تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834809497
علمای قدیم چگونه کتاب می نوشتند؟ + تصاویر
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
علمای قدیم چگونه کتاب می نوشتند؟ + تصاویر وبلاگ > جعفریان، رسول - با مرور بر یک نسخ خطی که به خط مؤلف است سعی کرده ام نشان بدهم که علمای قدیم با چه زحمتی کتاب می نوشتند. این البته از لحاظ محتوایی نیست بلکه از لحاظ صوری و شکلی است.
تغییراتی که پس از آمدن امکانات مدرن نگارشی پیش آمد، به ویژه از وقتی که ماشین تایپ در دسترس قرار گرفت، کار نگارش کتاب را تقریبا آسان کرد. البته در ایران، نویسندگان این رسم را نداشتند تا ماشین تحریر گرفته و آثارشان را تایپ کرده در اختیار ناشر قرار دهند، اما به هر حال، وضع نسبت به سابق اندکی تغییر کرده بود.
شاید روزگاری حتی تهیه کاغذ یا به عبارتی کاغذ خوب برای نوشتن هم دشوار بود، چنان که تهیه خودنویس و استفاده از جوهر و مسائل دیگر مشکلاتی را به همراه داشت. بارها خود ما در دوره کودکی با ریختن جوهر روی فرش هزار و یک مشکل درست می کردیم و تنبیه هم می شدیم.
اکنون که آدمی به این همه نسخه خطی نگاه می کند و می بیند که برخی از آنها به چه زیبایی نوشته شده، حتی چند رنگ، تا حدی می تواند تصور کند که نویسندگان و کاتبان با چه مشقتی این آثار را فراهم آورده اند.
در حال حاضر برای ما، حدود بیست و اندی سال از آمدن کامپیوتر می گذرد. طبعا برای کسانی که نگارش کارهایشان را مستقیم روی رایانه انجام می دهند، حتی سر سوزنی از آن مشکلات قابل درک نیست. این را مقایسه کنید با زمانی که حتی یک پاک کن ساده نبود و کسی که می خواست یک خط نوشته را محو کند، آن هم در صفحه ای از نسخه خطی که اول و آخر کار بود، با هزار جور مشکل مواجه می شد. اما حالا به سادگی نوشته می شود، دیلیت می شود، جایگزین می شود، کپی پیس می شود، انواع حروف از بزرگ و کوچک، عادی و بلد، انواع رنگها و همه چیز به سادگی به کار می رود.
فکرش را بکنید، آن روزگار، نگارش متن های نجومی و ریاضی، یا کسانی که قصد داشتند دایره ای با نوشته های داخلی آن ترسیم کنند، واقعا دشوار بود و وقتی آدم ملاحظه می کند که برخی از کتابهای خطی چه اندازه زیبا و موزون هستند، شگفت زده می شود.
در میان نسخ خطی، برخی هستند که نسخه خود نویسنده هستند و به خط او، و برخی کاتب دارند. طبعا کاتب ها در این زمینه ورزیده تر بودند. البته باید گفت غالبا. اما نسخه های نویسنده ها نیز برخی مسوده است و برخی مبیضه. یعنی برخی چرکنویس است و برخی پاکنویس.
از روی نسخه های نوع اول که به خط خود نویسنده و چرکنویس بوده، می توان دریافت که آنها چگونه می نوشتند و با چه مشکلاتی روبرو بودند. مقصودم از چگونه، این است که با مشکلات عادی نگارش مثل اضافه کردن یک مطلب به متن، خط زدن یک مطلب، زدن پاورقی یا آنچه آنها حاشیه می گفتند و ... اینها چطور انجام می شده است.
یادم رفت بگویم که آن زمانها، وقتی کسی می خواست یک فهرست الفبایی برای اعلام کتابش در آورد، هزاران برگ خرد را کف اتاق پهن می کرد، آنها را با فشار آوردن به مغز الفبایی می کرد، و در نهایت در یک جا می نوشت که همان هم اغلب دچار اشتباهاتی می شد. خدا نکند که فرزندان خرد، ناخواسته لگدی به آنها بزنند و همه را در هم بریزند. آن وقت معلوم نبود چه فاجعه ای پیش می آمد. این قبیل مسائل البته به زمان زیادی بر نمی گردد، و هنوز هم بسیاری از آنها که با دست می نویسند، از نظر حذف و اضافه کردن مطلب مشکلاتی دارند، اما نسل میانه و جدید، تقریبا از این مرحله عبور کرده اند.
