واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
موزه مردمشناسی زنجان میزبان گردشگران داخلی و خارجی
رختشویخانه به عنوان موزه مردمشناسی بنای عامالمنفعه در قلب بافت تاریخی شهر زنجان محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان،بنای تاریخی رختشویخانه زنجان از بناهای معروف و منحصر به فرد در مرکز شهر زنجان است که در ایام مختلف سال به ویژه در ایام نوروز و تابستان گردشگران بسیاری از این بنا بازدید میکنند. این بنای بینظیر در کشور توسط علی اکبر توفیقی نخستین شهردار زنجان احداث شده است تا بانوان در کمال راحتی و آسایش بتوانند به کار شستوشوی لباس و ظروف خود بپردازند، این بنا دارای قدمتی طولانی است و ساخت آن به اواخر دوران قاجاریه و اوایل دوران پهلوی میرسد. نام علی اکبر توفیقی بر تارک فعالیتهای عامالمنفعه زنجان میدرخشد که این بنا نیز توسط وی در زنجان احداث شده است، بانوان زنجانی به دلیل سردی و برودت هوا همواره با مشکلاتی در خصوص شستن البسه و ظروف خود مواجه بودند اما با ساخت این بنای زیبا کار بانوان برای شستوشو راحت شد و در حال حاضر از آن به عنوان موزهای زیبا استفاده میشود.
در حال حاضر المانهایی در این موزه تاریخی که یادآور نوع پوشش شهرستانهای مختلف زنجان در آن روزگار است قرار داده شده است که زیبایی خاصی به این مجموعه داده، در واقع هنگام ورود به رختشویخانه بانوانی را مشاهده میکنی که در حال شستن ظروف، البسه و گاهی فرزندان کوچک خود هستند که زیبایی این مجموعه را دو چندان کرده است. بنای رختشویخانه دارای 11 ستون سنگی است که کوتاهی و بلندی این این ستونها دارای رمز و رازی است که تنها با بلند کردن صدا متوجه آن میشود، چرا که با وجود محوطه بسیار طولانی آن، صدا انعکاس نداشته و به راحتی میتوان صداها را تشخیص داد، معماری بینظیر این مجموعه موجب شده تا با گنجاندن 11 ستون سنگی، صدا شکسته شده و به دلیل شلوغی و ازدحام صدای ناهنجاری منتشر نشود. یکی دیگر از زیباییهای این بنا شکلهای نقاشی شده بر روی پنجرههای آن است که نقوش ویترای در آن موجب میشود تا به هنگام تابش نور خورشید زیبایی آن دو چندان شده و رنگین کمانی از رنگهای زیبا و گرم بر این بنای زیبا سیطره یابد. برگزاری نمایشگاهی از صنایع دستی استان زنجان از دیگر مزیتهای این بنای تاریخی است که بازدید کنندگان میتوانند ضمن بازدید از این بنا صنایع دستی مورد نیاز خود را نیز خریداری کنند، غرفههای مختلفی صنعت دست زنجانیها از جمله چارق،ملیله،چرم،چاقو را در معرض دید علاقهمندان قرار دادهاند. یکی دیگر از بخشهای این بنای تاریخی، آب انبار این مجموعه است که در حال حاضر نمایشگاهی از صنایع دستی چرم توسط بانوان زنجانی اداره میشود، این مجموعه در گذشته مورد استفاده قرار نمیگرفت اما در حال حاضر صنعت چرم زنجان زیبایی دو چندانی به آن داده و با غرفهبندیهای صورت گرفته، علاقهمندان و بازدید کنندگان میتوانند لوازم مورد نیاز خود را تهیه کنند. در قسمت بالای این بنای تاریخی در حال حاضر کارگاه چارق دوزی فعال است و استاد مرد علی حیدری شاگردان خود را در این مجموعه گرد آورده و آموزش چارق را بر در این مجموعه بر عهده دارد، استاد مشغول فعالیت است و هر یک از شاگردان سئوالهای خود را میپرسند و حیدری که بزرگترین چارق جهان کار دست این هنرمند است، به سئوالات آنها پاسخ میدهد.
مثل همیشه بی بی معصومه نیز در بخش بالایی بنای رختشویخانه نظارهگر فعالیتهای بانوانی است که رخت و لباس خود را برای شستوشو آوردهاند که مباد عدم توجه به نظافت موجب شود تا استفاده مطلوبی از آن نشود، این قسمت محلی برای گفتوگوی روزانه بانوان درباری بوده است. در گذشته مجموعه خصوصی صمیمی فرد با 15 هزار اشیای عتیقه در کنار بنای رختشویخانه وجود داشت که در حال حاضر جمعآوری شده است و هیچ استفادهای از فضای به وجود آمده صورت نمیگیرد. بنای رختشویخانه یا مجموعه تاریخی رختشویخانه در قلب بافت تاریخی شهر زنجان احداث شده است و این بنا در حال حاضر به عنوان موزه مردمشناسی مورد استفاده قرار میگیرد. انتهای پیام/73003/
93/12/12 - 06:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]