واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: درس هایی که پایتخت کتاب نشدن به ما داد پایگاه اطلاع رسانی خلیج فارس روز پنجشنبه هفته گذشته در مطلبی با عنوان درس هایی که پایتخت کتاب نشدن به ما داد به قلم سید مالک حسینی مدیرمسوول روزنامه بامداد جنوب نوشت: این رویداد چند نکته قابل تامل داشت که به نظر می رسد می تواند درس های آموزنده ای در حوزه فرهنگی و مشارکت اجتماعی برای مردم استان داشته باشد.
درادامه این مطلب آمده است: شنبه هفته جاری انتظار دوستداران کتاب به سررسید و هر چند شهر بوشهر نتوانست عنوان «پایتخت کتاب ایران» را به خود اختصاص دهد، اما از سوی هیات داوران این انتخاب مورد تقدیر قرار گرفت.
فارغ از نتیجه اعلام شده، این رویداد چند نکته قابل تامل داشت که به نظر می رسد می تواند درس های آموزنده ای در حوزه فرهنگی و مشارکت اجتماعی برای مردم استان داشته باشد.
نخست؛ این رویداد هر چند دیرهنگام به اطلاع افکار عمومی رسید، اما در همین فرصت یک هفته ای نیز متاسفانه آنچنان که باید مورد حمایت فعالان فرهنگی و اجتماعی استان قرار نگرفت. به نظر می رسد بررسی چرایی این عدم حمایت به همان اندازه اهمیت دارد که حمایت انجام نشده، اهمیت داشت! جز برنامه حمایتی دوستداران کتاب در دشتستان هیچ گروه یا فردی حتی در مرکز استان تلاش قابلی برای نشان دادن اهمیت این موضع و پشتیبانی از آن انجام نداد.
تحلیل محتوای پیام هایی که در این مدت در شبکه های اجتماعی استان رد و بدل شد حکایت از آن داشت که بیشتر فعالان فرهنگی استان به طور اصولی این باور را ندارند که بوشهر می تواند و باید پایتخت کتاب شود! و عمده ادله خود را در این قالب مطرح می کردند که ما در بوشهر نه زیرساخت لازم برای این کار را داریم و نه مردم کتابخوانی داریم و نه مسوولین از کتاب و کتابخوانی حمایت می کنند!
به واقع این نگرش، هرچند به عنوان یک نگاه نقادانه قابل احترام است، اما به همان اندازه نگران کننده به نظر می رسد زیرا با همه دلایلی که گفته شد، نفس انتخاب بوشهر به عنوان پایتخت کتاب ایران می توانست موجد تحولی در این حوزه باشد و ضمن بسترسازی برای ورد امکانات بیشتر، این امکان را فراهم می کرد که برای مدت یکسال بوشهر در انظار عمومی مردم ایران زمین به عنوان شهری فرهنگی نمایش داده شود.
دوم؛ بی تحرکی جریان های فرهنگی در حمایت از این رویداد، پیام دیگری نیز داشت و آن اینکه بخش غیردولتی و همچنین نهادهای صنفی فرهنگی و اجتماعی استان آنچنان توانمند نشده که بتواند در شرایط مورد نیاز توان تجهیز داشته و اقدام های فوری را ساماندهی کند.
این زنگ هشداری برای بخش غیردولتی و خصوصی استان است که به بازنگری ساختاری خود بپردازد تا بتواند برای «اقدام سریع» در تحولات آتی و رویدادهای مشابه به سطح آمادگی مناسب برسد.
اما پیام سوم اینکه، باید بپذیریم هنوز نتوانسته ایم روح جمعی و اقدام بر اساس منافع مشترک استانی را به یک فرهنگ تبدیل کنیم. هر چند نکته مثبت این رویداد آن بود که دشتستانی ها به رغم آنکه این اتفاق نه به نام استان بلکه به نام شهر بوشهر بود، به حمایت از آن پرداختند و به باور نگارنده تحولی در مراودات فرهنگی و اجتماعی بزرگترین شهرستان استان و مرکز استان ایجاد کردند، اما این اقدام باز هم نتوانست پوششی باشد بر معضل جدی منطقه گرایی افراطی در استان.
این فرصت گذشت اما امیدواریم تلنگری جدی باشد برای اقدامات جمعی در استان پیرامون رویدادهایی که منافع عامه مردم استان در آن نهفته است.
6045
09/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]