تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عقل راهنمايى مى  كند و نجات مى  دهد و نادانى گمراه مى  كند و نابود مى  گرداند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843369297




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

-انگلیسی‌ها برای مقابله با ایرانی‌ها چه کردند؟


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:

گزیده عناوین روزنامه‌های صبح چهارشنبه انگلیسی‌ها برای مقابله با ایرانی‌ها چه کردند؟ روزنامه های صبح امروز در مهمترین عناوین صفحات اول خود مطالبی «شعار سال۹۳ چقدر محقق شد؟»،«بازجویی از یونسی در دادگاه ویژه روحانیت»،«دیدنی های نوروزی تلویزیون»،«جزییات فساد میلیاردی در میراث فرهنگی»،«روحانی:به نتیجه می رسیم»،«خروج سفته بازی از بازار کلیدی ارز»،«صدور توریست کارت ملی از فروردین» و «انگلیسی‌ها برای مقابله با ایرانی‌ها چه کردند؟» را منتشر کردند.
 

سیاست روز:انگلیسی ها برای مقابله با ایرانی ها چه کردند؟ ملی­ شدن صنعت نفت نقطه ی عطفی جهت رهایی از یوغ کشورهای استعمارگر و آغاز مبارزه ی اقتصادی با قدرت های استعماری بود. با این حال، این اتفاق بزرگ، دست انگلیس را از منابع نفتی ایران کوتاه کرد و واکنش این کشور را به دنبال داشت. در این رابطه، زمانی که طرح نُه ماده ای ملی شدن صنعت نفت به اتفاق آرا تصویب شد، فرانسیس شپرد (سفیر انگلیس) در یک کنفرانس مطبوعاتی به این اقدام مجلس اعتراض کرد.
بعد از این واقعه، دولت این کشور تمام تلاش خود را جهت به دست آوردن امتیازات قبلی به کار بست. انگلیس در ابتدا امید داشت تا با وساطت برخی کشورها، بتواند به اهداف خود برسد، اما وقتی بی ثمر بودن آن تلاش ها روشن شد، به اقدامات دیگری جهت وادار کردن ایران به عدم اجرای قانون ملی شدن نفت مبادرت کرد که هیچ یک از آن اقدامات مطابق با اصول و موازین بین المللی نبود. به همین مناسبت، نوشته ی پیش رو به بررسی برخی از اقدامات این کشور بعد از ملی شدن نفت و آثار و نتایج این تلاش ها می پردازد. ملی شدن نفت و میانجی گری جهت حل اختلافات
در جریان مبارزات مردم و رهبران آن ها جهت ملی کردن صنعت نفت، انگلستان تمام تلاش خود را به منظور حل وفصل این موضوع به نفع خود به کار بست. البته در کنار انگلستان، برخی از کشورها و نیز برخی مجامع و نهادهای بین المللی اقداماتی جهت وساطت و پایان دادن به مخاصمات دو کشور انجام دادند. از جمله این تلاش ها و اقدامات می توان به پنج پیشنهاد مطرح شده در این زمینه اشاره کرد: پیشنهاد جکسون، پیشنهاد استوکس، پیشنهاد بانک جهانی، اولین پیشنهاد مشترک انگلستان و آمریکا و در نهایت نیز دومین پیشنهاد مشترک انگلستان و آمریکا.
اما در نهایت هیچ یک از این پیشنهادها، بنا به دلایلی از جمله عدم رضایت طرفین، مورد تأیید و موافقت واقع نشدند. از این رو، انگلیس زمانی که دریافت از این طریق قادر به حل وفصل اختلافات خود با ایران نیست، به راه هایی چون پیگیری موضوع از طریق سازمان ها و دادگاه های بین المللی، تحریم نفت و کالاهای ایرانی، تحریک نظامی و نیز در مواردی تحریک برخی از گروه های مردمی علیه مصدق مبادرت نمود که به ترتیب به این موارد پرداخته می شود. شکایت به شورای امنیت و دیوان لاهه
بعد از تصویب قانون ملی شدن نفت در ۲۹ اسفند سال ۱۳۲۹ و خلع ید شرکت نفت ایران و انگلیس از نفت ایران، دولت انگلیس در اولین اقدام از ایران به شورای امنیت شکایت کرد، اما شورا پس از بررسی موضوع و مذاکرات به نتیجه ای نرسید و رسیدگی به این موضوع را به دیوان بین المللی لاهه ارجاع داد.
