واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ اسفند ۱۳۹۳ (۱۵:۱۴ب.ظ)
تاثير مستشاران غربي بر امنيت آينده عراق گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرگزاري موج، ايالات متحده در طول 24 سال حکومت صدام حسين بر عراق، به دليل درگيري کاخ سفيد در چندين جبهه مهم بين المللي ديگر و پيروي بغداد از نيات واشنگتن در خاورميانه، چشم خود را بر روي فعاليت هاي نظامي و سياسي عراق بسته بود. ضمن آنکه بغداد توانست به مدت هشت سال، جمهوري اسلامي ايران را به عنوان مهمترين مخالف آمريکا، تحت فشار قرار دهد.
عراق در سالهاي رهبري صدام با حمله به کويت، مانع اتحاد اعراب منطقه شد. مسئله اي که مي توانست بقاي اسرائيل را با تهديد روبرو سازد. اما در آغاز قرن بيست و يک، ايالات متحده تصميم گرفت در حوزه خاورميانه تغييراتي شگرف ايجاد کند. چرا که اين کشور در دهه آخر قرن بيست توانست از دست مهمترين رقيب بين المللي، اتحاد جماهير شوروي، خلاص شود و نظام سرمايداري را به عنوان تنها ايدئولوژي درست و پايدار براي زندگي بر جهان غالب کند. نظامي که به زعم رهبران آمريکا ديگر حريفي در مقابل خود نمي ديد. از اين رو کاخ سفيد خود را يکه تاز عرصه جهاني ديد و با بهانه کردن حمله به برج هاي تجارت جهاني نيويورک، لشکر کشي خود را ابتدا به افغانستان و سپس به عراق آغاز کرد.
تاسيس بزرگترين سفارت خانه آمريکا در بغداد و تمرکز ويژه اين کشور بر حضور نظامي بلند مدت در عراق، نشان مي دهد، واشنگتن بر خلاف عدم امضاي توافق نامه امنيتي بغداد با اين کشور، برنامه اي براي ترک عراق ندارد.
پيدايش و قدرت گيري يکباره داعش در عراق، آنهم زماني که اين گروه تحت سيطره جبهه النصره در سوريه در حال فعاليت بود و اغماض از ارسال کمک هاي ترکيه، قطر و عربستان سعودي به اين گروه زمينه ساز حضور مشروع نظاميان آمريکا در اين کشور شد.
در واقع، ايالات متحده بدون مجوز شوراي امنيت و تنها بر مبناي اصل دفاع مشروع و حمله پيشگيرانه نبرد عليه متحد قديمي خود، صدام حسين، را آغاز کرد. اما دموکرات هاي حاکم بر کاخ سفيد در دهه دوم قرن جديد، در راستاي کسب اعتبار جهاني براي اقداماتشان در عراق، پس از عدم امضاي توافق نامه امنيتي از سوي بغداد، داعش را به وجود آوردند. به اين منظور دولت اوباما تنها زماني تصميم به مداخله گرفت که اين گروه تروريستي نيمي از کشور عراق را به تصرف در آورد.
ائتلاف بين المللي ضد تروريسم که با شرکت صوري چهل کشور شکل گرفت، به نوعي دور زدن سازمان ملل و شوراي امنيت براي مداخله بود. پس از اين واقعه، ما شاهد هستيم که کشورهاي مختلف اروپايي و غربي به منظور کمک به تقويت ارتش بغداد و پيشمرگ هاي کرد، به اين کشور مستشار نظامي اعزام مي کنند. طبق آمار 1600 آمريکايي، 470 استراليايي، 300 اسپانيايي، 280 ايتاليايي، 140 نيوزيلندي، 100 انگليسي، 80 نروژي، 69 کانادايي و نزديک به 50 آلماني در قالب مشاور نظامي به اين کشور عرب منتقل شده اند تا بدون وارد شدن در جنگ، کار تعليم را انجام مي دهند. در اين ميان، بغداد و اربيل از پايگاه هاي مهم ميزبان اين مستشاران است.
بر اين اساس مسئله اي که به ذهن متبادر مي شود، تاثير حضور افسران نظامي غرب در عراق بر آينده سياسي اين کشور و ساير کشورهاي موزاييکي خاورميانه است.
عراق با برخورداري از 112 ميليارد بشکه نفت تاييد شده و 10 تا 15 تريليون متر مکعب گاز طبيعي، از ژوئيه سال 2003 با وجود حمله آمريکا به اين کشور با کنار زدن ايران، جايگاه دومين کشور توليد کننده نفت اوپک را از آن خود کرد. ضمن آنکه اهميت عراق با برخورداري از دو رود مهم دجله و فرات، بنادري در خليج فارس و داشتن مرزهايش مشترکي با عربستان، ايران و سوريه، اهميت زيادي در سياست خارجي قرن جديد قدرت هاي بزرگ دارد. به همين دليل، اين کشور هدف جنگنده هاي غرب و متحدينش در سال 2003 قرار گرفت.
از ديد ايالات متحده و متحدانش به ويژه اسرائيل، عراق پل ارتباط تهران با دولت علوي بشار اسد در سوريه، حزب الله لبنان و حماس در نواز غزه است. همچنين بغداد نقش مهمي در دومينوي تجزيه ساير کشورهاي منطقه مي تواند داشته باشد. هرچند که به نظر نمي رسد استقلال منطقه خودمختار کردستان و شيعيان جنوب، اکنون در زمره منافع سياست خارجي آمريکا باشد، اما مي تواند برگ مهم در بازي هاي خاورميانه در آينده بازي کند. در نتيجه مقصد هواپيماهاي حمل و نقل نظامي براي پياده کردن مستشاران غرب، عراق است.
با اين اوصاف، حضور مستشاران نظامي غربي در اين کشور، مانع نفوذ آتي روسيه در عراق مي شود و به واسطه نقشي که مي توانند در ساختار ميليتاريستي اين کشور داشته باشند، بر تصميم گيري ها و سمت گيري هاي بغداد اثر مهمي بگذارند. چنانکه امروز سياست هاي پاکستان بدون درنظر گرفتن ارتش و فرماندهان نظامي، قابل پيش بيني نيست.
در اين صورت عراق تبديل به کشوري با ظاهري مستقل و عملا وابسته به منويات کاخ سفيد خواهد بود. علت تاکيد بر نقش آمريکا در اين گزاره به دليل صدور مجوز اين کشور براي حضور نظاميان ساير متحدين در عراق است. به طوري که دولت مجارستان در آخرين موضع گيري خود در صورت اجازه ايالات متحده و سپس تصويب پارلمان، براي نشان دادن همراهي سياست خارجي خود با دوستانشان، قرار است به عراق مستشار اعزام کنند.
بر اين اساس، کاخ سفيد است که چينش نظاميان غربي را در عراق مشخص مي کند و آموزش دهندگان سربازان اين کشور عرب و البته پيشمرگ هاي کرد، شايد امروز در مقابله با داعش مثمر ثمر باشد، اما در بلند مدت نمي تواند تضمين کننده ثبات، امنيت و ارتقا مهارت کادر نظامي اين کشور باشد.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]