محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830838274
قلعه فلک افلاک دژ محکم ایران
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: لرستان؛
قلعه فلک افلاک دژ محکم ایران
فَلَکالافلاک یا دژٍ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در لرستان است.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران لرستان؛ فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود.این بنا بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه،در مرکز شهر قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری درون این شهر است.
فلکالافلاک درلغت به معنای «سپهر سپهران»است. قلعه فلکالافلاک بانامهای گوناگونی درطول زمان شناخته شدهاست.دژ شاپورخواست،سابر خواست،قلعه خرمآباد،دوازده برجی وکاخ اتابکان ازآن جملهاند.
قلعه خرمآبادازدوره قاجاربه بعدبا نام فلکالافلاک ضبط شدهاست.با توجه به اینکه ممکن است دوازده برجی،اشارهای به دوازده برج فلکی باشد،ممکن است نام فلکالافلاک نیز از همین جا ريشه گرفته باشد.
قدمت این قلعه به دوره ساسانیان میرسد.ساسانیان شهری بانام شاپورخواست در حدود منطقه کنونی خرمآباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرمآباد فعلی به جای آن بنا گردید. گمان میرود که قلعه فلکالافلاک همان دژ شاپورخواست باشد که در دوره ساسانی کاربردحکومتی و نظامی داشتهاست.از قرن ششم هجری پس ازساخته شدن شهر جدید خرمآباد این قلعه نیز بنام خرمآباد معروف شد و احتمالاً نام فلکالافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شدهاست.
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود درقرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه وگنجور در زمان آل بویه درآمد همچنین خزانه حکومتی خاندان بدر در قرن چهارم هجری و مقر حکومتی اتابکان لر کوچک و والیان لرستان در دوره صفویه تا قاجار و سرانجام پادگان نظامی و زندان سیاسی دردوران پهلوی اول و دوم از مهمترین کاربردهای قلعه درگذشته محسوب میشود. این اثرارزشمنددرسال ۱۳۴۹ از ارتش به وزارت فرهنگ وهنر سابق واگذاروبه شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.در سال ۱۳۵۴ این بنا با راهاندازی موزه مردمشناسی و مفرغهای لرستان به موزه تبدیل شد. در سالهای اخیر با مرمت نمای بیرونی و داخل قلعه موزههای باستانشناسی، مردم شناسی، آزمایشگاه مرمت اشیاء، مرکز فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه سنتی در این مجموعه فرهنگی تاریخی راهاندازی شدهاست.
برج معروف به برج سلجوقی بعد از این که شاه عباس صفوی شاهوردی خان را به قتل رساند و حکومت اتابکان لرستان را منقرض کرد، حسین خان را به حکومت لرستان منصوب کرد و به وی لقب والی داد و بدین ترتیب دور جدیدی ازحکام محلی در تاریخ به نام والیان لرستان شکل گرفت که آخرین آنها غلامرضا خان والی نام داشت.در این دوران به مرمت زیارتگاهها و ایجاد باغها و تفرجگاهها توجه شد و آثار معماری قابل توجهی چون پل گپ خرمآباد و حمام حسین خانی به یادگار مانده است،و مسجد جامع خرمآباد نیز در این دوره به دستور سلطان حسین صفوی تعمیر شده است. فلکالافلاک در زمان نادرشاه افشارنادرشاه افشار چندین بار به لرستان لشکرکشی کرده و با شورشیان لرستان از جمله مظفرعلی بیک درافتاده است.مورخین این دوره در شرح مسافرتها و کشورگشاییهای نادر ذکری از قلعه فلکالافلاک به میان نیاوردهاند،شاید یکی از دلایل آن عدم اطلاق نام فلکالافلاک بر این دژ بوده است.
به هر حال در عالم آرای نادری از قلعهای نام میبرد که مظفرعلی بیک در آن متحصن شده و آنرا به دوره طهمورث نسبت میدهد که در عالم آرای نادری ارتفاع برجهای آن را با برجهای فلکالافلاک برابر و از متانت و رصانت پهلو بر سد سکندر توصیف کردهاست و فاصله چهار شبانه روز ذکر شده از بروجرد تا قلعه مذکور با موقعیت جغرافیایی قلعه فلکالافلاک مطابقت ندارد.
