تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):هر که می خواهد که قویترین مردم باشد بر خدا توکل نماید.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843298727




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انگیزه آمریکا برای طولانی‌ شدن توافق هسته‌ ای با ایران


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: انگیزه آمریکا برای طولانی‌ شدن توافق هسته‌ ای با ایران


تاکید رهبر معظم انقلاب بر یک مرحله‌ ای شدن و همزمان بودن توافق بر سر کلیات و جزئیات در یک زمان مشخص را می‌ توان بیش از هر چیز، ناظر به تدبیر معظم له جهت جلوگیری از سوء استفاده طرف غربی به خصوص دولت آمریکا، از طولانی نمودن مذاکرات دانست. مذاکرات هسته ای در حالی این روزها در اگر توافقی انجام شود، باید در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزئیات، با یکدیگر باشد... مفاد این قرارداد نیز باید روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل باشد و مفاد توافق نباید به گونه‌ای باشد که طرف مقابل که عادت به چانه‌زنی دارد، در قضایای مختلف بهانه‌جویی کند.

این عبارات محور اصلی بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارکنان و فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در روز نوزدهم بهمن ماه را تشکیل داده است.

همان گونه که پیداست تاأکید بر توافق یک مرحله‌ای یا به عبارت دیگر، توافق همزمان بر سر کلیات و جزئیات و غیر قابل تفسیر و تأویل بودن مفاد توافق، نکته کلیدی عبارت فوق است.

اینکه چرا رهبری نظام در این بازه زمانی - که به تعبیر بسیاری از رسانه‌های داخلی و خارجی، مذاکرات وارد مرحله حساس خود شده است، چنین مواضع صریح و روشنی را در قبال فرآیند مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب مطرح می نمایند، جای تأمل و تدقیق دارد. بی‌ تردید این مواضع تحت تأثیر علل و عوامل متعددی اتخاذ شده که در این نوشتار به بیان پاره‌ ای از آنها پرداخته‌ ایم.

الف)چرا توافق برسر کلیات و جزئیات باید همزمان باشد؟

تاکید رهبرمعظم انقلاب بریک مرحله‌ای شدن و همزمان بودن توافق بر سر کلیات و جزئیات در یک زمان مشخص را می‌توان بیش از هر چیز ناظر به تدبیر مقام معظم رهبری جهت جلوگیری از سوءاستفاده طرف غربی به خصوص دولت ایالات متحده از طولانی نمودن مذاکرات دانست.

بی‌شک اصلی‌ترین پیامد تقسیم فرآیند توافق به دو مرحله توافق برسر کلیات و توافق برسر جزئیات، طولانی شدن مسیر مذاکرات است. مروری بر روند مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب در سال‌ های گذشته به خوبی ادعای ناظر بر تلاش غرب و به خصوص دولت ایالات متحده برای طولانی ساختن فرآیند مذاکرات را تائید می‌نماید.

با توجه به نقش بی‌بدیل دولت ایالات متحده در روند مذاکرات هسته‌ ای، واکاوی منافع دولت آمریکا از طولانی شدن فرآیند مذاکرات اهداف و اغراض اصلی دولت اوباما برای طولانی ساختن فرآیند مذاکرات را افشا می‌سازد.

بر این اساس می‌توان منافع دولت آمریکا از طولانی شدن مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب را در دو عرصه داخلی و بین المللی مورد بررسی قرار داد.

عرصه داخلی

در وضع کنونی موضوع هسته‌ای ایران به یکی از اصلی‌ترین مسائل پیش روی سیاسیون و حتی جامعه آمریکا تبدیل شده است. بنا بر این هرگونه حل و فصل یا عدم حل و فصل این موضوع، آثار و پیامدهای مستقیمی بر آینده سیاسی حزب دموکرات به عنوان حزب حاکم خواهد گذارد.

با این حال، طولانی‌ شدن فرآیند مذاکرات سه دستاورد داخلی مهم برای اوباما و حزب متبوعش به ارمغان خواهد آورد.

