واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: دردناک ترین خطر «خانه تکانی» برای کودکان
«رنگ های فریبنده بسته بندی های مواد شیمیایی، زنگ خطری برای آخر سال خانواده هاست. آسیبهای گوارشی، ریوی، تنفسی و عفونت های پوستی ناشی از مواد شوینده شیمیایی شایع ترین مشکلاتی است که گریبانگیر کودکان می شود.» به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، بی دقتی والدین در فصل خانه تکانی، دردناک ترین آسیب ها را به کودکان وارد می کند. آسیبهای گوارشی، ریوی، تنفسی و عفونتهای پوستی ناشی از مواد شوینده شیمیایی شایعترین مشکلاتی است که به واسطه جلب توجه قوطیهای خوش رنگ و لعاب مواد ضد عفونی کننده و سفیدکننده و بیمبالاتی پدر و مادرها گریبانگیر کودکان میشود و زندگی آینده آنها را به خطر می اندازد یا حتی پایان زندگی کودکان را رقم می زند.
هر سال با آغاز اسفند ماه و فصل خانه تکانی، شایعترین آسیب برای کودکان رقم می خورد. دکتر سارا سالاریان متخصص بیهوشی، فلوشیپ I.C.U و مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این هشدار افزود: آسیبهای گوارشی، ریوی و تنفسی ناشی از مواد شوینده در کودکان یک تا 6 سال که نوپا هستند و از قدرت ادراک بالایی برخوردار نیستند به علت اینکه نگاه شان به قوطیهای خوش رنگ مواد شیمیایی و ضد عفونی کننده جلب میشود، عمدهترین مشکلی است که برای کودکان به وجود می آید، اما پنهان شدن این موضوع توسط پدر یا مادر بزرگ ترین اشتباهی است که باعث میشود کودک دیرتر از آنکه باید به مرکز درمانی ارجاع داده شود و متاسفانه گاهی وقت ها به قدری زمان از دست میرود که نمیتوان جان کودک را نجات داد.
وی خستگی مادران را علت اصلی این اتفاق های ناگوار دانست و تصریح کرد: به علت مشغلههای زندگی، بسیاری از بانوانی که فرزند کوچک دارند، تلاش میکنند در مدت زمان کوتاه و با شتاب بسیار خانه تکانی کنند و همین مسئله موجب میشود به شرایط حاکم بر محیط اطراف تمرکز کامل نداشته باشند و اتفاق های جبران ناپذیر برای فرزند کوچک آنها رقم بخورد. از این رو توصیه میشود تا حد امکان خانه تکانی را به فرصت هایی موکول کنند که کودک در خانه حضور ندارد.
در غیر این صورت مادر باید به این نکته توجه داشته باشد که «کودک» اولویت نخست زندگی است و نباید به علت خانه تکانی از او غافل شد. از این رو نقش و مسئولیت پدر خانواده هم پررنگ میشود به گونهای که باید پدر و مادر تقسیم وظایف کنند و در مواقعی که یکی از آنها مشغول نظافت منزل است، دیگری از کودک نوپا مراقبت کند.
موضوع دیگری که این متخصص به آن اشاره میکند، قانون نانوشتهای است که تقریباً در تمام خانه و آشپزخانهها اجرا میشود و آن نگهداری مواد شوینده در کابینت زیر سینک آشپزخانه است، در حالی که به عقیده وی لازم است این روال تغییر پیدا کند و آنچه برای سلامت کودک مضر است دور از دسترس قرار بگیرد.
وی بیان کرد: متأسفانه در این مواقع مادر صدمه بیشتری به کودک وارد میکند چراکه به دلیل اضطراب و دستپاچگی قصد پرتاب کردن ظرف شوینده را دارد، غافل از اینکه چنین اقدامی منجر به پاشیده شدن محتویات ظرف روی نواحی مختلف بدن کودک میشود به همین دلیل در این مواقع افراد لازم است خونسردی خود را حفظ کنند.
دومین اقدام نادرست، خوراندن آب به کودکی است که ماده شوینده خورده است چراکه این اقدام، سوختگی حاصل از نوشیدن ماده شیمیایی را عمیق تر می کند و مواد شیمیایی را به بخش های پائیئی دستگاه گوارش هدایت میکند.
اشتباه سومی که در میان مادران رایج است، پنهان کردن این موضوع از پدر خانواده و اطرافیان است و به گمان اینکه همه چیز به خیر گذشته، از مراجعه نزد پزشک خودداری می کنند؛ حال آنکه چند روز پس از این اتفاق وضع جسمی کودک بدتر شده، دچار عفونتهای داخلی و وضع وخیم تری می شود که اگر در همان روز نخست و با مشاهده کوچک ترین علائم یا شواهد به پزشک متخصص مراجعه می شد، از احتمال بروز آسیب های جدیتر میکاست.
دکتر سارا سالاریان در ادامه به بیان راهکارهای مؤثر پرداخت و گفت: درست است افراد معمولاً به دنبال زیباترین رنگها هستند اما به مادرانی که کودک نوپا دارند، توصیه میشود سراغ محصولاتی بروند که رنگهای گیرا نداشته باشد، ضمن اینکه سیاست زندگی خود را به خاطر سلامت فرزند شان تغییر دهند و محصولات شوینده را در بالاترین قفسه قرار دهند تا کودک امکان دست پیدا کردن به آن را نداشته باشد.
افزون بر این پیشنهاد میشود در صورتی که کودک به هر علتی مقداری از مواد شوینده را نوشید، اطرافیان به هیچ عنوان دست به طبابتهای خانگی نزنند و هیچ نوشیدنی خاصی به کودک نخورانند. تنها کاری که توصیه میشود این است که لباسهای کودک را تعویض کنند، او را در آغوش بگیرند و به یک مرکز درمانی منتقل کنند. در این وضعیت، میزان و درجه سوختگی با مواد شوینده بررسی می شود، به این ترتیب که اگر دچار سوختگی پوست شده باشد باید در اتاق ایزوله نگهداری شود تا از احتمال عفونت پوست که در پی سوختگی پوست دیده می شود، دور باشد.
گاهی وقت ها کودک به آندوسکوپی نیاز دارد تا مسیر گوارش بررسی شود، اما در صورتی که میزان سوختگی ناشی از نوشیدن مواد شوینده زیاد باشد و دستگاه گوارش دچار سوختگی و پارگی شود، به کودک ناشتایی داده و مواد غذایی مورد نیاز از طریق سرم وارد بدن او میشود. ضمن اینکه امکان دارد مادامی که در بخش مراقبتهای کودکان بستری است چند مرتبه عمل جراحی شود. البته مسأله تنها به همین ختم نمیشود، بلکه در صورت زنده ماندن، کودک باید تا سالها بعد تحت آندوسکوپیهای پی در پی و بررسی راههای تنفسی قرار گیرد، چراکه ممکن است از ناحیه اپیگلوت (محافظتکننده از راههای هوایی) دچار سوختگی شده باشد و به همین دلیل هنگام غذا خوردن، مواد غذایی مصرفی وارد ریههای او شوند و به عفونت تنفسی و آسپیره مبتلا شود.
این متخصص افزود: مورد اسفناک تر به زمانی باز می گردد که مادر به علت پنهان کاری، رساندن کودک به مرکز درمانی را به تعویق میاندازد و این باعث میشود مواد غذایی مصرفی کودک از طریق سوراخ یا پارگی ایجاد شده در ناحیه دستگاه گوارش وارد خون شده و کودک با عفونت پیشرفته در بدن مواجه شود که در بیشتر موارد به پایان زندگی کودک میانجامد. متأسفانه با بروز این حوادث گاه شاهد هستیم پدر به هیچ عنوان نمی تواند از این سهل انگاری چشم پوشی کند و کانون یک خانواده متلاشی می شود.
یک شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]