این اقدام اعتراض دکتر مصدق را به دنبال داشت، زیرا وی دادگاه بین المللی لاهه را مرجع صالح جهت رسیدگی به این مسئله نمی دانست و معتقد بود این موضوع مربوط به حق حاکمیت ایران است. اما انگلیس استدلال می کرد که اقدام ایران در ملی کردن نفت، مغایر با قوانین بین المللی است. از این رو، بعد از طرح شکایت دولت انگلستان، دیوان لاهه از دو طرف خواست: «۱. از هر اقدام غیردوستانه علیه یکدیگر خودداری ورزند، ۲. منازعات را تشدید و توسعه ندهند و ۳. به تصمیمات دیوان و تعهد به اجرای آن وفادار بمانند.»
بعد از این اتفاق، ایران زمانی که دریافت انگلیس حاضر به پذیرفتن قانون ملی شدن نفت نیست، اقدام به اخراج بسیاری از کارشناسان انگلیسی از شرکت نفت نمود. دولت انگلستان نیز در اقدامی لجوجانه، علیه ایران به شورای امنیت شکایت کرد. بنابراین مصدق با استفاده از موقعیت به دست آمده، در شورای امنیت حضور یافت و به دفاع از حقوق ایران و فعالیت های ظالمانه ی شرکت نفت انگلیس در ایران پرداخت و دلایل خود در رد صلاحیت دیوان لاهه و شورای امنیت را ابراز کرد. چنان که در بخشی از سخنان وی آمده است: «تصمیم ملی شدن صنعت نفت، نتیجه ی اراده ی سیاسی یک ملت مستقل و آزاد است.تمنا دارم به این نکته توجه بفرمایید که درخواست ما از شما این است که به اتکای مقررات منشور ملل متحد، از دخالت در موضوع خودداری فرمایید...»
شورا بعد از دفاع تاریخی مصدق از حقوق ایران، رأی به مسکوت ماندن موضوع تا اعلام نظر دیوان داد و بدین ترتیب به قول دکتر مصدق، «دولت انگلیس با ارجاع کار به شورای امنیت نتوانست به نتیجه ی مورد نظر خود که تسلیم ساختن ملت و دولت ایران بود، برسد.» بعد از شکست انگلیس در شورای امنیت، دیوان نیز رأی خود را صادر و اعلام نمود: «به خاطر اینکه قرارداد ۱۹۳۳ را یک قرارداد بین المللی نمی داند، در نتیجه نمی تواند قرار اقدامات احتیاطی را به موقع به اجرا بگذارد.» و بنابراین رأی دیوان مبنی بر عدم صلاحیت دادگاه لاهه در رسیدگی به شکایت دولت بریتانیا راجع به مسئله ی نفت، یک شب بعد از پیروزی قیام سی تیر، یعنی در شب سی ویکم تیرماه به تهران رسید و این رأی، که حقانیت مردم ایران را در مبارزه با استعمار به ثبوت می رساند، پیروزی مردم را تکمیل کرد.» بدین ترتیب بریتانیا و شرکت نفت نتوانستند با توسل به سازمان های بین المللی، با این مسئله مقابله کنند. از این رو، انگلیس به راه های دیگری جهت رسیدن به اهداف خود مبادرت نمود. تحریم نفت و کالاهای ایرانی
انگلیس زمانی که نتوانست از طریق نهادهای بین المللی، ایران را وادار به تغییر عملکردش راجع به مسئله ی نفت کند، سعی کرد از مجرای اقتصادی، ایران را تحت فشار قرار دهد. از این رو، در اولین گام در این زمینه، مبادرت به تحریم نفت نمود، زیرا «سلاح عمده ی بریتانیا در این نبرد، تحریم نفت ایران بود.» در واقع انگلیس برآن بود تا با تحریم نفت و فشار اقتصادی، مردم را برضد حکومت ملی تحریک کند و رهبران ملی-مذهبی را وادار کند تا به خواسته های آنان تن دهند.