اول)طولانی‌شدن فرآیند مذاکرات و تداوم تحریم‌ها

در زمینه تحریم‌های اعمالی آمریکا علیه ایران، نظریه پردازان آمریکایی دیدگاه‌های گوناگونی مطرح کرده اند.

یکی از دیدگاه‌های معروف و نزدیک به دموکرات‌ ها بر طولانی‌ شدن فرآیند تحریم‌های اقتصادی و به تبع، ایجاد بستر مناسب برای به مخاطره افتادن مشروعیت حکومت مرکزی ایران تأکید دارد.

براساس این دیدگاه تداوم و طولانی شدن تحریم‌های اقتصادی علیه ایران به مرور نارضایتی و آشوب علیه حکومت مرکزی ایران را دربرخواهد داشت و با این وضعیت جمهوری اسلامی ایران ناچار به پذیرش خواسته‌های غرب در موضوعات گوناگون به ویژه برنامه هسته‌ای خواهد بود.

بی‌تردید یکی از پیامدهای آشکار تقسیم مراحل مذاکرات بر توافق بر سر جزئیات و توافق بر کلیات، طولانی شدن مسیر مذاکرات و تداوم تحریم‌های اقتصادی علیه ایران خواهد بود.

موضوعی که بیش از هر چیز دموکرات‌ها و دست بالای دولت اوباما در برابر جمهوری خواهان را در برخواهد داشت.

دوم)تحقق وعده‌های انتخاباتی

تحقق وعده‌های انتخاباتی اوباما مبنی بر حل و فصل مناقشه هسته‌ای ایران و جلب توجه جامعه آمریکا به خصوص گروه‌های مخالف دولت یکی دیگر از پیامدهای آشکار طولانی شدن مذاکرات می‌باشد.

براین اساس دولت اوباما می‌تواند با طرح این ادعا که در حال مذاکره با طرف ایرانی هستیم لااقل برای کوتاه مدت از شدت اعتراض منتقدین داخلی خود بکاهد.

سوم)راضی نگاه داشتن گروه‌های ذی‌نفوذ در حکومت آمریکا

با توجه به شواهد و قرائن متعدد عدم لغو کامل تحریم‌ها از یکسو و القای تداوم مذاکرات با ایران از سوی دیگر یکی از نشانه‌های اصلی طولانی‌شدن فرآیند مذاکرات هسته‌ای است.

دولت اوباما با طولانی ساختن بیشتر فرآیند مذاکرات می‌تواند با طرح این ادعا که به رغم تداوم مذاکرات تحریم‌های علیه ایران لغو نشده‌اند. انتقادات گروه‌های ذی‌نفوذ مذکور را کاهش دهد.

عرصه بین‌الملل

طولانی‌شدن فرآیند مذاکرات علاوه بر آنکه در سطح داخلی منافع مشخصی را برای دولت اوباما به ارمغان می‌آورد از منظر بین‌الملل نیز برخی منافع مشخص را برای این دولت به بار خواهد آورد.

منافعی که هر کدام به نحوی از انحا به حل نشدن فرآیند مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 ارتباط دارد.

اول)تداوم هژمونی ایالات متحده و فرار از نظم چندقطبی

«ساموئل هانتینگتون»، نظریه پرداز معروف آمریکایی، نظم پس از دوقطبی حاکم بر فضای جنگ سرد را به صورت نظم تک قطبی-چندقطبی تعریف نموده است.

برهمین اساس، بسیاری از اندیشمندان روابط بین الملل بر این باورند که حوادث مرموز یازده سپتامبر 2001، تلاش دولت نومحافظه‌کار جورج دابلیو بوش برای فرار از افتادن در شرایط نظم چند قطبی و به تعبیری حتی تلاش دولت ایالات متحده برای تبدیل شرایط تک قطبی-چندقطبی مورد نظر هانتینگتون به شرایط تک قطبی با هژمونی دولت ایالات متحده بوده است.

مبارزه با کشورهایی چون ایران به عنوان یکی از دولت‌های به تعبیر جورج دابلیو بوش، «عضو محور شرارت» و «حامی گروه‌های تروریستی»، در چنین چهارچوبی قابل تعریف است.

