واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دستاورد محققان ایرانی؛ ساخت نانو غشایی با کارایی بالا برای تصفیه پساب های صنعتی تهران-ایرنا-محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، نانوغشایی ساخته اند که قادر به تصفیه پساب های صنعتی و آب های آلوده با کارایی بالای 90 درصد است.
به گزارش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، ساخت این نانوغشا به راحتی و با هزینه کم امکان پذیر بوده و به دلیل کارایی و طول عمر بالا، سبب کاهش هزینه فرایند تصفیه پساب خواهد شد.
با توجه به سمیت و اثرات مخرب زیست محیطی فلزات سنگین، به ویژه جیوه و سرب، حذف و تصفیه آنها از پساب های صنعتی یکی از نگرانی های مهم در بحث های زیست محیطی است. از طرفی با توجه به اهمیت تأمین آب سالم و کمبود فعلی کشور در این بخش، یکی از راهکارهای مفید در کنترل و بهینه سازی مصرف، بازگرداندن آبهای خروجی آلوده واحدهای صنعتی به چرخه تولید است. یک راهکار ساده جهت دستیابی به این مهم استفاده از فرایند تصفیه غشایی است.
به گفته دکتر مهران جوانبخت، در حال حاضر تمامی غشاها و مدول های غشایی مورد مصرف در صنایع، وارداتی است که با وجود موانع و تحریم های ایجاد شده در سال های اخیر، نیاز به بومی سازی این صنعت احساس می شود.
در این مطالعه نیز محققان به دنبال تهیه غشایی با قابلیت جذب و جداسازی مستقیم فلزات سنگین از پساب بودند.
وی گفت:استفاده از غشا به ویژه غشاهای پلیمری- به علت سهولت و انعطاف پذیری در ساخت و فرایند غشایی- به دلیل مزایایی همچون مقرون به صرفه بودن، طول عمر مناسب و کارایی خوب، در جداسازی و تصفیه پساب ها رو به گسترش است.
لذا مطالعاتی جهت رفع مشکلات غشاها نظیر خواص آبگریزی و قابلیت انتخاب گزینی آنها امری ضروری است.
نتایج نشان داده که غشای سنتز شده تراوایی مناسبی داشته و به طور قابل توجهی بیش از 95درصد قادر به جداسازی فلزات سنگین از پساب است.
از طرفی نتایج نمونه های صنعتی به خوبی کارایی غشا در تصفیه پساب های صنعتی را تأیید کرده است.
از این رو، با توجه به گستره کاربرد فرایندهای غشایی، این دستاورد می تواند در تصفیه پساب های خروجی صنایع و آب های آلوده استفاده شود .
این محقق در خصوص سایر مزیت های این غشا گفت :روش های معمول حذف، مانند رسوب دهی شیمیایی یا افزودن جاذب ها به پساب، چند مرحله ای بوده و با افزودن یک ماده دیگر به محیط همراه است. این در حالی است که در این روش غشا با داشتن قابلیت جذب، به طور مستقیم و طی فرایندی تک مرحله ای، عملیات جداسازی را انجام می دهد.
در این پروژه پس زنی غشاء برای فلزات سنگین با حفظ تراوایی آن، با ترکیب مکانیزم جذب توسط جاذب و پس زنی غشاء افزایش یافته است. همچنین درصورت بازگشت آب به چرخه تولید، با کنترل مصرف، هزینه های آب مصرفی نیز کاهش خواهد یافت.
این تحقیقات حاصل همکاری دکتر مهران جوانبخت، دکتر محمد کریمی، اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، احمد رضوانی بروجنی، دانشجوی دکترای شیمی این دانشگاه، دکتر بهروز اکبری و سیروس شهرجردی است. نتایج این کار در مجله ی Industrial & Engineering Chemistry Research منتشر شده است.
علمی **1354**1440
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]