این روزها، کتابی را دیدم که اثری نسبتا با ارزش بود و شیخ آقابزرگ یادی از آن در ذریعه نکرده بود. نهج الهدایه از شخصی به نام محمد تقی بن خان احمد که از نسل شاگردان مرحوم مجلسی است و از او با عظمت یاد می کند. وی از مرحوم مجلسی با این عبارت یاد می کند: «روی غواص البحار و ماوی الفخار محمد الباقر بن محمد التقی المجلسی سلمه الله و ابقاه...». تاریخ پایانی کتاب که تاریخ تألیف است سال 1112 را نشان می دهد که دو سال پس از درگذشت علامه مجلسی است که در سال 1110 درگذشت.
این عالم، قصد کرده است تا کتابی در باره «صحت مذهب الامامیة و بطلان مذهب المخالفین» بنگارد. اساس را روی کتاب نهایه ابن اثیر گذاشته، به صورت الفبایی ذیل مدخل های آن، هر نکته ای که در تایید مذهب امامیه بوده آورده و از بقیه مصادر که از آنها نام برده، مطالبی را افزوده و این کتاب را فارهم آورده است. کتاب در قالب مدخل هایی ابجدی است و این نسخه تا حرف ضاد بیشتر رفته و آخرین کلمه آن «ضیح» است. جالب است که جدای از رعایت حروف الفبا، روی هر واژگان یک شماره هم گذاشته که ترتیب کلی مدخلها حفظ شود که این البته تا حرف برک که شماره 65 است ادامه یافته و پس از آن فراموش شده که چون چرکنویس است قابل گذشت است و احتمالا پس از آن می خواسته شماره گذاری را در پاکنویس ادامه دهد.
احتمالا کتاب، مجلد دیگری داشته است. مدخلها با حروف قرمز نوشته شده است. البته رنگ قرمز صرفا برای این مدخلها نیست، بلکه بسیاری از کلمات که روی آنها تأکید وجود دارد، یا عبارت با آنها آغاز می شود، و نیز منابع، قرمز نوشته شده است.
هدف من معرفی کتاب نیست، بلکه اشاره به برخی از مشکلات نگارش کتاب در آن دوره است. نسخه دستنوشته مؤلف که به نظر می رسد چرکنویس است، می تواند به ما کمک کند که سیستم تألیف این اثر از جهات مختلف چگونه بوده است.
شاید یکی از عادی ترین موارد، اغلاطی است که در نگارش رخ می دهد، مانند این که کلمه یا جمله ای جا می افتد، املای آن اشتباه می شود، و به هر حال، عبارت نیاز به یک اصلاحیه دارد. در این موارد، غالبا با نگارش یک علامت در محل آن عبارت که غالبا به صورت عـــــ است، نکته و مطلب اصلاحی در کنار صفحه نوشته شده و با عنوان ص یا صح در انتهای آن، تأیید می شود که متن با این عبارت درست است.
البته اگر این امکان وجود داشته باشد که آن کلمه بین سطور در جای مورد نظر نوشته شود، چنین خواهد شد.
در نمونه زیر صح می توان هر دو مورد یعنی هم اصلاحی در حاشیه و هم بین سطر را ملاحظه کرد. برخی از موارد نکات «صح» آن قدر زیاد است که گویی حواشی کتاب بیش از متن می شود:
نمونه های توضیحی که بعد اضافه می شود، جز آن که مربوط به خود متن باشد یا چیزی شبیه آنچه امروز به عنوان پاورقی می شناسیم، در هر کجای جمله که جا داشته باشد نوشته می شود. طبیعی است که قرار است متن چرکنویس بعدا در کتابت اصلی، شکل واقعی خود را بدست آورد و لذا نویسنده ایرادی نمی بیند که هر کجا می شود این توضیحات را بیاورد. مثلا شعری به عربی آمده و برخی از کلمات آن نیاز به توضیح دارد که پس از نگارش متن، به کتاب لغت مراجعه شده و آن موارد افزوده شده است. در باره این چند بیت ملاحظه کنید که توضیحات چطور اضافه شده است:
ممکن است سالها از نگارش یک متن بگذرد و نویسنده مطالبی بر آن بیفزاید که این طبعا می تواند در حاشیه باشد. در این موارد، هر توضیحی در حاشیه نوشته شود، در انتهاء با «منه» امضاء می شود که مقصود آن است که این موارد از خود مولف است. این بویژه به این خاطر است که ممکن است نویسندگان دیگری، مطالبی از خودشان اضافه کنند که آنها باید نامشان جداگانه ثبت شود. در اینجا موردی از همین توضیحات با امضای «منه» یعنی از مؤلف را می بینم.