براساس ادعای هانتینگتون، ایران یکی از قدرت‌های منطقه‌ای است و دولت ایالات متحده باید برای تداوم هژمونی خود با آن به مقابله برخیزد.   برهمین اساس، یکی از راهبردهای اصلی دولت ایالات متحده در دوران پس از یازده سپتامبر تقابل حداکثری این دولت با ایران به بهانه برنامه ‌هسته‌ای بوده است.

مبارزه با کشورهایی چون ایران به عنوان یکی از دولت‌های به تعبیر جورج دابلیو بوش عضو محور شرارت و حامی گروه‌های تروریستی، در چنین چهارچوبی قابل تعریف است.

برابر ادعای هانتینگتون، ایران یکی از قدرت‌های منطقه‌ای است و دولت ایالات متحده باید برای تداوم هژمونی خود با آن به مقابله برخیزد. برهمین اساس یکی از راهبردهای اصلی دولت ایالات متحده در دوران پس از یازده سپتامبر تقابل حداکثری این دولت با ایران به بهانه برنامه هسته‌ای بوده است.

بی شک حل و فصل و پایان مناقشه هسته‌ای ایران، از اصلی‌ترین دستاویزهای دولت‌ ایالات متحده برای حضور گسترده در منطقه خاورمیانه و به خصوص خلیج فارس را از دست دولت آمریکا خارج خواهد ساخت.

امری که ممکن است پیامدهای نامطلوبی چون تثبیت جایگاه ایران به عنوان ابرقدرت منطقه‌ای و برهم خوردن شرایط توازن قوا به عنوان گزینه مطلوب دولت ایالات متحده در منطقه خاورمیانه را منجر گردد.

دوم)پیوندهای سیاسی - امنیتی آمریکا با رژیم صهیونیستی و دولت‌های مرتجع عرب

خواست کشورهایی چون عربستان و قطر از یک سو و رژیم غاصب صهیونیستی از سوی دیگر را نمی‌ توان در نوع برخورد دولت آمریکا در عرصه مذاکرات هسته‌ای ایران نادیده انگاشت.

بی‌شک سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا بیش از هر چیز تحت تأثیر مناسبات متعدد امنیتی، اقتصادی و سیاسی این دولت با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی تنظیم می‌گردد.

از سوی دیگر، همگان آگاه‌ اند که کشوری چون عربستان و رژیم صهیونیستی، به علت ترس از برهم خوردن توازن منطقه‌ای تمایلی به حل و فصل مطلوب مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب نداشته و دولتمردان نیز به خوبی از این موضوع آگاه‌اند.

بنابراین جلب حمایت هم پیمانان منطقه‌ای دولت ایالات متحده را می‌ توان به عنوان یکی دیگر از علل تلاش دولت ایالات متحده برای طولانی ساختن فرآیند مذاکرات به حساب آورد.

همان گونه که اشاره شد، غیرقابل تفسیر و تأویل بودن مفاد توافق، یکی از دو محور اصلی بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب درباره مذاکرات هسته‌ای را تشکیل داده است؛ موضوعی که بی‌تردید ناظر بر برخی ملاحظات است.   باید پذیرفت که به هر حال، توافق ایران با غرب برسر موضوع هسته‌ای تا حدودی تحت کنترل و هدایت دیپلمات‌های غربی و به خصوص دیپلمات‌های آمریکایی تهیه می شود. البته شکی نیست که بند بند کلمات و عبارات به کار رفته مورد بحث و بررسی هر دو طرف مذاکره از جمله طرف ایرانی قرار گرفته و می‌گیرد.  
با این حال نکته ظریف و دارای اهمیت آن است که با وجود تمام تلاش‌های شبانه روزی دیپلمات‌ های کشورمان و ایستادگی آنان بر مواضع قاطع خود، طرف مقابل در تمامی ادوار گذشته نشان داده است که تلاش دارد تا متن نهایی را با حداقل صراحت نهایی نموده و در نتیجه، امکان تفسیر حداکثری از متن را برای خود محفوظ می‌داند.

منبع: تسنیم
 


سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۱:۳۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن