واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پایان زمستان روابط اسلام آباد-کابل؛ پاکستان بدنبال چیست؟ اسلام آباد - ایرنا - در نخستین روزهای پاییز سال جاری، سرانجام اشرف غنی بعد از یک دوره انتخابات جنجالی، توانست کرسی ریاست جمهوری دولت وحدت ملی افغانستان را از آن خود سازد و از همان روز، اولین جرقه ها برای ذوب کردن یخ های 13 سال بی اعتمادی میان اسلام آباد - کابل روشن شد.
به نظر می رسد پا به پای حال و هوای طبیعت، روزهای سرد مناسبات دو همسایه نیز درحال سپری شدن است و اسلام آباد به آینده ای روشن در روابط خود با کابل و دنبال کردن اهداف مورد نظر از این رهگذر، چشم دوخته است.
حضور ممنون حسین رییس جمهوری پاکستان در مراسم تحلیف اشرف غنی که روز هفتم مهرماه سال جاری برگزار شد، خود نشانه ای روشن از آغاز فصلی جدید در مناسبات دو کشور همسایه بود.
ممنون حسین چند روز پیش از سفر به کابل برای شرکت در مراسم تحلیف اشرف غنی نیز با ارسال پیامی، پیروزی در انتخابات را به وی تبریک گفت و اظهار امیدواری کرد شروع فعالیت دولت وحدت ملی کابل به ریاست اشرف غنی در افغانستان، آغاز فصلی جدید از روابط دوستانه میان دو کشور باشد.
از آن روز تا کنون، منحنی روابط سیاسی افغانستان و پاکستان با شیب نسبتا تندی، روند صعودی را در پیش گرفته و در طول پنج ماه اخیر، رفت و آمدها و تماس های بسیاری در سطوح عالی میان دو کشور انجام شده است.
روز گذشته اشرف غنی در تماسی تلفنی با محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان، همکاری اسلام آباد را صمیمانه و صادقانه توصیف کرد و بار دیگر بر تقویت بیش از همکاری های کابل و اسلام آباد در زمینه های گوناگون از جمله مبارزه با تروریسم تاکید کرد. وی همچنین مواضع دولت پاکستان را در قبال افغانستان و روند مذاکرات صلح این کشور مورد ستایش قرار داد.
اشرف غنی در این تماس ضمن قدردانی از سفر هفته گذشته ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان به کابل (سومین سفر وی به کابل طی 5 ماه اخیر)، از تلاش پاکستان برای ترغیب طالبان افغانستان به مذاکره با دولت کابل قدردانی کرد.
** پاکستان به دنبال کنترل بیشتر بر افغانستان
پاکستان که در دوره 13 سال حکومت حامد کرزی بر افغانستان، نتوانست اهداف خود را برای پایه گذاری روابطی دوستانه با کابل و اعمال کنترل بیشتر بر این کشور همسایه از کانال دوستی محقق کند، اکنون فضا را برای محقق کردن این هدف مناسب یافته و با گشودن فضای گفت و گو و انجام دیدارها و تماس های مکرر، سعی دارد فرصت از دست رفته در 13 سال قبل را جبران کند.
حامد کرزی در دوران ریاست بر دولت افغانستان، هیچ گاه از دریچه اعتماد به روابط با پاکستان نگاه نکرد و فضای سرد بی اعتمادی، همواره بر روابط دو همسایه سنگینی می کرد. پاکستان که تسلط خوبی بر طالبان افغانستان دارد، بارها تلاش کرد تا دولت پیشین کابل و طالبان افغانستان را پای میز مذاکره برای صلح حاضر شوند اما این اتفاق هرگز رخ نداد.
اکنون، چینی ها هم در تلاش برای ترغیب دولت کابل و طالبان افغانستان برای انجام مذاکره برای صلح، به پاکستان ملحق شده اند هر چند که پکن و اسلام آباد اهداف و خواسته های جداگانه خود را در این مسیر دنبال می کنند.
چین ضمن اینکه به دنبال ایجاد فضای امن در افغانستان و پاکستان برای سرمایه گذاری است، تلاش می کند از افزایش فعالیت های گروه های شبه نظامی در افغانستان و پاکستان جلوگیری کند زیرا نگران سرایت کردن فعالیت های این گروه ها به مرزهای افغانستان و پاکستان با چین و تشدید اوضاع در منطقه سین کیانگ است.
پاکستان هم به دنبال آن است تا از طریق آشتی دادن طالبان افغانستان و دولت کابل، زمینه را برای ایفای نقش عوامل طالبان در ساختار قدرت افغانستان فراهم کند و از طریق نفوذی که بر طالبان دارد، دامنه کنترل و تسلط خود بر افغانستان را گسترش دهد.
اکنون که بخشی از نیروهای بیگانه خاک افغانستان را ترک کرده اند، این موضوع باعث شده شرایط مناسب مضاعفی برای رسیدن پاکستان به اهدافش در افغانستان فراهم شود.
اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان روز یکشنبه گذشته اعلام کرد: زمینه برای مذاکرات صلح (با طالبان) فراهم شده و این مذاکرات به نفع مردم افغانستان خواهد بود.
همچنین دفتر ریاست جمهوری افغانستان با صدور بیانیه ای اعلام کرد که اشرف غنی ازتلاشهای اخیر پاکستان در هموار کردن زمینه برای مذاکرات صلح قدردانی کرده و از موضع اخیر دولت اسلام آباد مبنی بر اینکه پاکستان دشمن افغانستان را دشمن خود می داند، به گرمی استقبال کرده است.
اخبار و گزارش هایی که روزهای اخیر درباره روند تلاش ها برای زمینه سازی مذاکرات دولت کابل و طالبان افغانستان منشتر می شود، حکایت از رضایت نسبی طالبان برای حضور پای میز مذاکره است.
اگرچه سرکردگان اصلی طالبان افغانستان برای مذاکره با دولت کابل چراغ سبز نشان داده اند، اما هنوز هم تعدادی از اعضای ارشد و افراطی طالبان موافق مذاکره نیستند. این افراد می توانند مانع اساسی در مسیر مذاکرات ایجاد کنند.
این احتمال نیز وجود دارد که درصورت انجام شدن مذاکرات صلح و به نتیجه رسیدن آن، فراهم شدن امکان حضور برخی اعضای طالبان در ساختار قدرت افغانستان در زمینه های مختلف، موجب بروز اختلافاتی میان اعضا برسر سهم خواهی از قدرت شکل بگیرد و حاصل تمام تلاش ها، به باد برود.
آساق*2**1723
05/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]