از جمله اقداماتی که این کشور در این رابطه اعمال نمود این بود که کشورها را به عدم خرید نفت ایران تشویق می کرد. از این رو، اعلام کرد: هرکس نفت ایران را بخرد، تحت تعقیب قضایی قرار خواهد گرفت. همچنین این کشور با تعطیل کردن کنسولگری های خود در ایران، فروش بسیاری از تجهیزات نفتی به ایران را ممنوع کرد. این محدودیت ها باعث گردید تا بسیاری از کشورها از خرید نفت ایران خودداری کنند. البته مصدق معتقد بود از آنجا که بسیاری از کشورها به نفت ایران وابسته هستند، تحریم نفتی به ضرر آن ها تمام خواهد شد.
تحریم نفتی بریتانیا علیه ایران، همان طور که مشکلاتی را در سطح بین المللی به وجود آورد، در داخل ایران نیز مردم را با برخی مشکلات از جمله تورم و گرانی برخی کالاها مواجه کرد؛ هرچند مصدق سعی نمود با راهبرد اقتصاد بدون نفت تا حدی بر این مشکل فائق آید. البته انگلیس علاوه بر تحریم نفتی، «ذخایر ارزی ایران را نیز توقیف کرد و شرکت نفت از پرداخت بدهی های خود نیز امتناع ورزید.»
این کشور همچنین «مال التجاره ی بازرگانان و کالاهایی را که از شرکت های انگلیسی خریده بودند، توقیف نمود و دولت ایران را از استفاده از استرلینگ محروم کرد. دولت انگلیس به کشورهای تحت الحمایه اش دستور داد برای جلوگیری از فروش نفت ایران، تانکرهای ایران را در بنادر خود توقیف نمایند که از آن جمله توقیف تانکر رزماری در عدن بود.»انگلیس در راستای سیاست فشار اقتصادی، از ورود برخی کالاهای اساسی مانند «آهن، فولاد، شکر، چای و دیگر کالاهای اساسی مورد نیاز مردم ایران و تبدیل ارزهای خارجی متعلق به ایران مخصوصاً لیره انگلیس به ارزهای خارجی نیز جلوگیری به عمل آورد.»
اما آنچه ابعاد تحریم ایران را وخیم تر می ساخت، این بود که تحریم تنها به شرکت های انگلیسی محدود نشد، بلکه کشورهایی چون آمریکا نیز این کشور را در تحریم کمک نمودند. «آمریکا در تشدید محاصره ی اقتصادی ایران، اولاً از خرید نفت ایران توسط شرکت های آمریکایی جلوگیری می کرد...و ثانیاً با انگلستان در تحریم خرید نفت از ایران فعالانه تشریک مساعی می کرد...» تحریک نظامی و دامن زدن به اختلافات داخلی
از دیگر مجراهای فشار انگلیس بر مصدق در جریان ملی شدن نفت، تحریک نظامی و نیز دامن زدن به برخی اختلافات داخلی بود. در رابطه با تحریک نظامی، انگلیس به بهانه ی حفظ امنیت صنایع خود در خلیج فارس و آبادان، تعداد رزم ناوهای خود را در آب های خلیج فارس افزایش داد و اعلام کرد که قصد دارد کشتی هایی را به آبادان و خلیج فارس بفرستد. این کشور جهت تشدید تهدید نظامی، «یک تیپ از چتربازان باتجربه را به قبرس اعزام نمود و پس از صدور رأی دیوان داوری لاهه، نیروهای زمینی و هوایی خود را در منطقه ی خاورمیانه تقویت کرد و چهار فروند ناوشکن به رزم ناو موریش افزود.»
