محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842604287
ایران و ژئوپولتیک تشیع
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
ایران و ژئوپولتیک تشیع وبلاگ > مسجدجامعی، محمد - ایران مدتی است که در شرایط کاملاً جدیدی قرار گرفته است. اما این شرایط گویا نه چندان برای مسئولان امر روشن است و نه برای نخبگان و توده مردم. احتمالاً بخشی بدان علت است که مذاکرات هسته ای وقت و انرژی دستگاه سیاست خارجی را به خود اختصاص داده و حوزه های دیگر کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
پس از ورود داعش به عراق و کمک های مؤثر و حیاتی ایران جهت جلوگیری از سقوط بغداد و اربیل که عملاً کارسازترین کمک بود و بارها به صراحت مورد تأکید مقامات عراقی و کردهای عراقی قرار گرفت، تصویر ایران در نزد دیگران و به ویژه در نزد دست اندرکاران مسائل سیاسی و نظامی و استراتژیکی دگرگون گردید. اینان به مناسبت های مختلف صراحتاً و یا تلویحاً پذیرفتند و گفتند که ایران مهمترین نقش را در حفظ دولت بغداد و اربیل داشته است.
با توجه به افکار و عقائد تند سلفی داعش و کیفیت ورود و پیشروی آنان در عراق، به سرعت این فکر شکل گرفت که ایران عملاً به مثابه کشوری که نسبت به سرنوشت شیعیان و مقدساتشان بی تفاوت نیست، واکنش نشان داده است. حال اینکه به صحنه آمدن ایران، صرفاً به این دلائل بوده و یا به عللی فراتر، چندان مورد بحث نیست، دیگران چنین تصوری دارند و آن را صریحاً گفته و نوشته اند.
بر اساس چنین دیدگاهی ایران به مرکز ثقل تشیع تبدیل شده است. البته این فکر از مدتها پیش وجود داشت و پس از پیروزی انقلاب تشدید و تقویت شد، اما هیچگاه ظهور و بروز کنونی را نداشت. مقالاتی که در طی ماههای اخیر نوشته شده و می شود و نیز اظهارنظرهای افراد مطلع اعم از تحلیلگران و یا سیاستمداران و سیاست سازان همگی بر این نکته تأکید دارد. اما مسئله این است که این تحول بزرگ در تلقی از ایران، احتمالا در درون کشور چندان احساس و درک نشده است.
نتیجه طبیعی جریان اخیر بی اعتنایی به اصول و مسئولیتهایی است که مرکزیت ژئوپولتیکی ایران اقتضا و ایجاب می کند و اصرار بر همان سیاستهای اتخاذ شده قبلی است.
از جمله ارکان سیاست های راهبردی ما دفاع از مظلومان و مستضعفان است. اما این حمایت با تکیه به اندیشه ها و روش های انقلابی یک نوع سیاست تولید می کند و حمایت از آنان به مثابه کشوری نیرومند که به قطب بزرگ منطقه تبدیل شده است، سیاستی دیگر. این به معنای محافظه کاری و عدول از اصول نیست، دقیقاً ناشی از مسئولیت پذیری و عدم آسان جلوه دادن مسائلی است که به واقع پیچیده و چند بعدی است و تصمیم گیریها می باید با توجه بدانها صورت پذیرد. ذیلاً با اختصار کامل نکاتی را متذکر می شود:
1. مرکزیت ژئوپولتیک تشیع را این شرائط جدید قطبی شده منطقه است که به وجود آورده و حتی می توان گفت به ما تحمیل کرده است. البته ایران قرنهاست که قطب بزرگ تشیع است، اما هم اکنون به گرانیگاه آن تبدیل شده و حداقل این است که دیگران بدین گونه به او می نگرند و بر اساس همین نگرش است که سیاستگذاری کرده و با ما تعامل می کنند. لذا مجبوریم آن را به درستی بشناسیم و دریابیم که تلقی موجود کشورهای منطقه و نیز قدرتهای بزرگ کنونی از ما چیست.
2. مرکزیت نام برده هم برای ما یک فرصت است و هم یک تهدید و فراتر از همه یک مسئولیت. اگر درست عمل کنیم به خود و متحدانمان کمک کرده ایم و در غیر این صورت به هر دو زیان وارد ساخته ایم. شرط نخست متناسب رفتار کردن، متناسب سخن گفتن و متناسب تصمیم گرفتن است. نباید با رفتار و سخنان خود موجبات وهن خود و وهن هموطنان و متحدانمان را فراهم آوریم. همچنانکه نباید در قبال اقدامات ناشایسته و بعضاً هتاکانه دیگران نسبت به شهروندان خود بی تفاوت بمانیم. ـ به ویژه در مورد زائرانی که به حج و عمره می روند ـ وقتی قدرتی تشکیل می شود خصوصاً هنگامی که از جانب دیگران به رسمیت شناخته می شود، می باید به تمامی آنچه که از لوازم قدرتمند بودن است، ملتزم باشد و بماند. در غیر این صورت ما خود بیش از دشمن به خود ضربه خواهیم زد و موجبات تضعیف قدرت و موقعیت خود را موجب خواهیم شد.
3. ژئوپولتیک تشیع ماهیتاً دینی و مذهبی و اعتقادی است و با انواع دیگر ژئوپولتیک تفاوت دارد. هنگامی که قدرت منشأ دینی پیدا می کند نقاط ضعف و قوت و شکنندگی های خاص خود را می یابد. حفظ این قدرت متناسب است با حفظ اعتقاد و احترام نشأت گرفته از ایمان دینی. لذا هر آنچه و به هر صورتی این اعتقاد و احترام را متزلزل سازد و یا پرده رودربایستی را بدرد، این قدرت را خواهد شکست. بر این اساس ما نباید با بی اعتنایی و یا حتی رودررویی با شیعیانی که عرف و عادات و رموز دیگری دارند، آنان را در مقابل خود قرار دهیم. این موجب تضعیف ما می شود. این وظیفه ای است که هم به مسئولان مربوط می شود و هم به مردمان عادی ـ این سخن خصوصاً در مورد اجتماعات بزرگ شیعه که از نقاط مختلف می آیند، همچون راهپیمایی اربعین ـ صحیحتر است .
4. اصولاَ «از موضع قدرتی ژئوپولتیکی سخن گفتن» متفاوت است با «از موضع یک انقلابی سخن گفتن»: اینکه این تفاوت چیست؟ و در چیست؟ خود بحث مفصلی است. اما اجمالاً داستان چنین است و اگر این نکته پذیرفته شود سیاست ما در قبال مسائل فراوانی و به ویژه همسایگان تغییر خواهد کرد و به احتمال قریب به یقین بیشتر به نفع کسانی خواهد بود که ما از مدتها پیش در پی حمایت از آنان هستیم.
در اینجا لازم است به مورد بحرین اشارت رود. هیچ سخنی در مورد مشروعیت و مقبولیت خواسته های معترضان نیست، اما نکته اینجا است که راه مناسب برای نیل به این اهداف کدام است و ما با توجه به وزن و ظرفیتمان چگونه و از چه راه هایی می توانیم به آنها کمک کنیم تا سریعتر و کم هزینه تر به اهداف خود نائل شوند. واقعیت این است که ما هیچگاه از ظرفیت ژئوپولتیک خود در چنین مواردی سود نجسته ایم. صرف اینکه ما از خواسته های به حق معترضان حمایت می کنیم می تواند سخن یک سازمان غیردولتی باشد و نه یک قدرت بزرگ به رسمیت شناخته شده منطقه ای. این ظرفیت ژئوپولتیک هم برای معارضان قابل قبول و احترام است و هم برای نظام حاکم و حامیانش. لذا می تواند راه را برای نیل به نتیجه ای قابل قبول هموار سازد.
5. به همان گونه که پس از تحولات سالهای اخیر ما به گرانیگاه تشیع تبدیل شده ایم به گونه ای دیگر معدودی از کشورهای منطقه به گرانیگاه تسنن تبدیل شده اند. البته کیفیت شکل گیری این دو، مختصات و ویژگی هایشان متفاوت و بعضا بسیار متفاوت است. اما این واقعیت وجود دارد و نباید و نمی توان بدان بی تفاوت بود. اگر این مسئله پذیرفته شود به مراتب بهتر می توان به چگونگی تعامل و احیاناً همکاری اندیشید. تلقی ما از حداقل بعضی از همسایگان مان نمی تواند بر اساس واقعیت جغرافیایی آنان و در محدوده آن شکل بگیرد و بدون توجه به مناطق نفوذ و دلواپسی ها و مصالح شان سیاستمان تدوین شود. همچنانکه ما کشوری هستیم بیش از محدوده مرزی مان، در حال حاضر کشورهای دیگری هم هستند که چنین اند. در نهایت باید نوعی مصالحه ژئوپولتیکی را بپذیریم.
6. هم اکنون با توجه به گرایشهای نوین ترکیه در منطقه ما سه قدرت منطقه ای وجود دارد که عبارتند از عربستان و ترکیه و مصر. نوع قدرت و حوزه نفوذ و پایداری این دو آنگونه که در نزد ما هست با این سه متفاوت و بلکه به کلی متفاوت است. بدون شک قدرت ژئوپولتیکی ایران از درون به مراتب قویتر و ماهیّتاً غیرشکننده تر است.
مضافاً که سیاست منطقه ای این سه در وضعیت کنونی ثابت و مستقر نیست تا آنجا که می توان گفت که نمی دانند چه می خواهند. این سخن در مورد عربستان، به دلائل عدیده ای صحیحتر است و البته این شناوری و تلوّن ادامه خواهد داشت. اما علیرغم این همه حداقلی از دایره نفوذ حیاتی وجود دارد که می باید در مد نظر قرار گیرد. مصلحت و منفعت ما و این سه و کل منطقه ایجاب می کند که حوزه های حیاتی هر یک معلوم شود. و در کنار آن حقوق دوستان و متحدان هر یک که در حوزه نفوذ دیگری قرار دارد، محترم شمرده شود. این در نهایت به نفع ما و متحدان ما و اساساً تمامی منطقه است.
7. و به عنوان آخرین نکته می باید گذار از «انقلاب » به «قدرت» را بپذیریم و به الزاماتش تن در دهیم. این به معنای دست شستن از اصول و ارزشهای انقلاب نیست، به معنای تطبیق دادن آن مبانی با شرایط جدیدی است که پدیده آمده است. شرائطی که هم به موقعیت کنونی بین المللی باز میگردد و هم وضعیت آشفته و قطبی شده منطقه ای و البته این جریان در آنجا که به خود ما باز می گردد نتیجه فعلیت یافتن ظرفیت عظیم تاریخی و فرهنگی و انسانی این ملت کهنسال است. به هر حال پیمودن مرحله گذار یک ضرورت است و بدون لحاظ کردن آن با مشکلات فراوانی مواجه خواهیم شد. همچنانکه لحاظ کردن آن، چنانکه گفته شد، به نفع ما و متحدانمان و تمامی منطقه خواهد بود.
محمد مسجدجامعی
8/12/93
کلید واژه ها: سیاست خارجی - شیعه - خاورمیانه -
یکشنبه 10 اسفند 1393 - 18:02:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]
صفحات پیشنهادی
تشیع انگلیسی میگفت جنگ ایران و عراق مسلمان کُشی است
تشیع انگلیسی میگفت جنگ ایران و عراق مسلمان کُشی است رئیس سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت روحانیت در دفاع مقدس گفت در دوران جنگ تحمیلی جریان شیعه انگلیسی با شعار اینکه شما در حال شیعه کشی و مسلمان کشی هستید قصد داشت مانع حضور طلاب در جبههها شود به گزارش خبرنگار حماسه و جهپایان لیگ برتر هندبال بانوان با قهرمانی ثامنالحجج |اخبار ایران و جهان
پایان لیگ برتر هندبال بانوان با قهرمانی ثامنالحجج لیگ برتر هندبال بانوان امروز با قهرمانی ثامنالحجج و نائب قهرمانی شهرداری سنندج به پایان رسید کد خبر ۴۷۶۹۸۶ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۴۲ - 20 February 2015 به گزارش خبرگزاری فارس در هفته پایانی لیگ برتر هندبال بانایران در جایگاه سوم کشتی فرنگی جهان
ایران در جایگاه سوم کشتی فرنگی جهان تیم ایران بر سکوی سومی رقابت های جام جهانی کشتی فرنگی جای گرفت به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر در دیدار رده بندی این رقابت ها که عصر امروز در تالار دوازده هزار نفری آزادی تهران به پایان رسید تیم ایران برابر ترکیه به پیروزی رسید و به عنواخبار ایران و جهان | - افتتاح دوازدهمین جشن تصویر سال
افتتاح دوازدهمین جشن تصویر سال مراسم افتتاح دوازدهمین جشن تصویر سال بعدازظهر امروز جمعه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد مهین محمدزاده ۱۳۹۳-۱۲-۰۱ ۱۷ ۳۵- معرفی داوران پایتخت کتاب ایران
معرفی داوران پایتخت کتاب ایران تهران - ایرنا - اعضاء هیات داوران طرح پایتخت کتاب ایران معرفی شدند به گزارش روز جمعه ایرنا از ستاد اطلاع رسانی طرح پایتخت کتاب ایران مراسم معرفی پایتخت کتاب ایران طی مراسمی فردا شنبه با حضور شخصیت ها و مسئولین فرهنگی کشور در کتابخانه ملی ایران بعربستان به مصاف تیم سوم جهان میرود |اخبار ایران و جهان
عربستان به مصاف تیم سوم جهان میرود دو تیم ملی عربستان و کلمبیا با تمام ستارگانش در ورزشگاه تازه تاسیس جده دیدار می کنند کد خبر ۴۷۶۹۸۵ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۴۲ - 20 February 2015 به گزارش فارس به زودی ورزشگاه 60 هزار نفری و تازه تاسیس ملک عبدالله یا الجوهرة المشعة ش- دستاورد برد – برد نمایشگاه اختصاصی ایران در بغداد برای دوکشور
دستاورد برد – برد نمایشگاه اختصاصی ایران در بغداد برای دوکشور بغداد – ایرنا - نمایشگاه اختصاصی ایران در بغداد که از 27 تا 30 بهمن سال جاری همزمان با سفر اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری کشورمان به عراق در این هفته دستاوردهای زیادی داشت که به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصا- ایران نماد اسلام رحمانی و اعتدال است/ تقدیر از عزم دولت برای مبارزه با مفاسد اقتصادی
آیت الله جوادی آملی ایران نماد اسلام رحمانی و اعتدال است تقدیر از عزم دولت برای مبارزه با مفاسد اقتصادی تهران - ایرنا - آیت الله جوادی آملی با اشاره به تلاش دنیای غرب و استکبار برای ارائه چهره خشن از اسلام ملت و نظام جمهوری اسلامی در 35 سال گذشته گفتند ملت ایران در تمام مراح«او از شمار چهرههای موثر سینمای ایران حذف نمیشود»
