت رژیم جمهوری سوریه و نظام پادشاهی ایران در سطح پایین قرار داشت، اما اثری از خصومت و تشنج دیده در آن دیده نمی‌شود.


پیش از انقلاب اسلامی، روابط سردی میان ایران و سوریه برقرار بود. تفاوت نظام‌های سیاسی و جهت گیری خارجی متفاوت، مهمترین علل سردی در روابط دو کشور تا قبل از انقلاب اسلامی بوده است. علاوه بر این سوریه، رژیم صهیونیستی را دشمن اصلی خود تلقی می‌کرد. از این رو روابط ایران و سوریه پس از انقلاب اسلامی ایران به تدریج توسعه یافت و دو کشور عملاً به هم پیمانان راهبردی مبدل شدند.









با شروع جنگ عراق و ایران در سال ۱۹۸۰، استحکام بیشتری در ارتباط و هم پیمانی استراتژیک میان ایران و سوریه شد. رهبران سوریه از متحد استراتژیک خود، "مصر" را از دست داده و از دخالت‌های حزب بعث عراق در امور داخلی خود به تنگ آمده بودند، در این جنگ از ایران در برابر عراق حمایت کردند البته این در شرایطی بود که تمامی کشورهای عربی با حداکثر توان خود به حمایت از عراق پرداخته بودند.

در طول سال های ابتدایی انقلاب اسلامی سوریه تنها کشور عربی منطقه خاورمیانه بود که در کنار ایران قرار گرفت و در زمان جنگ هشت ساله ایران و عراق به صراحت از تهران حمایت کرد. سوریه همچنین با بستن لوله‌هایی که نفت شمال عراق را به ساحل شرقی دریای مدیترانه می رساند، ضربۀ بزرگی به اقتصاد عراق وارد کرد.

سوریه بارها مانع اجماع کشورهای عضو اتحادیه عرب بر علیه ایران در جنگ تحمیلی شد. سوریه در اوج تحریم تسلیحاتی ایران، توانست سلاح های پیشرفته دفاعی را در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دهد. سوریه همچنین باعث تعمیق روابط ایران با لبنان شد. از سال ۲۰۰۳و با اشغال عراق توسط امریکا، سوریه و ایران قراردادهایشان را افزایش و تقویت کردند و تلاش نمودند تا سیاست‌های‌شان را در جهت برآورده کردن و رویارویی با چالش‌های جدید همگام سازند.







ایران و سوریه در ۳۰ سال گذشته روابطی مستحکم و رو به رشد داشته‌اند. مناسبات ۳۰ سال گذشته‌ی جمهوری اسلامی ایران و سوریه حکایت از رشد عمیق روابط سیاسی و امنیتی دو کشور مذکور دارد. تحولات منطقه‌ای و بین المللی، ویژگی رهبران دو کشور، دشمنان و دوستان مشترک منطقه ای و نیازهای داخلی دو کشور، موجبات نزدیکی هر چه بیشتر مناسبات ایران و سوریه را به ارمغان آورده است. البته می توان به مناسبات اقتصادی تجاری، مناسبات فرهنگی اجتماعی، مناسبات سیاسی ،امنیتی اشاره کرد.

روابط اقتصادی ایران و سوریه در دو دهۀ اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیار پایین‌تر از حد انتظار بود، اما طی چند سال اخیر همکاری اقتصادی، تجاری با چشم‌اندازی فراگیر، روابط سیاسی ایران و سوریه را غنای بیشتری بخشیده است و دولتمردان دو کشور را بر آن داشته است که تداوم و پیشبرد روابط اقتصادی را هم پای مناسبات سیاسی را در سر لوحه‌ی کاری خود قرار دهند. از جهت فرهنگی، اجتماعی، اشتراکات ایران و سوریه بیش از تفاوت‌های آنهاست.

از لحاظ سیاسی و امنیتی، سوریه عالی‌ترین سطح روابط یک کشور عربی با ایران را دارد و روابط تهران با هیچ یک از پایتخت های عربی به اندازه روابط تهران _ دمشق دارای پشتوانه واهمیت نیست. با شروع بحران، روابط نظامی و امنیتی سوریه و ایران بیشتر شده است.
 
در طول جنگ تحميلی، ايران در ميان كشورهای منطقه خاورميانه، نزديك‌ترين روابط سياسی - اقتصادی را با سوريه داشت، روابطی كه مقامات دو كشور از آن با عنوان روابط استراتژيك ياد مي‌كنند. اين روابط استراتژيك در حالی پديد آمده كه تا قبل از انقلاب، روابط دو كشور، بيشتر سرد و حتی در برخی از موارد خصمانه بود.