حتی طبق برخی از اسنادی که بعدها منتشر شد، «در آن دوران، دولت انگلیس طرح حمله به خاک ایران و اشغال آبادان و تأسیسات نفتی با نام رمز دزد دریایی را آماده ی اجرا کرده بود. البته این طرح به دلیل عدم تأیید آن از سوی دولت آمریکا، به مرحله ی اجرا درنیامد.» اما اقدامات نظامی هم راه به جایی نبرد و انگلیس از این راه نیز نتوانست خللی در عزم و اراده ی مردم در ملی کردن نفت ایجاد کند.
این کشور همچنین در کنار تحریک نظامی، تمام تلاش خود را به کار بُرد تا به اختلافات داخلی میان مردم و دولت، به خصوص در مناطق نفت خیز کشور، دامن بزند؛ به طوری که رهبر نمایندگان مخالف مصدق، جمال امامی، که با سفارت انگلیس رابطه داشت، «ضدکمونیستی دوآتشه و محافظه کاری طرفدار غرب بود و مؤثرترین شیوه ی مبارزه با کمونیسم را توسل به سرکوب و اختناق می دانست.»
در این رابطه همچنین می توان به تحریک ایلات و عشایر و رهبران آن ها توسط این کشور اشاره کرد؛ به طوری که طبق برخی از اسناد موجود، «در ایجاد تحریک و اغتشاش در مناطق نفت خیز، اعضای سازمان پلیسی و اطلاعاتی شرکت نفت انگلیس و ایران دخالت مستقیم داشتند و به کمک کارمندان، خواسته های خود را عملی می کردند.»
البته هدف انگلیس در تحریک مردم و ایجاد اختلافات داخلی، مخدوش ساختن چهره ی مصدق و سایر رهبران سیاسی-مذهبی بود، اما واقعیت آن است که این کشور توفیقی از این اقدامات حاصل نکرد. از این رو، در نهایت به حربه های سیاسی، یعنی کودتا و طراحی آن مبادرت نمود و با همراهی آمریکا در این مسیر توانست به هدف خود برسد. نتیجه گیری
سخن نهایی پیرامون موضوع حاضر آنکه بعد از ملی شدن صنعت نفت، انگلیس که دست خود را از این منبع با ارزش کوتاه می دید، تمام تلاش خود را به کار بست تا مانع از اجرای ملی شدن نفت گردد. از جمله ی این اقدامات می توان به متوسل شدن این کشور به سازمان ها و نهادهای بین المللی، تحریم نفت و فشار اقتصادی، تهدید نظامی و اعزام چند رزم ناو به خلیج فارس و نیز تحریک مردم علیه دولت اشاره کرد.
شکایت این کشور علیه ایران در شورای امنیت و دیوان داوری لاهه، نتیجه ای جز شکست و حقارت برای این کشور نداشت. اهرم بعدی انگلیس در فشار بر ایران، تحریم نفت و کالاهای اقتصادی بود که با هدف گرانی و تورم برخی کالاها و ایجاد نارضایتی در مردم دنبال می شد. بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، به همراهی انگلیس در این مسیر پرداختند. البته در این مورد نیز مصدق با اعمال برخی سیاست های اقتصادی توانست تا حدی بر این مشکل غلبه کند و از بار مشکلات اقتصادی بکاهد.