در زمان قاجارمحمد علی میرزا دولتشاه در سال ۱۲۳۷ هجری قمری به حکومت کرمانشاهان و لرستان منسوب شد.
قلعه که تا این زمان به حالت نیمه مخروبه درآمده بود و فقط توسط شخصی به نام میرزا ابوطالب خان مرمت مختصری در آن صورت گرفته بود به دستور محمد علی میرزا مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و دیوانخانه و سربازخانه را نیز در پایین قلعه احداث نمود.
قلعه فلکالافلاک دردوره قاجار به دلایل مختلف موردتوجه قرار گرفت وبه صورت مقر حکومت و مرکز اداری و نظامی منطقه درآمد و رفتوآمد دولتمردان قاجار به قلعه بسیار صورت میگرفت که برخی از آنان ادیب و اهل قلم بودند و یاداشتهایی در باره قلعه از خود برجا گذاشتهاند.
برای مثال مسعود میرزا ظل السلطان، فرزند ناصرالدین شاه که حکومت اصفهان را در دست داشت و مدتی هم حکومت لرستان به قلمروش افزوده شده بود، ضمن سفری به لرستان در خاطرات خود ضمن اشاره به عظمت شهرهای باستانی لرستان مانند خاوه، الش (الشتر)صیمره وجایدر مینویسد.
امروز از همه آن آبادیها و از همه دولتها و مکنتها جز بیغوله و تل خاکی باقی نیست فقط عمارت و چهار دیواری که در تمام لرستان میبینید شهر خرمآباد است که حقیقتاً اسم شهریت به او دادهاند یک قصبه بزرگی است، عمارتی از بناهای اتابکان لرستان مشهور به فلکالافلاک و هشت بهشت در شرق شهر لرستان بنا شده محمد علی میرزای دولتشاه، این عمارت را تعمیر کرده و سربازخانه و غیره و غیره بسیار خوب ساخته اگر چه بعد از او هم شاهزادگان بزرگ حاکم شدند.
هیچ کدام اقدامی برای آبادی این بنا نکردند نمیدانم جواب خلق خدا را چه خواهند داد من به جز تل خاکی چیزی ندیدم فوراً حکم به تعمیر انجام نمودم و بیست هزار تومان برای خرج آن بناها دادم.
پنجره های بیرونی قلعه در کنار بلده، قلعه عمارات دیوانی واقع است، اصل قلعه در بالای تپه واقع شده به قدر شصت ذرع ارتفاع دارد و سه طرف آن کوه و کمر است و راهی ندارد مگر از طرف دیگر که خاک است. قلعه را که در بالای تپه ساختهاند و حصار آن را بالا بردهاند بیراه شدهاست. راه قلعه از جانب جنوبی تپهاست و کمر را بریده از سنگ و گچ فرش کردهاند. در زمانی که ولات (والیان) در لرستان بدون رویه و بدون استحقاق استیلا داشتهاند و به خیالات فاسده حرکت میکردند، این قلعه چندان عمارتی نداشت جز دو سه برج که نشیمن بوده و حصار چند انبار ساخته بودند.
درب ورودی سپاه حضرت ابالفضل استان لرستان. حضور سپاه پاسداران در حریم قلعه فلکالافلاک مهمترین علت اخلال در ثبت جهانی این بنا است در سال ۱۳۶۳ پس از شروع جنگ و به منظور امنیت، اشیای موزه جمعآوری گردید و پس از جنگ با مرمت بخشی از بنا نمایشگاه عکس و سنگ و سفال افتتاح گردید، در سال ۱۳۷۶ موزه باستانشناسی افتتاح گردید ولی به علت ضعف در شرایط و امکانات مورد نیاز تا سال ۱۳۷۸ راهاندازی نشد.
در همین سال بخش شمالی حیاط اول به چایخانه سنتی تبدیل گردید و در سال ۱۳۷۹ آزمایشگاه مرمت آن تجهیز و به بخش جنوبی حیاط اول به برج نوساز منتقل گردید، هم اکنون موزه مردمشناسی آن در بخش جنوبی حیاط دوم راهاندازی شدهاست.
معماری
برج جنوب غربی معماری کنونی بنا، بیانگر الحاقات فراوانی است که در دورانهای گوناگون بدان افزوده شده، بیشترین این تحولات مربوط به دوره صفویه تا قاجار میباشد.
بر اساس مدارک تصویری تا حدود یکصد سال پیش بارویی دوازده برجی در پیرامون بنای فعلی وجود داشته، که اکنون آثار این برج از آن در محوطه شمال غربی قلعه، قابل مشاهدهاست. وسعت تقریبی بنا ۵۳۰۰ متر مربع، شامل ۸ برج دو صحن و ۳۰۰ جان پناه میباشد. ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه ۲۳ متر و مصالح آن از سنگ آجر، خشت و ملات گچ و آهک است.
ورودی بنا به سمت شمال و در بدنه برج جنوب غربی تعبیه شده که پس از گذر از راهرو ورودی به حیاط اول وصل میگردد. ورودی قلعه فلکالافلاک در جبهه شمالی و در برج جنوب غربی به عرض ۱۰ متر و ۲۰ سانتیمتر و ارتفاع سه متر ساخته شده و در ساخت این بنا از مصالحی چون خشت، آجر (قرمز و بزرگ)، سنگ و ملات استفاده شدهاست. پلان بنای این قلعه تاریخی به صورت هشت ضلعی نامنظم است.
حیاط اول ابعاد این حیاط که جهت شمالی، جنوبی طراحی شده ۲۲/۵×۳۱ متر است. پیرامون آن از چهار برج تشکیل شده که دو برج آن در شمال و شمال غربی و دو برج دیگر در جنوب و جنوب غربی قرار دارد.
حیاط اول قلعه حمام قدیمی حمام قلعه در ضلع شمالی حیاط اول و در نزدیکی چاه قلعه قرار داشتهاست. این حمام تا اواخر دوره قاجار قابل استفاده بوده و اکنون آثاری از آن مانند تنبوشههای سفالی، نقشهای آهک بری و کانالهای زیر زمینی قابل مشاهدهاست.
چاه قلعه در شمال شرقی حیاط اول و در پشت یک طاق نمای بلند، چاه آب قلعه قرار دارد. عمق این چاه که بیشتر آن با برش صخره به سرچشمه آب گلستان راه یافته نزدیک به ۴۰ متر است. در گذشته آب مورد نیاز ساکنین دژ از همین چاه تامین میشدهاست و اکنون نیز قابل بهرهبرداری است.
حیاط دوم ابعاد این حیاط در جهت شرقی، غربی طراحی شده ۲۱×۲۹ متر است و همانند حیاط اول از چهار برج تشکیل میگردد. در چهار جهت این حیاط تالارهای بزرگی قرار دارد که به یکدیگر راه دارند و اکنون به موزه تغییر کاربری یافتهاند. از نکات قابل تامل در معماری بنا، وجود گریزگاه مخفی در ضلع جنوبی و فضاهای زیر زمینی در ضلع شمال و شرق آن میباشد.