با پيروزی انقلاب اسلامي، بسياری از موانعي كه بر سر راه روابط ايران و سوريه وجود داشت از ميان برداشته شد و به تدريج، با تسخير سفارت امريكا در 13 آبان 1358، حمله عراق به ايران در شهريور 1359 و طرد كامل عناصر ليبرال و ميانه رو از ائتلاف انقلابيون حاكم در 1360، روندهايی در سياست خارجی جمهوری اسلامی تقويت شد كه كشور را به سمت همكاری و گسترش هر چه بيشتر رابطه با رژيم های پيشرو منطقه خاورميانه مانند سوريه سوق داد. جنگ ايران و عراق مهم ترين نقش را در ايجاد روابط استراتژيك ايران و سوريه داشت؛ در اين جنگ، منافع دو كشور به طور تنگاتنگي به همكاری با يكديگر در زمينه های مختلف سياسی، اقتصادی و نظامی گره خورده بود.

گرايش ايران به سمت سوريه نيز، بر پايه ملاحظات سياسی و نظامی صورت گرفت. برای ايران درگير در جنگی تمام عيار رابطه با سوريه به دلايل مختلف بسيار مهم بود. اين كشور با توجه به جبهه بندی جديد در منطقه و فشارهای ناشی از آن به متحدی مانند سوريه نياز داشت تا در محافل منطقه‌ای و عربی، از تهران حمايت ديپلماتيك و سياسی به عمل آورد.

ايران با توجه به تحريم‌های بين المللی، برای تأمين تجهيزات و تسليحات مورد نيازش در جنگ به كمك‌هايی كه سوريه مي توانست در اين زمينه فراهم كند، نيازمند بود. مهم تر از همه اين كه، روابط نزديك با سوريه به منزله يك كشور عربي مي توانست تلاش عراق را برای عربی جلوه دادن جنگ با ايران خنثی كند، زیرا عراق درصدد بود تا جنگ را به عنوان بخشی از منازعه تاريخی ميان ايرانيان و اعراب تفسير و بدين ترتيب، جهان عرب را عليه منافع ايران بسيج كند. ايران تا حدی به آنچه از رابطه نزديك با سوريه مي‌خواست، دست يافت.

رابطه تهران با دمشق مزايای ديگری را نيز براي ايران دربرداشت كه برخی ديگر از آنها ملموس و برخی ذهنی بودند. تدارك و تهيه تسليحات يكی از مشكلات اساسی ايران در جنگ بود كه سوريه برای برطرف كردن آن تا اندازه زيادی به اين كشور كمك كرد، به طوری كه ايران در طول جنگ، بدون داشتن رابطه با بلوك شرق قادر بود از طريق سوريه از كشورهای بلوك شرق تسليحات خريداري كند.
   
رابطه با ايران به حدی برای سوريه اهميت داشت كه اين كشور حتی حاضر شد تعداد زيادی از نيروهايش را در مرز مشترك‌ش با عراق صف‌بندی و بدين ترتيب، اين كشور را به جنگ در دو جبهه تهديد كند. اين اقدام سوريه باعث شد تا عراق برای دفع تهديد از ناحيه مرزهای غربی‌اش، تعدادی از نيروهای‌ش را از جبهه جنگ با ايران فرابخواند.

در كنار روابط مبتنی بر همكاری ايران و سوريه در طول جنگ تحميلی، دو كشور با يكديگر رقابت هایی نيز داشتند؛ رقابت‌هايی كه گاهی اوقات باعث بروز سوء تفاهم ميان دو كشور شده است. لبنان يكی از حوزه‌های رقابت ايران و سوريه بود. هر دو كشور در لبنان گروه‌های تحت الحمايه‌ای داشتند كه عليه نيروهای اشغالگر اسرائيلی در جنوب مبارزه می‌كردند. تلاش برای اعمال نفوذ و قدرت در لبنان از جمله مواردی بود كه بروز اختلافاتی را ميان ايران و سوريه باعث شد. البته، بروز چنين اختلافاتی با توجه به اين كه در ايران تصميم گيری درباره لبنان به دليل وجود مراكز تأثيرگذار مختلف و هماهنگ نبود، امري طبيعی به نظر می‌رسيد.
 
انتهای پیام/




اخبار مرتبط

ظریف: کشورها برای مقابله با تفکر تروریسم و افراطی گری اقدام کنند
عزم ایران در حمایت از تلاش دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری/ تاکید بر اهمیت حضور ایران در کنفرانس ژنو 2
بحران سوريه راه‌حل نظامي ندارد/ اولين خواسته ايران توقف خشونت در سوريه است
سوريه و خاندان اسد تاوان چه چيز را پس مي‌دهند/ ايران چه دِيني در قبال سوريه دارد
حمايت همه‌جانبه جمهوري اسلامي ايران از سوريه
کانادا براي اقدام خود دليل قانع کننده‌اي ندارد
قطعي شدن حضور 50 کشور در اجلاس عدم تعهد/ آمريکا تدارک‌دهنده اقدامات غير انساني در سوريه
تحميل فشار به سوريه در راستاي ايجاد امنيت پايدار رژيم صهيونيستي است
تلاش برخي کشورها براي ايجاد تنش در سوريه




۲۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۱۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن