واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ اسفند ۱۳۹۳ (۹:۴۳ق.ظ)
علت پيري زودرس ساختمانها؛ بي توجهي به اصول علمي ساخت و ساز و رعايت نکردن استانداردها موج - پيري زودرس ساختمانها، بي توجهي به اصول علمي ساخت و ساز و رعايت نکردن استانداردها است، عمر مفيد ساختمان در ايران بنابر اعلام کارشناسان و مسوولان حداکثر30 سال عنوان شده است که در مقايسه با عمر مفيد ساختمان در کشورهاي اروپايي که بين 100 تا 150 سال است، تفاوتي فاحش دارد.
به گزارش روابط عمومي شوراي مرکزي و به نقل از خبرنگار ايسنا،، طول ساليان سال است که باعث شده جامعه امروز ما وارث مجموعه عظيمي از ساختمانها و بناهايي شود که بهسرعت در حال فرسوده شدن و تبديل به بافت فرسوده هستند.
عمر مفيد ساختمان در ايران بنابر اعلام کارشناسان و مسوولان حداکثر 30 سال عنوان شده است که در مقايسه با عمر مفيد ساختمان در کشورهاي اروپايي که بين 100 تا 150 سال است تفاوتي فاحش دارد، اما؛ اين تفاوت و پايين بودن عمر ساختمان در ايران مولود کدام علل است؟
سازندگان با توجه به محدوديت منابع مالي، نيروي انساني و از سوي ديگر قيمت تمامشده احداث ساختمانها جهت عرضه به متقاضيان، همواره سعي در کاهش هزينههاي سرمايهگذاري اوليه دارند، اما؛ بايد توجه داشت چنانچه کاهش هزينهها منجر به ناديده گرفتن حداقل استانداردهاي لازم در زمان ساخت شوند، باعث کاهش کيفيت ساخت و کاهش عمر مفيد ساختمان ميشود.
افزون بر اينها هزينههاي مربوط به تعمير و نگهداري و هدر رفتن انرژي افزايش مييابد که مجموعه اين هزينهها بايد از اقتصاد ملي تأمين شوند؛ از سوي ديگر با افزايش هزينههاي ساخت، مشکلات ديگري همچون کاهش قدرت خريد متقاضيان مسکن، ايجاد رکود در بازار و فعاليتهاي مرتبط با ساختمان و مسکن و ... روي خواهند داد.
اگر بنا باشد توليدکنندگان کالاهايي باکيفيت و ماندگاري پايين توليد و عرضه کنند و مصرفکنندگان نيز مجبور به خريد و مصرف اينگونه کالاها بشوند، استهلاک آن نيز افزايش مييابد، در بخش مسکن و ساختمان، مقوله کيفيت و عمر مفيد از اهميت بالايي برخوردار است، چراکه بازار ساختمان و مسکن ابعادي گستردهتر از بازار ساير کالاها دارد، بهاينترتيب اگر در اين بازار ناکارآمدي گريبان توليد و عرضه را بگيرد، هزينه سنگيني بر دوش جامعه و بهويژه اقشار کمدرآمدتر گذاشته ميشود.
در سالهاي گذشته انبوهي از ساختمانها باکيفيت ضعيف و باهدف غلبه بر بحران مسکن طراحي و ساخته شدهاند که قطعا کيفيت نازل آنها موجب کاهش متوسط عمر مفيد ساختمانها در کشورمان خواهد شد و بهاينترتيب باز هم هزينه استهلاک بالاتر به مردم بهعنوان مصرفکنندگان تحميل ميشود.
اگر در کشوري به دليل بيتوجهي به کيفيت، عمر مفيد ساختمانها در حدود بيستوپنج سال باشد، معنايش اين است که هرسال بهطور متوسط چهار درصد از کل ساختمانها عمر مفيدشان تمام ميشود و به بافت فرسودهاي که بايد تخريب و نوسازي شود، اضافه ميشوند. در حالي که اگر بتوان اين عمر مفيد را به پنجاه سال رساند، اين رقم که همان هزينه استهلاک ساليانه است، به دو درصد کاهش مييابد.
امروزه يکي از مهمترين شاخصهاي آماري در ارزيابي عملکرد متوليان بخش مسکن، تعداد واحدهاي ساخته شده در سال است، هرچند که اين شاخص هم از اهميت خاصي برخوردار است، اما؛ به راستي ساختن تعداد بشماري ساختمان باکيفيت نازل، عملکرد مثبتي نيست، اين کار در بهترين حالت منتقل کردن مشکلات امروز جامعه به فردا با ضريب چند برابر است.
هاشمي، رئيس کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي نيز بر تأثير بسزاي صدور شناسنامه فني ملکي ساختمان بر افزايش عمر ساختمانهاي کشور تاکيد کرده و معتقد است: اجراي واقعي شناسنامه فني ملکي، عمر ساختمانها را به متوسط جهاني نزديک ميکند.
به گفته وي، هر ساختماني بهعنوان بزرگترين سرمايه مالکان و نيز سرمايه ملي بايد داراي شناسنامهاي باشد که حاوي اطلاعات مربوط به تمامي مراحل ساخت و پيشرفت پروژه تا زمان تحويل باشد تا بهعنوان يک ضمانت، سطح امنيت جان و مال مردم را مشخص کند.
کارشناسان ميگويند اگر مسيري که در آن حضور سازنده ذيصلاح، ناظر و فرايند صدور شناسنامه فني طي شود و قواعد و ضوابط فني در امر احداث ساختمان رعايت شود، همچنين مواردي چون طراحي، ساختن توسط سازنده صاحب صلاحيت و نظارتها و رعايت تمام اصولي که در مباحث مختلف مقررات ملي ساختمان گفتهشده بهدرستي مورد رعايت قرار گيرد، ساختمان خودبهخود عمرش بالا خواهد رفت.
توجيه اقتصادي براي تخريب ساختمانها و دوباره نوسازي نيز يکي از موارد مهم در کاهش عمر ساختمانها است، به گونهاي که مالکان زمين يا ساختمانها ترجيح ميدهند که با بالا بردن تعداد طبقات و واحدها منفعت بيشتري کسب کنند بهعنوان نمونه فرض کنيم ساختماني سهطبقه است، اگر مالک اين بنا را بکوبد و پنج طبقه بسازد، منفعت و سود اقتصادي زيادي ميبرد، طبيعي است که او به دنبال مستحکم بودن يا نبودن ساختمان نيست، او به دنبال سود اقتصادي بيشتر است.
بايد به اين نکته توجه داشت که طرحهاي کلان و جامع دولتها مانند مسکن مهر، اجتماعي، اميد و مسکن ويژه براي بخش مسکن همراه با رعايت استانداردهاي لازم صورت گيرد تا بهموجب آن بخش عظيمي از ساختمانهاي فرسوده در آيندهاي نزديک به اقتصاد کشور تحميل نشوند.
در بحث عمر مفيد ساختمانها تأکيد بر مستحکم و مناسب بودن سازه ساختمان است و نه ظاهر آن، در کشور ما يک نسل براي استفاده از يک ساختمان، بايد دو بار پول هزينه کند، چراکه آن ساختمان عملا پس از ۳۰ سال کلنگي محسوب ميشود و بايد تخريب و بازسازي شود، اما؛ در کشورهاي پيشرفته عمر مفيد ساختمان ۱۵۰ سال است، يعني سه تا چهار نسل ميتوانند از آن ساختمان استفاده کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]