اما مواردی که کلمه یا جمله ای اضافه نوشته شده، لاجرم باید خط بخورد و این موارد خط خوردگی هم گاه اندک و گاه زیاد است.
مطالبی که در حاشیه از منابع دیگر اضافه می شود، یعنی به گونه ای است که مثال یک کتاب لغت دیگر یافت شده که نکات زیادی در آن آمده، همه آنها در حاشیه افزوده شده و برای مثال برای قاموس حرف ق برای تاج العروس کلمه تاج و به همین ترتیب از مآخذ دیگر با علامت اختصاری در انتهای حاشیه ای که افزوده شده، یاد شده است.
گاهی ممکن است یک مطلب اضافی آن اندازه باشد که در اطراف صفحه جای نگیرد، بنابرین در این قبیل موارد مطالب روی صفحه جداگانه ای نوشته و لای کتاب می گذارند.
اینها موارد ساده ای بود که در یک نگاه گذرا به ذهن بنده رسید، و به نظرم می تواند سوژه جالبی برای یک پایان نامه خوب باشد. صفحه پایانی کتاب که تصریح می کند به خط مولف است و تاریخ 1112 دارد این است:
چهارشنبه 27 اسفند 1393 - 19:50:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]
صفحات پیشنهادی
تصاویر رنگی قدیمی چگونه ساخته شدند؟
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۷ در سال 1907 برادران لومیر نخستین تصاویر رنگی را ایجاد کردند هر چند این تصاویر در حال حاضر موجود است اما مراحل کار آنان کاملا پیچیده و کلید اصلی اجزای ترکیبی آن نشاسته سیبزمینی است به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه خراسان این روش autochrome نامیده میتصاویر رنگی قدیمی چگونه ساخته شدند؟ |اخبار ایران و جهان
تصاویر رنگی قدیمی چگونه ساخته شدند کد خبر ۴۸۰۹۸۱ تاریخ انتشار ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۳ - 05 March 2015 در سال 1907 برادران لومیر نخستین تصاویر رنگی را ایجاد کردند هر چند این تصاویر در حال حاضر موجود است اما مراحل کار آنان کاملا پیچیده و کلید اصلی اجزای ترکیبی آن نشاسته سیبزمینمسجد شیخ زاید ابوظبی اثری ثبت شده در کتاب گینس + تصاویر
مکانهای زیارتی مسجد شیخ زاید ابوظبی اثری ثبت شده در کتاب گینس تصاویر امارات متحده عربی یکی از کشورهایی است که ۷ منطقه امیر نشین دارد و هرچند مساحت زیادی ندارد بسیاری از جاذبه های گردشگری را در خود جای داده است به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران امارات متحده عربی یکیقفل های قدیمی+تصاویر
تراز قفل های قدیمی سه شنبه 12 اسفند 1393 ساعت 08 04گوشهای از افشاگریهای قرآن پیرامون ماهیت پلید اسرائیل کتاب «اسرائیل چگونه باید از بین برود
گوشهای از افشاگریهای قرآن پیرامون ماهیت پلید اسرائیلکتاب اسرائیل چگونه باید از بین برود منتشر شدچاپ پنجم کتاب اسرائیل چگونه باید از بین برود به همت موسسه روایت سیره شهدا منتشر شد به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از روابط عمومی ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعفارس از کتابخانهای غنی در یک روستا گزارش میدهد قلعه قدیمی روستای اکنلو؛ گنجینه فرهنگ
فارس از کتابخانهای غنی در یک روستا گزارش میدهدقلعه قدیمی روستای اکنلو گنجینه فرهنگقلعهای قدیمی در روستای اکنلو گنجینهای از فرهنگ و کتابهای غنی را در خود جای داده که نیازمند توجه است به گزارش خبرگزاری فارس از همدان روستایی قدیمی از توابع شهرستان کبودراهنگ گنجینهالزوم ایجاد وبسایت عکس رجال قدیم + تصاویر
لزوم ایجاد وبسایت عکس رجال قدیم تصاویر وبلاگ > جعفریان رسول - پیشنهادی است به مراکز فرهنگی و کتابخانه ای بزرگ بدون شک مراکز کتابخانه ای بزرگ در کنار کارهای روزمره به فکر کارهای ماندگار و درازمدت هم باشند و این درخواست البته و تنها شامل مراکز کتابخانه ایروزگار قدیمیترین شهرک صنعتی اهواز چگونه میگذرد؟
سهشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۶ عضو هیات مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی شماره یک اهواز گفت این شهرک یکی از قدیمیترین شهرکهای کشور است که خدمات زیادی در همه دورهها ارائه کرده و با توجه به گذشت زمان زیادی از ساخت این شهرک باید توجه خاصی به زیر ساختهای آن شود علی کرانی در گفتوگتصاویری دیدنی از قفل های قدیمی
تصاویری دیدنی از قفل های قدیمی ایرانیان از جمله مللی هستند که در پیشرفت حرفه قفل سازی سهم عمدهای داشتهاند قفلها در زمانهای گذشته به صورت اشکال حیوانی ساخته میشد و قفل سازان ایرانی تا حدودی خلاء هنر مجسمه سازی ایران را با ساختن این نوع قفلها پر میکردند تابناک ایرانیان ازاگر ستاره های دیگر به جای خورشید بودند، غروب چگونه بود؟ +تصاویر
مارتین وارژیک طراحی کرد اگر ستاره های دیگر به جای خورشید بودند غروب چگونه بود تصاویر یکی از زیباترین اوقات روز زمانی است که خورشید در افق قرار میگیرد و دقایقی پیش از پنهان شدنش آسمان را با رنگهای پررنگ نارنجی قرمز بنفش و صورتی نقاشی میکند اما آیا هر ستارهای میتواندتصاویر: رنگ سال چگونه انتخاب می شود؟ +رنگ سال 2015
تصاویر رنگ سال چگونه انتخاب می شود رنگ سال 2015 چگونگی انتخاب رنگ سال تاثیر رنگ ها روی ذهن و جسم انسان بر کسی پوشیده نیست رنگ ها می توانند روی انرژی ذهن انسان و احساسات و عواطف آنها تاثیر بگذارند یا حتی تاثیرات فیزیکی از جمله کنترل فشار خون اشتها استرس و غیره داشته باشند اباسازی قدیمی ترین عکسهای تاریخ+تصاویر
باسازی قدیمی ترین عکسهای تاریخ تصاویر پروژه ای که آدریان ساندریگیت و جوجاکیم کورتیس برای آن بیش از یک سال وقت و هزینه صرف کردند حالا یک آلبوم عکس بی نظیر و البته گران قیمت است که هردوی انها را حسابی مشهور کرده است گروه خواندنی های نامه نیوز - اگر از شما بپرسند تا کنون چه تعدادایده کتابخانه رایگان در هلند + تصاویر
تراز به تازگی پدیده کتابخانه کوچک یا کتابخانه رایگان در بسیاری از محله ها و مدارس هلند توسط مردم و نه دولت در حال نشو و نمو و گسترش می باشد به گزارش تراز جرقه ایده کتابخانه رایگان زمانی زده شد که به دلیل بحران مالی که چند سالی است گریبانگیر اقتصاد کشورهای اروپایی و از جملهقفل های قدیمی/تصاویر
قفل های قدیمی تصاویر تاریخ انتشار ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸ ۱۶برگزاری مسابقه کتابخوانی «من زندهام» و «نوشتم تا بماند» در آبادان و اروندکنار+تصاویر
برگزاری مسابقه کتابخوانی من زندهام و نوشتم تا بماند در آبادان و اروندکنار تصاویردو کتاب نوشتم تا بماند و من زندهام در بین تمامی معلمان مرد و زن شهرستانهای آبادان و اروندکنار توزیع و به مسابقه حضوری گذاشته شد به گزارش خبرگزاری فارس دو کتاب «نوشتم تا بماند» و &laquدیپلماتهای انگلیس چگونه جاسوسی میکنند+تصاویر
دیپلماتهای انگلیس چگونه جاسوسی میکنند تصاویربا وجود نگرانیها از سابقه بد دیپلماتهای انگلیس در ایران و سایر کشورهای دنیا بازگشایی سفارت انگلیس در تهران بیسر و صدا و به قول خانم افخم گام به گام و تدریجی پیش میرود سایت مشرق در گزارشی نوشت آذرماه سال 1390 و بعد از آنکهخانه تکانی بازیگران زن چگونه است؟ + تصاویر
خانه تکانی بازیگران زن چگونه است تصاویر روایت چند تن از بازیگران زن از خانهتکانی نوروزی را بخوانید بازیگران زن مثل دیگر زنان ایرانی در آستانه عید به فکر خانه تکانی میافتند آنها با توجه به درگیریهای حرفهای شان هر کدام با روشی متفاوت به استقبال خانه تکانی میروند هر سال نز-
گوناگون
پربازدیدترینها