توقیف کشتی های ایرانی و نیز دامن زدن به برخی اختلافات داخلی، از دیگر مجاری فشار انگلیس بر کشور بود که در ارزیابی کلی، می توان گفت که این اقدام نیز در کنار سایر اقدامات به طور مستقیم، توفیقی برای انگلیس به دنبال نداشت. از این رو، انگلیس در آخرین حربه ی خود در این زمینه، به طرح براندازی روی آورد که نمود عینی آن را می توان کودتای ۲۸ مرداد دانست. سیاست روز -راهی منطقی برای مقابله با ترفندهای غرب
-انگلیسی ها برای مقابله با ایرانی ها چه کردند؟
-شعار سال۹۳ چقدر محقق شد؟
-عراق گرفتار توبه نکردن اوباما خراسان -رتبه دوم کاربران ایرانی از نظر ارائه اطلاعات شخصی در فیس بوک
-مکعب روبیک مذاکرات قابل پیش بینی نیست
-صالحی: تنها یک موضوع فنی مانده است
-شکست تحریم ها در پارس جنوبی کیهان -استقبال 118 استاد دانشگاه از دغدغه های زیست محیطی رهبر انقلاب
-بازجویی از یونسی در دادگاه ویژه روحانیت
-توان ایران در بستن تنگه هرمز نگران کننده است
-فرهنگ حجاب لازمه سلامت محیط علمی جام جم -اوباما:داعش نتیجه حمله آمریکا به عراق است
-ویژه نامه بهاری جام جم ضمیمه روزنامه امروز
-ضرورت مدیریت واحد در امدادرسانی جاده ای
-دیدنی های نوروزی تلویزیون آرمان -4670 تذکرو وسوال از دولت در 365 روز
- یونسی احضار شد یونسی احضار نشد؟!
-مستاجر قبلی پاستور را شخم زده بود
-نقشه داعش برای تصرف ابرار -نمایندگان مجلس از قانونگذاری تا حضور در پست ها یورزشی
-علی یونسی به دادگاه ویژه روحانیت احضار شد
-سقوط تاریخی شاخص بورس تهران در پایان 93
-گزارش رویترز از مذاکرات لوزان آفتاب -افتتاح فاز 12 پارس جنوبی؛ به قطر می رسیم علیرغم بی پولی!
-بازداشت 9 متهم پرونده داروهای غیرمجاز
-جزییات فساد میلیاردی در میراث فرهنگی
-دلواپسان چگونه 21 نفر را 180 دیدند ! آفرینش -جزئیات اعلام اسامی و ثبت نام پذیرفته شدگان نهایی مهندسی فناوری و کارشناسی حرفه ای (ناپیوسته ) حضوری علمی -کاربردی بهمن 93
-امکان اعتراض یا بیان نظرات دواطلبان آزمون دکتری در خصوص سوالات و کلید آزمون تا روز جمعه
-علیرضا محجوب: هر گونه پرداخت نقدی به جامعه باید بر اساس کار یا بیمه بیکاری صورت گیرد
-خورشید گرفتگی در روز پایانی سال 93 ابتکار -سین هشتم ، هدیه هنر هفتم به بی سرپناهان
-زیباکلام: توافق در فرودین ماه حتمی است
-افزایش حقوق 60 درصد بازنشستگان
-روحانی:به نتیجه می رسیم اسرار -معتمدآریا برترین جایزه اش را برای بی سرپناهان حراج می کند
-رییس جمهور:تدبیر و امید تحریم شدنی نیست
-خروج سفته بازی از بازار کلیدی ارز اعتماد -حجت الاسلام مهدی طائب:باید می گذاشتند مطهری حرفش را بزند
-رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری:مسافران 5 برابر حقوق ماهیانه شان "توریست کارت" می گیرند
-پایان سه سال خاموشی سازها
-رکورد سوال و تذکر شکست امتیاز -انهدام باندی که با وثیقه های جعلی مجرمان اقتصادی را آزاد می کردند
-صدور توریست کارت ملی از فروردین
-اوضاع وخیم آبی تالاب های کشور نسل فردا -کمال تبریزی و تئوری نابودی محیط زیست
-اصفهان خوابگاه مسافران خواهد شد
-کاهش آسیب با چتر حمایتی وطن امروز -به همه وعده ها عمل کردیم
-تبدیل اراضی تلو به پارک چنگلی
-داعش نتیجه حمله آمریکا به عراق بود
-بازبینی فیلم حمله به جانباز کرمانی دنیای اقتصاد -مگا پروژه گازی وارد مدار شد
-سونامی پالایش در بورس
-سردرگمی سفته بازان دلار
-معادلات ناتمام بازار مسکن


 


چهارشنبه 27 اسفند 1393 ساعت 10:15





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن