واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ اسفند ۱۳۹۳ (۱۰:۳۴ق.ظ)
سالانه ۷۰ درصد منابع آبي کشور تبخير ميشود آخرين مناظره داغ زيست محيطي با موضوع مديريت منابع آب و پيامدهاي محيط زيستي سدسازي و انتقال آب بين حوزهاي در نمايشگاه بينالمللي محيط زيست، دوستداران محيط زيست کشور را دوباره به سالن 38، غرفه سازمان حفاظت محيط زيست کشاند.
به گزارش خبرگزاري موج، عيسي بزرگزاده در اين مناظره با بيان اينکه در مجموع ۱۳۰ ميليارد مترمکعب آب تجديدپذير در کشور داريم، افزود: وجود بالغ بر ۷۰ ميليون نفر جمعيت و شرايط فعلي آبي، کشور را در حال حاضر در مرحله تنش آبي قرار داده است.
وي ادامه داد: سرانه مصرف آب در کشور يک هزار و ۷۰۰ مترمکعب است که يک هزار و ۷۱۰ مترمکعب نيز مرز تنش آبي است لذا پيش بيني ميشود با افزايش جمعيت در چند سال آينده سرانه مصرف آب به يک هزار و ۳۴۰ مترمکعب کاهش يابد. در حاليکه سرانه ۵۰۰ مترمکعب مرز فقر مطلق آبي است.
بزرگزاده افزود: جغرافياي ايران به گونهاي است که ۵۶ درصد بارندگي در ۳۰ درصد پهنه کشور اتفاق ميافتد از اين رو پراکنش منابع آبي نيز يکسان نيست.
وي به سرانه آب تجديدپذير در کشور اشاره کرد و گفت: سرانه آب تجديدپذير در ايران نصف آسيا، يک نهم آمريکاي شمالي و يک چهارم متوسط جهاني است.
معاون فني شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران؛ ادامه داد: پراکنش بارندگي در کشور از ۵۰ ميليمتر در مراکز کويري تا ۱۶۰۰ ميلي مترمکعب در بخشهاي شمالي پراکنده است و در ۲۸ درصد از پهنه کشور يعني يک سوم مساحت کشور سالانه کمتر از ۱۰۰ ميلمتر بارندگي داريم.
به گفته وي، آب شرب، کشاورزي و صنعت از هم جدا نشدهاند و هر سه در يک فرآيند قرار دارند، اکنون مصرف آب هر ايراني يک هزار و ۵۰۰ تا يک هزار و ۸۰۰ متر مکعب است.
وي گفت: همچنين ۹ ميليارد مترمکعب در منابع آبهاي زيرزميني کسري داريم که به اعتقاد برخي حل مشکل در انتقال آب بين حوزهاي است که قطعاً اولين گزينه نيست بلکه بايد شرايط براي انجام آن سنجيده شود براي نمونه طرح انتقال آب بين حوزهاي را اساساً براي آب شرب به کار ميبريم.
بزرگزاده افزود: اصليترين انتقاد در مورد آب مديريت مصرف آن است و اينکه همه در نحوه استفاده از اين منابع غفلت کردهايم. اگر سدسازي در وضعيت درياچه اروميه تأثير داشته قطعاً نحوه مصرف منابع آبي نيز در اين زمينه نقش بسزايي داشته است. همچنين حفر چاه از ديگر عوامل وضعيت کنوني درياچه اروميه است.
معاون فني شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران؛ گفت: ۲۰ ميليارد مترمکعب آبي است که بعد از مصرف به کرخه باز ميگردد که آن نيز آلوده به سموم مختلف است.
بزرگزاده در مورد شرايط آب در استان خوزستان، گفت: يکي از دلايل بروز ريزگرد در اين استان برداشتهاي بيبرنامه و مديريت نشده از آبهاي زيرزميني است که تغيير اقليم و کاهش بارندگي نيز از ديگر دلايل بروز اين وضعيت است.
سيدهادي خاتمي رييس گروه دفتر ارزيابي سازمان حفاظت محيط زيست نيز گفت: سالانه ۷۰ درصد منابع آبي کشور تبخير ميشود.
وي افزود: در سال ۱۳۴۰ سرانه آب هر فرد ايراني پنج هزار مترمکعب بود و اين سرانه در برنامه توسعه چهارم، هزار مترمکعب بود که اکنون به يک هزار و ۷۰۰ متر مکعب رسيده است و پيش بيني ميشود اين سرانه در سال ۱۴۱۵ به مرز يک هزار متر مکعب برسد.
وي در خصوص بروز ريزگردها در کشور، گفت: ترکيه با احداث سد آتاتورک ۴۷ ميليارد مترمکعب آب ذخيره کرده که معادل ذخيره آب تمام سدهاي کشور ما است که ميتوان آن را به عنوان يکي از عوامل ريزگرد در نظر گرفت ولي کسي به آن نميپردازد. اين در حالي است که در آمريکا براي ملاحظات زيست محيطي حدود ۱۰ سد شکسته شده است.
خاتمي ادامه داد: بيشترين درصد منابع آب در کشور در بخش کشاورزي مصرف ميشود که رقم بيش از ۸۰ درصد را به خود اختصاص داده است و متاسفانه هنوز به روش سنتي و غرقآبي آبياري ميشود. بايد بر روي منابع آبي به شکل فرامرزي متمرکز شويم و انتقال آب بين حوزهاي کارساز نيست.
وي با بيان اينکه براي تهران از کرج، طالقان و جاجرود و اکنون نيز از لار آب وارد کردهايم اما مشکلي حل نشده است گفت: کشورهاي اطراف حاشيه خليج فارس بيش از ۱۰ ميليارد مترمکعب آب را برداشت و شيرين ميکنند در حالي که کشور ما هنوز حدود ۲۵۰ ميليون مترمکعب برداشت دارند.
وي تاکيد کرد: براي حل مشکل منابع آبي انتقال بين حوزهاي جواب نميدهد بلکه بايد به سمت مديريت صحيح و استفاده از فناوريهاي روز دنيا پيش برويم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]