تبلیغات
تبلیغات متنی
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راهاندازی کسبوکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وبسایت
بهترین دکتر پروتز سینه در تهران
محبوبترینها
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
آفریقای جنوبی چگونه کشوری است؟
بهترین فروشگاه اینترنتی خرید کتاب زبان آلمانی: پیک زبان
با این روش ساده، فروش خود را چند برابر کنید (تستشده و 100٪ عملی)
سفر به بالی؛ جزیرهای که هرگز فراموش نخواهید کرد!
از بلیط تا تماشا؛ همه چیز درباره جشنواره فجر 1403
دلایل ممنوعیت استفاده از ظروف گیاهی در برخی کشورها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
خصوصیات نگین و سنگ های قیمتی از نگاه اسلام
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1860472813
![نمایش مجدد: موسیقی متعالی چیست؟/برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری refresh](https://vazeh.com/images/refresh.gif)
موسیقی متعالی چیست؟/برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: موسیقی متعالی چیست؟/برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری
ما از دوران جوانی خودمان، حرف های برخی از اهالی هنر را می شنیدیم، که روشن فکر مآبانه و واقعاً بی پایه و اساس بود. آنان می گفتند: «ما هنر را در راه فکر و پیش بینی و سیاست، به کار نمی بندیم». آنها که ادعاهایی چنین داشتند، هنرشان اعم از شعر و دیگر فنون، بیش از سایرین در خدمت سیاست ها قرار می گرفت. هر کاری که متکی به اراده انسان است، باید برای هدفی انجام گیرد.
آفتاب: موسیقی در تقسیم بندی های علوم قدیم، از شعب علم ریاضی است و چون با دقت و محاسبه و اندازه گیری دقیق سروکار دارد، هنر دقیقی است و جزء بخش های دانش ریاضی محسوب می شود. هنر موسیقی، محاسبه ای متکی به طبیعت و فطرت بشری است؛ زیرا خرد انسانی، آن محاسبه را بر اساس تجربه استخراج کرده، و برای آن، قواعد و موازینی قرار داده است.
هفت دستگاه
هفت دستگاه اصلی موسیقی و دستگاه های فرعی آن، تنها مربوط به موسیقی ایرانی نیستند؛ بلکه در همه آهنگ های جهان وجود دارند و هر یک به گونه ای تکوین یافته اند که هر صدایی شما در بیاورید، در یکی از آن دستگاه ها وجود دارد و در واقع، همه آهنگ های غربی و شرقی در مجموعه این دستگاه ها می گنجد. اگر توجه داشته باشید، مقام ها و گوشه های مختلف هر دستگاه از آغاز تا پایان، روند منظمی را طی می کنند؛ یعنی از جایی که آغاز می شوند؛ فرود می آیند و فراز دارند تا جایی که تمام می شوند. همه اینها، مبین حکم فرما بودن نظم در این هنر است. بدین ترتیب، می توان نتیجه گرفت که هنر موسیقی که تلفیقی از دانش، اندیشه و فطرت خدادادی و مظهر فطرت خدادادی است؛ در درجه اول، به وسیله حنجره انسان ها و در درجه دوم، توسط سازهایی که به دست انسان ها ساخته شده اند، به وجود می آید؛ پس می بینید که پایه، پایه ای الهی است.
هدف موسیقی در شرق
ما از دوران جوانی خودمان، حرف های برخی از اهالی هنر را می شنیدیم، که روشن فکر مآبانه و واقعاً بی پایه و اساس بود. آنان می گفتند: «ما هنر را در راه فکر و پیش بینی و سیاست، به کار نمی بندیم». آنها که ادعاهایی چنین داشتند، هنرشان اعم از شعر و دیگر فنون، بیش از سایرین در خدمت سیاست ها قرار می گرفت. هر کاری که متکی به اراده انسان است، باید برای هدفی انجام گیرد.
هر چه هدف متعالی تر باشد، آن کار یا هنر، ارزشمندتر می شود. متأسفانه هدف موسیقی در شرق، در حد تعالی خود موسیقی نبوده است. این که می گویم «شرق»، منظورم ایران و کشورهای عربی است. به هر حال، تاریخ موسیقی ایران، در طول قرون متمادی، چه قبل و چه بعد از اسلام را خوانده ام و از سیر و سرنوشت موسیقی عرب، به خصوص بعد از اسلام، مطلعم. آن چه براساس مطالعات خود می توانم بگویم، این است که موسیقی در منطقه ما، برای هدف های متعالی به کار نرفته است و این، به خلاف سیر موسیقی در اروپاست. می دانید که من به طور طبیعی از جمله آدم های غرب ستیزم؛ چنان که هیچ ویژگی غرب، مرا مبهوت و مجذوب نمی کند. در عین حال، ویژگی های مثبت غرب را از روی محاسبه تأیید می کنم. یکی از آن ویژگی ها، مقوله موسیقی است. درست است که در غرب، موسیقی رقص و لهو و سایر موسیقی های منحط وجود دارد، اما در همان نقطه از جهان، از دیرباز موسیقی های آموزنده و معنادار هم بوده است؛ موسیقی ای که برای گوش سپردن به آن، انسان عارف واقف خردمند، می تواند بلیت تهیه کند؛ در سالن اجرای کنسرت بنشیند و ساعتی، از آن لذت ببرد. در غرب، موسیقی هایی که گاهی یک ملت را نجات داده و گاهی یک مجموعه فکری را به سمت صحیحی هدایت کرده، کم نبوده است.
موسیقی در خدمت دربار
موسیقی در این جا، عبارت از آهنگ ها و آلات و ادوات لهو بوده که فقها از آن، به «موسیقی لهوی حرام» تعبیر کرده اند. فرض بفرمایید که فلان خلیفه، شبی دچار بی خوابی می شده است؛ موسیقی دان ها همراه با کنیزکان مغنی، بایستی می آمدند تا اسباب طرب او را فراهم کنند. موسیقی دان که «اهل خرد و قریحه و ذوق است»، بایستی خود را می شکست؛ پای تخت خلیفه می نشست و انواع و اقسام هنرهای خویش را نثار می کرد تا خلیفه از حالت افسردگی که لازمه خونریزی ها، قساوت ها و خباثت های وی بود، بیرون می آمد! این، وضعیت موسیقی دربار خلفا و امرای عرب بود. عین همین قضیه، در مورد سلاطین ایران هم صدق می کند. پادشاهانی که اهل موسیقی لهو بوده و دربارهای موسیقی طلب داشته اند، کم نیستند که از آن جمله می توان به دربار قاجار و پادشاهان آن سلسله اشاره کرد.
توجه می کنید که موسیقی در خدمت چه جریان ها و کسانی بوده است. این که می بینید در کلمات فقها، موسیقی، مقوله ای حرام و ممنوع و دست نزدنی و نزدیک نشدنی است، به همین خاطر است.
موسیقی متعالی
حرف من با شما موسیقی دان ها این است که موسیقی را به سمت معنا و هدف های متعالی ببرید؛ هدف هایی فراتر از هدف عیاشی فلان عاشق کذایی که بهمان معشوقه کذایی او را دوست می داشته و چون مورد بی اعتنایی وی قرار گرفته و دلش شکسته است، می خواهد پای فلان ساز بنشیند و بر اثر آهنگ و ترانه سوزناک، اشکی از ره فراق بریزد! چنین هدفی در استعمال موسیقی، ارزشمند نیست. چه ارزشی دارد که به خواهش دل یک نفر، بسازند و بخوانند و بنوازند و آن اندیشه ریاضی و محاسبه علمی و منطقی را که اعتبار موسیقی است، چنین خوار و ذلیل کنند! ارزش و هدف و تعالی در موسیقی، این نیست. موسیقی متعالی، موسیقی ای است که برای هدف متعالی باشد. اگر چنین باشد، آن وقت می شود موسیقی را پاک و مقدس نامید؛ آن وقت می شود ما هم مثل غربی ها کنسرتی داشته باشیم (عنوانش را مثلاً «محفل خوانندگی» بگذاریم تا اصطلاح غربی به کار نبرده باشیم) تا مردم اعم از معمولی و متدین، بلیت تهیه کنند و برای شنیدن ساز و آواز شما، به آن محفل بیایند. توجهی که بعد از پیروزی انقلاب، بایستی از طرف دست اندرکاران موسیقی نسبت به موسیقی صورت می گرفت، نگرفت. این بدان معنا نیست که کارهای خوبی انجام نشده است؛ مسلماً شده است که ما این جا می نشینیم و به کار شما گوش می سپاریم. بنده آدمی نیستم که اگر موسیقی حرامی نواخته شد، بنشینیم و به آن گوش بسپارم. آن چه در این مقوله، حرام بوده، هنوز هم حرام است. در برخورد با حرام هم جای ملاحظه نیست و من هم به عنوان فردی متشرع که ملاکم فقه است، ملاحظه کاری نمی کنم؛ منتها تلاش هایی که بعضی از افراد دل سوز و مخلص در زمینه موسیقی از اول انقلاب کرده اند، خوب بوده است و این، البته منهای توجه همه جانبه ای است که گفتیم بایستی می شد؛ اما نشد.