جمعه ۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۵۳ در پی درگذشت زاون قوکاسیان کانون تهیهکنندگان فیلم ایران پیام تسلیت داد به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا در متن پیام کانون تهیه کنندگان فیلم ایران آمده است درگذشت منتقد موفق مشفق و کوشا زاون قوکاسیان را به خانواده سینمای ایران و همه همکارانش دراخبار ایران و جهان | - دیدار تیم های فوتبال استقلال و گسترش فولاد
دیدار تیم های فوتبال استقلال و گسترش فولاد دیدار تیم های فوتبال استقلال و گسترش پویا عباسی ۱۳۹۳-۱۲-۰۱ ۱۷ ۴۶- نشانه های شکل گیری محور عربستان - قطر - ترکیه علیه ایران
نشانه های شکل گیری محور عربستان - قطر - ترکیه علیه ایران تهران - ایرنا - به نوشته سایت خبری تابناک نشانه های شکل گیری محور عربستان - قطر - ترکیه علیه ایراناز زمان درگذشت ملک عبدالله و روی کار آمدن ملک سلمان به عنوان پادشاه جدید عربستان سعودی بحث های فراوانی درباره جهت گیری های سحضور کواچ در سالن کشتی |اخبار ایران و جهان
حضور کواچ در سالن کشتی سرمربی تیم ملی والیبال در سالن مسابقات جام جهانی کشتی حضور پیدا کرد کد خبر ۴۷۶۹۷۹ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۵ - 20 February 2015 سرمربی تیم ملی والیبال در سالن مسابقات جام جهانی کشتی حضور پیدا کرد خبرگزاری فارس حضور کواچ در سالن کشتی و تشویق بیمنچستریونایتد از کورس خرید پوگبا خارج شد |اخبار ایران و جهان
منچستریونایتد از کورس خرید پوگبا خارج شد منچستریونایتد برخلاف آنچه تصور میشود برای در اختیار گرفتن هافبک فرانسوی بانوی پیر دیگر علاقهای ندارد کد خبر ۴۷۶۹۷۷ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۵ - 20 February 2015 به گزارش و به نقل از دیلیاکسپرس یونایتدها به نظر میرقلعه نویی: به سوالات حاشیهای پاسخ نمیدهم |اخبار ایران و جهان
قلعه نویی به سوالات حاشیهای پاسخ نمیدهم سرمربی تیم فوتبال استقلال گفت چون در ورزشگاه باد می آمد بازی خوبی را شاهد نبودیم کد خبر ۴۷۶۹۷۸ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۵ - 20 February 2015 به گزارش خبرگزاری فارس امیر قلعه نویی پس از تساوی بدون گل مقابل گسترش فولاد تبلالوویچ: میزبانی ایران برای مسابقات جهانی امکانپذیر است |اخبار ایران و جهان
لالوویچ میزبانی ایران برای مسابقات جهانی امکانپذیر است رئیس اتحادیه جهانی کشتی در کنفرانس خبری که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد کد خبر ۴۷۶۹۸۴ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۳۵ - 20 February 2015 به گزارش فارس نناد لالوویچ رئیس اتحادیه جهابحث داوریها فرافکنی علیه استقلال است |اخبار ایران و جهان
بحث داوریها فرافکنی علیه استقلال است مربی تیم فوتبال استقلال گفت امروز بازی بدی انجام شد و فکر میکنم شرایط بد آبو هوایی اجازه بازی خوب به دو تیم را نمیداد کد خبر ۴۷۶۹۸۳ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۳۵ - 20 February 2015 به گزارش فارس ستار همدانی پس از تساوی استقلال مق- نخستین همایش منطقه ای ایرانیان خارج از کشور در فیلیپین برگزار شد
نخستین همایش منطقه ای ایرانیان خارج از کشور در فیلیپین برگزار شد کوالالامپور - ایرنا - نخستین همایش منطقه ای ایرانیان خارج از کشور پنجشنبه شب با حضور دبیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در مانیل پایتخت فیلیپین برگزار شد به گزارش روز جمعه ایرنا نخستین همایش منطقه ای ایر-
گوناگون
پربازدیدترینها