انتهای پیام/ش
اخبار مرتبط
وجود 112 اثر تاریخی و جاذبه گردشگری در شهرستان لنجان
کد خبر: ۵۱۴۳۱۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]
صفحات پیشنهادی
قلعه فلک الافلاک |اخبار ایران و جهان
قلعه فلک الافلاک قلعه فلک الافلاک با ۵۳۰۰ مترمربع مساحت بر فراز تپهای در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد حریم آن از شرق و جنوب غربی به رودخانه خرم آباد و از غرب به خیابان و محله دوازده برجی و از سمت شمال به خیابان فلک الافلاک محدود میشود کد خبر ۴۷۷۷۴۰ تاریخ انتشار ۰۳ اسفند ۱۳۹۳عکس هایی از قلعه فلک الافلاک
این قلعه با اشراف کامل بر اطراف محل امن و سنگری محکم برای حکام در مقابله با مخالفان بوده دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۹- قلعه فلک الافلاک
قلعه فلک الافلاک ایرنا - خرم آباد - قلعه فلک الافلاک با 5300 مترمربع مساحت بر فراز تپه ای در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد حریم آن از شرق و جنوب غربی به رودخانه خرم آباد و از غرب به خیابان و محله دوازده برجی و از سمت شمال به خیابان فلک الافلاک محدود می شود 13 11 03 اسفند 1393 13- قلعه فلک الافلاک/نمایشی از اشتراکات قوم لر و بختیاری
قلعه فلک الافلاک نمایشی از اشتراکات قوم لر و بختیاری قلعه فلک الافلاک در خرم آباد جایی برای نمایش بخشی از اشتراکات قومی بین لرها و بختیاری ها در زاگرس ایران ست که بخشی از جمعیت لرستان را بختیاری های چهارلنگ و هفت لنگ تشکیل می دهد 04 اسفند 1393 9 44 عکس محمود رئیسی ID 2844913 4قلعه نویی فکر کرده می تواند آبروی مرا ببرد / برانکو به ایران بیاید بدبخت می شود!
کعبی قلعه نویی فکر کرده می تواند آبروی مرا ببرد برانکو به ایران بیاید بدبخت می شود پیشکسوت فوتبال کشورمان گفت من به عنوان یک پرسپولیسی دلم واقعاً برای هواداران این تیم میسوزد ولی برانکو به ایران بیاید آن هم با شرایط فعلی اشتباه بزرگی مرتکب خواهد شد به گزارش سرویس ورزشی جعلت غیبت قلعهنویی در تمرین مشخص شد |اخبار ایران و جهان
علت غیبت قلعهنویی در تمرین مشخص شد کد خبر ۴۷۸۰۷۱ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹ ۰۰ - 23 February 2015 علت غیبت سرمربی تیم فوتبال استقلال در تمرین آبیپوشان مشخص شد به گزارش فارس امیر قلعهنویی سرمربی تیم فوتبال استقلال عصر امروز در تمرین آبیپوشان حاضر نشده بود قلعهنویی به- روستای قلعه نو زابل ماسوله ای در جنوب شرق ایران
روستاگردی ظرفیت گردشگری سیستان و بلوچستان روستای قلعه نو زابل ماسوله ای در جنوب شرق ایران پایگاه اینترنتی عصر هامون گزارشی از روستای قلعه نو سیستان که به سبب نوع معماری و استفاده از مصالح سنتی عنوان ماسوله جنوب شرق کشور را به خود گرفته است منتشر کرد به گزارش خبرنگار اجتمگروه موسیقی «فلکالافلاک» در خرم آباد به صحنه می رود
بخش جنبی جشنواره موسیقی فجر گروه موسیقی فلکالافلاک در خرم آباد به صحنه می رود شناسهٔ خبر 2500998 پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۷ استانها > لرستان خرم آباد - هفتمین روز بخش جنبی سی امین جشنواره بین المللی موسیقی فجر با اجرای گروه موسیقی فلکالافلاک در خرم آباد برگزار می شوداخبار ایران و جهان | - قلعه والی
قلعه والی قلعه والی یکی از بناهای فرهنگی تاریخی استان ایلام است این بنای تاریخی در سال ۱۳۲۶ قمری به دستور غلام رضا خان والی فیلی در محلهای بنام حسین آباد فیلی که به ده بالا مشهور بوده احداث گردید ناصر گل نظری ۱۳۹۳-۱۱-۳۰ ۱۴ ۴۰هنرمندان ايران گام اول را محكم برداشتند