شور بی نهایت
هنر انسانی، بی نهایت است. اگر به این اصل معتقدید، چه لزومی دارد گوشه های مطربی و لهوی را که موجد تحرکات فیزیکی است، از موسیقی حذف نکنید؟ شما می توانید با حذف آن گوشه های مخرب، گوشه های جدیدی به وجود آورید. کسانی که قبلاً گوشه های کذا را وضع، تبیین و تدوین کرده اند، مگر بالاتر از شما بوده اند؟ آنها، البته، انسان های با ذوق و دانشی بوده اند؛ چنان که شما هم هستید. من دعوت به غم انگیز بودن و بی ذوقی نمی کنم؛ بلکه دعوت من به متعالی شدن و پدیده موسیقی را از ابتلائات مادی بشر بیرون کشیدن و فراتر آوردن است. امیدوارم به این دعوت، جواب مثبت داده شود و موسیقی را به سمت متعالی شدن سوق دهید. اگر شما هم اقدام نکنید، بالاخره گروهی می آیند و به این روش تکاملی، عمل می کنند. به هرحال، بشر در زندگی، ناگزیر از تکامل است. در زمینه موسیقی، باید آثاری پدید آورد که برای ملت ها و انسان های صاحب اندیشه و خردمند، راهگشا باشد والا این که هر آدم بی سر و پا و هر لات عرق خوری از موسیقی التذاذی ببرد و خیال کند ویژه او ساخته شده است، ارزش و اهمیتی ندارد. موسیقی ای ارزشمند است که انسان های خردمند و صاحب اندیشه و افرادی که یک حرکت و تشخیصشان گاهی دنیایی را تکان می دهد، از آن بهره ببرند و استفاده کنند. به یاد دارم که در زمان گذشته که ما مشغول مبارزه بودیم، یک وقت بحث از موسیقی و سمفونی های بتهوون پیش آمد؛ از برخی مطلعین شنیدم که شور «علیاف»، در جنگ جهانی، باعث نجات شوروی شده بود! از همین آهنگ شور موسیقی شما، آهنگ ساز و نوازنده ای در شوروی، قطعه ای ساخته که ملتی را تکان داده است. من اگر چه «علیاف» را نمی شناسم و شور او را نشنیده ام؛ اما می دانم «شور» چیست و می دانم که انسانی با قریحه، می تواند با یک آهنگ، ملتی را منقلب کند و تکان دهد. به دنبال مسائلی چنین، در وادی موسیقی باشید.
منبع: مجله:پرسمان-دیماه سال 1384 ، شماره 40
برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری، حضرت آیةالله خامنه ای
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]
صفحات پیشنهادی
دیدگاه ۱۳شخصیت بینالمللی درباره نامه مقام معظم رهبری
نامهای برای دعوت به حقیقت دیدگاه ۱۳شخصیت بینالمللی درباره نامه مقام معظم رهبری علیرغم سانسور و بایکوت خبری نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به عموم جوانان در اروپا و آمریکای شمالی کارشناسان تأثیر این نامه را در جهت مقابله با اسلام ستیزی و گرایش جوانان به حقیقت راهبردی و مهم دانسواکنش عراقیها به شعرخوانی عربی مقام معظم رهبری+ فیلم
در حاشیه جشنواره شعر فجر واکنش عراقیها به شعرخوانی عربی مقام معظم رهبری فیلم شاعران عراقی ابوذیهای که رهبر معظم انقلاب خوانده بودند را از حفظ داشتند و اظهار میکردند ویدئوی شعرخوانی رهبر عالی ایران به زبان عربی به صورت وسیعی در کشورهای عربی منتشر شده است به گزارش سروبیانات مقام معظم رهبری در دیدار با عوامل فیلم سینمایى «شیار ۱۴۳»
بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با عوامل فیلم سینمایى شیار ۱۴۳ شناسهٔ خبر 2508975 یکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۹ هنر > سینمای ایران حضرت آیتالله خامنهای در دیدار اخیر با دستاندرکاران برگزاری یادوارههای شهدا تاکید کردند روزبهروز باید یاد شهدا و تکرار نام شهدا و نکتهیاب- همایش ملی نظام فکری مقام معظم رهبری برگزار می شود
همایش ملی نظام فکری مقام معظم رهبری برگزار می شود تهران - ایرنا - همایش ملی نظام فکری مقام معظم رهبری و هشت همایش دیگر از سوی معاونت آموزشی و پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در سال 94 برگزار می شود معاونت آموزشی و پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگارمز موفقیت مقام معظم رهبری/شما برای خدا دست از قم بکش و به مشهد برو
سبک زندگی اسلامی رمز موفقیت مقام معظم رهبری شما برای خدا دست از قم بکش و به مشهد برو در دو راهی های زندگی این ایمان و توکل است که پس از تأمل و مشورت راه راست را به انسان نشان می دهد و قرآن این کتاب حکمت بر آن تأکید دارد به گزارش خبرنگار معارف باشگاه خبرنگاران مقام معظم رهبری- بررسی بند 21 سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در رادیو
کوتاه از صدا و سیما بررسی بند 21 سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در رادیو تهران-ایرنا-برنامه بیست و چهار رادیو اقتصاد روز پنج شنبه به بررسی بند 21 سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری خواهد پرداخت به گزارش روز چهارشنبه ایرنا خبرنگار فرهنگی ایرنا حجت الاسلام رضا غلامی رئیس مرکز پژوبررسی نسبت هنر و اخلاق از نگاه مقام معظم رهبری
دكتر رضا پورحسین بررسی نسبت هنر و اخلاق از نگاه مقام معظم رهبری هنر و ارزش دو واژه مشترک این بحث است ترکیب متفاوت این دو واژه همانند دیگر واژهها ممکن است معانی متفاوتی را نسبت به یکدیگر افاده کنند اما ترکیب متفاوت در این دو واژه یک معنا را به ذهن متبادر میکند به گزارش فرهنگجنتی: ملاک وزارت ارشاد در زمینه موسیقی فتاوا و نظرات مقام معظم رهبری است
جنتی ملاک وزارت ارشاد در زمینه موسیقی فتاوا و نظرات مقام معظم رهبری است وزیر ارشاد درباره انتقادات نسبت به برگزاری کنسرتهای موسیقی توضیحاتی داد به گزارش نامه نیوز علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش ملی الگوی توسعه پایدار و متوازن منطقهای که عصر امروز در تالار وزارتدر برخورد با موسیقی فتاوی امام خمینی و مقاممعظم رهبری معیار باشد
خانه موسیقی بیانیه داد در برخورد با موسیقی فتاوی امام خمینی و مقاممعظم رهبری معیار باشد شناسهٔ خبر 2508981 یکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۳ هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی خانه موسیقی در پی برخوردهای اخیر با مساله موسیقی و اهالی این هنر در برخی از شهرستان ها بیانیهای منتشر کرد بهسلام و خدا قوت مقام معظم رهبری به فرماندهان و رزمندگان شرکتکننده در رزمایش پیامبر اعظم(ص)
سلام و خدا قوت مقام معظم رهبری به فرماندهان و رزمندگان شرکتکننده در رزمایش پیامبر اعظم ص سیاست > رهبری - مقام معظم رهبری مدظلهالعالی ضمن ابلاغ سلام پیامی خطاب به فرماندهان و رزمندگان شرکت کننده در رزمایش پیامبر اعظم ص 9 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارائه کردندنصب تصویر امام راحل و مقام معظم رهبری در میدان فردوس بغداد +عکس
نصب تصویر امام راحل و مقام معظم رهبری در میدان فردوس بغداد عکس تصویر امام راحل و مقام معظم رهبری در میدان فردوس بغداد درست مقابل سکویی نصب شده است که تا سال 2003 تندیس بزرگی از دیکتاتور معدوم عراق بر روی آن قرار داشت به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقلدیدار اعضای شورای عالی استانها با مقام معظم رهبری؛ بزودی
رئیس شورای عالی استان ها دیدار اعضای شورای عالی استانها با مقام معظم رهبری بزودی خبرگزاری پانا رئیس شورای عالی استانها اعلام کرد دفتر مقام معظم رهبری از ما دعوت کرده است که خدمت معظم له برسیم ۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۴ اسفند ساعت 11 35 به گزارش خبرگزاری پانا غلامرضا بصیری پور رئیس شديدار اعضاي ستادهاي «کنگره شهداي امور تربيتي»، «کنگره شهداي دانشجو» و «کنگره شهداي هنرمند» با مقام معظم رهبري
۷ اسفند ۱۳۹۳ ۱۲ ۳۷ب ظ ديدار اعضاي ستادهاي کنگره شهداي امور تربيتي کنگره شهداي دانشجو و کنگره شهداي هنرمند با مقام معظم رهبري عکس پايگاه اطلاع رساني مقام معظم رهبري دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلود عکس دانلودسلام و خدا قوت مقام معظم رهبری به فرماندهان و رزمندگان شرکت کننده در رزمایش پیامبر اعظم(ص) 9
سلام و خدا قوت مقام معظم رهبری به فرماندهان و رزمندگان شرکت کننده در رزمایش پیامبر اعظم ص 9 رییس دفتر فرماندهی کل قوا در پیامی سلام مقام معظم رهبری مدظلهالعالی پیامی خطاب به فرماندهان و رزمندگان شرکت کننده در رزمایش پیامبر اعظم ص 9 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارائه کردند بهقبل از انقلاب نظام اداری پیچیده بود/ لزوم توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری
سردار ناوندی در گفتگو اختصاصی با باشگاه خبرنگاران قبل از انقلاب نظام اداری پیچیده بود لزوم توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری رئیس سازمان بسیج کارمندان گفت نظام اداری ما قبل از انقلاب یک نظام پیچیده بوده که باید امروزه به یک نظام اداری جهادی متناسب با ویژگیهای انقلاب تبدیل شوددر سالگرد ابلاغیه مقام معظم رهبری ارائه شد تشریح اقدامات بانک مرکزی در راستای اقتصاد مقاومتی/دستاوردهایی که نص
در سالگرد ابلاغیه مقام معظم رهبری ارائه شدتشریح اقدامات بانک مرکزی در راستای اقتصاد مقاومتی دستاوردهایی که نصیب اقتصاد ایران شدبانک مرکزی در سالگرد ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی سیاستهایی که در کمیته مربوطه در این بانک تدوین و اجرایی شده است را ارائه کرد به گزارش خبرگزارمسئول دفتر نشر معارف مقام معظم رهبری در دانشگاهها اعلام کرد فعالیت دفتر نشر معارف در 22 استان کشور
مسئول دفتر نشر معارف مقام معظم رهبری در دانشگاهها اعلام کردفعالیت دفتر نشر معارف در 22 استان کشورمسئول دفتر نشر معارف مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت در 22 استان کشور دفاتر نشر معارف راهاندازی شده و مشغول فعالیت هستند به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل سید عقیل ابراهیم-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها