محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826237047
سوریه کشوری عربی با عالیترین سطح روابط با ایران
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: در گذرگاه سیاست خارجی ایران؛
سوریه کشوری عربی با عالیترین سطح روابط با ایران
از لحاظ سیاسی و امنیتی، سوریه عالیترین سطح روابط یک کشور عربی با ایران را دارد و روابط تهران با هیچ یک از پایتختهای عربی به اندازه روابط تهران _ دمشق دارای پشتوانه و اهمیت نیست.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران؛ روابط دو جانبه میان دمشق و تهران به دنبال استقلال سوریه در سال ۱۹۴۶ برقرار شد. روابط دو کشور در نیمه دوم دهه ۱۹۴۰ و نیمه اول دهه ۱۹۵۰ به دلیل طبیعت متفاوت رژیم جمهوری سوریه و نظام پادشاهی ایران در سطح پایین قرار داشت، اما اثری از خصومت و تشنج دیده در آن دیده نمیشود.
پیش از انقلاب اسلامی، روابط سردی میان ایران و سوریه برقرار بود. تفاوت نظامهای سیاسی و جهت گیری خارجی متفاوت، مهمترین علل سردی در روابط دو کشور تا قبل از انقلاب اسلامی بوده است. علاوه بر این سوریه، رژیم صهیونیستی را دشمن اصلی خود تلقی میکرد. از این رو روابط ایران و سوریه پس از انقلاب اسلامی ایران به تدریج توسعه یافت و دو کشور عملاً به هم پیمانان راهبردی مبدل شدند.
با شروع جنگ عراق و ایران در سال ۱۹۸۰، استحکام بیشتری در ارتباط و هم پیمانی استراتژیک میان ایران و سوریه شد. رهبران سوریه از متحد استراتژیک خود، "مصر" را از دست داده و از دخالتهای حزب بعث عراق در امور داخلی خود به تنگ آمده بودند، در این جنگ از ایران در برابر عراق حمایت کردند البته این در شرایطی بود که تمامی کشورهای عربی با حداکثر توان خود به حمایت از عراق پرداخته بودند.
در طول سال های ابتدایی انقلاب اسلامی سوریه تنها کشور عربی منطقه خاورمیانه بود که در کنار ایران قرار گرفت و در زمان جنگ هشت ساله ایران و عراق به صراحت از تهران حمایت کرد. سوریه همچنین با بستن لولههایی که نفت شمال عراق را به ساحل شرقی دریای مدیترانه می رساند، ضربۀ بزرگی به اقتصاد عراق وارد کرد.
سوریه بارها مانع اجماع کشورهای عضو اتحادیه عرب بر علیه ایران در جنگ تحمیلی شد. سوریه در اوج تحریم تسلیحاتی ایران، توانست سلاح های پیشرفته دفاعی را در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دهد. سوریه همچنین باعث تعمیق روابط ایران با لبنان شد. از سال ۲۰۰۳و با اشغال عراق توسط امریکا، سوریه و ایران قراردادهایشان را افزایش و تقویت کردند و تلاش نمودند تا سیاستهایشان را در جهت برآورده کردن و رویارویی با چالشهای جدید همگام سازند.
ایران و سوریه در ۳۰ سال گذشته روابطی مستحکم و رو به رشد داشتهاند. مناسبات ۳۰ سال گذشتهی جمهوری اسلامی ایران و سوریه حکایت از رشد عمیق روابط سیاسی و امنیتی دو کشور مذکور دارد. تحولات منطقهای و بین المللی، ویژگی رهبران دو کشور، دشمنان و دوستان مشترک منطقه ای و نیازهای داخلی دو کشور، موجبات نزدیکی هر چه بیشتر مناسبات ایران و سوریه را به ارمغان آورده است. البته می توان به مناسبات اقتصادی تجاری، مناسبات فرهنگی اجتماعی، مناسبات سیاسی ،امنیتی اشاره کرد.
روابط اقتصادی ایران و سوریه در دو دهۀ اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیار پایینتر از حد انتظار بود، اما طی چند سال اخیر همکاری اقتصادی، تجاری با چشماندازی فراگیر، روابط سیاسی ایران و سوریه را غنای بیشتری بخشیده است و دولتمردان دو کشور را بر آن داشته است که تداوم و پیشبرد روابط اقتصادی را هم پای مناسبات سیاسی را در سر لوحهی کاری خود قرار دهند. از جهت فرهنگی، اجتماعی، اشتراکات ایران و سوریه بیش از تفاوتهای آنهاست.
از لحاظ سیاسی و امنیتی، سوریه عالیترین سطح روابط یک کشور عربی با ایران را دارد و روابط تهران با هیچ یک از پایتخت های عربی به اندازه روابط تهران _ دمشق دارای پشتوانه واهمیت نیست. با شروع بحران، روابط نظامی و امنیتی سوریه و ایران بیشتر شده است.
در طول جنگ تحميلی، ايران در ميان كشورهای منطقه خاورميانه، نزديكترين روابط سياسی - اقتصادی را با سوريه داشت، روابطی كه مقامات دو كشور از آن با عنوان روابط استراتژيك ياد ميكنند. اين روابط استراتژيك در حالی پديد آمده كه تا قبل از انقلاب، روابط دو كشور، بيشتر سرد و حتی در برخی از موارد خصمانه بود.
با پيروزی انقلاب اسلامي، بسياری از موانعي كه بر سر راه روابط ايران و سوريه وجود داشت از ميان برداشته شد و به تدريج، با تسخير سفارت امريكا در 13 آبان 1358، حمله عراق به ايران در شهريور 1359 و طرد كامل عناصر ليبرال و ميانه رو از ائتلاف انقلابيون حاكم در 1360، روندهايی در سياست خارجی جمهوری اسلامی تقويت شد كه كشور را به سمت همكاری و گسترش هر چه بيشتر رابطه با رژيم های پيشرو منطقه خاورميانه مانند سوريه سوق داد. جنگ ايران و عراق مهم ترين نقش را در ايجاد روابط استراتژيك ايران و سوريه داشت؛ در اين جنگ، منافع دو كشور به طور تنگاتنگي به همكاری با يكديگر در زمينه های مختلف سياسی، اقتصادی و نظامی گره خورده بود.
گرايش ايران به سمت سوريه نيز، بر پايه ملاحظات سياسی و نظامی صورت گرفت. برای ايران درگير در جنگی تمام عيار رابطه با سوريه به دلايل مختلف بسيار مهم بود. اين كشور با توجه به جبهه بندی جديد در منطقه و فشارهای ناشی از آن به متحدی مانند سوريه نياز داشت تا در محافل منطقهای و عربی، از تهران حمايت ديپلماتيك و سياسی به عمل آورد.
ايران با توجه به تحريمهای بين المللی، برای تأمين تجهيزات و تسليحات مورد نيازش در جنگ به كمكهايی كه سوريه مي توانست در اين زمينه فراهم كند، نيازمند بود. مهم تر از همه اين كه، روابط نزديك با سوريه به منزله يك كشور عربي مي توانست تلاش عراق را برای عربی جلوه دادن جنگ با ايران خنثی كند، زیرا عراق درصدد بود تا جنگ را به عنوان بخشی از منازعه تاريخی ميان ايرانيان و اعراب تفسير و بدين ترتيب، جهان عرب را عليه منافع ايران بسيج كند. ايران تا حدی به آنچه از رابطه نزديك با سوريه ميخواست، دست يافت.
رابطه تهران با دمشق مزايای ديگری را نيز براي ايران دربرداشت كه برخی ديگر از آنها ملموس و برخی ذهنی بودند. تدارك و تهيه تسليحات يكی از مشكلات اساسی ايران در جنگ بود كه سوريه برای برطرف كردن آن تا اندازه زيادی به اين كشور كمك كرد، به طوری كه ايران در طول جنگ، بدون داشتن رابطه با بلوك شرق قادر بود از طريق سوريه از كشورهای بلوك شرق تسليحات خريداري كند.
رابطه با ايران به حدی برای سوريه اهميت داشت كه اين كشور حتی حاضر شد تعداد زيادی از نيروهايش را در مرز مشتركش با عراق صفبندی و بدين ترتيب، اين كشور را به جنگ در دو جبهه تهديد كند. اين اقدام سوريه باعث شد تا عراق برای دفع تهديد از ناحيه مرزهای غربیاش، تعدادی از نيروهایش را از جبهه جنگ با ايران فرابخواند.
در كنار روابط مبتنی بر همكاری ايران و سوريه در طول جنگ تحميلی، دو كشور با يكديگر رقابت هایی نيز داشتند؛ رقابتهايی كه گاهی اوقات باعث بروز سوء تفاهم ميان دو كشور شده است. لبنان يكی از حوزههای رقابت ايران و سوريه بود. هر دو كشور در لبنان گروههای تحت الحمايهای داشتند كه عليه نيروهای اشغالگر اسرائيلی در جنوب مبارزه میكردند. تلاش برای اعمال نفوذ و قدرت در لبنان از جمله مواردی بود كه بروز اختلافاتی را ميان ايران و سوريه باعث شد. البته، بروز چنين اختلافاتی با توجه به اين كه در ايران تصميم گيری درباره لبنان به دليل وجود مراكز تأثيرگذار مختلف و هماهنگ نبود، امري طبيعی به نظر میرسيد.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
ظریف: کشورها برای مقابله با تفکر تروریسم و افراطی گری اقدام کنند
عزم ایران در حمایت از تلاش دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و افراطیگری/ تاکید بر اهمیت حضور ایران در کنفرانس ژنو 2
بحران سوريه راهحل نظامي ندارد/ اولين خواسته ايران توقف خشونت در سوريه است
سوريه و خاندان اسد تاوان چه چيز را پس ميدهند/ ايران چه دِيني در قبال سوريه دارد
حمايت همهجانبه جمهوري اسلامي ايران از سوريه
کانادا براي اقدام خود دليل قانع کنندهاي ندارد
قطعي شدن حضور 50 کشور در اجلاس عدم تعهد/ آمريکا تدارکدهنده اقدامات غير انساني در سوريه
تحميل فشار به سوريه در راستاي ايجاد امنيت پايدار رژيم صهيونيستي است
تلاش برخي کشورها براي ايجاد تنش در سوريه
۲۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]
صفحات پیشنهادی
آغاز چهاردهمین نشست عمومی ایران و ۱+۵ در سطح معاونان در مونترو
آغاز چهاردهمین نشست عمومی ایران و ۱ ۵ در سطح معاونان در مونترو چهاردهمین نشست عمومی ایران و ۱ ۵ درباره راهحل جامع هستهای در سطح معاونان در شهر مونترو آغاز شد به گزارش نامه نیوز در چهارمین روز رایزنیهای هستهای در مونترو سوئیس چهاردهمین نشست عمومی ایران و شش کشور آمریکا فرااگر کشوری بخواهد به ایران تجاوز کند ضربهای مهلکتر از حمله اولیه خود دریافت میکند
دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۳۵ فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه دشمن فهمیده است که ملت ایران مدافع و پیرو ولایت فقیه است گفت امروز ایران اسلامی با هدایت رهبر معظم انقلاب یکی از کشورهای قدرتمند جهان است به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایشاهزاده سعودی: توافق هستهای با ایران، ما را ترغیب به تولید سوخت اتمی میکند / اگر تهران توانایی غنی سازی در ه
شاهزاده سعودی توافق هستهای با ایران ما را ترغیب به تولید سوخت اتمی میکند اگر تهران توانایی غنی سازی در هر سطحی را پیدا کند تنها ریاض نخواهد بود که اقدامی مشابه انجام خواهد داد شاهزاده ترکی فیصل رئیس سابق سازمان اطلاعاتی عربستان سعودی گفت که هرگونه توافق با ایران دیگر کشورفرمانده نیروی زمینی ارتش: اگر کشوری بخواهد به ایران تجاوز کند ضربهای مهلکتر از حمله اولیه خود دریافت میکند
فرمانده نیروی زمینی ارتش اگر کشوری بخواهد به ایران تجاوز کند ضربهای مهلکتر از حمله اولیه خود دریافت میکند فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه دشمن فهمیده است که ملت ایران مدافع و پیرو ولایت فقیه است گفت امروز ایران اسلامی با هدایت رهبر معظم انقلاب یکی-هدف از تشکیل داعش جلوگیری از اتحاد ایران، عراق، سوریه و لبنان
سرلشکر جعفری اعلام کرد هدف از تشکیل داعش جلوگیری از اتحاد ایران عراق سوریه و لبنان فرمانده کل سپاه پاسداران یکی از اهداف تشکیل گروه داعش را جلوگیری از اتحاد ملتهای ایران عراق سوریه و لبنان عنوان کرد و گفت به لطف الهی اسرائیل غاصب از این وحدت و یکپارچگی هراسناک استلاریجانی در نشست خبری/۵ ایران قصد سلطهگری بر هیچ کشوری را ندارد/اقدام سناتورهای آمریکایی ناپخته بود
لاریجانی در نشست خبری ۵ایران قصد سلطهگری بر هیچ کشوری را ندارد اقدام سناتورهای آمریکایی ناپخته بودرئیس مجلس شورای اسلامی گفت ما اگر بتوانیم به کشورهای همسایه اگر مشکلی داشته باشند کمک میکنیم ولی ایران قصد سلطهگری بر هیچ کشوری را ندارد و بعد از انقلاب نیز این موضوع را نشان داسفیر ایران در باکو: سال 91 اوج التهاب روابط ایران و آذربایجان بود
چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۶ سفیر ایران در جمهوری آذربایجان گفت در سال 1394 شاهد نتایج مثبت روابط در عرصههای مختلف خواهیم بود به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محسن پاکآیین سفیر ایران در باکو در نشست روابط ایران و جمهوری آذربایجان وضعیت کنونیروزنامه لندنی: ایران، طراح حکومت های عربی منطقه
ایران ابرقدرت منطقه روزنامه لندنی ایران طراح حکومت های عربی منطقه گسترش نفوذ ایران در منطقه پاسخ کوبنده ای است که این کشور به غربی ها در مقابل محدود کردن برنامه هسته ای داد ایران به عنوان ابرقدرت منطقه ای مستقل که دخالت بیگانه را قبول ندارد حاضر نیست تا کسی مصالح این کشور رمعمای ظریف برای غربی ها: اگر ایرانی ها مانند او هستند باید سالها پیش روابط عادی می شد
معمای ظریف برای غربی ها اگر ایرانی ها مانند او هستند باید سالها پیش روابط عادی می شد سیاست > دیپلماسی - ایسنا نوشت مشاور وزارت خارجه انگلیس با بیان اینکه «ظریف» به خوبی میداند که باید در عرصه دیپلماسی خندان به نظر برسد گفت ظریف به خوبپیشنهاد وزیر خارجه اردن برای گفتوگوی عربی – ایرانی/ ظریف: ایران آماده همکاری بلندمدت با همه کشورهای منطقه است
پیشنهاد وزیر خارجه اردن برای گفتوگوی عربی – ایرانی ظریف ایران آماده همکاری بلندمدت با همه کشورهای منطقه است ناصر جوده وزیر امور خارجه پادشاهی اردن که به ایران سفر کرده است ظهر امروز با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتوگو کرد به گزارش نامه نیوز محمد جواد ظروابط ایران و عربستان به گواهی تاریخ
روابط ایران و عربستان به گواهی تاریخ لغو پروازهای ایران به دلیل صادر نشدن ویزای عمره از سوی عربستان موجب شد تا بسیاری از پروازها به این کشور لغو شود اما یان نخستین باری نیست که در روابط ایران و عربستان با چالش مواجهیم جدیدترین شماره نشریه الترونیکی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایراخضری مطرح کرد: تمایل ایران و استرالیا برای گسترش روابط سیاسی و پارلمانی
چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۱ یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر هیات پارلمانی ایران به استرالیا از تمایل دو کشور برای گسترش روابط سیاسی و پارلمانی خبر داد و گفت که قرار است وزیر امور خارجه استرالیا فروردین ماه به ایران سفر کند رسول خضری در گفتوگوضرورت تقویت روابط ایران و نروژ جهت گسترش فعالیتهای اجتماعی زنان
مولاوردی در دیدار با وزیر امور زنان نروژ در نیویورک مطرح کرد ضرورت تقویت روابط ایران و نروژ جهت گسترش فعالیتهای اجتماعی زنان معاون رئیسجمهور کشورمان در امور زنان و خانواده در حاشیه اجلاس بینالمللی کمیسیون مقام زن در نیویورک با وزیر امور زنان نروژ ملاقات نمود به گزارش حوزه دولدفاع جانانه رئیس جمهور سوریه از ایران
دفاع جانانه رئیس جمهور سوریه از ایران حافظ اسد گفت جز مزدوران سیا و اسرائیل کسی علیه ایران نمی جنگد صدام بداند اعراب این جنگ را جنگ آمریکایی و صهیونیستی علیه ایران می دانند وقتی انقلاب ایران پیروز شد و ایران در کنار ما قرار گرفت حاکم عراق با شدت موافقت نامه های الجزایر را لغجزایر سهگانه جزء لاینفک ایران است/ اتحادیه عرب پاسخگوی جنایات داعش در سوریه و عراق باشد
آصفری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جزایر سهگانه جزء لاینفک ایران است اتحادیه عرب پاسخگوی جنایات داعش در سوریه و عراق باشد عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت جزایر سه گانه جزء لاینفک جمهوری اسلامی ایران بوده و هیچ کشوری حق دخالت در امور کشورمان را ندارد محمد حسن آصفتحلیل یک رسانهعربی درباره وضعیت سوریه
تحلیل یک رسانهعربی درباره وضعیت سوریهتاریخ انتشار شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲۱ ۵۵ یک رسانه عربی در تحلیلی درباره وضعیت سوریه در سالروز بحران این کشور به استحکام بیش از پیش نظام سوریه و بقای بشار اسد و تشتت مواضع مخالفان اشاره کرده و خواستار راهکار سیاسی شده است به گزارش مهر پایمقامات لشکری و کشوری ایران درباره استقرار سامانه تاد در غرب آسیا چه گفتند؟
گزارش باشگاه خبرنگاران مقامات لشکری و کشوری ایران درباره استقرار سامانه تاد در غرب آسیا چه گفتند سناریوهای ایرانهراسی و فروش تجهیزات به کشورهای منطقه دو روش با هدف ایجاد اختلاف بین ایران و این کشورها هستند به گزارش خبرنگار دفاعی- امنیتی باشگاه خبرنگاران اخیرآ یکی از فر-
سیاسی
پربازدیدترینها