واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ اسفند ۱۳۹۳ (۲۰:۳۶ب.ظ)
نگراني فزاينده عربستان سعودي از احتمال توافق هسته اي ميان ايران و قدرت هاي جهاني گروه بين الملل خبرگزاري موج؛
اظهارات مقامات آمريکايي مبني بر اين که تلاش مي کنند به توافق هسته اي با ايران برسند بر روابط سرد واشنگتن- رياض سايه انداخته است. مقامات عربستان سعودي نگراني خود را از تلاش هاي آمريکا براي امضاي توافق با ايران بدون رعايت منافع متحدان واشنگتن در منطقه پنهان نمي کنند.
مقامات سعودي اين نگراني را در گفت و گوهاي دو سال گذشته خود با مقامات آمريکايي به ويژه باراک اوباما، رئيس جمهور اين کشور اعلام کردند.
نگراني مقامات عربستاني از برنامه هسته اي ايران به سالها قبل باز مي گردد به طوري که بر اساس اسناد منتشر شده پايگاه ويکي ليکس، ملک عبدالله، پادشاه سابق عربستان سعودي از آمريکا خواسته بود به ايران حمله نظامي کند.
رياض بر اين باور است سياست هاي اوباما در تعامل با ايران بيانگر آن است که واشنگتن نه تنها به حفظ منافع متحدان خود در خاورميانه بلکه به حفظ منافع خود نيز واقف نيست.
تلاش هاي متعدد دولت اوباما براي اطمينان دادن به مقامات سعودي و ديگر کشورهاي عرب خليج فارس درباره روابط گشايشي واشنگتن با تهران به شکست انجاميده است و سفر فرداي جان کري، وزير خارجه آمريکا به رياض در چارچوب اطمينان دادن به مقامات سعودي صورت مي گيرد.
يکي از ديپلمات هاي عرب در اين زمينه گفت: " مقامات سعودي نگران اين هستند که اوباما به توافق مهمي با ايران برسد و اين کشور وضع منطقه اي مشخصي را در برابر اين توافق به دست آورد".
مقامات آمريکايي نيز نگراني متحدان عرب خود را در منطقه پنهان نمي کنند به ويژه آنکه اين متحدان هميشه از نفوذ ايران در کشورهاي عربي نگراني هايي دارند.
يک مقام آمريکايي که خواست نامش فاش نشود، بيان داشت: " با وجود آنکه آمريکا نگراني هاي اعراب را درباره نقش ايران در سوريه، يمن و روابط آن با حزب الله در لبنان درک مي کند؛ ولي واشنگتن تعهد نظامي بسيار قوي در حمايت از متحدان خود در منطقه خليج فارس دارد".
کارشناسان در کشورهاي عربي بر اين باورند دولت اوباما فراتر از مسائل منطقه و مشخصا در جهت سياست داخلي آمريکا براي رسيدن به توافق هسته اي با ايران عجله دارد، اين در حالي است که چنين شتابي در ايران ديده نمي شود.
اين کارشناسان ادعا مي کنند به نظر مي رسد اصرار رئيس جمهور آمريکا بر رسيدن به توافق نهايي با ايران همراه با يک توافق سري است که به موجب آن ايران از برنامه هسته اي بحث برانگيز خود چشم پوشي مي کند و در برابر، آمريکا دست ايران را براي توسعه نفوذ خود در منطقه و تقويت نيروهاي خود در عراق، سوريه، لبنان و يمن باز مي کند.
اين کارشناسان گام اول براي تقويت نفوذ ايران در منطقه را لغو تحريم هاي اقتصادي اين کشور پس از امضاي توافق نهايي و آزادي دارايي هاي مسدود شده اين کشور مي دانند و بر اين باورند: ايران با آزادي اين پول ها اقتصاد خود را تقويت و کمک هاي بيشتري در اختيار متحدان خود در منطقه براي محاصره هر چه بيشتر عربستان سعودي قرار خواهد داد.
ناظران امور ايران در جهان عرب مي گويند: آنچه که بيش از پيش باعث تقويت توافق سري ميان ايران و آمريکا شده اين است که واشنگتن پس از سيطره حوثي ها بر صنعا، پايتخت يمن کانال هاي ارتباطي خود را با حوثي ها، متحدان ايران در يمن باز کرده است.
اين ناظران مي گويند چنين سياستي در واشنگتن باعث شده است ملک سلمان،پادشاه جديد عربستان سعودي به دنبال تدوين راهبردي جديدي مبتني بر توانايي داخلي براي تغيير در موازنه قوا در منطقه باشد.
ملک سلمان در اين چارچوب، ديدارهاي متعددي با شماري از سران کشورهاي عربي و غير عربي داشته است تا يک بلوک قوي سني در برابر ايران و متحدان اين کشور در منطقه تشکيل دهد و مي توان اين سياست جديد رياض را با سفر روساي جمهور ترکيه و مصر به رياض و سفر هفته آينده نخست وزير پاکستان به عربستان دريافت.
علي شاهرخي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]