واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: درمناظره زیبا کلام وجبرائلی زیباکلام :سرمایه گذاری احمدی نژاد درحیاط خلوت امریکا بی نتیجه بود مشهد - ایرنا - صادق زیبا کلام با بیان اینکه سرمایه گذاری دولت احمدی نژاد در حیاط خلوت آمریکا بی نتیجه بود، گفت: در دولتهای نهم و دهم مدام گفته می شد که در آمریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت آمریکا درحال تولید سمند و تیر چراغ برق هستیم اما این سرمایه گذاری بی نتیجه بود.
بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد عصر سه شنبه مناظره ای با عنوان گفتمان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با حضور صادق زیبا کلام و سید یاسر جبرائیلی برگزار کرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: در راه سرمایه گذاری در آمریکای لاتین به منافع ملی کشور ضربه زدیم تا در ایدئولوژی عقب نمانیم.
وی اظهار کرد: سیاست خارجی هر کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران باید تابعی از منافع ملی آن کشور باشد یعنی باید دید منافع ملی کدام جهت را نشان می دهد تا سیاست خارجی در آن جهت گام بردارد.
وی گفت: بنجامین دیزرائیلی سیاستمدار انگلیسی جمله معروفی دارد که می گوید یک کشور نه دوستان ثابت و نه دشمنان ثابت دارد ولی آنچه باید ثابت بماند منافع ملی است که سخن درستی است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: به طور مثال روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران از ابتدای وقوع انقلاب، خصمانه بود که منجر به تهاجم این کشور به ایران شد و این روابط خصمانه پس از جنگ نیز ادامه داشت ولی اکنون با روی کار آمدن رژیم جدید سیاسی در عراق روابط کشور ما با این دشمن چندین ساله دوستانه شده است.
زیبا کلام گفت: نظامهای ایدئولوژیک بر اساس منافع ملی با کشورهای دیگر رابطه برقرار نمی کنند بلکه ملاک برقراری رابطه برای آنها همسویی در نگاه ایدئولوژیک است و جمهوری اسلامی ایران نیز از جمله نظامهای حکومتی است که نگاهش به سیاست خارجی بیشتر ایدئولوژیک است.
وی اظهار کرد: با این حال دولتهای مختلفی که در عمر 36 ساله نظام جمهوری اسلامی بر سر کار آمده اند ضمن آن که کلیت این اصل را مراعات می کردند گاه سعی داشتند در چهارچوب آن سیاستهای مبتنی بر حفظ منافع ملی را نیز پیگیری کنند.
وی ادامه داد: به طور مثال بعد از جنگ، سیاست خارجی دولت آقای هاشمی مقداری تعدیل شد و سعی شد با برخی کشورها از جمله با عربستان سعودی مناسبات جدید برقرار شود اما این سیاست در دوران اصلاحات به میزان بیشتری پیگیری شد و نام تنش زدایی به خود گرفت.
وی افزود: در دولت آقای اصلاحات در چهارچوب سیاست تنش زدایی، نگاه جدیدی به غرب و اروپا بر فضای سیاست خارجی کشور حاکم شد اما در سال 1384 با روی کار آمدن دولت احمدی نژاد این سیاست، تعطیل شد و دوباره عنصر ایدئولوژی با مولفه های غرب ستیزی، آمریکا ستیزی، انکار هولوکاست و اتحاد با گینه بیسائو، بورکینافاسو و ونزوئلا به فضای سیات خارجی کشور وارد شد.
وی گفت: در انتخابات سال گذشته ریاست جمهوری و با روی کار آمدن دولت دکتر روحانی دوباره نگاه منافع ملی بر سیاست خارجی کشور حاکم گردید.
زیبا کلام افزود: وقتی احمدی نژاد به دنیا اعلام کرد که با تمام توان برنامه هسته ای را جلو می بریم و شما هم هر غلطی که می خواهید بکنید، حاصل آن این شد که پرونده هسته ای از شورای حکام در وین به شورای امنیت در آمریکا رفت.
وی گفت: من حرف مدافعان ایرانی دخالت ایدئولوژی در سیاست خارجی را در صورتی می توانم باور کنم که همان قدر که برای کشتار مسلمانان در فلسطین دل می سوزانند برای نابودی مسلمانان چچن و چینی نیز دلسوزی کنند.
وی افزود: یکی از علائم عقب ماندگی علوم انسانی در یک جامعه توسل به فرضیه های توطئه و توهم توطئه و دایی جان ناپلئونی است لذا اگر بخواهم به زبان اصولگرایان به آنها پاسخ دهم که سقوط قیمت نفت در دولت روحانی را ناشی از سیاست گفت و مذاکره این دولت با 1+5 می دانند باید بگویم که آمریکا با اصولگرایان همسو است که در دوران ریاست جمهوری یک رئیس جمهور اصولگرا قیمت نفت را آن قدر بالا نگاه داشت.
وی گفت: واقعیت اما چیز دیگری است و آن این است که نفت یک کالاست که قیمتش بر اساس عرضه و تقاضا بالا و پایین می رود پس وقتی نفت را با قیمت همچون 100 دلار به فروش می رسانند استخراج نفتهایی که تولیدشان هزینه بردار است همچون نفت شل به صرفه است اما وقتی قیمت نفت کاهش می یابد دیگر تولید نفتهای هزینه بردار به صرفه نیست لذا از بازار خارج می شوند و عرضه کم می شود و وقتی عرضه کم شد تقاضا زیاد می شود و قیمت مجدد بالا می رود.
معاون پژوهشی خبرگزاری فارس نیز در این مناظره گفت: دوگانگی منافع ملی و ایدئولوژیکی دوگانه ای متضاد، متعارض و پارادوکس نیست بلکه در همه کشورها منافع ملی و ایدئولوژی با هم تلازم دارند.
سید یاسر جبرائیلی افزود: به طور مثال ایدئولوژیک ترین کشور در دنیا آمریکاست که هم به دنبال حاکمیت ارزشها و فرهنگ خود در جهان است و هم در پی تامین منافع ملی خویش است.
وی اظهار کرد: کسانی که مدافع حاکمیت منافع ملی بر سیاست خارجی کشور هستند برداشت غلطی از نظام بین المللی دارند و به درستی آمریکا و غرب را نمی شناسند.
وی با دفاع از سیاستهای خارجی دولت احمدی نژاد گفت: ما به خاطر حمایت از کارهای بسیار خوب دولت احمدی نژاد و بدنه این دولت، سرمان را بالا می گیریم و افتخار می کنیم.
وی افزود: اتحادیه اروپا بر سر راه صادرات ایران موانع غیر تعرفه ای وضع کرده و از ایران تنها مواد خام می خرد لذا ایران نمی تواند به اتحادیه اروپا تراکتور و کفش صادر کند ولی به آفریقا می تواند.
وی اظهار کرد: با توجه به نیاز آزمندانه اروپا به گاز ایران ما می توانستیم صدور گاز به اروپا را منوط به تغییر سیاست اروپا در قبال ایران کنیم و در صورتی با صدور گاز ایران به اروپا موافقت کنیم که اروپا راهش را از آمریکا جدا کند اما این فرصت را بدون کسب هیچ امتیازی از دست دادیم.
جبرائیلی گفت: مرگ بر آمریکا جزء تغییر ناپذیر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیست و این که این شعار مبنای سیاست خارجی ما می باشد دروغ بزرگی است که امثال آقای زیبا کلام ابداع کرده اند.
وی افزود: دفاع نکردن جمهوری اسلامی ایران از مسلمانان چین به این خاطر بود که این مسلمانان تجزیه طلب بودند و ارتباطات ویژه ای با آمریکا داشتند.
صادق زیبا کلام استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است که مواضعی همسو با گفتمان اعتدال و اصلاحات در ایران دارد.
وی که متولد 1327 است از مبارزان دوران ستمشاهی است و در این راه بیش از دو سال در زندانهای رژیم پهلوی حبس بوده است.
زیبا کلام علاوه بر وجهه دانشگاهی به عنوان چهره ای مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی نیز شناخته می شود و پای ثابت مناظره ها و گفت و گوهای سیاسی در رسانه ها و نشست های دانشجویی است.
ما چگونه ما شدیم، هاشمی بدون روتوش، مقدمه ای بر انقلاب اسلامی، سنت و مدرنیته: ریشه یابی علل ناکامی اصلاحات و نوسازی سیاسی در ایران عصر قاجار، از دموکراسی تا مردم سالاری دینی: نگرشی بر اندیشه سیاسی شریعتی و زمانه او، تحولات سیاسی و اجتماعی ایران ۱۳۲۰ - ۱۳۲۲، از هانتینگتون و خاتمی تا بن لادن: برخورد یا گفت و گو میان تمدنها، از جمله آثار این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران است.
سید یاسر جبرائیلی نیز متولد 1363، دانشجوی دکترای علوم سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و معاون پژوهشی خبرگزاری فارس است.
1922 / 6053 / 1539
06/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]