واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ اسفند ۱۳۹۳ (۱۴:۳۷ب.ظ)
ريزگردها، مهمان نا خوانده تهران موج - ريزگردها، اين ميهمانان نا خوانده، بر سر سفره شهرهايمان جان مي خورند و تيشه بر روح سبز زمين مي زنند. عجب رسمي است که اين مارهاي خانمان برانداز، درست از آستين خود زهر بر گلوي شهرمان مي زنند و بي رحمانه، نفس هم وطنانمان را به شماره مي اندازند.
به گزارش خبرگزاري موج، باوجود هشدارهاي مجامع بهداشتي جهاني از ساليان پيشين مبني بر بالاترين غلظت ذرات معلق در اهواز بين ساير شهرهاي جهان، متأسفانه هنوز اقدام جدي در راستاي پيشگيري و مقابله با اين بحران بالقوه صورت نگرفته است تا جاييکه ميانگين غلظت آن از 372 ميکروگرم در مترمکعب در سال 2011 به 9 هزار و 985 ميکروگرم بر مترمکعب در يک ماه اخير افزايشيافته است يعني حدود 66 برابر حد مجاز! اما با خونسردي سالها نشستهايم و مرتباً عوامل آن را به کانونهاي خارجي نسبت ميدهيم در حالي که بخش اعظم ذرات، ناشي از کانونهاي داخلي است که ميتوان با اقدامات مناسب و بهموقع آنها را مهار کرد.
نتايج مطالعات ميداني و تحقيقات آزمايشگاهي نيز بر اين امر صحه گذاشته است. بطوريکه آزمايشهاي متعددي نشان داده است داخل ريز گردها، نوعي جلبک و زئوپلانکتون که در آبهاي شور و شيرين ديده ميشود، وجود دارد که ثابت ميکند ريز گردها منشأ تالابي دارند. متأسفانه تالابها، اين اکوسيستمهاي آبي از مهمترين محيطهاي مولد حيات و تنوع زيستي جهان هستند و ارزش اقتصادي آنها 10 برابر ارزش زمينهاي کشاورزي است، اما امروزه در جنوب کشور به قتلگاهي براي حيات زيست تبديلشده است.
از سوي ديگر بهموجب خشک شدن تالابهاي داخلي خاک بسيار نرم و سبکي برجايمانده است که با کوچکترين وزش بادي ايجاد گردوغبار ميکند. ازآنجاکه ريز گردهايي که در آسمان کشور ما مشاهده ميشوند نيز رسي هستند بنابراين چنين خاکهاي ريزدانهاي ميتوانند با وزش باد تا مسافتهاي طولاني جابجا شوند و حتي کيلومترها دورتر از مرجع کانوني، آثار مخرب خود را بر جاي گذارند. مخاطراتي که علاوه بر نشانه گرفتن سلامت انسانها و محيطزيست، آثار مخرب و زيان باري را نيز متوجه صنايع مختلف، ماشينآلات، راندمان توليد، مزارع کشاورزي و دام، طيور و آبزيان ميسازد.
تا جاييکه چندي پيش اين ريز گردها نهتنها در استانهاي مرزي بلکه در آسمان تهران هم ديدهشدهاند طوري که مديرکل بحران استان تهران وزش باد نسبتاً شديد توأم با گردوغبار را در تهران هشدار داد. گردوغباري که به گزارش اداره کل حفاظت از محيطزيست تهران، با سرعت 40 کيلومتر از سوي بيابانهاي غرب و جنوب غربي تهران را نشانه رفته بود. گفتني است هماکنون نيز ميانگين غلظت آلاينده ذرات معلق کمتر از دو و نيم ميکرون تهران فراتر از حد مجاز بوده و شاخص کيفيت هوا همچنان در شرايط ناسالم براي گروههاي حساس است. به همين منظور، با توجه به کاهش بارندگي و تشديد انتشار گردوغبار از محل کانونهاي فعال داخل کشور اين احتمال وجود دارد که بار ديگر پاي مهمانهاي ناخوانده به تهران باز شود.
ماداميکه اقدامات جدي در اين مهم صورت نپذيرد همچنان بهعنوان يک تهديد بزرگ نهتنها براي شهرهاي مرزي بلکه براي ساير شهرها و حتي پايتخت نيز بشمار ميرود. همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامي نيز در ديدار مسؤولان و متصديان منابع طبيعي و محيطزيست، حفظ محيطزيست را يک وظيفه حاکميتي دانسته و با اشاره به ديدگاه اسلام در خصوص اهميت حفظ زمين و ثروتهاي عمومي کره خاکي فرمودند: اسلام و اديان الهي همواره بر لزوم احساس مسؤوليت انسان در قبال طبيعت و حفظ تعادل ميان انسان و طبيعت تأکيد کردهاند زيرا عامل اصلي بروز مشکلات زيستمحيطي بر هم خوردن اين تعادل است.
ازاينرو لازم است تا با شناسايي کانونهاي فعال، احياي تالابها و تثبيت شنهاي روان، مالچ پاشي ارگانيک بخصوص در کانونهاي فعال در داخل کشور از آسيبهاي جبرانناپذير اين پديده که موجب تهديد سلامت، محيطزيست و اقتصاد جامعه ميشود، پيشگيري کرد.
معصومه آباد
رئيس کميته ايمني و مديريت بحران شوراي شهر تهران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]