هنرمندان ايران گام اول را محكم برداشتند ديدار تيمهاي هنرمندان ايران و ژاپن از ساعت 11 در سالن 12 هزار نفري آزادي آغاز شد و ديدار تيمهاي هنرمندان ايران و ژاپن از ساعت 11 در سالن 12 هزار نفري آزادي آغاز شد و تيم ايران توانست هنرمندان ژاپن را با دو گل شكست دهد اين رقابتهمعرفی قلعه قهقهه |اخبار ایران و جهان
معرفی قلعه قهقهه قلعه قهقهه مشگین شهر یکی از جاذبه های تاریخی وکهن ترین قلعه کشور است کد خبر ۴۷۸۱۴۲ تاریخ انتشار ۰۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۱ ۴۰ - 25 February 2015 قلعه قهقهه مشگین شهر یکی از جاذبه های تاریخی وکهن ترین قلعه کشور است به گزارش باشگاه خبرنگاران قلعه قهقهه دربخش ارشق مشگیننخل 400 ساله را با چرخ و فلک اشتباه گرفتند! | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1393 11 28- نخل 400 سالهی یزد در روز 22 بهمن به چرخ وفلک نوجوانان و جوانان یزدی تبدیل شد اثری تاریخی که از 400 سال پیش مردم یزد در ظهر عاشورا با سیاهپوش کردن آن به عزاداری امام حسین ع میپرداختند به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا عکس منتشر شده در روز 22 بهمن- ملت ایران در راهپیمایی 22 بهمن پاسخ محکمی به یاوه گویی های استکبار دادند
ملت ایران در راهپیمایی 22 بهمن پاسخ محکمی به یاوه گویی های استکبار دادند کرج - نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج گفت ملت بزرگوار ایران اسلامی با حضور پرشور خود در راهپیمایی 22 بهمن امسال پاسخ محکمی به یاوه گویی های استکبار جهانی دادند به گزارش ایرنا حجت الاسلام وديدار مسؤولان سازمان ليگ فوتبال ايران با خانواده شهيد حسن قلعه نويي
۴ اسفند ۱۳۹۳ ۱۶ ۲۰ب ظ ديدار مسؤولان سازمان ليگ فوتبال ايران با خانواده شهيد حسن قلعه نويي مدير کل ورزشي و اردويي بنياد شهيد و امور ايثارگران به همراه نايب رئيس فدراسيون و رئيس سازمان ليگ فوتبال ايران با خانواده شهيد حسن قلعه نويي ديدار و گفتگو کرد به گزارش خبرگزاري موج در اينروزگار ویرانی «قلعه جندق» |اخبار ایران و جهان
روزگار ویرانی قلعه جندق قلعه جندق در ۳۵۰ کیلومتری شمال شرقی اصفهان یک و نیم هکتار مساحت دارد و منسوب به دوره ایلخانی و ساسانی است این قلعه در تاریخ ۲۷ مرداد ۹۳ به شماره ۳۱۰۹۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است در حال حاضر به تدریج این قلعه از سکنه خالی میشود و با توسعهسمندر: نمیدانم قلعهنویی از چه ایراد گرفته است |اخبار ایران و جهان
سمندر نمیدانم قلعهنویی از چه ایراد گرفته است کد خبر ۴۷۷۳۱۴ تاریخ انتشار ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۲ - 21 February 2015 مديرعامل باشگاه گسترشفولادتبريز گفت من اگر جاي مالک باشگاه بودم يک ريال هم براي اين فوتبال هزينه نميکردم چون آينده خوشايندي را نميتوان براي آن متصور بود غلاماجازه نمیدهیم فضای استقلال مغشوش شود/من گفتم آن بیانیه نوشته شود! افشارزاده: جایگزینی برای قلعهنویی در ایران
اجازه نمیدهیم فضای استقلال مغشوش شود من گفتم آن بیانیه نوشته شود افشارزاده جایگزینی برای قلعهنویی در ایران نداریم باید در هیات مدیره بررسی کنیم با اسپانسر ادامه دهیم یا خیرمدیرعامل باشگاه استقلال گفت زمانی که تیم نتایج خوبی نگیرد از همه طرف فشار وارد میکنند اما ما جایگزینی-
گوناگون
پربازدیدترینها